ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ήθελαν απλώς να διαδηλώσουν ειρηνικά για την ανεξαρτησία τους....

Η σφαγή στο Παρίσι - La nuit oubliée.

17 Οκτωβρίου 1961:  200 έως 300 Αλγερινοί διαδηλωτές σφαγιάζονται από την αστυνομία του Παρισιού.


 Στις 17 Οκτωβρίου 1961, δεκάδες Αλγερινοί διαδηλωτές σφαγιάστηκαν από την αστυνομία του Παρισιού μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβάλλει ο Μορίς Παπόν, διοικητής της αστυνομίας στο Παρίσι,από τις 8:30 μ.μ. έως τις 5:30 π.μ. και αφορούσε τους "Αλγερινούς μουσουλμάνους εργάτες", τους "Γάλλους μουσουλμάνους" και τους "Γάλλους μουσουλμάνους της Αλγερίας".  Οι Αλγερινοί μετανάστες (350.000 ζούσαν στα 1961 στη Γαλλία, η μεγαλύτερη μεταναστευτική κοινότητα της Ευρώπης) θεώρησαν φυσικά την απαγόρευση ρατσιστική και αυθαίρετη. Ετσι,περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι πορεύτηκαν ειρηνικά στους δρόμους τoυ Quartier latin, στις Grands Boulevards, κοντά στα Ηλύσια Πεδία, συγκεντρωμένοι στις κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας μετά το κάλεσμα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου της Αλγερίας, το οποίο αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία της Αλγερίας από τη Γαλλία και με βασικά συνθήματα: «Οχι στην απαγόρευση κυκλοφορίας!», «Διαπραγματευτείτε με την προσωρινή κυβέρνηση της Αλγερίας», «Ανεξαρτησία για την Αλγερία», «Ειρήνη στην Αλγερία», «Ζήτω το Απελευθερωτικό Μέτωπο».     

 Η αντίδραση της αστυνομίας ήταν βίαιη. Οι αστυνομικοί περίμεναν τους διαδηλωτές στις εξόδους των σταθμών του μετρό και στον δρόμο για να τους χτυπήσουν. «Οι πιο αδύναμοι χτυπήθηκαν μέχρι θανάτου, το είδα με τα μάτια μου», δήλωσε ο Αλγερινός διαδηλωτής Saad Ouazen το 1997. Αν και δεν είχαν αντισταθεί καθόλου, δεκάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά, άλλοι πνίγηκαν στον Σηκουάνα.

«Από τον 19ο αιώνα είναι μία από τις λίγες φορές που η αστυνομία πυροβόλησε εργάτες στο Παρίσι», σημειώνει ο ιστορικός Benjamin Stora. Τις επόμενες βδομάδες αλιεύτηκαν στον Σηκουάνα δεκάδες πτώματα Αλγερινών με πρησμένο πρόσωπο.11.000 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων και θρησκειών συνελήφθησαν και πάνω από 200 διαδηλωτές ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, ληστεύτηκαν από την αστυνομία και τα πτώματά τους τα πέταγαν στον ποταμό Σηκουάνα. Ο αρχηγός της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ήταν εξέχων συνεργάτης των Ναζί. Εκείνη την εποχή τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ελάχιστα κάλυψαν τις δολοφονίες και το 1998 μετά από 37 ολόκληρα χρόνια επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ, το γαλλικό κράτος προχώρησε σε μια λειψή αναγνώριση των ευθυνών του για τη σφαγή αλλά δεν αναφέρει ποιος διέπραξε την "αιματηρή καταστολή", στην προκειμένη περίπτωση την αστυνομία του Παρισιού, η οποία ενήργησε υπό τις εντολές του νομάρχη της αστυνομίας, Μορίς Παπόν, ο οποίος έδρασε υπό την εξουσία της κυβέρνησης του στρατηγού Ντε Γκόλ.

Το 2004, η έκθεση «Φωτογραφίζοντας τον Πόλεμο της Αλγερίας», στο Παλάτι Sully στο Παρίσι, αποκάλυψε αδημοσίευτες φωτογραφίες της 17ης Οκτώβρη 1961, που τραβήχτηκαν από τον Γάλλο φωτογράφο της εφημερίδας «France Soir». Απεικονίζουν τους Αλγερινούς διαδηλωτές στοιβαγμένους στην Place de l' Opera, με τα χέρια τους στο κεφάλι, άλλους άγρια χτυπημένους, και πτώματα στους δρόμους του Παρισιού.

Οι εικόνες αυτές είναι αποκαλυπτικές για το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα πράγματα που πρέπει να ανακαλύψουμε γι' αυτήν την τραγική και αιματηρή νύχτα, γι' αυτήν τη σφαγή του γαλλικού ιμπεριαλισμού...




[---->]