Σκοτώνουν όπως ο ιός

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΗ ΛΟΜΒΑΡΔΙΑ: ΚΑΤΑΦΤΑΝΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ,ΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΑ.ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΙ ;

   
Συντακτική ομάδα της εφημερίδας της αριστεράς Contropiano

Η ανακοίνωση έγινε από τον σύμβουλο Υγείας της  Περιφέρειας Λομβαρδίας, προφανώς της Λέγκα, ο οποίος, όμως, θεωρείται  "αποτελεσματικός" και στα αριστερά. "Θα προσλάβουμε προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης και από το εξωτερικό, αρκεί να είναι εγγεγραμμένα μέλη των οικείων επαγγελματικών ενώσεων  της χώρας καταγωγής. Θα έχουμε προσωπικό από τη Βενεζουέλα, την Κίνα, την Κούβα, είναι γιατροί στους οποίους προφανώς θα παραχωρήσουμε ένα χώρο για να μείνουν, αλλά έχουμε ανάγκη από τις δεξιότητες όλων ".

Ο ίδιος σύμβουλος, πριν από λίγες ημέρες, είχε ανταποκριθεί θετικά σε μια παρόμοια προσφορά βοήθειας από «γιατρούς των ΜΚΟ». Και λαμβάνοντας υπόψη το τι μπορούσε να πει ο Σαλβίνι εναντίον των λεγόμενων «θαλάσσιων ταξί», κάτι τέτοιο φαινόταν να αποδεικνύει ένα υγιή ρεαλισμό: καμία βοήθεια δεν απορρίπτεται από κανέναν, εν μέσω μιας ολέθριας επιδημίας. Αν ήμασταν εμείς αυτοί οι γιατροί, θα ζητούσαμε από την Περιφέρεια Λομβαρδίας να κάνουμε τουλάχιστον μια μέρα στο ταχύπλοο στη μέση του χειμώνα, έτσι για να καταλάβουμε τι ανοησίες έχουν ειπωθεί.

Επιπλέον, πριν μερικές ώρες, είχε προσγειωθεί στην Ιταλία ένα κρατικό αεροπλάνο των κινέζικων αερογραμμών με μηχανήματα, πλάσμα και ειδικευμένους Κινέζους γιατρούς. Επομένως, δεν φαινόταν αδύνατο να έχουν γίνει ή να βρίσκονται σε εξέλιξη παρόμοιες συμφωνίες ακόμη και με χώρες που σίγουρα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των "εχθρών" που πρέπει να καταστραφούν. Κάποιοι από εμάς σχολίαζαν αστειευόμενοι: «Μόνο η Βόρεια Κορέα λείπει».

Εξάλλου, όλοι γνωρίζουν ότι το σύστημα Υγείας στην Κούβα αλλά και στην Κίνα, βρίσκονται στην κορυφή του παγκόσμιου συστήματος υγείας σε διάφορες ειδικότητες. Και ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, ορισμένα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Κούβα και παράγονται μαζικά στην Κίνα για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος κορονοϊού αποδείχθηκαν χρήσιμα στον τομέα, ενώ ακόμη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπείες ή εμβόλια ...

Αλλά το πράγμα δεν τελειώνει εδώ. Και σε οικονομικό και επομένως πολιτικό επίπεδο, ένα σημαντικό μέρος του ιταλικού μεγάλου κεφάλαιου  στοχεύει επί του παρόντος ή ελπίζει σε ένα νέο σχέδιο «Μάρσαλ». Ενδεχομένως σχεδιασμένο και με τη χρηματοδότηση της Κίνας.

Με λίγα λόγια, για μερικές ώρες την πατήσαμε κι εμείς, όπως όλοι οι άλλοι.

Εν τω μεταξύ, ο άψογος σύμβουλος Gallera, με κλειστά τα μικρόφωνα, διευκρίνησε ότι "οι γιατροί της Βενεζουέλας που θα πλαισιώσουν τους δικούς μας επαγγελματίες στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης λόγω του κορονοϊού δεν συνδέονται με το σημερινό καθεστώς, με το οποίο δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις. Αντίθετα, πρόκειται για υγειονομικούς λειτουργούς, εξόριστους και  ελεύθερους επαγγελματίες, μέλη του συλλόγου «Βενεζουέλα, η μικρό Βενετία μη κερδοσκοπική εταιρεία » που δραστηριοποιείται εδώ και αρκετό καιρό στη χώρα μας, οι οποίοι για λόγους γραφειοκρατικούς αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα αυτό και που τίθενται στη διάθεση του συστήματος υγείας της Λομβαρδίας για την ενίσχυση του προσωπικού των δομών μας ».

Εν ολίγοις, εξόριστοι διαφωνούντες της Βενεζουέλας, οπαδοί του Γουαίδό, ίσως ακόμη και μερικοί Κουβανοί, επιστημονικά εκπαιδευμένοι στην Κούβα και που για κάποιο λόγο επέλεξαν να φύγουν. Ολοι αυτοί δημιούργησαν μια οργάνωση που αγωνίζεται για τη νομική αναγνώριση των τίτλων σπουδών τους που απέκτησαν στη χώρα τους και που τώρα βλέπουν να παρουσιάζεται μια πραγματική δυνατότητα μαζικής αναγνώρισής τους.

