Τεράστια επιτυχία του επίτιμου (δόκτορα)






Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο προσανατολισμός που πήρε ενόψει της επόμενης μετά από δεκαήμερο δυστυχώς περιλαμβάνει τρία ναρκοπέδια για την Ελλάδα.

Πρώτο, μπορεί να μη συμπεριλήφθηκε στο ανακοινωθέν κάτι θετικό για την Αυστρία και τις άλλες χώρες που έκλεισαν τον βαλκανικό διάδρομο, το κύριο όμως είναι ότι δεν συμπεριλήφθηκε ούτε καν μια χλιαρή κριτική στην παράνομη στάση τους. 

Η σιωπή σημαίνει statusquo υπέρ της στάσης των χωρών αυτών και αποτυχία για την Ελλάδα. Κι ακόμα η όλη λογική των μέτρων  Μέρκελ - Νταβούτογλου για μια μόνιμη ρύθμιση δεν συμβάλλει με κανένα τρόπο στην επίλυση του θέματος αυτών που ήδη έχουν εγκλωβισθεί στην Ελλάδα ή θα φτάσουν το επόμενο δεκαήμερο. 

Στην πραγματικότητα υλοποιείται πια η άποψη που εξέφρασε δημοσίως η Μέρκελ  για την Ελλάδα «hotspot» για πενήντα χιλιάδες ψυχές, που στην πράξη θα είναι πολλαπλάσιες.
 
Δεύτερο, στη Σύνοδο Κορυφής δέσποσε η Τουρκία, αυτή πρότεινε δικό της σχεδιασμό και διαμόρφωσε τους όρους του παιχνιδιού. 
Αυτό αν σχετίζεται με το ύψος της χρηματοδότησης που θα πάρει, μπορεί να μη αφορά ιδαίτερα στην Ελλάδα. 
Τα αιτήματα όμως για την άμεση παροχής της βίζας Σένγκεν και περισσότερο το άνοιγμα κεφαλαίων της διαδικασίας για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, που θέτει ως όρους για την προσφυγική πρότασή της η Τουρκία, πάει να άρει τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει μια σειρά μέλη της ΕΕ για τον εκδημοκρατισμό της αλλά και για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και που θα μπορούσε κάθε στιγμή να θέσει η Ελλάδα για τις επιθετικές συμπεριφορές της στο Αιγαίο. 

Με αυτή την έννοια παρατηρείται ήδη μια επιδείνωση των όρων άσκησης της ελληνικής πολιτικής στα ελληνοτουρκικά, η οποία μάλιστα μεγεθύνεται από την αποδοχή για ουσιαστική νομιμοποίηση της γκρίζας ζώνης στο Αιγαίο από την παρουσία του νατοϊκού στόλου. Να σημειώσουμε, επειδή συχνά γίνεται αναφορά και από τους πολιτικούς αρχηγούς εδώ και από τους κρατικούς ηγέτες στις Βρυξέλλες στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα ως «νοτιανατολικά ευρωπαϊκά σύνορα», ότι στις διαφορές Ελλάδας - Τουρκίας για τα σύνορα στο Αιγαίο, η ΕΕ ούτε μια φορά πριν ούτε σήμερα στην προσφυγική κρίση δεν έχει στηρίξει την ελληνική θέση, τη θέση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Τρίτο, και κυριότερο, είναι αυτή η αλλόκοτη ρύθμιση «για κάθε Σύριο που γίνεται ξανά αποδεκτός στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύριος επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην Ευρωπαίκή Ένωση». 

Αυτή η ρύθμιση - αντί ενός  λειτουργικού διπλού μέτρου ότι όλοι οι δικαιούμενοι ασύλου θα μεταβαίνουν πια στην ΕΕ από κέντρα διαλογής στην Τουρκία που θα τα στηρίξει οικονομικά και οργανωτικά η ΕΕ, ενώ οι μέχρι τώρα αφιχθέντες στην Ελλάδα θα προχωρήσουν μέσω της βαλκανικής πορείας - αποτελεί μεγάλη παγίδα για την Ελλάδα. 

Είναι εύγλωττο το δημοσίευμα των σημερινών FinancialTimes: «Έχοντας δαπανήσει μέχρι 1000 ευρώ για να κάνουν το ταξίδι, οι αιτούντες άσυλο θα είναι απρόθυμοι να σταλούν πίσω σε μια χώρα, ενώ πλήρωσαν τόσα πολλά για να φύγουν από αυτή. 

Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να ετοιμασθούν για τις πολύ άγριες σκηνές που θα γίνουν αποδεκτά από τους πρόσφυγες τα νέα - ειδικότερα καθώς όλοι εκείνοι που θα επιστρέφουν θα έχουν συνείδηση της αμφιλεγόμενης νομικής στήριξης αυτής της απόφασης. 
 Τα νέα ταξιδεύουν γρήγορα ανάμεσα σε αυτούς που κάνουν αυτό το ταξίδι. Μια τέτοια συμφωνία επίσης θα συσσωρεύσει τεράστια πίεση στην Ελλάδα. 

Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης τα περασμένο φθινόπωρο, οι Έλληνες αξιωματούχοι πάσκιζαν ακόμα και στο να πάρουν και να καταγράψουν τους μετακινούμενους, συχνά ακόμα σε απόγνωση από το ταξίδι τους. Το να τους στέλνουν πίσω είναι ακόμα πιο δύσκολo εγχείρημα».

