Υπό προστασία οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου Energa - Hellas Power

 Υπό προστασία οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου Energa - Hellas Power 

Οι εταιρείες Energa και Hellas Power εισέπρατταν κανονικά το χαράτσι και τα δημοτικά τέλη, και αντί να αποδίδουν τα ποσά στο δημόσιο τα μετέφεραν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες. Ενδεικτικό της ασυδοσίας τους είναι ότι οι εκπρόσωποι των εταρειών απολάμβαναν μια χλιδάτη ακόμα και ως υπόδικοι! 

Στη φωτογραφία οι κατηγορούμενοι οδηγούνται στον ανακριτή.

Photo Copyright - ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ 

 

 Λαζαρίδου Ειρήνη 



Στο κάδρο των ευθυνών για το τεράστιο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο με τις ιδιωτικές εταιρείες Energa και Hellas Power, που εισέπρατταν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό της ΔΕΗ από το "χαράτσι" και τα δημοτικά τέλη χωρίς ποτέ να τα αποδίδουν στο Δημόσιο, μπαίνουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

 Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποστραγγίξει από τους πολίτες και το τελευταίο ευρώ με την επιβολή δυσβάσταχτων μέτρων και φόρων, το Ελληνικό Δημόσιο και ο Δήμος Αθήνας δεν παρίστανται ως πολιτική αγωγή στην δίκη των υπευθύνων της εταιρείας που κατηγορούνται για κακουργηματική υπεξαίρεση πάνω από 250 εκατομμυρίων ευρώ! 

Αντιθέτως, την υπεράσπιση των βασικών κατηγορουμένων έχει αναλάβει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης! Ο κ. Βορίδης, ως βουλευτής, έχει ορκιστεί να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Πώς συμβιβάζεται αυτή η "επαγγελματική" επιλογή του; Να σημειωθεί επίσης ότι ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, με προφίλ τυπικού έως τυπολάτρη και "νοικοκύρη", "ξέχασε" την υποχρέωσή του να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του δήμου, δηλαδή τα δεκάδες εκατομμύρια δημοτικά τέλη που υπεξαιρέθηκαν.
H απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σηματοδότησε την είσοδο των επίμαχων εταιρειών που αφού εισέπρατταν κανονικά το χαράτσι και τα δημοτικά τέλη, αντί να αποδίδουν τα ποσά στο δημόσιο τα μετέφεραν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες. Ενδεικτό της ασυδοσίας τους είναι ότι οι εκπρόσωποι των εταρειών απολάμβαναν μια χλιδάτη, ακόμα και ως υπόδικοι!

Η εισαγγελική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε με αφορμή πόρισμα του επικεφαλής της Αρχής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα εισαγγελέα Παναγιώτη Νικολούδη και μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης το συμβούλιο πλημμελειοδικών κατέληξε σε βούλευμα με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη συνολικά δεκαεννέα πρόσωπα με κακουργηματικές κατηγορίες που επισείουν ακόμα και την ποινή των ισοβίων.

Οι κατηγορίες είναι για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ("ξέπλυμα"). Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι οι Αχιλλέας, Αριστείδης και Παρασκευή Φλώρου, (Energa), Βασίλης Μηλιώνης, (Hellas Power), Φώτης Φώλιας, Κωνσταντίνος Κωνστάντης, Στέφανος Σιαφάκας, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης και Ν. Δεκόλης. Αρχικά, πέντε από τους κατηγορούμενους είχαν κριθεί προφυλακιστέοι και παρέμειναν στη φυλακή έξι μήνες, ενώ στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι καταβάλλοντας κατά περίπτωση χρηματικές εγγυήσεις από 50.000 έως 200.000 ευρώ.

Ενώ όμως υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές προς τον δημόσιο ταμείο τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και ο Δήμος της Αθήνας εμφανίστηκαν απρόθυμοι να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα και δεν παρίστανται στη δίκη ως πολιτική αγωγή. Αντιθέτως, παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσαν μόνο ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ακόμα και με την αναίρεση που ασκήθηκε στο παραπεμπτικό βούλευμα (σ.σ.: συζητήθηκε στο Ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου) δεν αμφισβητείται η υπεξαίρεση των χρημάτων που οφείλονται στο Δημόσιο, αλλά η αναίρεση ζητείται μόνο κατά το σκέλος που αφορά την υπεξαίρεση σε βάρος του ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ!

