Ο TΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΙΑΣ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ: ΠΟΙΟΣ ΟΦΕΛΕΙΤΑΙ?

 


https://strategic-culture.org/news/2023/02/10/the-war-of-terror-of-a-rogue-superpower-cui-bono/

του Pepe Escobar

Όλοι όσοι έχουν μυαλό κατάλαβαν ότι το έκανε η Αυτοκρατορία. Τώρα, η έρευνα-βόμβα https://archive.is/Xddcm του Σέιμουρ Χερς (Seymour Hersh) όχι μόνο περιγράφει λεπτομερώς το πώς ανατινάχτηκαν οι Nord Stream 1 και 2, αλλά αναφέρει και ονόματα: από το τοξικό νεοφιλελεύθερο τρίο των οπαδών του Στράους,τους Σάλιβαν,Μπλίνκεν και Νούλαντ μέχρι τον αρχισυντάκτη του Teleprompter (του υποβολέα).

Αναμφισβήτητα το καλύτερο σημείο στην αφήγηση του Χερς είναι ότι βάζει στο κάδρο άμεσα τον Λευκό Οίκο. Η CIA, από την πλευρά της, τη γλιτώνει. Το σύνολο του ρεπορτάζ μπορεί να διαβαστεί ως η ενοχοποίηση ενός αποδιοπομπαίου τράγου. Ενός πολύ εύθραυστου, άθλιου αποδιοπομπαίου τράγου - με αυτά τα απόρρητα έγγραφα στο γκαράζ, τα ατελείωτα απλανή βλέμματα και ακατανόητα μουρμουρητά, και φυσικά όλο αυτό το φρικτό, πολυετές καρουζέλ της οικογενειακής διαφθοράς μέσα και γύρω από την Ουκρανία, που δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί πλήρως.

Το ρεπορτάζ του Χερς έτυχε να βγει αμέσως μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία/Συρία. Πρόκειται για έναν σεισμό στην ερευνητική δημοσιογραφία που ακροβατεί πάνω από τις γραμμές ενός ρήγματος και αποκαλύπτει αμέτρητες ρωγμές, ψήγματα αλήθειας που αγωνιούν για λίγο αέρα ανάμεσα στα συντρίμμια.

Αλλά είναι αυτό το μόνο που υπάρχει; Η αφήγηση έχει στέρεες βάσεις από την αρχή μέχρι το τέλος; Ναι και όχι. Πριν απ' όλα, γιατί τώρα; Πρόκειται για μια διαρροή - ουσιαστικά από κάποιον του Βαθέος Κράτους, τη βασική πηγή του Χερς. Αυτό το remix της ταινίας "Βαθύ λαρύγγι" του 21ου αιώνα μπορεί να έχει τρομοκρατηθεί από την τοξικότητα του συστήματος, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζει πως ό,τι κι αν πει, δεν θα έχει συνέπειες.

Το δειλό Βερολίνο -που αγνοούσε τα πάντα σχετικά με την επιχείριση- κατάπιε τη γλώσσα του. Άλλωστε η πράσινη ομάδα εκστατιάστηκε, γιατί η τρομοκρατική επίθεση προώθησε τη μεσαιωνική ατζέντα της αποβιομηχάνισης. Παράλληλα, ως έξτρα μπόνους, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι υποτελείς παίρνουν μία ακόμα επιβεβαίωση ότι αυτή είναι η μοίρα που τους περιμένει αν δεν ακολουθήσουν τη φωνή του αφέντη τους.

Η αφήγηση του Χερς δείχνει τους Νορβηγούς ως βασικό συνεργό της τρομοκρατίας αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη: ο Στόλτεμπεργκ του ΝΑΤΟ είναι ένα από τα ατού της CIA εδώ και μισό ίσως αιώνα. Και το Όσλο είχε φυσικά τα δικά του κίνητρα για να συμμετάσχει στη συμφωνία: να εισπράξει πολλά επιπλέον μετρητά πουλώντας όση ενέργεια του περίσσευε στους απελπισμένους Ευρωπαίους πελάτες.

Ένα μικρό πρόβλημα στην αφήγηση είναι ότι η Νορβηγία, σε αντίθεση με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, δεν διαθέτει ακόμη κανένα επιχειρησιακό P-8 Poseidon. Αυτό που ήταν γνωστό  εκείνη την εποχή είναι ότι ένα αμερικανικό P-8 πηγαινοερχόταν – με ανεφοδιασμό στον αέρα - από τις ΗΠΑ στο νησί Μπόρνχολμ της Νορβηγίας.

Ένα κραυγαλέο σημείο είναι ότι ο Χερς – ή μάλλον, η βασική πηγή του – έβγαλε εντελώς την MI6 από το κάδρο. Εκείνη την εποχή η SVR, η ρωσική αντικατασκοπεία, είχε στρέψει την προσοχή της, σαν λέιζερ , πάνω στην MI6, και στους Πολωνούς. Αυτό που εξακολουθεί να επιβεβαιώνει την αφήγηση είναι ότι το δίδυμο πίσω από τον "Μπάιντεν" παρείχε τον σχεδιασμό, τις πληροφορίες και συντόνισε την υλικοτεχνική υποδομή, ενώ η τελική πράξη -στην προκειμένη περίπτωση μια σημαδούρα σόναρ που πυροδότησε τα εκρηκτικά C4- μπορεί να εκτελέστηκε από τους Νορβηγούς υποτελείς.

Το πρόβλημα είναι ότι η σημαδούρα μπορεί να έπεσε από ένα αμερικανικό P-8. Και δεν υπάρχει τίποτα που να εξηγεί γιατί ένα από τα τμήματα του Nord Stream 2 έμεινε άθικτο.

Ο τρόπος λειτουργίας του Χερς είναι απαράμιλλος. Από τη σκοπιά ενός ξένου ανταποκριτή, είναι εύκολο για κάποιον σαν εμένα να καταλάβει πώς χρησιμοποιεί ανώνυμες πηγές και πώς έχει πρόσβαση -και προστατεύει- τον μεγάλο κατάλογο των επαφών του: η εμπιστοσύνη λειτουργεί αμφίδρομα. Το ιστορικό του είναι απαράμιλλο.

Αλλά φυσικά παραμένει η εξής πιθανότητα : τι γίνεται σε περίπτωση που τον ''δουλεύουν''; Πρόκειται απλώς για μια κλειστή παρέα; Άλλωστε, η αφήγηση ταλαντεύεται πολύ μεταξύ λεπτών λεπτομερειών και αρκετών αδιεξόδων, κάνοντας συνεχώς αναφορά σε ένα τεράστιο σύνολο εγγράφων και πάρα πολλούς ανθρώπους στο κύκλωμα – ένα γεγονός που συνεπάγεται υπερβολικό ρίσκο.

Το ότι η CIA διστάζει πάρα πολύ να προχωρήσει σε δολοφονία είναι κόκκινος συναγερμός σε όλη την αφήγηση - ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι οι ιδανικοί βατραχάνθρωποι για μια τέτοια επιχείρηση θα έπρεπε να προέρχονται από το Τμήμα Ειδικών Δραστηριοτήτων της CIA και όχι από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΡΩΣΙΑ;

Αναμφισβήτητα ολόκληρος ο πλανήτης σκέφτεται ποια θα είναι η ρωσική απάντηση.

Εξετάζοντας τη σκακιέρα, αυτό που βλέπει το Κρεμλίνο και το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι η Μέρκελ να ομολογεί ότι το Μινσκ 2 ήταν απλώς ένα τέχνασμα. Την επίθεση της Αυτοκρατορίας στους Nord Streams (έχουν την εικόνα, αλλά μπορεί να μην έχουν όλες τις εσωτερικές λεπτομέρειες που δίνει η πηγή του Χερς).Τον πρώην Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένετ να καταγράφει λεπτομερώς πώς οι Αγγλοαμερικανοί σκότωσαν πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη την ειρηνευτική διαδικασία για την Ουκρανία που βρισκόταν σε καλό δρόμο

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ξεκαθάρισε πως όταν πρόκειται για πυρηνικές διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς, κάθε προτεινόμενη χειρονομία καλής θέλησης είναι "αδικαιολόγητη, άκαιρη και περιττή".

Το υπουργείο, σκόπιμα και με τρόπο κάπως ανησυχητικό, ήταν πολύ ασαφές σε ένα κομβικό ζήτημα: " στρατηγικοί στόχοι πυρηνικών δυνάμεων" που δέχθηκαν επίθεση από το Κίεβο - με τη βοήθεια των Αμερικανών. Οι επιθέσεις αυτές μπορεί να αφορούσαν "στρατιωτικο-τεχνικές και πληροφοριακές-κατασκοπευτικές" πτυχές.

Σε ότι αφορά τον Παγκόσμιο Νότο, αυτό που βγαίνει από το δημοσίευμα του Χερς είναι μια Υπερδύναμη του Κακού, με τεράστια αιματοβαμμένα κόκκινα γράμματα, ως κρατικός χορηγός της τρομοκρατίας: ο τελετουργικός ενταφιασμός - στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας - του διεθνούς δικαίου, και του κακόγουστου υποκατάστατου της Αυτοκρατορίας,  "η παγκόσμια τάξη με βάση κανόνες ".

Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να προσδιοριστεί πλήρως ποιο κομμάτι του Βαθέως Κράτους μπορεί να χρησιμοποίησε τον Χερς για να προωθήσει την ατζέντα της. Φυσικά και αυτός το γνωρίζει - αλλά αυτό δεν θα ήταν ποτέ αρκετό για να τον κρατήσει μακριά από μια έρευνα βόμβα (τρεις μήνες σκληρής δουλειάς). Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα για να καταστείλουν, να λογοκρίνουν, να εξευτελίσουν και να αγνοήσουν την έκθεσή του- αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι σε όλο τον Παγκόσμιο Νότο εξαπλώνεται ήδη σαν πυρκαγιά.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ μιλάει πλέον ανοιχτά, όπως και ο Μεντβέντεφ, καταγγέλλοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν "εξαπολύσει έναν ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο" εναντίον της Ρωσίας, με τις δύο πυρηνικές δυνάμεις να βρίσκονται πλέον σε πορεία άμεσης αντιπαράθεσης. Και καθώς η Ουάσινγκτον έχει διακηρυγμένο στόχο τη "στρατηγική ήττα" της Ρωσίας και έχει μετατρέψει τις διμερείς σχέσεις σε πύρινη σφαίρα, δεν μπορεί πλέον να υπάρξει "business as usual".

Η ρωσική "απάντηση" - και πριν το ρεπορτάζ του Χερς - ήταν σε εντελώς άλλο επίπεδο:  απο-δολαριοποίηση σε εξέλιξη σε όλο το φάσμα, από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση έως τους BRICS και ακόμα πιο πέρα, και πλήρης αναπροσανατολισμός του εμπορίου προς την Ευρασία και άλλα μέρη του Παγκόσμιου Νότου. Η Ρωσία δημιουργεί σταθερές συνθήκες για περαιτέρω σταθερότητα, προβλέποντας ήδη το αναπόφευκτο: την ώρα να αντιμετωπίσει μετωπικά το ΝΑΤΟ.

Όσο για την ταχύτητα αντίδρασης, τα γεγονότα στο πεδίο των μαχών δείχνουν ότι η Ρωσία συντρίβει  τον αμερικανικό/νατοϊκό στρατό δια αντιπροσώπων με τρόπο πλήρους στρατηγικής ασάφειας ( full Strategic Ambiguity mode). Η τρομοκρατική επίθεση στα Nord Streams φυσικά θα παραμονεύει πάντα στο παρασκήνιο. Θα υπάρξουν αντιδράσεις. Αλλά αυτό θα γίνει σε χρόνο, τρόπο και τόπο που θα επιλέξει η ίδια η Ρωσία.