Δεν είναι τυχαία όλα αυτά

 

Φρίττουμε όλοι (επόμενο είναι) με την ιστορία τρόμου των παιδοκτόνων της Κυψέλης - όπως φρίτταμε και πριν λίγα χρόνια, με τον παιδοκτόνο που έβρασε το πτώμα της κόρης του κοκ.

Υπάρχουν κοινά μοτίβα σε τέτοιες περιπτώσεις: το Χαμόγελο του Παιδιού (που, υποκαθιστώντας την ανύπαρκτη κρατική πρόνοια, έσωσε την αδελφή του θύματος) είχε παρέμβει πριν 14 χρόνια για να βοηθήσει την μητέρα των παιδιών, ήδη έγκυο κακοποιημένη ανήλικη τότε!

Δεν είναι, όμως, μόνο η μεταβίβαση της κακοποίησης από γενιά σε γενιά το κύριο θέμα.

Άνθρωποι παρα(ι)τημένοι, που παραδέρνουν, έρμαια της τύχης (χωρίς έρμα), συχνά από χώρα σε χώρα, αδιευκρίνιστης εθνικότητας, υπηκοότητας και καταγωγής, χωρίς οικογενειακούς δεσμούς, χωρίς σταθερές, χωρίς Σπίτι, χωρίς καν μια (παρωχημένη, έστω) "παράδοση" να δίνει κάποια πυξίδα, ζευγαρώνουν από απελπισία και "γκαστρώνονται" (γιατί περί αυτού πρόκειται, όχι για συνειδητή επιλογή οικογενειακής δέσμευσης) από συνήθεια - κι όταν η κακοποίηση που δέχτηκαν ξεσπάσει στα παιδιά τους, αντιμετωπίζουν την κατάσταση σαν αποκτηνωμένα θηρία, που απλά καλύπτουν τα ίχνη της "στραβής" που τους έτυχε.

Δεν είναι τυχαία όλα αυτά: ολόκληρες τάξεις ανθρώπων έχουν καταστεί πια περιττές για το σύστημα, δεν έχουν αξία ούτε ως εκμεταλλεύσιμο εργατικό δυναμικό και σπρώχνονται στο περιθώριο, σαν ανθρώπινα απορρίμματα που προκαλούν φρίκη και αηδία στους πιο τυχερούς. Το πολύ να θεωρηθούν "πρόβλημα δημόσιας τάξης" και να απασχολήσουν το ποινικό κύκλωμα ή να χτιστεί κάποιο τείχος που να χωρίζει τα υποβαθμισμένα γκέτο τους από τις "ευπρεπείς γειτονιές", όπως στη Βρετανία.

Μια και ανέφερα την κοιτίδα του θατσερισμού: μια ματιά κατά κει θα ΄ταν πολύ διαφωτιστική για το μέλλον που μας περιμένει αν επιμείνουμε στην ίδια πορεία. Πληθυσμοί (ημι)αγράμματων φτωχών, που γεννιώνται από 14χρονες ανώριμες μανάδες, χωρίς πατέρα και άλλους συγγενείς, μεγαλώνουν στους δρόμους, επιβιώνοντας από επιδόματα φτώχειας και μικροεγκληματικότητα κι έχουν γίνει κλέφτες στα 8, μαχαιροβγάλτες στα 10, βιαστές στα 12, πρεζόνια στα 13, φυλακόβιοι στα 16!

Πολιτικές και κοινωνικές επιλογές αντανακλούν όλα αυτά: η "ΕΥΕΛΙΞΙΑ" που εξυμνούν οι φιλελέδες, όταν δεν αφορά τους κοσμοπολίτες έχοντες και κατέχοντες, αλλά τους πάλαι ποτέ προλετάριους, σε αυτό το λουμπεναριό οδηγεί, ΑΥΤΗ είναι η φυσική συνέπεια του ασύδοτου καπιταλισμού και ΤΕΤΟΙΕΣ κοινωνίες δημιουργεί!

[---->]

Εδώ και μήνες σε αναστολή, απλήρωτοι, και με την απειλή της απόλυσης πάνω από το κεφάλι τους.