Βούλευμα - "φωτιά"
Το υπ' αριθμόν 365/2014 βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι κατηγορούμενοι στις 666 σελίδες του αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο οι φόροι που κατέβαλαν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ οι πολίτες κατέληγαν στις τσέπες των ιδιοκτητών της Energa και της Hellas Power. Όπως αναφέρεται, ο Αριστείδης και ο Αχιλλέας Φλώρος και οι Βασ. Μηλιώνης, Στ. Σιαφάκας και Ν. Δεκόλης ήταν οι "εγκέφαλοι" μιας "υψηλού επιπέδου υποδομής" εγκληματική οργάνωση που διακινούσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να τα "ξεπλύνει". 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, "στην Αθήνα, στη Ζυρίχη Ελβετίας, στο πριγκιπάτο του Μονακό, στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Χονγκ Κονγκ Κίνας, στη Σινγκαπούρη, στη Λευκωσία Κύπρου, στη Σόφια Βουλγαρίας, στη Βηρυττό Λιβάνου, στην Κωνσταντινούπολη Τουρκίας και στο Μαϊάμι των ΗΠΑ από τον Μάιο 2011 έως τον Νοέμβριο του 2012 χρησιμοποιούσαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα διεθνώς για να διακινηθούν χρηματικά ποσά ύψους 256.521.323,96 ευρώ και να τους προσδώσουν νομιμοφάνεια".

Σύμφωνα με το βούλευμα εξάλλου ο τρόπος που δρούσαν ήταν "μεθοδικός", "οργανωμένος" και "συστηματικός", η τέλεση των αξιόποινων πράξεων ήταν επανειλημμένη και για "ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα", ενώ οι κατηγορούμενοι έκαναν συστηματικές προσπάθειες να αποκρύψουν τα ίχνη των εγκληματικών πράξεών τους μέσω off shore εταιρειών και παρένθετων προσώπων. Χρησιμοποιούσαν μάλιστα τυπικώς νόμιμες ή νομιμοφανείς διαδικασίες και αναφέρεται χαρακτηριστικά η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με ανύπαρκτους αντισυμβαλλόμενους και η κατάρτιση εικονικών συμβάσεων πώλησης μετοχών και ηλεκτρικής ενέργειας "προς δικαιολόγηση του ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας εγκληματικού προϊόντος"...

Ο ρόλος του ΔΟΛ
Στο μεταξύ, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει για την υπόθεση ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη και ιδιαίτερα το "Βήμα", τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική έκδοσή του, φτάνοντας στο σημείο ακόμα και να "αθωώνει" τους υπόδικους. Η κυριακάτικη έκδοση του "Βήματος" στις 3 Μαρτίου 2013 με τίτλο "80 εκατομμύρια ευρώ παραμένουν αζήτητα" και υπέρτιτλο "Μια παράλογη ιστορία από τον... Κορυδαλλό" υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η ποινική εμπλοκή των υπευθύνων οφείλεται σε... πόλεμο συμφερόντων.

 Στην αγιογραφία που έχει "φιλοτεχνήσει" η εφημερίδα για την οικογένεια Φλώρου και τον Βασίλη Μηλιώνη αναφέρει ότι οι εταιρείες που ξεκίνησαν το 2008 "σταδιακά επεκτάθηκαν και στα νοικοκυριά με αποτέλεσμα, ώσπου να ανακληθούν οι άδειές τους να έχουν 210.000 πελάτες". 
 Προς θλίψη όμως του "Βήματος" "οι δύο εταιρείες 'πλήρωσαν' την αύξηση των εργασιών τους" όταν θεσπίστηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που τους απαγόρευσε να μετακυλίσουν στον καταναλωτή την αύξηση της μεγαβατώρας από 55 σε 85 ευρώ, ενώ αποδίδει στην αρνητική οικονομική συγκυρία τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπισαν.

Η εφημερίδα επίσης επέκρινε τις αρχές για το "πάγωμα" των τραπεζικών λογαριασμών της Energa και της Hellas Power που όπως ισχυρίζονταν στερούσε από τα δημόσια ταμεία 80 εκατομμύρια ευρώ "παρά την ρητή επιθυμία των εταιρειών" και επέρριπτε ευθύνες στη Δικαιοσύνη που "εμφανίζεται να κωφεύει στις προτάσεις για είσπραξη των δεσμευμένων χρημάτων των εταιρειών σε πλήρη και ολοσχερή εξόφληση των απαιτήσεων του Δημοσίου".

Ο Σταύρος Ψυχάρης μάλιστα έχει κληθεί ως μάρτυρας καθώς στη δικογραφία περιλαμβάνονται ηλεκτρονικά μηνύματα που δείχνουν ότι ο επικεφαλής του ΔΟΛ είχε διαρκή επικοινωνία με τον Αχιλλέα Φλώρο, καθώς ο επικεφαλής της Energa ζητούσε να μεσολαβήσει προκειμένου να τοποθετηθεί άνθρωπος της επιλογής του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), πριν να μετεξελιχθεί σε ΑΔΜΗΕ!