Είναι πολύ λυπηρό που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «επιτυχία της Ελλάδας» τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής. Πού θέλει να φτάσουμε: να κυνηγάν τα ΜΑΤ τους Σύριους πρόσφυγες στα δρομάκια της Λέσβου, την προκυμαία του Πειραιά και τις παρόδους της Βικτωρίας, για να τους «επαναπροωθήσουν» στην Τουρκία, μια χώρα που δεν έχει καν υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες;»

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ 

Good morning Europe. I hope u slept well. #Refugees

Ο δικτάτωρ και ο διδάκτωρ


Του ΣΤΑΘΗ*

Ολα θα ήταν αλλιώς, ύστερα ήρθε το ηρωικό εκείνο του κ. Τσίπρα ότι «δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς», και όλα έγιναν ξανά μία από τα ίδια.

Η χώρα κυβερνάται πλέον υπό αυτό το μότο: «δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς». Ενα μότο αισχρότατο, διότι δηλώνει για όλα κι εκ προοιμίου την υποταγή, ενώ ταυτοχρόνως εθίζει τον λαό στην ταπείνωση.

Κι όχι μόνον έτσι όπως αξίζει σε ραγιάδες κυβερνάται η χώρα, αλλά προσέτι η κυβέρνησή της επωφελείται από τον εξευτελισμό μας για να πάρει κι άλλα μέτρα - για τα οποία θα μπορούσε να κάνει αλλιώς!  

Οπως για την «απελευθέρωση» των φαρμακείων. Διότι, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Νίκου Χουντή, η επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κυρία Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα δήλωσε ότι «οι ελληνικές αρχές και όχι η Τρόικα θέλησαν η ιδιοκτησία ενός φαρμακείου να μην περιορίζεται μόνον στους φαρμακοποιούς».
Δεν είναι το μόνο θέμα για το οποίο η κυβέρνηση, προφασιζόμενη το «δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς», βρίσκει παπά για να θάψει πέντε-έξι ακόμα προγραμμένους.

Είναι τόσον γυμνός ο βασιλιάς (Τσίπρας) που συχνά οι παρατρεχάμενοί του εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως (Μνημονίου). Ο εθισμός στη δικτατορία των Ευρωπαίων επί της Ελλάδος εκφυλίζεται στον σχηματισμό μιας εγχώριας υποδικτατορίας επί των Ελλήνων.  

Νέο ρεκόρ παραστάσεων από το ευρω-τσίρκο ...

Μεγαλειώδεις παραστάσεις συνεχίζει να δίνει ο περιοδεύων θίασος του ευρω-τσίρκου. Το όσκαρ ηθοποιίας μοιράζεται αυτή τη φορά σε Ντάισελμπλουμ-Μοσκοβισί, που έπαιξαν μια μίνι παράσταση (υποτίθεται χωρίς να ξέρουν ότι τα μικρόφωνα είναι ανοιχτά), πιθανόν για να δώσουν "πάτημα" στον Τσίπρα να πάρει τα νέα σκληρά μέτρα που θέλουν, με αντάλλαγμα την περιβόητη ελάφρυνση χρέους.
Βέβαια, η όποια ελάφρυνση χρέους είναι τα ψίχουλα που πέταξαν στον Τσίπρα οι γραφειοφασίστες των Βρυξελλών, το διευθυντήριο του Βερολίνου και η μαφία του ΔΝΤ, (που έχουν απόλυτα κοινή γραμμή, άσχετα από το θέατρο που παίζουν), ώστε να περάσει όλα τα καταστροφικά μέτρα σύμφωνα με το Ελληνικό πείραμα.
Άλλωστε, πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις, ο πολύς Σόιμπλε τους άδειασε κανονικά, λέγοντας πως η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, είναι για το «πρεστίζ», όχι για την ουσία. Ο ψυχρός εκτελεστής Σόιμπλε, έχει μάθει ενίοτε να λέει την ψυχρή αλήθεια, ίσως και λόγω έπαρσης και αλαζονείας, αφού όλοι, στις παρωδίες που λέγονται eurogroup, κοιτάνε πως να τον "γλύψουν", όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο οποίος, παρεμπιπτόντως, αποδόμησε άλλο ένα παραμύθι που πούλησε πρόσφατα η συστημική προπαγάνδα της ευρω-δικτατορίας, περί εξόδου της Κύπρου από το μνημόνιο. Όπως είπε στην ραδιοφωνική εκπομπή «Εντός/Εκτός» του ThePressProject :
Θα ήμουν ο πρώτος που θα πανηγύριζα αν η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έβγαιναν από το μνημόνιο, αλλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, απλά τέλειωσε η καταβολή δόσεων από το ESM. Τώρα ξεκινάει η μακρά και βασανιστική διαδικασία της αποπληρωμής του 95% των χρημάτων των δόσεων. Απλά, τέλειωσαν τα 'πακέτα'. Τώρα θα ξεκινήσουν νέα μέτρα. Μπήκαμε (η Ελλάδα) στη διαδικασία διαπραγματεύσεων 5-6 μηνών για να μην το περάσουμε αυτό το πράγμα, αλλά δεν τα καταφέραμε. Είμαστε εγκλωβισμένοι”.
Η μεγαλύτερη παράσταση βέβαια παίχθηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, όπου η Τουρκία παζάρευε χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες και τη δυστυχία τους, ενώ οι ευρω-κλόουν προσπαθούσαν απλά να κρατήσουν ισορροπίες - βλέποντας και την μεγάλη άνοδο των φασιστών σε όλη την Ευρώπη - προκειμένου να μη χάσουν και άλλους ψηφοφόρους.

Αλλά όσες παραστάσεις και να παίξει το ευρω-τσίρκο, δύσκολα θα ανακόψει τις φυγόκεντρες τάσεις που το απειλούν και θα το οδηγήσουν, αργά ή γρήγορα, σε διάλυση. Δυστυχώς όμως, η Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο.