ΟΙ ΑΠΑΤΣΙ, ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ



"Η νέα διεύθυνση της ΕΡΤ Βόλου, μία μέρα πριν την εκπομπή μας, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, μας κατέστησε σαφές ότι απαγορεύεται κάθε πολιτικό σχόλιο γύρω από τα τεκταινόμενα που συμβαίνουν και μας ανησυχούν στον Δήμο Βόλου, με αφορμή την δημοσίευση στην σελίδα της εκπομπής φωτογραφίας του δημάρχου Βόλου. Αμέσως πριν την εκπομπή μάλιστα, δεν παρέλειψε να μας τονίσει ότι κάθε πολιτικό σχόλιο απαγορεύεται, με βάση δεύτερη ανάρτηση που προλόγιζε την θεματική της εκπομπής με τα εξής λόγια του Μπρεχτ :

"Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει " Μπέρτολτ Μπρεχτ".



ΠΡΟΣΟΧΗ.. ΟΙ ΑΠΑΤΣΙ, ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ


Την Πέμπτη 22 Νοέμβρη ανακοινώσαμε ζωντανά στο ραδιοφωνικό αέρα της ΕΡΤ Βόλου, ότι διακόπτουμε την εβδομαδιαία εκπομπή μας - παρουσιάζαμε την εκπομπή κλασικής μουσικής’ “Προσοχή…οι Απάτσι” - καθώς καταγγείλαμε στα τελευταία λεπτά της εκπομπής, περιστατικό λογοκρισίας το οποίο πρόσθεσε άλλη μία σταγόνα, ώστε να ξεχειλίσει το ποτήρι.

Η διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ, δεν είναι η πρώτη φορά, το τελευταίο διάστημα, που λογοκρίνει εκπομπή της ΕΡΤ Βόλου. Μάλιστα επειδή η επικοινωνία του ενός εκ των Απάτσι ήταν τηλεφωνική, το τηλεφώνημα κόπηκε στον αέρα από την ηχοληψία την ώρα που γινόταν η καταγγελία. Η νέα διεύθυνση της ΕΡΤ Βόλου, μία μέρα πριν την εκπομπή μας, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, μας κατέστησε σαφές ότι απαγορεύεται κάθε πολιτικό σχόλιο γύρω από τα τεκταινόμενα που συμβαίνουν και μας ανησυχούν στον Δήμο Βόλου, με αφορμή την δημοσίευση στην σελίδα της εκπομπής φωτογραφίας του δημάρχου Βόλου. Αμέσως πριν την εκπομπή μάλιστα, δεν παρέλειψε να μας τονίσει ότι κάθε πολιτικό σχόλιο απαγορεύεται, με βάση δεύτερη ανάρτηση που προλόγιζε την θεματική της εκπομπής με τα εξής λόγια του Μπρέχτ :

"Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει " Μπέρτολτ Μπρέχτ. Με αυτά τα λόγια ξεκινάμε το αποψινό μας αφιέρωμα σε νέα ώρα,στις 16.00 το απόγευμα. Μία εκπομπή αφιερωμένη στη μνήμη, την «αγάπη» για την πατρίδα και τον εθνικισμό”.

Μας έγινε σαφές ότι η δουλειά μας είναι να βάζουμε μουσική και να μην σχολιάζουμε τίποτα άλλο πέρα από την μουσική καθώς ο σχολιασμός είναι δουλειά των δημοσιογράφων.

Το θέμα της συγκεκριμένης εκπομπής, το οποίο έγινε με έναυσμα την επέτειο των εκατό χρόνων από τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν οι εθνικές σχολές της μουσικής, η συγκρότηση εθνικής ταυτότητας μέσα από την μουσική και το πέρασμα στην φασιστικοποίηση της κοινωνίας μας με θεατές μία μεγάλη μερίδα των πολιτών. 