Σημειώνεται ότι ως μάρτυρας έχει κληθεί και ο επιχειρηματίας και προσωπικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Μελισσανίδης, καθώς ο βασικός κατηγορούμενος Μηλιώνης είχε αγοράσει από αυτόν τις μετοχές της εταιρείας που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Hellas Power.

[--->]

Μαριούπολη: ανάσχεση τεθωρακισμένου



Το Υπ. Υγείας δεν αναγνωρίζει ούτε τις εγκυκλίους που εκδίδει και αφήνει 4 πολίτες με ηπατίτιδα στο έλεος της τύχης!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Υπ. Υγείας δεν αναγνωρίζει ούτε τις εγκυκλίους που εκδίδει και αφήνει 4 πολίτες με ηπατίτιδα στο έλεος της τύχης!

Με τα όσα συμβαίνουν στο τομέα της Υγείας τα τελευταία χρόνια επικρατούσε η αντίληψη ότι οι διοικούντες το Υπουργείο Υγείας ακολουθούν μια ανάλγητη πολιτική στο πλαίσιο της δημοσιονομικής λιτότητας με καθαρά λογιστικό προσανατολισμό. Μήπως τελικά δεν είναι έτσι τα πράγματα αλλά πρόκειται για κάτι πολύ χειρότερο;  Ακόμη μια φορά τα στοιχεία μιλούν και δείχνουν την αληθινή διάσταση των πραγμάτων, ο καθένας μας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.

Από τις 11 Μαρτίου 2014 αποστείλαμε κατεπείγουσα σχετική επιστολή στο Υπουργείο Υγείας και στις 27 Μαρτίου κάναμε δημόσιο έκκληση για να βοηθήσει 4 ανασφάλιστους και άνεργους ασθενείς μας με ηπατίτιδα.  Στα δημόσια νοσοκομεία δεν καλύπτονται οι ανασφάλιστοι ασθενείς παρά μόνο εάν πληρώσουν για το κόστος της θεραπείας τους.

 Απευθύνθηκαν λοιπόν απελπισμένοι στο ιατρείο μας για βοήθεια και εμείς καταβάλαμε κάθε προσπάθεια εξεύρεσης των ειδικών αυτών σκευασμάτων, πράγμα όμως αδύνατο για την συστηματική τους κάλυψη όπως απαιτεί η θεραπεία.  Από τις 11 Μαρτίου  ξεκινάει μια Οδύσσεια με το Υπουργείο Υγείας, όπου εκτός από τις εκκλήσεις που κάναμε, επικοινωνήσαμε επανειλημμένα με 3 διαφορετικούς συνεργάτες του Υπουργού στους οποίους εξηγούσαμε ότι πρόκειται για θέματα Δημόσιας Υγείας.  Μπορείτε να διαβάσετε όλες τις λεπτομέρειες εδώ.

Ο ένας συνεργάτης του υπουργού μας έλεγε θα βρούμε τα φάρμακα, ο άλλος να έρθουμε σε επαφή με την φαρμακευτική απευθείας και ο τελευταίος πήρε απλά να μας πει τι εξαιρετικό έργο κάνει ο Υπουργός Υγείας … χωρίς όμως να μας πει τι θα γίνει με τους 4 ασθενείς μας που έχουν ηπατίτιδα. 

Πριν από λίγες μέρες ενημερωθήκαμε από την ΜΚΟ PRAKSIS ότι βάσει της εγκυκλίου ΑΔΑ Β49ΚΘ-55Π με ημερομηνία 02/05/2012 (με την ένδειξη «Εξαιρετικά Επείγον») που μπορείτε να βρείτε εδώ,  με την οποία το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει τις διοικήσεις όλων των δημόσιων νοσοκομείων, ότι ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύναμοι πολίτες (Έλληνες και μετανάστες) δικαιούνται – ανάμεσα σε πολλά άλλα – ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στο ΕΣΥ όταν η κατάσταση της υγείας τους είναι υπερεπείγουσα, ή έχουν μολυνθεί από HIV (AIDS δηλαδή) ή άλλα λοιμώδη νοσήματα και χρήζουν θεραπευτικής αγωγής μέχρι σταθεροποίησης της υγείας τους.