 Τράβηξα φωτογραφίες από τη σημερινή συγκέντρωση των Υγειονομικών σε αναστολή...

Οι φωτογραφίες αυτές δείχνουν μια πλευρά των διαθέσεων του κόσμου που συγκεντρώθηκε... Απεικονίζουν πράγματα που μου άρεσαν (από αυτά που μπόρεσα και είδα). Αποδεικνύουν πως οι συγκεντρωμένοι είναι άνθρωποι που παλεύουν για τη δουλειά τους και για την αξιοπρέπειά τους. Σίγουρα στη συγκέντρωση υπήρχαν και άλλες πλευρές.... που δεν μου άρεσαν. Όπως (από αυτά που μπόρεσα και είδα): ο ομιλητής στρατιωτικός γιατρός, ο χαιρετισμός ενός αστυνομικού, ένας γραφικός που μοίραζε φλάιερ με ένα απόφθεγμα του Καντιώτη του μητροπολίτη Φλωρίνης, ο γραφικός που γυρνάει στο κέντρο της Αθήνας με το παπί κραδαίνοντας μια ελληνική σημαία με τον Κολοκοτρώνη επάνω, και που σήμερα εμφανίστηκε κρατώντας ένα τεράστιο πορτρέτο της Παναγίας και άλλα.

Και πολλές ελληνικές σημαίες... Βέβαια το φαινόμενο της ελληνικής σημαίας σε τέτοιου τύπου διαμαρτυρίες έχει την εξήγησή του. Ο κόσμος με μικρές πολιτικές, συνδικαλιστικές, κινηματικές εμπειρίες, όταν επιλέγει να βγει στο δρόμο για να υπερασπίσει δικαιώματά του έχει στο μυαλό του κάποια σχήματα ("μακριά από κόμματα", "ακηδεμόνευτος αγώνας", "ενωτικός αγώνας" και άλλα τέτοια). Θεωρεί πως η ελληνική σημαία είναι ένα ουδέτερο αποδεχτό απ' όλους σύμβολο. Το φαινόμενο το έχουμε δει πολλές φορές και στην Ελλάδα και παγκόσμια... και σε καπιταλιστικές ανεπτυγμένες χώρες και σε χώρες της περιφέρειας. Το είχαμε ζήσει και με τις Πλατείες. Στην πλατεία Συντάγματος, το 2011 - 2012, χορτάσαμε ελληνική σημαία. Όπως έλεγα και τότε σε συντρόφους αριστερούς και αναρχικούς που στραβομουτσούνιαζαν με το φαινόμενο, "οι ελληνικές σημαίες που βλέπετε εδώ στην πλατεία Συντάγματος είναι "νηπιαγωγείο" με αυτό που συνέβαινε στην Αργεντινή το 2001 - 2002. Όλο το Argentinazo με την καθολική κυριαρχία της αργεντίνικης σημαίας έγινε".

Η "Πρωτοβουλία Δράσης ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τα κατασταλτικά μέτρα" ήταν σήμερα εκεί, στηρίζοντας τον αγώνα των Υγειονομικών σε αναστολή και προπαγανδίζοντας την Διαδήλωση ενάντια στα πρόστιμα, τις υποχρεωτικότητες, τις αναστολές, τους διαχωρισμούς, το green pass που οργανώνεται από Σωματεία, Συλλογικότητες, Φορείς το Σάββατο 26/2 στις 1 το μεσημέρι στα Χαυτεία (Ομόνοια).

Λίγο πιο πέρα από το Πάρκο Ελευθερίας όπου γίνονταν η συγκέντρωση, έξω από την πύλη του Αιγινήτιου Νοσοκομείου το πανό του Συλλόγου των Εργαζομένων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο απαιτούσε να επιστρέψουν στη δουλειά οι συνάδελφοι τους υγειονομικοί που βρίσκονται εδώ και μήνες σε αναστολή...απλήρωτοι, και με την απειλή της απόλυσης πάνω από το κεφάλι τους.




[----->]