Κρέας για σφαγή : Στην Ιαπωνία, μετανάστες και άστεγοι χρησιμοποιούνται για να καθαρίσουν τα ραδιενεργά ερείπια του Φουκουσίμα

 

Σε έγγραφο του ΟΗΕ αποκαλύπτεται μια σκληρή πραγματικότητα. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που ασχολούνται με τον καθαρισμό του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα-1 ίσως έχουν παραπλανηθεί ως προς τους κινδύνους της έκθεσης τους σε ακτινοβολία και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο.

Πάλι εκτός ελέγχου το δημόσιο χρέος;

 debt


Εξαιρετικής πολιτικής σημασίας είναι τα στοιχεία για την πορεία του δημόσιου χρέους που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή 17 Αυγούστου από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, με αφορμή την έκδοση του δελτίου του υπ. αρ. 90, μηνός Ιουνίου 2018 (εδώ).

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Με βάση λοιπόν τα δικά του δεδομένα, το χρέος της κεντρικής διοίκησης στις 30 Ιουνίου 2018 έφτασε τα 345,38 δισ. ευρώ, από 343,74 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου, μόλις δηλαδή τρεις μήνες πριν. Προς αποφυγή παρανοήσεων να υπογραμμίσουμε ότι το χρέος της κεντρικής διοίκησης διαφέρει από το χρέος της γενικής κυβέρνησης, το οποίο κυρίως εξετάζουμε, καθώς στο χρέος της γενικής κυβέρνησης συνυπολογίζουμε πέραν του χρέους της κεντρικής διοίκησης, που είναι και η βασική του συνιστώσα, τα εξής: το ενδοκυβερνητικό χρέος, το χρέος των ΔΕΚΟ, των Νομικών Προσώπων, των ΟΤΑ και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ). Για να φανεί η διαφορά να αναφέρουμε ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2017 όταν το χρέος της γενικής κυβέρνησης ήταν 317,4 δισ. ευρώ (ή 178,6% του ΑΕΠ) το χρέος της κεντρικής διοίκησης ήταν 328,70 δισ. ευρώ (με βάση το τριμηναίο δελτίο του ΟΔΔΗΧ, υπ. αρ. 89, εδώ).