ΠΟΙΟΣ ΚΑΤΈΧΕΙ ΤΟ ΔΗΜΌΣΙΟ ΧΡΈΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ;

 


 Andrea Puccio

Το χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται αμείλικτα, αλλά ποιες είναι οι χώρες που κατέχουν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του τεράστιου χρέους της Ουάσινγκτον;

Το μερίδιο της Κίνας στη δομή των ξένων κατόχων κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ μειώνεται σταθερά - τα τελευταία 10-11 χρόνια έχει μειωθεί στο μισό από 26% σε 13%. Η πιο γρήγορη και σταθερή μείωση του μεριδίου του χρέους που κατέχει η Κίνα άρχισε το 2018, κατά την επανάληψη του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, γράφει ο Paul Spydell.

Το μερίδιο της Ιαπωνίας μεταξύ των ξένων κατόχων κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ μειώθηκε από 23% το 2012 σε 17% τον Ιανουάριο του 2023.

Η διαφορά μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας είναι ότι η μείωση του ενδιαφέροντος του Πεκίνου για αμερικανικούς τίτλους οφείλεται σε πολιτικούς λόγους, ενώ για το Τόκιο υπάρχουν οικονομικοί λόγοι λόγω της εξάντλησης του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, συνεχίζει ο Spydell.

Ποιος όμως αντικαθιστά τους δύο βασικούς επενδυτές Κίνα και Ιαπωνία; Ποιος αναλαμβάνει την εγγύηση του τεράστιου αμερικανικού χρέους;

Το μερίδιο της Ευρωζώνης στο χρέος της βορειοαμερικανικής χώρας αυξήθηκε μέσα σε 10 χρόνια από 10% σε 18% και μάλιστα έχει αντικαταστήσει πλήρως το μερίδιο της Κίνας από τα μέσα του 2021.

Αυτό είναι πραγματικά εκπληκτικό, διότι ακριβώς από το τρίτο τρίμηνο του 2021, το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης έχει καταστεί ελλειμματικό, μηδενίζοντας και στη συνέχεια καθιστώντας ελλειμματικό και τον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχε η Βρετανία, αυξάνοντας την συμμετοχή της στο αμερικανικό χρέος από 2% σε σχεδόν 9% παίρνοντας τη θέση της Ιαπωνίας, οι φίλοι στην ανάγκη φαίνονται.

Στους φίλους περιλαμβάνονται επίσης η Αυστραλία και ο Καναδάς, οι οποίοι αύξησαν το μερίδιό τους από 1,3% σε 4,3% μέσα σε 10 χρόνια, αντικαθιστώντας σχεδόν πλήρως τις άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.

Όπως είναι προφανές, η Ευρωζώνη και ο αγγλοσαξονικός κόσμος είναι οι μεγαλύτεροι σωτήρες του αμερικανικού χρέους, το οποίο το εγκαταλείπουν ιστορικοί κάτοχοί του όπως η Κίνα και η Ιαπωνία.

Ο Κέβιν ΜακΚάρθι , πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, έγραψε στο Twitter ότι το πραγματικό πρόβλημα για τη βορειοαμερικανική χώρα τα επόμενα χρόνια θα είναι η πληρωμή των τόκων του χρέους της.

Ο ΜακΚάρθι   έγραψε ότι τα επόμενα 10 χρόνια, το 17,5% των φόρων που εισπράττονται στις ΗΠΑ θα πηγαίνει για την πληρωμή των τόκων του αμερικανικού δημόσιου χρέους, αν αγνοηθεί η κρίση χρέους.

"Όχι για την άμυνα. Όχι για κοινωνικά προγράμματα. Ούτε καν για το ίδιο το χρέος. Μόνο για την πληρωμή των τόκων", πρόσθεσε ο Μακάρθι στο Twitter.

Η αργή αλλά σταθερή εγκατάλειψη του δολαρίου από πολλές χώρες, με πρώτες την Κίνα και τη Ρωσία, στις εμπορικές τους συναλλαγές θέτει τη σταθερότητα των αμερικανικών λογαριασμών σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Χάνοντας το δολάριο διεθνώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να προσελκύσουν επενδυτές, θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια του χρέους τους, αυξάνοντας έτσι το κόστος της αποπληρωμής των τόκων.

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι οι φίλοι των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αγοράζουν το χρέος του ηγέτη τους, διαφορετικά η χρεοκοπία της Ουάσιγκτον θα είναι αναπόφευκτη, παρά τα στρατόσφαιρικά έξοδα πληρωμής των τόκων.

[------>]