Δεν πουλάνε αυτά που πουλάνε !!



Πρόκειται για τη γνωστή δοκιμασμένη συριζέικη συνταγή :

Και το δέκα τοις εκατό να το «φάει», πάλι κέρδος θα’ χουμε


________________________________________________________________________________

Με υπογραφή Σκουρλέτη η πώληση του 17% της ΔΕΗ

του Χάρη Φλουδόπουλου 

Μόλις 28 σελίδες αριθμεί το ΦΕΚ με αριθμό 1472/25/5/2016, στο οποίο δημοσιεύεται η απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) με την οποία εγκρίνεται το επιχειρησιακό πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ. Σε αυτές τις 26 σελίδες καταγράφονται αναλυτικά τα επόμενα βήματα των αποκρατικοποιήσεων που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το Ταμείο, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης του 17% της ΔΕΗ

Ειδικότερα, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ρητά ως μέθοδο αξιοποίησης την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ενδεχομένως και το 2016. Τα επόμενα βήματα που περιγράφονται είναι "Πρόσληψη συμβούλων από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2016” ενώ τονίζεται ότι "η στρατηγική θα αποφασιστεί από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ”.

Η απόφαση αυτή που ελήφθη το Μάιο δε θα απασχολούσε τη σημερινή ειδησεογραφία, εάν ο αρμόδιος υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης, δεν είχε κλιμακώσει τις προηγούμενες ημέρες την επίθεση κατά του ΤΑΙΠΕΔ, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες που εντείνονται στο εσωτερικό της ΔΕΗ, ότι μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, παίρνει σειρά η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Καθώς λοιπόν που ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήριζε 100% προσωπική άποψη του κ. Πιτσιόρλα τα περί πώλησης του 17% της ΔΕΗ, δήλωνε ότι ξέρει καλύτερα από εκείνον τις προθέσεις της κυβέρνησης και ότι υπάρχει πολιτικό ζήτημα όταν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να ασκήσει πολιτική και να μην υλοποιήσει  τις σαφείς κατευθύνσεις που του δίνει η κυβέρνηση, το συγκεκριμένο ΦΕΚ καθίσταται εκ νέου επίκαιρο. 

Και αυτό διότι στην τελευταία σελίδα του υπάρχουν 5 υπουργικές υπογραφές, που δίνουν και το πολιτικό στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης. Ποιοι υπογράφουν την απόφαση έγκρισης του επιχειρησιακού πλάνου του ΤΑΙΠΕΔ που περιλαμβάνει την πώληση του 17% της ΔΕΗ; Εκτός από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και τους υπουργούς Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη, Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, Αν. Υπ. Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, υπογράφει και ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Παναγιώτης Σκουρλέτης (βλέπε φωτογραφίες ΦΕΚ). 

 πιν

Σημειώνεται ότι χθες ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στο "Κόκκινο", δήλωνε απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του κ. Πιτσιόρλα "Θα σας έλεγα με λίγα λόγια καλύτερα να καθίσει στ’ αυγά του παρά να κάνει πολιτική”.

Σήμερα οι μνηστήρες για ΑΔΜΗΕ
Ανεξάρτητα από τα παιχνίδια τακτικής του υπουργείου ενέργειας σε σχέση με την πώληση του 17% της ΔΕΗ, σήμερα λήγει η προθεσμία για έναν άλλο διαγωνισμό, αυτόν της πώλησης του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. 

Πρόκειται για την πρώτη φάση της διαδικασίας, κατά την οποία θα εκδηλωθεί το ενδιαφέρον και θα κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τις εταιρείες που θα θελήσουν να περάσουν στην επόμενη φάση. Θυμίζουμε ότι με βάση τους όρους της πρόσκλησης ο επενδυτής θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος  διαχειριστής μέλος του ENTSO-E ενώ η εταιρεία του θα πρέπει να εμφανίζει ίδια κεφάλαια άνω των 350 εκατ. ευρώ στις τελευταίες 3 οικονομικές χρήσεις. 

Οι προετοιμασίες από πλευράς ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ για το διαγωνισμό έχουν κορυφωθεί και το virtual data room είναι έτοιμο να ανοίξει στις 8 Αυγούστου, μόλις θα έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες της δεύτερης φάσης με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών που θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου.
 Η συναλλαγή, στην οποία σύμβουλοι είναι η HSBC, η Citigroup, η NBG Securities και η Rokas Law Firm, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου 2017, ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθεί εμπλοκή μέχρι τον Οκτώβριο μπαίνει σε εφαρμογή το πλάνο πώλησης του 100% της θυγατρικής της ΔΕΗ, η οποία σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό που τρέχει θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου σε ποσοστό 51%.

Χθες στη βουλή ο κ. Σκουρλέτης μάλιστα χαρακτήρισε το μοντέλο ΑΔΜΗΕ ως το επιθυμητό μοντέλο διαχωρισμού και τόνισε ότι εάν ήταν στο χέρι της κυβέρνησης θα ακολουθείτο το ίδιο μοντέλο και στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ. 

 [--->]