Τύπος ιστιοφόρου. Χρησιμοποιήθηκε πολύ γιά ανίχνευση, μετάδοση μηνυμάτων, πειρατεία και ρήξη αποκλεισμού.
Τι αρνείται να παραδεχτεί και τί κρύβει το υπουργείο Οικονομικών
Παταγώδης η αποτυχία των φοροεισπρακτικών μέτρων που συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016 μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, στο πλαίσιο της 1ης αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου ΙΙΙ: Ζητούσαν πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ και τελικά τα έσοδα μειώθηκαν κατά 945 εκατ. ευρώ!-Τι αρνείται να παραδεχτεί και τί κρύβει το υπουργείο Οικονομικών
Παλαιτσάκης Γιώργος
Την παταγώδη αποτυχία των φοροεισπρακτικών μέτρων που συμφωνήθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης της υλοποίησης του Μνημονίου ΙΙΙ και εφαρμόστηκαν από την 1η-1-2017 με σκοπό την είσπραξη πρόσθετων εσόδων ύψους 1,8 δισ. ευρώ εντός του τρέχοντος έτους καταδεικνύει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2018, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ταυτόχρονα όμως το προσχέδιο αποκαλύπτει τις προθέσεις της κυβέρνησης να εφαρμόσει και το 2018 την ίδια αποτυχημένη συνταγή υπέρμετρης αύξησης των φορολογικών επιβαρύνσεων, καθώς προβλέπει την είσπραξη φορολογικών εσόδων αυξημένων κατά 955 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2017!
Σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία-σοκ που περιλαμβάνονται στις σελίδες 23-24 του κειμένου του προσχεδίου, τα συνολικά έσοδα του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων αναμένεται να παρουσιάσουν φέτος υστέρηση της τάξεως των 2,05 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει τεθεί με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2017-2021!
Όπως ομολογεί η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναλύοντας τα αίτια της εξέλιξη αυτής, η σημαντική μείωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υστέρηση των εισπράξεων από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 945 εκατ. ευρώ!
Η υστέρηση αυτή όμως ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής της άδικης υπερφορολόγησης που εφάρμοσαν η κυβέρνηση και οι δανειστές, πράγμα το οποίο αποφεύγει να παραδεχθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Παρ’ όλα αυτά από τα αριθμητικά στοιχεία που παρατίθενται στο προσχέδιο αποκαλύπτεται ότι τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων όχι μόνο δεν αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ, όπως είχε προβλέψει η κυβέρνηση τον Μάιο του 2016 όταν ψήφιζε ένα πλήθος φοροεισπρακτικών μέτρων με το ν. 4387/2016 αλλά, αντιθέτως, μειώθηκαν κατά 945 εκατ. ευρώ!
Γιατί έπεσαν έξω
Η υστέρηση των εισπράξεων από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 945 εκατ. ευρώ αποδίδεται, ειδικότερα, από αντικειμενικούς παρατηρητές, στα ακόλουθα αίτια:
* Εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι δήλωσαν φέτος στην Εφορία σημαντικά μειωμένα εισοδήματα για το έτος 2016 προκειμένου να αποφύγουν υπέρμετρες επιβαρύνσεις από την επιβολή ασφαλιστικών εισφορών, δεδομένου ότι με το ν. 4387/2016 ή «νόμο Κατρούγκαλου» που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 ως βάση υπολογισμού των καταβλητέων εισφορών των αυτοαπασχολουμένων λαμβάνονται πλέον υπόψη τα καθαρά ποσά ετησίου εισοδήματος που δηλώνονται στην Εφορία.
Η σημαντική μείωση των δηλωθέντων ποσών εισοδημάτων, συνδυάστηκε με το γεγονός ότι για τα εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες του έτους 2016 εφαρμόστηκε νέα κλίμακα φορολόγησης στην οποία όλα τα ποσά ετησίων εισοδημάτων μέχρι τις 20.000 ευρώ φορολογήθηκαν με συντελεστή μειωμένο από το 26% στο 22%. Το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί μεγάλη μείωση των ποσών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που καταλογίστηκαν στους συγκεκριμένους φορολογούμενους.
* Εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι φορολογούμενοι δήλωσαν φέτος στην Εφορία σημαντικά μειωμένα εισοδήματα για το έτος 2016. Οι μεν μισθωτοί επειδή έμειναν απλήρωτοι από τους εργοδότες τους για πολλούς μήνες μέσα στο 2016 οι δε συνταξιούχοι λόγω των συνεχών περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση στις αποδοχές τους. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν σημαντικά και οι εισπράξεις φόρου εισοδήματος από τις συγκεκριμένες κατηγορίες φυσικών προσώπων.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφεύγει να παρουσιάσει αναλυτικά τις αιτίες για τη μείωση των εισπράξεων από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, καθώς εάν το έκανε θα αναγκαζόταν να παραδεχθεί την αποτυχία της φορολογικής πολιτικής που εφάρμοσε σε συνεργασία με τους δανειστές, στο πλαίσιο του Μνημονίου ΙΙΙ.
Σύμφωνα εξάλλου με τα όσα επισημαίνονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2018, η υστέρηση του συνόλου των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 κατά 2,05 δισ. ευρώ οφείλεται επιπλέον:
- στην μεταφορά της είσπραξης της τελευταίας δόσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) ύψους 325 εκατ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2017 στο Ιανουάριο του 2018
- στη σημαντική υπέρβαση της πρόβλεψης για τις πληρωμές επιστροφών φόρου (οι καταβληθείσες επιστροφές φόρου εκτιμάται ότι θα υπερβούν τον στόχο του ΜΠΔΣ κατά 1,362 δισ. ευρώ)
- στη μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 190 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ.
[--->]
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)