Καταγγελία
του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών-Παράρτημα Ηρακλείου για την απ' ευθείας
αδειοδότηση ηλιοθερμικού σταθμού στο Χώνο Σητείας παρά την αρνητική
απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης
«ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ
Σε συνέχεια της φασιστικής – πραξικοπηματικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ, έρχεται να προστεθεί και μια είδηση που (εν μέσω τέτοιων εξελίξεων) πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων. Πρόκειται για την απ’ ευθείας αδειοδότηση (από το υπουργείο Περιβάλλοντος και παρά την αρνητική απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης) ενός τρίτου –τεράστιου- ηλιοθερμικού σταθμού στην ανατολική Κρήτη και συγκεκριμένα στο Χώνο Σητείας.
Έχει προηγηθεί η ένταξη στον αντισυνταγματικό νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (Ν.3894/2010), γνωστό ως Fast Track, του πρώτου ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε.» με προβλεπόμενη ισχύ 70 MW, ενεργειακής παραγωγής 378.306 MWh ετησίως, στη θέση Φουρνιά, του Δήμου Σητείας κατά της οποίας εκκρεμεί και η μαζική προσφυγή στο Σ.Τ.Ε. φορέων και κατοίκων. Επίσης έχει ήδη λάβει άδεια εγκατάστασης ο ηλιοθερμικός σταθμός της εταιρείας NUR – MOH (Nur Energie LTD- Motor Oil Hellas) με προβλεπόμενη ισχύ 38 MW στην θέση Πλαγιά Αθερινόλακου του Δήμου Σητείας
Με απόφαση λοιπόν του υπουργείου Περιβάλλοντος (09/06/2013) δίνεται άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας Ηλιοθερμικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΛΘΣΠΗΕ), ισχύος 60 ΜW, Υποσταθμού ανύψωσης τάσης και Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης για τη διασύνδεσή του στο υφιστάμενο δίκτυο. Το γήπεδο εγκατάστασης βρίσκεται σε ορεινό και πετρώδες έδαφος που χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος, στη θέση ΧΩΝΟΣ, Δήμου Σητείας, Νομού Λασιθίου και καταλαμβάνει συνολική έκταση 3.103 περίπου στρεμμάτων. Το έργο θα αναπτυχθεί περίπου στο 50% της έκτασης αυτής. Ο προτεινόμενος σταθμός θα αποτελείται από 480 ηλιακούς συλλέκτες-κάτοπτρα διατεταγμένους σε 120 βρόγχους σε μια έκταση 393 περίπου στρεμμάτων, μία ατμογεννήτρια, έναν ατμοστρόβιλο, ένα αερόψυκτο συμπυκνωτή, μία ηλεκτρογεννήτρια και δύο δεξαμενές υγροποιημένου άλατος (μίγμα νιτρικού νατρίου και καλίου, 60-40% αντίστοιχα) για την αποθήκευση της θερμικής ενέργειας. Στο σταθμό θα ενσωματωθούν ένας καυστήρας για τη θέρμανση του ειδικού θερμικού ελαίου που κυκλοφορεί στους σωλήνες των συλλεκτών καθώς και μία ηλεκτρογεννήτρια για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Οι ετήσιες υδατικές ανάγκες του σταθμού προβλέπεται να φτάσουν τις 30.000 κ.μ. περίπου.
Είναι προφανές ότι το υπουργείο λαμβάνει υπ’ όψιν του μόνο τις οικονομικές δεσμεύσεις προς τους «δανειστές» , αφού το έργο πριν καν πάρει περιβαλλοντική άδεια έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι όροι που έθεσε, όσον αφορά την περιβαλλοντική μελέτη, είναι οι όροι που τίθενται και σ’ ένα απλό έργο, ενώ δεν έλαβε υπ΄όψιν τις αντιρρήσεις –αποφάσεις υπηρεσιών, φορέων και επιστημονικών συλλόγων (Δ/νσης Διοίκησης της Περιφέρειας Κρήτης, Δήμος Σητείας/ΤΟΕΒ Ζάκρου, Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης, Δ/νση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του ΥΠΕΚΑ).
Για άλλη μια φορά ξεδιπλώνεται η κυβερνητική λογική του ξεπουλήματος των πάντων, στο όνομα της ανάπτυξης και των επενδύσεων, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνθήκες ζωής των κατοίκων, την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης.
Για να μη γίνει ο τόπος μας ενεργειακό εργοστάσιο και ειδική οικονομική ζώνη.
Είναι στο χέρι μας να τους σταματήσουμε.
Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών-Παράρτημα Ηρακλείου