Δεν “διάβασε”, ο Α. Τσίπρας, όπως ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης, το μνημόνιο;

Μόνο γενική θυμηδία προκαλεί ο Αλέξης Τσίπρας, όταν για να αποσπάσει ελάχιστα τεχνητά και άψυχα χειροκροτήματα, σε μια κατά τ' άλλα παγερή και ανιαρή ομιλία του στη Βουλή για το κυβερνητικό του πρόγραμμα, υποσχέθηκε πως “αυτή τη φορά, όποιες τράπεζες χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του δημοσίου θα έχουν το αντίστοιχο management”. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, ως άλλος ίσως, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δε διάβασε προσεκτικά το μνημόνιο, το οποίο κατά τ' άλλα διαπραγματεύτηκε σκληρά, συνομολόγησε και συνυπέγραψε. Διότι, με την ανακεφαλαιοποίηση που θα χρειαστούν οι τράπεζες, το δημόσιο θα χρεωθεί ως δάνεια τα αντίστοιχα ποσά, ενώ οι τράπεζες, σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, θα περάσουν στον ουσιαστικό έλεγχο των “θεσμών” (ESM) και τελικά των Γερμανών. 

Πραγματικά δημόσιο μανατζμεντ, με δύο λόγια εθνικοποίηση των τραπεζών, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κατάργηση του μνημονίου, που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ. Το μνημόνιο, όμως, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι θα το εφαρμόσει κατά γράμμα. Η δημαγωγία έχει και τα όρια της! 

Υπογράφηκε το Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (Tpp)



Ο μισός Ειρηνικός σε αμερικανικά χέρια

 του Claudio Conti
Τέλος στην εποχή του ΠΟΕ και της παγκοσμιοποίησης, σήμερα περνάμε στην εποχή των υπερατλαντικών συνθηκών που αναπόφευκτα θα βάλουν σε δοκιμασία τα οικονομικά και εμπορικά μπλοκ, άμεσα ή στο μέλλον, σε άγριο «ανταγωνισμό» με όλους τους υπόλοιπους.

Η υπογραφή χθες στην Ατλάντα, της Γεωργίας των ΗΠΑ, του  
Συμφώνου Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (Tpp) είναι μια πράξη πολέμου. Εμπορικού πολέμου, για την ώρα. Όπως θα είναι, εάν ολοκληρωθούν οι ακόμα πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις, της Διατλαντικής Συνεργασίας στο Εμπόριο και στις Επενδύσεις  (ΤΤΙΡ) μεταξύ  Ηνωμένων Πολιτειών και  Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αγριότητες του τουρκικού καθεστώτος κατά των Κούρδων συνεχίζονται

Curdi: il regime turco sempre più feroce


Ούτε καν το τελευταίο  βίαιο  επεισόδιο δεν κατάφερε να προκαλέσει την καταδίκη, ή τουλάχιστον την  περιέργεια των καθεστωτικών μέσων  ενημέρωσης σχετικά με την τουρκική καταπίεση που βρίσκεται σε εξέλιξη ενάντια στους Κούρδους. Ωστόσο, υλικό για να προσελκύσει το ηδονοβλεπτικό βλέμμα των καθεστωτικών μμε,υπήρχε.

Ξεμπερδεύουμε με το παλιό

Σε καταγγελίες ότι η κυβέρνηση ζήτησε την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα της Βουλής, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετήσει κομματικό εκπρόσωπο, προχώρησε σήμερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου
«Ξεκίνησαν οι εκκαθαρίσεις στη Βουλή, με πρώτο απομακρυνόμενο τον υποδειγματικό Γενικό Γραμματέα, Γιώργο Θαλάσση. Ξεμπερδεύουμε με το παλιό» σχολίασε ειρωνικά στο twitter η πρώην πρόεδρος της Βουλής
Κατήγγειλε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε «τάξει» τη συγκεκριμένη θέση από τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο η ίδια επέμεινε να επιλεγεί εξωκομματικός γραμματέας και επέλεξε τον Γιώργο Θαλάσση.

 «Ο Γιώργος Θαλάσσης συγκρότησε το πραγματικό νέο υπόδειγμα στη διοίκηση της Βουλής, με γνώση, αξιοπρέπεια, όραμα, ανθρωπιά, άοκνη προσφορά. Γι’ αυτό και σήμερα το πρωί του είπαν: “στις 12 θα ανακοινώσουμε την παραίτησή σας”.  Σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του και των  νέων ηθών», ανέφερε με ένα ακόμη «αιχμηρό» tweet της.

H Γενιά της Επισφάλειας: Εμπειρίες, αγώνες από τα Fast Food της Γαλλίας

 

 Εξαιρετικό βιβλίο ενός γαλλοαλγερινού εργάτη από τα προάστια του Παρισιού που έπιασε δουλειά στα μέσα της δεκαετίας του 90' σε υποκατάστημα της Pizza Hut στο Παρίσι, το οποίο εξιστορεί την αντίσταση και τους αγώνες αυτού και των συναδέλφων του απέναντι στα αφεντικά(μικρά και μεγαλύτερα) της Pizza Hut. 

Το βιβλίο περιγράφει λεπτομερώς τις συνθήκες εργασίας μέσα σε αυτά τα κάτεργα, την συμπεριφορά των αφεντικών ,τρόπους για να αρχίσεις και να οργανώσεις έναν αγώνα, μας δίνει πληροφορίες για τους αγώνες την περίοδο εκείνη στον τομέα της ταχείας εστίασης, για τα ξεπουλημένα συνδικάτατα και τις γραφειοκρατίες και περιέχει ένα πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο για τα αντίστοιχα γεγονότα στην Disneyland.