Με λίγα λόγια το Υπουργείο Υγείας έχει δώσει σαφέστατες εντολές που ούτε το ίδιο τηρεί, πόσο μάλλον τα δημόσια νοσοκομεία και οι διοικήσεις τους!
Παράλληλα ο Υπουργός Υγείας με την έγγραφη απάντηση του, σε ερώτηση βουλευτή, με Αριθμό Πρωτοκόλλου 115406 με ημερομηνία 10/04/2014 (δηλαδή ένα μήνα ακριβώς μετά την αρχική επιστολή που στείλαμε για τους 4 με την ηπατίτιδα προς το Υπ. Υγείας) την οποία και παραθέτουμε εδώ για να την διαβάσετε, αναφέρει ακριβώς τα ίδια που λέει η εγκύκλιος που έχουμε παραθέσει παραπάνω.

Πως γίνεται λοιπόν για πάνω από 2 μήνες οι συνεργάτες του Υπουργείου Υγείας, και ολόκληρο το Υπουργείο Υγείας να αγνοεί την εγκύκλιο αλλά και την απάντηση που έδωσε πρόσφατα ο Υπουργός στη Βουλή;

Βγάζουμε λοιπόν το συμπέρασμα ότι οι συνεργάτες του Υπουργού είτε είναι αδιάβαστοι με αποτέλεσμα η ζωή των πολιτών να τίθεται ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ σε κίνδυνο, είτε ΓΝΩΡΙΖΑΝ την εγκύκλιο και δεν έκαναν τίποτα για αυτό, οπότε μιλάμε για παράβαση καθήκοντος και σοβαρές ποινικές ευθύνες. Όποια και από τα δύο να είναι η πιθανή εξήγηση υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν άμεσα.  Ο λαλίστατος Υπουργός Υγείας τι κάνει για αυτά τα τόσο σοβαρά θέματα;

Πως είναι δυνατόν ο Υπουργός να βγαίνει στα ΜΜΕ και να δηλώνει το τελευταίο διάστημα ότι θα βοηθήσει 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους (το σωστό νούμερο είναι 3 εκατομμύρια ανασφάλιστοι βάσει δηλώσεων του Προέδρου του ΕΟΠΠΥ) ενώ ήδη έχει διαψευστεί όταν δήλωνε ότι θα έκανε το ίδιο μέχρι το τέλος του 2013 και δεν το έκανε, ενώ τώρα δεν μπορεί να βρει λύση για μόνο 4 (!) ανασφάλιστους πολίτες που κινδυνεύει η ζωή τους.  Γιατί δεν δίνει λύση άμεσα;

Γιατί δηλώνει ότι θα βρεθούν λύσεις συνολικά για τους ανασφάλιστους ΜΕΤΑ τις εκλογές;
Εμείς παραθέτουμε τα στοιχεία και περιμένουμε απαντήσεις από τους «υπεύθυνους» του Υπουργείου Υγείας.  Τέλος αναφέρουμε ότι και οι 4 ασθενείς μας θα πάνε σε δημόσιο νοσοκομείο για να λάβουν την απαραίτητη βοήθεια, με την εγκύκλιο στο χέρι. Ελπίζουμε μόνο να μην αντιμετωπίσουν κανένα απολύτως πρόβλημα …
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ 10:00-20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-19:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης
(δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)
Ιστοσελίδα http://www.mkiellinikou.org Email mkiellinikou@gmail.com 


Εμπρηστική Ακροδεξιά

    Σκοπλάκης Νίκος

Ο οργανωμένος εμπρησμός του κτηρίου των συνδικάτων στην Οδησσό καταδεικνύει με τραγικό τρόπο ότι η σχηματική και σε πολλές περιπτώσεις ενορχηστρωμένα μεροληπτική προσέγγιση για την αλλαγή διακυβέρνησης στο Κίεβο αποκρύπτει το ουσιώδες: την ακροδεξιά ηγεμονία, μέσα από την οποία εδραιώθηκε η αποκαλούμενη «φιλοδυτική» μερίδα των ολιγαρχών στην Ουκρανία, καταπνίγοντας τις αντίρροπες τάσεις στην ωμή βία των παραστρατιωτικών.
 Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις της Δύσης και ο επικοινωνιακός τους περίγυρος υπεραμύνθηκαν αυτού του συνασπισμού από ολιγάρχες και ακροδεξιούς όλου του φάσματος, που είχαν μετατρέψει το Κίεβο σε εκθετήριο φασιστικών και εθνικιστικών εμβλημάτων από τη «Μεσευρώπη» του 1930-1945. Μετά τη «Μαύρη Παρασκευή», επιχειρούν να κρατήσουν τη δημόσια προσοχή μακριά από τη συνάφεια της κυβερνητικής συμμαχίας στο Κίεβο με τον εμπρησμό που προκάλεσε τουλάχιστον σαράντα νεκρούς και πολλούς τραυματίες στην Οδησσό.