Θα πρέπει να τους εμπιστευθούμε σε επαγγελματικό επίπεδο, επειδή εκπαιδεύτηκαν σε εξαιρετικά σχολεία και πανεπιστήμια. Και το στέλεχος της Λέγκα βρήκε την ευκαιρία να κάνει κάποια ανέξοδη προπαγάνδα σε μια ομάδα επαγγελματιών που «σήμερα δεν μπορούν να ασκήσουν επάγγελμα» στη χώρα μας.

Αυτό δημιουργεί πολλές ερωτηματικά  και άλλη τόση αμηχανία. Του τύπου, μήπως το «δεν μπορούν να ασκήσουν»  σημαίνει ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στα επαγγελματικά μητρώα των χωρών προέλευσης (όπως δήλωσε ο ίδιος ο σύμβουλος). Ή μήπως ο Επίτροπος προσπαθεί να αναγνωρίσει τους τίτλους σπουδών ατόμων πολιτικά φίλα προσκείμενων - αντι-Κάστρικών και αντι-Μαντούρο - που στην καλύτερη περίπτωση «μπορεί να υποστηρίξει το προσωπικό των δομών μας» εν μέσω μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για την υγεία; Σε κάθε περίπτωση: ποιος πιστοποιεί τώρα τον επαγγελματισμό τους; Ο κίνδυνος, φυσικά, είναι διαφορετικά επίπεδα κατάρτισης  να θεωρηθούν  ως "καλά", χωρίς καμία επαλήθευση. Και μπορεί να μην έχουν ασκήσει επάγγελμα εδώ και χρόνια ή να μην έχουν δει ποτέ τμήμα έκτακτων περιστατικών ...

Εν ολίγοις, μπορούν να βοηθήσουν, σύμφωνοι, όπως και ο καθένας, αλλά δεν είναι ακριβώς το «άλμα στην ποιότητα» που απαιτεί η κατάσταση ...

Σε κάθε περίπτωση, ο Gallera δείχνει ότι θέλει να συνεχίσει την προσωπική του μάχη κατά της Κίνας, της Βενεζουέλας και της Κούβας (ξέχασε τη Βόρεια Κορέα ...) ακόμα και εν μέσω κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που δείχνει στον κόσμο πόσo  η περιφερειοποίηση και η  ιδιωτικοποίηση της υγείας την άφησαν απροστάτευτη μπροστά στην επιδημίας. Παρά τις τεράστιες θυσίες όλου του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, όλων των επιπέδων. 

Μια ηθική ολίσθηση αυτού του επιπέδου, στην πραγματικότητα, αφήνει ακόμα και τους πιο έμπειρους ακτιβιστές άφωνους.


Φτωχοί πολίτες της Λομβαρδίας, σε ποιων τα χέρια βρίσκεστε ...

Υ.Γ. Σε περιόδους κρίσης, ακόμη και οι «πονηριές» μετατρέπονται συχνά στο αντίθετό τους. Η κίνηση του Gallera είναι στην πραγματικότητα μια σιωπηρή αναγνώριση -όσο και ακούσια- της υπεροχής του επαγγελματισμού των ιατρών και των νοσηλευτών που εκπαιδεύονται στις σοσιαλιστικές χώρες. Καθώς και της βαθιάς διαφοράς στη συμπεριφορά μεταξύ των «δύο κόσμων»:  από τη μια διεθνιστές και οι αλληλέγγυοι σε όσους χρειάζονται βοήθεια, και από την άλλη εθνικιστές και επιθετικοί με άγχος για κέρδη.

Είναι προφανές – μιλώντας ως ιταλοί πολίτες που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο κίνδυνο - ότι υποστηρίζουμε μια επίσημη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Κούβας και του ιταλικού κράτους για την καταπολέμηση του κορονοϊού, και την άφιξη κουβανικού ιατρικού προσωπικού και φαρμάκων που έχουν ήδη δοκιμαστεί θετικά στην Κίνα . Αλλά σε διακρατικό επίπεδο, και όχι των επιμέρους περιφερειακών διοικήσεων που παίζουν παιχνίδια «διαφοροποιημένης αυτονομίας» ακόμη και σε μια τέτοια  κατάσταση όπως η σημερινή.

Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό πολιτικό βήμα, το οποίο θα αποδείκνυε τον παραλογισμό του εμπάργκο κατά της Κούβας και που ίσως αυτή τη στιγμή δεν θα ήταν αντίθετο και ένα μεγάλο μέρος των Αμερικανών πολιτών, που αντιμετώπιζε μια επιδημία που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δεδομένης της πλήρους σχεδόν ιδιωτικοποίησης του αμερικανικού συστήματος υγείας.

ΠΗΓΗ :  
contropiano.org/altro/2020/03/15/emergenza-lombardia-in-arrivo-medici-da-cuba-venezuela-e-cina-ma-quali-0125271