Γελάνε και οι πέτρες...


Παρατηρώ με ενδιαφέρον τα μέσα ενημέρωσης στην Αμερική και στην Ελλάδα να κάνουν μια αξιοπρόσεκτη πραγματικά προσπάθεια να βγάλουν τον καθηγητή Ιωαννίδη ήρωα! Και μάλιστα παντελώς αδίκως, διότι ο Ιωαννίδης ούτε ανακάλυψε τον τροχό, ούτε είπε κάτι πρωτότυπο.

Τι λέει λοιπόν ο Ιωαννίδης από την αρχή; Λέει ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των επιβεβαιωμένων. Δεν θα αναφερθώ σε άλλες απόψεις του που μπορεί ο καθένας να συμφωνεί ή να διαφωνεί, είτε τις κατάλαβε είτε δεν τις κατάλαβε.

Έκανε λοιπόν και μια μελέτη αντισωμάτων (μαζί με άλλους, δεν ήταν καν ο κύριος ερευνητής), και βρήκε ότι τα πραγματικά κρούσματα στη Santa Clara, μια περιοχή με 1000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ήταν 54.000, με διάστημα εμπιστοσύνης από 25.000-91.000. Δηλαδή, τα πραγματικά κρούσματα είναι (σύμφωνα με τον Ιωαννίδη) 54 φορές περισσότερα από τα πραγματικά, και μπορεί να είναι από 25 φορές έως 91 φορές περισσότερα.

Από τότε λοιπόν υπήρξαν αντιδράσεις. Αποκορύφωμα τώρα, που έγινε η "μεγάλη αποκάλυψη από "whistleblower" (σφυρίχτε μου κλέφτικα) ότι το εξωφρενικό και ιλιγγιώδες ποσό των 5000 δολαρίων για τη χρηματοδότηση της μελέτης προήλθε από τον ιδιοκτήτη μιας αεροπορικής εταιρίας, της JetBlue, που είναι κατά του lock down. Μάλιστα...

Καταρχάς, απέκρυψε τη χρηματοδότηση ο Ιωαννίδης (που υπενθυμίζω, δεν ήταν ο κύριος ερευνητής) ?  Όχι, διότι η προ-δημοσίευσή τους αναφέρει:
"Funding/Support. We acknowledge many individual donors who generously supported this project with gift awards"


Προφανώς τα 5000 δολάρια είναι ψίχουλα και δεν φτάνουν για να γίνει η μελέτη, άρα η προσφορά του Mr JetBlue θα ήταν μια από τις πολλές που χρησιμοποιήθηκαν για να γίνει η μελέτη. Δεν έβγαλε λίστα χρηματοδοτών στη δημοσίευση (που προφανώς θα ήταν πολλοί), οπότε η κατηγορία ποια είναι? Ότι έπρεπε να αναφέρει μόνο τον συγκεκριμένο? Επειδή οι απόψεις του είναι διαφορετικές από κάποιους άλλους? Αν ανέφερε άλλους χρηματοδότες κι όχι αυτόν, τότε πράγματι θα υπήρχε θέμα...

Πιστεύει κανείς σοβαρός και σώφρων άνθρωπος ότι για 5000 δολάρια (που θα μοιράζονταν μάλιστα 17 επιστήμονες, διότι 17 είναι οι συγγραφείς της μελέτης με προτελευταίο τον Ιωαννίδη), θα στήνονταν πλεκτάνη από τον Ιωαννίδη για να φανούν ψεύτικα τα νούμερα και να τα φουσκώσουν? Γελοίο.... Ας πούμε ότι έδωσε 100.000 ο Mr JetBlue (που ούτε αυτά θα έφτασαν για να γίνει η μελέτη). Αγόρασε τα αποτελέσματα με αυτά τα λεφτά? Ασχολίαστο...

Είναι αξιόπιστη η μελέτη στην Santa Clara? Όχι, έχει αρκετά ζητήματα και προβλήματα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα.

Έχει δίκιο ο Ιωαννίδης που λέει ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από τα επιβεβαιωμένα? Έχει 100% δίκιο, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε με το πόσο περισσότερα από τα επιβεβαιωμένα είναι.

Αξίζει το Νόμπελ ο Ιωαννίδης, γι' άυτή τη "σημαντική ανακάλυψη" ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι περισσότερα από τα επιβεβαιωμένα? Όχι βέβαια.

Στις 16-17 Μαρτίου, ενώ στην Ελλάδα είχαμε περίπου 300 επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι αρχές στην επίσημη απογευματινή ενημέρωση είπαν ότι τα πραγματικά κρούσματα υπολογίζονταν με μοντέλο στα 2000-3000. Δηλαδή 7-10 φορές περισσότερα. Την επόμενη ημέρα η καθηγήτρια Λυνού είπε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι υπολόγιζε τα πραγματικά κρούσματα σε 20.000 (70 φορές περισσότερα).
Σήμερα πολύ επιστήμονες, και μέλη του ΕΟΔΥ, έχουν πει ότι υπολογίζουν την ανοσία στον πληθυσμό της Ελλάδας στο 0,5% με 1%. Δηλαδή 50.000 με 100.000 πραγματικά κρούσματα, ενώ τα επιβεβαιωμένα είναι 2800. 18 έως 37 φορές πάνω από τα επιβεβαιωμένα.