Γενικά, τα έξι χρόνια που κάνουμε εκπομπή - τα τέσσερα τελευταία στην ΕΡΤ Βόλου - η εκπομπή μας έχει ως θέμα την κλασική μουσική στο σήμερα. Θεωρούμε ότι η κλασική μουσική είναι διαχρονική και όχι αναχρονιστική. Παίρνοντας αφορμή από την πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική επικαιρότητα και καθημερινότητα, κάναμε θεματικές εκπομπές σε μία προσπάθεια να συνδέσουμε κάτι πολύ μακρινό, κατά γενική ομολογία, με την καθημερινότητά μας δείχνοντας ότι συνθέτες και ερμηνευτές άλλως εποχών μίλησαν μέσα από την μουσική τους για την ανθρώπινη κατάσταση, την ελευθερία, τον αντιφασισμό, τον αντισεξισμό, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό για τη φύση, κατέδειξαν κοινωνικούς διωγμούς, υποστήριξαν την διαφορετικότητα και γενικότερα μίλησαν μουσικά για πολλά θέματα που ακόμα και σήμερα μας απασχολούν και μας προβληματίζουν. Πρεσβεύουμε ότι η μουσική είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και θεωρούμε αδύνατο και ανούσιο να την παρουσιάζουμε και να την προσεγγίζουμε ξεκομμένη από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

ΝΑΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ,ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ


Μετά την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνεται περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης. Για πρώτη φορά, την Τρίτη, η Επιτροπή απέρριψε έναν δημοκρατικά εγκεκριμένο προϋπολογισμό, και ζήτησε θεμελιώδεις «διορθώσεις». Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα υποχωρήσει και θα τηρήσει το προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό έλλειμμα 2,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).
Αν η ιταλική κυβέρνηση συνεχίσει να κρατά την ίδια στάση , σε λίγες εβδομάδες θα πρέπει να τις επιβληθεί πρόστιμο. Η σύγκρουση είναι ιδιαίτερα έντονη διότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 59% του ιταλικού πληθυσμού υποστηρίζει μια σαφή αύξηση του χρέους και ως εκ τούτου η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει σε ευρεία υποστήριξη


Την ίδια στιγμή, η ΕΕ στην Ιταλία έχει χάσει τεράστια δημοτικότητα και μόνο το 42% του πληθυσμού είναι υπέρ της ένταξης στην Ένωση - λιγότερο από ό τι στο Ηνωμένο Βασίλειο .
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Βρυξέλλες δεν παρεμβαίνουν κατά των ρατσιστικών μέτρων του κόμματος της Λέγκα, τα οποία δέχονται έντονη διεθνή κριτική. Αντιθέτως, ο λόγος που παρεμβαίνει η ΕΕ είναι για να αντιταχθεί στην προσπάθεια εξόδου από τη γερμανική πολιτική λιτότητας, η οποία αποδείχθηκε ανίκανη να οδηγήσει την Ιταλία εκτός κρίσης. Η Ρώμη προσπαθείι να δημιουργήσει ανάπτυξη με την προώθηση της κατανάλωσης ενώ το Βερολίνο αντιτίθεται.

Από άρθρο στο ειδικευμένο για την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας German Foreign Policy, με τίτλο Οι εσωτερικοί εχθροί της Ε.Ενωσης (The EU's 'Internal Enemies')

https://www.german-foreign-policy.com/en/news/detail/7766/

Σαπουνόπερα «Η χρυσή επένδυση»


 

Τελικά, όπως το πάνε οι κύριοι Σταθάκης και Φάμελλος, η μεταλλουργία θα καταλήξει να γίνει αυτό που έγραψε ένας ξένος οικονομικός αναλυτής σε άρθρο για την Εldorado: μια σαπουνόπερα δίχως τέλος. Κυβέρνηση και εταιρεία θα υπόσχονται και θα δεσμεύονται ότι θα γίνει αλλά τα χρόνια θα περνούν και δεν θα γίνεται, κάπου κάπου η κυβέρνηση θα θυμάται να πει ευγενικά στην εταιρεία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η εταιρεία θα απειλεί ότι θα φύγει, η κυβέρνηση θα κάνει πίσω, και στο μεταξύ τα μεταλλεία θα δουλεύουν, η εταιρεία θα κερδίζει, ο τόπος θα λεηλατείται και στα δημόσια ταμεία δεν θα μπαίνει τίποτα.

Ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα δηλαδή, στο διηνεκές. Ποπ κορν να πάρετε.