Η Ιταλία το 2011 σκόπευε να αποχωρήσει από το ευρώ




Τώρα όλοι το γνωρίζουμε : τον Οκτώβριο / Νοέμβριο του 2011 ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχεδίαζε την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ , προκαλώντας έτσι.την άμεση απομάκρυνσή του από τη θέση του πρωθυπουργού και τον πολιτικό αποκεφαλισμό του από τους χωροφύλακες των πολιτικών της Ευρωζώνης .

Το πρώην στέλεχος της ΕΚΤ ο Lorenzo Bini Smaghi  , στο νέο βιβλίο του "Πεθαίνοντας από λιτότητα" (κατεβάστε το σε pdf ,δωρεάν: :Austerity: European democracies against the wall), που αξίζει να διαβαστεί,έριξε πραγματικές βόμβες .

Ο κ. Bini Smaghi  , μέχρι πρόσφατα ένα από τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ  και για πολλά χρόνια ο άνθρωπος της Ιταλίας στη Φρανκφούρτη - είπε [*] ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανατράπηκε από  πρωθυπουργός της Ιταλίας το Νοέμβριο, 2011 , μόλις άρχισε να κλωνίζει σοβαρά το κλουβί της ευρωζώνης .

Πιο συγκεκριμένα, συζήτησε ( απείλησε ; ) την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ σε κατ 'ιδίαν συνάντηση με άλλους πρωθυπουργούς της ευρωζώνης , πιθανόν με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί , δεδομένου ότι αυτός δεν διαπραγματεύεται με υφιστάμενους . ("Η ιδέα της εξόδου από το ευρώ είχε τεθεί σε ιδιωτικές συνομιλίες με τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών της ευρωζώνης" ) .

Ερσι,αυτό που υποψιαζόμαστε εδώ και καιρό , τώρα επιβεβαιώνεται .
Ο κ. Bini Smaghi - αποκαλύπτει, επίσης, ότι η Μέρκελ εξακολουθούσε να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει από το ευρώ και αυτό να γίνει χωρίς ρίσκα από την αρχή του φθινοπώρου του 2012 , όταν σε κάποιο σημείο ο Pfenning είπε ότι αυτό θα άνοιγε τις πύλες της κολάσεως, με τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα κατάπιναν ολόκληρο το σύστημα . Σε εκείνο το σημείο η Μέρκελ , άλλαξε πορεία  και έτρεξε στην Αθήνα για να επαινέσει τη νέα κυβέρνηση για τις ηρωικές προσπάθειές της  (" Η Μέρκελ αυτό το κατάλαβε μόνο το φθινόπωρο του 2012" ) .
 
Ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι η Γερμανία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση λόγω των  547 δισεκατομμυρίων ευρώ από δάνεια της Bundesbank στις κεντρικές τράπεζες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας , της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Σλοβενίας ​​.

Μας διαβεβαίωναν πάντα ότι οι λεγόμενες πιστώσεις TARGET2 στο σύστημα εσωτερικών πληρωμών της ΕΚΤ ήταν τεχνικής φύσης και ότι δεν διατρέχουν κανένα σοβαρό
κίνδυνο .

Ο κ. Bini Smaghi , δήλωσε ότι όποιο κράτος της ευρωζώνης εγκαταλείψει το ευρώ θα αντιμετωπίσει κατά πάσα πιθανότητα μια παύση πληρωμών στα ομόλογα του εξωτερικού ". Η εθνική κεντρική τράπεζα δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσει τα συσσωρευμένα χρέη προς άλλα μέλη του συστήματος του ευρώ , που έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα εσωτερικών πληρωμών της Ένωσης  (γνωστό ως TARGET2 ). Η στάση πληρωμών θα προκαλέσει σοβαρές απώλειες στους αντισυμβαλλομένους σε άλλες χώρες ευρωζώνης , συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών και των κρατών".

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι μπορεί να θέλουν να μάθουν περισσότερα πριν από τις εκλογές της Κυριακής την επόμενη εβδομάδα , καθώς οι πολιτικοί ηγέτες τους, τους έχουν πάντα αφηγηθεί μια διαφορετική ιστορία . Ακόμη και το κόμμα κατά του ευρώ,το AFD,που τώρα οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ένα 4 % και μεγάλη πιθανότητα να μπει στην Bundestag – θα μπορούσε να βρει αυτό το ζήτημα ενδιαφέρον .

Οπως το καταλαβαίνω, η Bundesbank ( όπως και οι κεντρικές τράπεζες της Φινλανδίας,  της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου ) αντισταθμίζει τις πιστώσεις TARGET2 στο Club Med [ το μπλοκ των χωρών της Μεσογείου , στμ ] πουλώντας τίτλους στις τράπεζες που έχουν έδρα τη Γερμανία . Αυτό το κάνει για λόγους νομισματικής πολιτικής .



http://i1.wp.com/papaioannou-giannis.net/wp-content/uploads/2013/09/EuroCrisisMonitor.jpg

Το καθαρό ισοζύγιο του Ευρωσυστήματος / Target 2, όπως αυτό εξελίχθηκε στα χρόνια της ευρω-κρίσης.

Αυτό σημαίνει ότι αν το ευρώ τιναχτεί στον αέρα ,τότε η Bundesbank θα συνεχίζει να χρεωστάει τα χρήματα αυτά στις ίδιες ιδιωτικές τράπεζες , που θα μπορούσαν να είναι η Deutsche Bank , η Nomura , η Citigroup και η Barclays . Δεν πρόκειται για αστείο. Η Bundesbank δεν μπορεί να μην πληρώσει αυτές τις αξίες .

Μπορεί εγώ να έχω λίγο μυαλό , αλλά ακόμα περιμένω να ακούσω μια ικανοποιητική εξήγηση για το πώς μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί δίχως απώλειες , όπως μας λέει μια μακρά σειρά διακεκριμένων οικονομολόγων. Δεν τους έχω δει ποτέ να απαντούν σαυτό το ερώτημα . Δημοσιεύουν μακροσκελή άρθρα , θαμπώνοντας τους πάντες με την επιστημοσύνη τους , όπως έχουν την τάση να κάνουν οι οικονομολόγοι (πολλές φορές μπλοφάροντας ) , αλλά ποτέ δεν φτάνουν στο κρίσιμο σημείο .

Το πρώτο είναι ότι το TARGET2 είναι η άλλη όψη της φυγής κεφαλαίων εντός της ΟΝΕ . Οι ιδιώτες επενδυτές έχουν αποσυρθεί από το Club Med , φορτώνοντας τα χρέη τους στους Γερμανούς φορολογούμενους και τους πιστωτές των κρατών του Βορρά . Πείτε ό, τι θέλετε,αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα .

Ναι , η Bundesbank έχει τη δυνατότητα να τυπώσει χρήμα σε μια ανάλογη κρίση και θα πρέπει να το κάνει αν θέλει να αποφύγει ένα αποπληθωριστικό σοκ  και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό τι είχε περάσει ποτέ από το μυαλό της στα πλαίσια της ευρωζώνης . Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έτσι η Γερμανία θα ευημερούσε , αλλά τα οικονομικά δόγματα της θα έβγαιναν στραπατσαρισμένα.

Η επίσημη θέση της Bundesbank είναι ότι η αντιδικία για το TARGET2 είναι πραγματικά μια καταιγίδα μέσα σε ένα ποτήρι νερό. Το γεγονός είναι ότι ούτε αυτοί το πιστεύουν . Ένας τραπεζίτης της Bundesbank με άμεση ευθύνη για το TARGET2 είπε παρουσία μου ότι  "αυτό  τον ανησυχεί κάθε βράδυ". Ο πρόεδρος της ίδιας τράπεζας ,ο Jens Weidmann , παραδέχθηκε πέρυσι ότι οι ανισορροπίες είναι ένα " ρίσκο μη αποδεκτό".

Υποψιάζομαι ότι κάποιος προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των Γερμανών και αυτός δεν είναι ο ειλικρινής Jens Weidmann . Διαφωνώ με τις μονεταριστικές θεωρίες του , αλλά η πνευματική εντιμότητα του είναι μεγάλη .


[*] Η επίμαχη φράση, στη σελίδα 29 του βιβλίου του LBS Austerity.pdf

Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία..των απόντων

 Ούτε τα προσχήματα

Ένα συγκλονιστικό... video από τη Βουλή

Ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013, δίχως τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, όπου ο πρόεδρος Κ. Βιρβιδάκης απλώς αγνοεί τις ενστάσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου και ανακοινώνει ότι κάθε άρθρο «ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία», δίχως να έχει ψηφίσει κανένας!
[--->]

[--->]

[--->]

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, για να υπάρχει έγκυρη ψηφοφορία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δύο πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της Επιτροπής, δηλαδή, στη συγκεκριμένη Επιτροπή, που έχει 31 θα έπρεπε ψηφίσουν θετικά 13 βουλευτές.

 Όλη η διαδικασία ψηφοφορίας ήταν άκυρη, αφού στην αίθουσα βρίσκονταν μόνον τρεις βουλευτές, οι: Γιάννης Κεφαλογιάννης, εισηγητής Νέας Δημοκρατίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, εισηγήτρια ΣΥΡΙΖΑ και Θεοδώρα Τζάκρη, εισηγήτρια ΠΑΣΟΚ.

 Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι πρώην Ανώτατος Δικαστικός Λειτουργός και πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Παρέμεινε σιωπηλός μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης.


Λες ;