Μιας και γίνεται κουβέντα για τη θνητότητα, η Ελλάδα λοιπόν με 160 θανάτους στα 2800 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχει (ψευτο)θνητότητα 5,7%. Αν ισχύουν τα 50.000-100.000 κρούσματα, τότε έχει θνητότητα 0,16-0,32%. Ας πούμε ότι είναι το διπλάσιο από αυτά (ότι δηλαδή έχουμε τα μισά πραγματικά κρούσματα σε σχέση με όσα νομίζουμε ότι έχουμε)....

Η Ισλανδία, που έκανε μαζικά τεστ (και που σίγουρα πάλι θα ξέφυγαν κρούσματα), έχει 10 θανάτους σε 1802 επιβεβαιωμένα κρούσματα, δηλαδή θνητότητα 0,55%.

Γιατί λοιπόν παρουσιάζουμε τον Ιωαννίδη σα να ανακάλυψε τον τροχό, και επειδή δεν μας αρέσει η δήθεν ανακάλυψή του ψάχνουμε συνωμοσίες για να ακυρώσουμε αυτά που όλοι μας λέμε και ακούμε κάθε μέρα;;

Γελοίο....

Α, και επειδή μερικοί συμπεριφέρονται σαν ο κορωνοϊός να είναι η πρώτη ίωση που χτύπησε την ανθρωπότητα και η πρώτη ίωση που δεν ξέρουμε την πραγματική (μετρημένη) θνητότητα ή τον αριθμό κρουσμάτων, ας δούμε πως μετράνε στην Αμερική τα περιστατικά γρίπης.

Η Αμερική την περίοδο 2018-2019 είχε 35 εκατομμύρια περιστατικά γρίπης και 34.000 θανάτους (0.1% θνητότητα).


Πώς μετράει η Αμερική τα περιστατικά γρίπης. Σίγουρα πάντως όχι κάνοντας 35 εκατομμύρια αναλύσεις. Το εξηγεί σε άλλο έγγραφο ότι το κάνει με βάση μοντέλο (CDC uses a mathematical model to estimate the numbers of influenza illnesses, medical visits, hospitalizations, and deaths in the United States, (1-4) as well as, the impact of influenza vaccination on these numbers - https://www.cdc.gov/flu/about/burden/how-cdc-estimates.htm).

Πώς όμως προκύπτει το μοντέλο; Το περιγράφει κι αυτό αναλυτικά σε δημοσίευση (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5818346/).

Αλλά το πιο ενδιαφέρον έγγραφο/δημοσίευση είναι η ανάλυση του 2009 για την πανδημία της γρίπης Η1Ν1.

Είχαν στην Αμερική λοιπόν 43.677 επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης, και με το μοντέλο υπολόγισαν ότι τα πραγματικά κρούσματα ήταν 1,8-5,7 εκατομμύρια!! (40-130 φορές πάνω):

"Through July 2009, a total of 43,677 laboratory-confirmed cases of influenza A pandemic (H1N1) 2009 were reported in the United States, which is likely a substantial underestimate of the true number. Correcting for under-ascertainment using a multiplier model, we estimate that 1.8 million–5.7 million cases occurred, including 9,000–21,000 hospitalizations" Πηγή

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3375879/

Χαλαρώστε λοιπόν λίγο γιατί στο τέλος θα γίνει ήρωας και θα δικαιωθεί για τις δηλώσεις περί πραγματικών έναντι επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ο Ιωαννίδης ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο μοναδικός που το λέει. Ανοιχτό γράμμα διαβάζει, δεν ανακάλυψε τον τροχό.

Παρακαλώ να ΜΗΝ αρχίσουν οι συνομωσιολογίες περί "μια γρίπη είναι, δεν υπάρχει ιός, δεν υπάρχει πανδημία, δεν υπάρχει Ιταλία" κλπ. Τα έχουμε πει χιλιάδες φορές, δεν υπάρχει φάρμακο, δεν υπάρχει εμβόλιο, δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, και θα μπορούσαν να αρρωστήσουν εκατοντάδες χιλιάδες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα που δεν θα μπορούσε να αντέξει το σύστημα. Τα έχουμε ξαναπεί.
Απλά οι γελοιότητες με τα "σκανδαλολογικά" ρεπορτάζ για τον Ιωαννίδη συναγωνίζονται εύκολα τις συνομωσιολογικές γελοιότητες περί γρίπης και ανύπαρκτης πανδημίας.

Αλλά μιας και μιλάμε για φάρμακο, 4 γράμματα προς το New England Journal of Medicine δημοσιεύτηκαν στις 15 Μαϊου όπου αναφέρουν ότι στη μελέτη παρηγορητικής χορήγησης της ρεμδεσιβίρης (remdesivir που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό έπεσε ένα "ψιλο-μαγειρεματάκι" στα αποτελέσματα. Κανένας δημοσιογράφος δεν το πήρε χαμπάρι; Περίεργο...


Corresponding author της μελέτης ήταν επιστήμονας της εταιρίας (δεν ανακάλυψα τον τροχό, το δήλωσε η ίδια - Address reprint requests to Dr. Brainard at Gilead Sciences, 333 Lakeside Dr., Foster City, CA 94404, or at diana.brainard@gilead.com.).

Επίσης, 20 από τους συγγραφείς (δεν έκανα λάθος, 20) ήταν επιστήμονες/εργαζόμενοι και σχεδόν όλοι ήταν και μέτοχοι της Gilead. Το δήλωσαν βέβαια (όποιος έχει όρεξη να τους μετρήσει μήπως ήταν 19 και τους μέτρησα λάθος - https://www.nejm.org/…/suppl_…/nejmoa2007016_disclosures.pdf)

Πόσο θα κοστίζει είπαμε η αγωγή της ρεμδεσιβίρης  ανά ασθενή; 4.000 δολάρια η 8000 δολάρια? Ανά ασθενή. Χωρίς καμία βελτίωση στην επιβίωση. Και φυσιολογικό είναι στη μελέτη της ρεμδεσιβίρης να είναι οι περισσότεροι συγγραφείς επιστήμονες της εταιρίας που θα βγάλει μερικά δισεκατομμύρια από το φάρμακο που δεν βελτιώνει την επιβίωση (μέχρι στιγμής).

Αλλά τα 5000 δολάρια του Mr JetBlue είναι όμως το μεγάλο σκάνδαλο της ανθρωπότητας... Γελάνε και οι πέτρες...

Μήπως νομίζουν κάποιοι ότι κάθε μέρα διοργανώνουμε τραπέζια και κερνάμε και τρώμε κουτόχορτο?

[----->]

Αντιφασιστικός συναγερμός στο Σαράγιεβο!



Έμελλε η πρώτη κινητοποίηση εν μέσω πανδημίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να είναι αντιφασιστική. Αιτία; Η "έμπνευση" του καθολικού αρχιεπισκόπου της πόλης του Σαράγιεβο να τελέσει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του Μπλάιμπουργκ δηλαδή τις χιλιάδες συνεργατών των ναζί και του φασιστικού Ανεξάρτητου Κροατικού Κράτους του Β'Π.Π., που αρνήθηκαν να παραδοθούν στους παρτιζάνους ή τους συμμάχους και εκτελέστηκαν.

Απέναντι σ' αυτή την προκλητική πρωτοβουλία στην πολυεθνική πόλη του Σαράγιεβο, οργανώθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση που μπλόκαρε την οδό Τίτο. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιφρούρησαν την καθολική εκκλησία όπου η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε ανάμεσα σε ελάχιστους νοσταλγούς.

Κρατώντας πορτραίτα του Τίτο και πλακάτ, φορώντας αντιφασιστικά μπλουζάκια και με ένα τεράστιο πανό πιασμένο από τις στέγες των σπιτιών που έγραφε "Είμαι κι εγώ αντιφασίστας", πολλοί κάτοικοι της πόλης διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο "ξέπλυμα" των συνεργατών των ναζί υπό τη δικαιολογία του "τιμούμε όλα τα θύματα του πολέμου", "καταδικάζουμε τη βία".

Δυστυχώς, δεν πρόκειται περί μιας μεμονωμένης πράξης ενός αρχιεπισκόπου καθώς η πρωτοβουλία είχε τη στήριξη του κροατικού κοινοβουλίου και ενός ιδρύματος συγγενών θυμάτων του Μπλάιμπουργκ. Στην ίδια την Κροατία μαίνεται εδώ και δεκαετίες μία ιδεολογική και πολιτική μάχη, καθώς η πολιτική ελίτ της χώρας επιχειρεί να εξισώσει τα θύματα του φασισμού/ναζισμού και των παρτιζάνων μέσα σε ένα αφήγημα "καταδίκης των ακροτήτων".

Ο λαός του Σαράγιεβο με συνθήματα όπως: "Δεν θα συγχωρήσουμε", "οι Ουστάσι είναι φασίστες" και γιουγκοσλάβικα αλλά και ισπανικά παρτιζάνικα τραγούδια έδειξε ότι οι δρόμοι για τους φασίστες δεν είναι ανοιχτοί. Μετά το μπλοκάρισμα του δρόμου, η πορεία κατέληξε σε μνημείο 10.000 κατοίκων της πόλης που έπεσαν θύματα των φασιστικών θηριωδιών. Εκεί οι διαδηλωτές άφησαν λουλούδια.



Η εικόνα ίσως περιέχει: 6 άτομα, άτομα στέκονται, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητεςΗ εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στέκονται, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες


Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, περπατάει, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητεςΗ εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, λουλούδι και υπαίθριες δραστηριότητες


Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες, κείμενο που λέει "IT DOESN'T TAKE THAT MANY FASCISTS TO MAKE FASCISM 20"Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, υπαίθριες δραστηριότητεςΗ εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα