Αντισυνταγματική η μείωση μισθών

Αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αλλά και αντίθετη στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας κρίθηκαν, με μια απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων, που ανατρέπει τα έως σήμερα δεδομένα, οι δύο μνημονιακοί νόμοι 3833/2010 και 3845/2010 που επέβαλαν μείωση των αποδοχών, των επιδομάτων, κ.λπ. των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα.
Είναι η πρώτη απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι οι μνημονιακοί περιορισμοί στις αποδοχές, δώρα, κ.λπ. των εργαζομένων είναι συμβατοί με τις επιταγές του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.
Ειδικότερα, η απόφαση αναφέρει ότι τόσο ο νόμος 3833/2010 που αφορά τα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης, όσο και ο νόμος 3845/2012 για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο (ΔΝΤ), είναι αντίθετοι στα άρθρα 4, 22, 23, 25, 28 και 106 του Συντάγματος, στο άρθρο 11 της ΕΣΔΑ και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 151/1978 και 14/1981.
Υπογραμμίζεται στη δικαστική αυτή απόφαση ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν σε βάρος των εργαζομένων πραγματοποιούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συλλογική αυτονομία με αποτέλεσμα να καταλύουν τα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος, ενώ δεν συνοδεύονται από αντισταθμιστικά μέτρα, όπως είναι η μείωση των τιμών και των φόρων. Αντίθετα, μάλιστα, προσθέτει η απόφαση, επιβλήθηκαν φοροεισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα. Ακόμη, σημειώνεται στην δικαστική απόφαση, ότι παραβιάζεται και το άρθρο 4 του Συντάγματος (περί ισότητας), καθώς έγινε μείωση ίδιου ύψους στις αποδοχές τόσο των υψηλόμισθών όσο και των χαμηλόμισθων.
Η επίμαχη απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό «Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου» (τεύχος 10/2012) και είναι του Ειρηνοδικείου Αθηνών (599/2012) με ειρηνοδίκη τη Σταυρούλα Κουτρουβίδα. Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει οι εργαζόμενοι στην Ανώνυμη Εταιρεία ΣΤΑΣΥ» (πρώην ΑΜΕΛ Α.Ε.) η οποία είναι θυγατρική της «Αττικόν Μετρό Α.Ε.» και ανήκει στον Δημόσιο τομέα.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Το αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» στη Ρόδο! Ετοιμάζουν επέμβαση στη Συρία;






ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ;

Η Iskra αναδημοσιεύει ένα ενδιαφέρον κείμενο από τον Ριζοσπάστη του Σαββάτου (30/6), σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία.
Ολόκληρο το κείμενο του Ριζοσπάστη έχει ως εξής:


ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ
ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ

«Αισιόδοξος» ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος και να προκύψει σαφής υλοποιήσιμη απόφαση από τη σύνοδο για τη Συρία που πραγματοποιείται σήμερα στη Γενεύη εμφανίστηκε, χτες, εισερχόμενος στις εργασίες της προπαρασκευαστικής συνάντησης ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Ανάν, σύμφωνα με διαρροές, προωθεί ένα νέο σχέδιο που βασίζεται στα κομβικά σημεία της αρχικής του πρότασης, δηλαδή άμεση κατάπαυση πυρός, απόσυρση στρατευμάτων και ενόπλων από τις πόλεις, διασφάλιση ελεύθερης μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας και μετακίνησης δημοσιογράφων, απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων. Με την προσθήκη της πρότασης για άμεση σύσταση μιας προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές αρκεί, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «να μην υποσκάπτει η μέχρι τώρα στάση τους και συμπεριφορά τους την προοπτική επιτυχίας και συμφιλίωσης».



Σύνοδος κορυφής της ΕΕ: Τζ. Ρότζερς " Το πρόβλημα θα εξακολουθήσει να υφίσταται!"


Ο Τζιμ Ρότζερς ένας από τους πιο διάσημους επενδυτές-γκουρού της Γουόλ Στριτ, είναι μεταξύ αυτών που δεν πανηγυρίζουν  καθόλου μετά τη συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης
Αν και  οι αγορές  χειροκρότησαν τη συμφωνία των ηγετών της ΕΕ να καταστεί δυνατή η άμεση χρήση των κεφαλαίων διάσωσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ο γνωστός επενδυτής Τζιμ Ρότζερς δήλωσε στο  CNBC ότι κατά τη γνώμη του η απόφαση δεν βοηθά να λυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρωζώνης που είναι, το ύψος του χρέους της.

"Επειδή τώρα έχετε έναν τρόπο να δανείζονται οι τράπεζες περισσότερα χρήματα, δεν σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα, αλλά, ότι τα πράγματα έγιναν χειρότερα", είπε ο Ρότζερς.

"Οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να δαπανούν χρήματα που δεν τους ανήκουν. Η λύση για το υπερβολικό χρέος δεν είναι να αυξηθεί το όριο του χρέους. Όλα αυτά δεν κάνουν τίποτε άλλο,
πρόσθεσε,παρά να δίνουν (στις τράπεζες) τη δυνατότητα να χρεώνονται ακόμα περισσότερο  και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα".