ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΔΥΟ ΒΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ. Ή ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ.

Γιώργος Μπλάνας

Φυσικά, δεν χρειαζόταν πολύ φαντασία για να προβλέψει κάποιος πώς κάτι απαράδεκτα βλακώδες θα γινόταν από μέρους του κράτους, με το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς. Άδικα δεν πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πως το κράτος είναι παντελώς ανίκανο για το καλό και πάντα επιδέξιο στο κακό (το μαύρο χάλι των πολιτών, το οποίο χρησιμοποιούν, ως επιχείρημα αναξιοπιστίας, ο πονηρός πολιτευτής και ο δηλητηριώδης οπαδός- είναι μια άλλη υπόθεση). 

Όμως πώς να μην εκπλαγεί κανείς με το επεισόδιο των τεράστιων μασκών; Δεν πρόκειται για λάθος ανθρώπινης τάξης. Λάθος ανθρώπινης τάξης θα ήταν να λείπει ένα από τα λάστιχα στις μάσκες. Να δώσεις μάσκες εύσωμων μεγάλων σε παιδιά είναι μια ενέργεια που υποδεικνύει την αβυσσαλέα διαφορά ανάμεσα στον ανθρωποειδή Homo Sapiens και στον πιο έξυπνο συμπαθή χιμπατζή.

Πραγματικά, ό,τι ακουμπήσει το κράτος μολύνεται, αποσαθρώνεται, στρεβλώνεται, αφανίζεται. Συχνά ακούγεται πως ο ελληνικός λαός έχει τις κυβερνήσεις που του αξίζουν. Μεγάλο σφάλμα. Αφελές συμπέρασμα ενός πρόχειρου συλλογισμού, που εφαρμόζει την τυπική λογική σε έννοιες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν χονδροειδώς την πραγματικότητα. 

Η ελληνική κοινωνία υπήρξε πάντα πιο αξιόλογη σε δυναμική προόδου από τις κυβερνήσεις που πρόκρινε. Το γιατί τις πρόκρινε είναι κάτι που αφορά σ’ ένα πολύπλοκο σύστημα παραγόντων και όχι σε ερασιτεχνικές ασκήσεις λογικής. 

Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως το μέτρο της αντιπροσωπευτικότητας του πολιτεύματός μας το δίνει το γεγονός πως η σημερινή, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, στην ουσία αντιπροσωπεύουν μια μειοψηφία των Ελλήνων. Ο ρυθμός, με τον οποίο άλλαζε πάντα η Ελλάδα, ήταν ένα βήμα μπροστά από την κοινωνία των πολιτών, δύο βήματα πίσω από τους κυβερνήτες. Και φυσικά από τα εκτελεστικά όργανά τους.

 Όποιος έτυχε να δει αυτά τα εκτελεστικά όργανα να προσπαθούν να δικαιολογήσουν το επεισόδιο με τις μάσκες στα σχολεία, σίγουρα θα διαπίστωσε πως είναι όντα χωρίς λογική, ηθική και αισθητική υπόσταση. Καν ανθρωποειδής Homo Sapiens, σαν να λέμε. Διότι εκείνο το ον έχτισε έναν πολιτισμό, που εξευτελίζεται καθημερινά από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας.

 [----->]