Νέα από την Παλαιστίνη


 Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα


Το Ισραήλ σχεδιάζει σκληρότερα μέτρα για τους παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.

Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν ανακοίνωσε σχέδιο για σκληρότερα μέτρα για τους παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.

Το σχέδιο, το οποίο αποτέλεσε αποτέλεσμα μιας επιτροπής που ίδρυσε πριν από επτά μήνες ο Erdan για να καταστήσει τις συνθήκες των φυλακών σκληρότερες για όσους "διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες", περιλαμβάνει την παρεμπόδιση των πόρων της Παλαιστινιακής Αρχής, τον περιορισμό της παροχής νερού, τον περιορισμό της πρόσβασης των κρατουμένων στην τηλεόραση και τη μείωση των οικογενειακών επισκέψεων.

Σε ομιλία του σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο Ερντάν δήλωσε ότι οι οικογενειακές επισκέψεις έχουν ήδη σταματήσει για φυλακισμένους που συνδέονται με το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς.

«Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την παρεμπόδιση των μελών του ισραηλινού κοινοβουλίου να επισκέπτονται παλαιστίνιους κρατούμενους», δήλωσε ο Ερντάν.

Πρόσθεσε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει τον τερματισμό της πολιτικής διαχωρισμού των κρατουμένων της Χαμάς από εκείνους που συνδέονται με την αντίπαλη Παλαιστινιακή φράξια Φατάχ, καθώς η ο διαχωρισμός των κρατουμένων σε κελιά βασισμένα στην πολιτική τους παράταξη είχε ως αποτέλεσμα την «ενίσχυση της ταυτότητας της οργάνωσής τους».

Ο Ερντάν δήλωσε επίσης ότι θα υπάρξουν "σαφή όρια" για την ποσότητα νερού που θα καταναλώνει ένας κρατούμενος κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου για τον αριθμό των ντους που θα μπορεί να κάνει. Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι αρχές των ισραηλινών φυλακών είναι έτοιμες να «αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε σενάριο».

«Δεν θα αποθαρρυνθούμε από απειλές και απεργίες πείνας», είπε.

«Πρέπει να καταστήσουμε χειρότερες τις συνθήκες για τους κρατουμένους για να εκπληρώσουμε το ηθικό καθήκον μας στα θύματα της τρομοκρατίας και στις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Ο Μουσταφά Μπαργκούτι, επικεφαλής του Κόμματος Εθνικής Παλαιστινιακής Πρωτοβουλίας, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ενεργεί σαν να έχει το ελεύθερο να καταπιέζει τους Παλαιστίνιους με κάθε τρόπο που θέλει.

«Ο μόνος τρόπος για να αναγκάσουμε το Ισραήλ να απέχει από αυτή τη συμπεριφορά είναι να πιέσουμε για την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ», είπε, μιλώντας από την κατεχόμενη πόλη της Δυτικής Όχθης, Ραμάλα.

«Το Ισραήλ συμπεριφέρεται σαν να είναι πάνω από το διεθνές δίκαιο και αυτό πρέπει να αλλάξει».

Σύμφωνα με τον Erdan, οι ισραηλινές αρχές είναι πιθανό να αρχίσουν να εφαρμόζουν το σχέδιο τις προσεχείς εβδομάδες, αφού εγκριθεί από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.

Η Επιτροπή των Παλαιστινίων κρατουμένων καταδίκασε τα σχέδια του Ερντάν και δήλωσε ότι είναι μια προσπάθεια να καταστεί η ζωή των παλαιστινίων κρατουμένων πιο αφόρητη.

Ο κ. Qabri Abubaker, επικεφαλής της Επιτροπής των Φυλακών, ζήτησε ισχυρή εθνική αντίσταση εναντίον αυτών των μέτρων.

Τέτοιες αποφάσεις και νόμοι «απαιτούν από όλους να διαμαρτυρηθούν σε επίσημο, λαϊκό, νομικό, δημοσιογραφικό επίπεδο και επίπεδο ανθρώπινων δικαιωμάτων για να εκθέσουν αυτές τις αλαζονικές πολιτικές εναντίον των ηρώων μας στις φυλακές», δήλωσε ο κ. Qabri Abubaker στο Wafa, το επίσημο Παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, ο αριθμός των Παλαιστινίων κρατουμένων στις φυλακές έχει φτάσει τους 5.500, συμπεριλαμβανομένων 230 παιδιών και 54 γυναικών.