Άρχοντας της εκκλησίας δημοσία δαπάνη ο Μελισσανίδης

 
Ξεκινάμε με τη μεγάλη «είδηση». Ο Δημήτρης Μελισσανίδης τιμήθηκε με το οφφίκιο του Άρχοντα Κουροπαλάτου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Και την πιο μικρή «είδηση»: Η χειροθεσία του νέου Άρχοντα πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την θεία λειτουργία των Θεοφανείων και τον Μεγάλο Αγιασμό στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, στις οποίες ο Πατριάρχης δεν παρέστη, γιατί ήταν ασθενής. Σηκώθηκε όμως άρον άρον για να αναφωνήσει το «άξιος» στον Δ. Μελισσανίδη.



                        Πόσο να πήγε άραγε το διάβασμα από τον Πατριάρχη;

Είναι η πρώτη φορά μετά το 1453 που απονέμεται το οφφίκιο του Άρχοντος Κουροπαλάτου, το οποίο ως αξίωμα στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συνδεόταν με σημαντικές ευθύνες στο Παλάτι και τη διαχείριση σημαντικών ζητημάτων του δημοσίου.
 Από την εποχή της άλωσης της Πόλης, λοιπόν, ο πρώτος που το αγόρασε… ε, συγνώμη, που το αξιώθηκε, είναι ο Δ. Μελισσανίδης.
«Για την ειλικρινή αφοσίωσή του στην Μητέρα Εκκλησία, για την προθυμία του στη διακονία και την προσφορά του στα ευσεβή και ευγενή τέκνα του μαρτυρικού Πόντου καθώς και για τις ευρύτερες κοινωφελείς πρωτοβουλίες του» ήταν οι λόγοι που ανέφερε ο Πατριάρχης στην ομιλία του.

 Να εννοεί άραγε τις οφειλές του Δημήτρη Μελισσανίδη στο ελληνικό δημόσιο; Την εμπλοκή του με λαθρεμπορία πετρελαίου; Τις απειλές του κατά της σωματικής ακεραιότητας δημοσιογράφου;

Το ότι είναι τόσο θεοσεβούμενος ώστε ετοιμάζεται να ονομάσει το νέο γήπεδο της ΑΕΚ (που θα χτιστεί με τη γενναία χορηγία της Περιφέρειας Αττικής) «Αγιά Σοφιά»; Ή την εμπλοκή του στις «ιερές μπίζνες» στον Αστέρα Βουλιαγμένης;

Οσο και να προσπαθείτε η ατζέντα δεν αλλάζει :

Νέο ρεκόρ ανεργίας με 27,8% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

ΟΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ, ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΖΟ

Δηλώνω πολύ μικρός για να κρίνω καλλιτεχνικά μεγαθήρια όπως η Ελένη Καραΐνδρου, η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς. Να σας πω όμως την πικρή αλήθεια, λυπήθηκα και συγχύστηκα που είδα τα ονόματά τους στο "καλλιτεχνικό πρόγραμμα" της επίσημης τελετής έναρξης της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να, αν δεν με πιστεύετε:

Καμία δουλειά δεν είχαν εκεί. Καμία! Δεν μπορεί μία αγωνίστρια με την ιστορία της Φαραντούρη να τραγουδάει για τον πρωθυπουργό που αποφάσισε την απαγόρευση όλων των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, αναβιώνοντας μνήμες χούντας. Δεν μπορεί μία δημιουργός με την ευαισθησία της Καραΐνδρου να επιτρέπει η μουσική της να υπηρετεί την ψυχαγωγία του Βενιζέλου και του Πάγκαλου. Και σίγουρα δεν μπορεί ο Μητσιάς που δηλώνει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ότι είναι κατά του μνημονίου να νομιμοποιεί τη φιέστα που έστησε - μάντεψε ποιός; - η κυβέρνηση του μνημονίου.

Αν δεν επιλέξεις σήμερα σαν καλλιτέχνης ποιόν και τι υπηρετείς, πότε αλήθεια θα το κάνεις; Δεν υπάρχει δικαιολογία και δεν υπάρχει ελαφρυντικό. Και να πεις ότι οι τρεις τους δεν έχουν χορτάσει διακρίσεις, χρήμα, δόξα; Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι βολεύει πάντα να είσαι με το λαό και να πίνεις νερό στην υγειά του, αλλά όταν το κάλεσμα της εξουσίας αντηχεί, είναι πολύ δύσκολο να πεις τα μεγάλα όχι.

Τη στιγμή που βουλιάζουμε, που πεθαίνουμε σαν χώρα, στη συνείδησή μου έρχονται οι καλλιτέχνες και βάζουν την ταφόπλακα. Και καταλαβαίνεις την αξία ενός Νικόλα Άσιμου και τη δυσκολία να είσαι απ' έξω με τους απ' έξω. Και αναρωτιέσαι: οι τρεις τους πώς στο καλό θα κοιμηθούνε απόψε, έχοντας διασκεδάσει την ελληνο-ευρωπαϊκή συμμορία που ευθύνεται για τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου υπέρ των πλουσίων και των ισχυρών που έγινε ποτέ στη χώρα μας;
ηρ.οικ.

Οσο και να προσπαθείτε η ατζέντα δεν αλλάζει : Η κρίση σκοτώνει




Η κρίση είχε σοβαρές επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων , και η συζήτηση γι 'αυτό το θέμα θα πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστή, αφού δεν είναι ιδιαίτερα πρόσφατη .

Για παράδειγμα , ότι στην Ιταλία οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν με την κρίση το πιστοποιεί μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στην Επιθεώρηση Επιδημιολογίας και Κοινοτικής Υγείας (περιοδικό ISI ,
impact 3:39 ) .  Φυσικά , το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί σε βάθος χρόνου . Από τότε όμως έχουν περάσει τρία χρόνια και επτά ημέρες, και σχεδόν καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας τραγωδίας και θεωρείται απίθανο να έχει μειωθεί η τάση αυτή . Περισσότερο πρόσφατεςμελέτες αποδεικνύουν τη σχέση ανάμεσα στην αυτοκτονία για οικονομικούς λόγους και τα ποσοστά ανεργίας. Δεν μου φαίνεται καθόλου περίεργο , διαβάζοντας καθημερινά τις εφημερίδες , αλλά είναι σημαντικό ότι υπάρχουν μελέτες ποσοτικά και μεθοδολογικά σοβαρές .

Η κατάσταση είναι η ίδια και στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας που πλήττονται από την κρίση . Αυτό αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet το 2011 , επισημαίνοντας ότι με την κρίση μειώθηκαν οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα ( ποιος ξέρει γιατί ) , αλλά από την άλλη ,αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες .