Παράγινε το κακό


















http://www.koutipandoras.gr/wp-content/uploads/2013/04/manolada3.jpg

Το καλοκαίρι τα σπουδαία



Μπορεί ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης κατά του ευρώ στην Αγγλία, ο Nigel Farrage του UKIP, να υπερέβαλε όταν έλεγε σήμερα, 17 Απριλίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: "Βγάλτε τα χρήματα σας έξω από την ΕΕτώρα, πριν έρθουν και σας τα πάρουν ..." Μπορεί να  έχουμε ακόμη λίγους μήνες πριν γίνει αυτό (ο Farrage δεν είναι πολιτικός καριέρας, υπήρξε κερδοσκόπος και επενδυτής στο Σίτι, έβγαλε πολλά χρήματα σε νεαρή ηλικία με αυτό το τρόπο και γνωρίζει τις αγορές σε αντίθεση με τους Μπαρόζο, Ολάντ, Μόντι, Μέρκελ ...)


Σήμερα, η γερμανική χρηματιστηριακή αγορά καταποντίστηκε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειχναν κατάρρευση κατά 17% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στη Γερμανία  και ο επικεφαλής της Bundesbank ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, τα οποία σήμερα στην Ευρώπη είναι 1%. Πρόσθεσε ακόμα ότι "η κρίση χρέουςθα κρατήσει άλλα δέκα χρόνια." Χωρίς κανείς να του το ζητήσει, αντιδρά όπως η Λαγκάρντ (η επικεφαλής του ΔΝΤ) που δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν σοβαρά προβλήματα.

Η Λαγκάρντ εδώ και βδομάδας επαναλαμβάνει συνεχώς ότι ".. οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να φοβούνται τον πληθωρισμό .." και ότι πρέπει να πάρουν σαν παράδειγμα, την Ιαπωνία, η οποία προχώρησε σε υποτίμηση του νομίσματος της και σε "ποσοτική χαλάρωση" (Quantitative Easing) και αγοράζει το σύνολο του χρέους της ("Η Lagarde υπερ της ποσοτικής χαλάρωσης της Ιαπωνίας ").

Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει, αλλά τώρα η Ιαπωνία κάθε μήνα ξαναγοράζει ομόλογα ιαπωνικού δημοσίου αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη στιγμή που κυκλοφορεί ομόλογα γύρω στα 60 δισ. δολάρια (ως κράτος). Δηλαδή, αν κάποιος άλλος,από το εξωτερικό, ήθελε να αγοράσει έστω και μισό ιαπωνικό ομόλογο δεν μπορεί να το κάνει! Τα ομόλογα τα σαρώνει όλα η Κεντρική Τράπεζα, και παραπάνω απ’όσα κυκλοφορεί. Και τι τα κάνει; Επισήμως δεν το λέει, αλλά στην πράξη, τα κρατάει και μια μέρα, όταν κανείς δεν θα προσέχει, θα τα ακυρώσει με ένα ανώδυνο λογιστικό τρικ. Όπως η Τράπεζα της Αγγλίας και η Fed. Και βλέπεις και κάτι ηλίθιους που καθημερινά γράφουν "... τα χρηματιστήρια θα προεξοφλήσουν την έξοδο από τα έκτακτα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης , τα λεγόμενα Quantitative Easing .." Τρίχες.


Και στην Ευρώπη τι γίνεται; Πριν φτάσουμε ως εκεί ας τελειώσουμε την εικόνα. Για όσους είχαν χάσει κάποιο επεισόδιο από το σίριαλ, η Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες χάνουν  τώρα από παντού, οπότε οι τιμές των πρώτων υλών (όχι μόνο του χρυσού), πέφτουν. Για την Κίνα να προσέχετε δύο πράγματα αυτό το μήνα: ότι ο τραπεζικός δανεισμός διογκώθηκε πολύ περισσότερο απ’όσο έλεγαν,σαν οικονομία είναι χρεωμένη πάνω κάτω όσο και εμείς και, όμως τα οικονομικά της στοιχεία δείχνουν να χειροτερεύουν το ίδιο. Αυτό, και επειδή ο γιαπωνέζος γείτονας της από το τέλος του χρόνου μέχρι σήμερα έχει υποτιμήσει το γεν κατά 30% και οι Κινέζοι είναι έξω φρενών. Με την ευκαιρία να πούμε, ότι στην Ιταλία ισχυρίζονται ότι μας κρατάνε στο ευρώ, γιατί η νέα λιρέτα θα υποτιμηθεί κατά  -30%, ενώ στην Ιαπωνία μόλις το έκαναν αυτό, το χρηματιστήριο τους ανέβηκε κατά 50% και μέχρι στιγμής δεν είδαμε ούτε νεκρούς ούτε τραυματίες ... Μέχρι σήμερα αυτή που πήγαινε καλά ήταν η Αμερική , αλλά τα τελευταία στοιχεία από τις ΗΠΑ για την απασχόληση και την κατανάλωση των νοικοκυριών είχαν τα μαύρα τους τα χάλια και χθες ο Καναδάς αναθεώρησε προς τα κάτω κατά τριάντα τα εκατό την ανάπτυξη της οικονομίας του .

Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να είναι ισχυρή, διότι οι μεγάλες εταιρείες έχουν μετρητά και μεγάλα κέρδη (και γιατί πληρώνουν όλο και λιγότερους φόρους) και οι Κεντρικές Τράπεζες αγοράζουν (αν προσθέσετε την αγγλική, ιαπωνική, την Ελβετική, ευρωπαίους και αμερικανούς) γύρω στα 200 δισ. δολάρια το μήνα χρέος. Οπότε, από ομόλογα, υπάρχουν λιγότερο γύρω και λογικά οι τιμές τους παραμένουν στο υψηλότερο επίπεδο.Να το επαναλάβουμε:. Αυτό το μήνα καθώς και τους επόμενους μήνες οι Κεντρικές Τράπεζες θα αγοράζουν περίπου 200 δισ. δολάρια το μήνα από το χρέος, ομόλογα, χρεόγραφα και δάνεια .... κάθε μήνα.

Αυτό το κάνουν επειδή το συνολικό χρέος ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ αυξάνεται αντί να μειώνεται και βρίσκεται σε επίπεδα πρωτόγνωρα (σχεδόν το 360% του ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ). Έτσι, αν με αυτά τα επίπεδα του χρέους είχαμε σήμερα καμιά παγκόσμια ύφεση θα ήταν πραγματική καταστροφή. Αλλά οι κεντρικές τράπεζες έχουν τη θεραπεία, επειδή μπορούν να απορροφήσουν και να εξαφανίσουν πρακτικά εκατοντάδες δισεκατομμύρια χρέους, ομόλογα, χρεόγραφα και δάνεια.

Και αυτό θα υποχρεωθούν να το κάνουν για πολλά χρόνια, μπορεί και για δέκα χρόνια όπως δήλωσε σήμερα ο Weidman της  Bundesbank, επειδή αυτή η άντληση χρημάτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για να εξαφανιστεί το χρέος δεν δημιουργεί πληθωρισμό. Και από την άλλη, αυτή είναικαι  η μόνη λύση στη συσσώρευση ΧΡΕΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΘΛΙΒΕΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ .Ο κορυφαίος  διαχειριστής σήμερα στον κόσμο επενδύσεων σταθερού εισοδήματος, Jeff Gundlach της Doubleline Capital,  υποστήριξε πρόσφατα ότι οι κεντρικές τράπεζεςθα συνεχίσουν  για χρόνια να ξαναγοράζουνχρέος, ότι δεν θα υπάρξει έξοδος από την "ποσοτική χαλάρωση" (και δενθα έχουμε πληθωρισμό)

Και στην Ευρώπη, τι γίνεται; Μετά την Κύπρο όλοι γνωρίζουν ότι τώρα υπάρχει  ένα  προηγούμενο για τη κατάσχεση μέρους των τραπεζικών καταθέσεων αν χρειαστεί, ενώ στη Γερμανία έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία στα μμε κατά των ιταλών και των ισπανών ως πλουσιότερους από το μέσο γερμανό πολίτη  ... η οποία είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της "εξυγίανσης" του δημόσιου χρέους με έκτακτη φορολόγηση ("χαράτσι")  ή την κατάσχεση των καταθέσεων.

Αλλά γιατί η ΕΚΤ και  ο Draghi έχουν σταματήσει εδώ και μήνες την "ποσοτική χαλάρωση", δηλαδή έχουν δημιουργήσει 3.000 δισεκατομμύρια περίπου ευρώ μέχρι το 2011 (αγόρασαν χρέος και πιστώσεις), αλλά δεν τα αυξάνουν περισσότερο όπως κάνουν Βρετανοί, Αμερικανοί, Ελβετοί και Ιάπωνες; Γιατί μόνο στα μέρη μας προχωρούν σε κατάσχεση των καταθέσεων και των περιουσιακών στοιχείων αντί να τα αξιοποιήσουν όπως κάνουν οι Ιάπωνες, οι Βρετανοί,οι  Αμερικανοί... ;

Αυτό οφείλεται στο TARGET2, το μηχανισμό αντιστάθμισης μεταξύ κεντρικών τραπεζών και τραπεζών της ευρωζώνης(Trans-European Automated Real-Time Gross Settlement Express Transfer,Διευρωπαϊκό Σύστημα Μεγάλων Πληρωμών ... δείτε εδώ αν θέλετε να μάθετε τι σημαίνει TARGET2, όπως το εξηγεί η Τράπεζα της Ελλάδος). Δεν έχω ακούσει ποτέ ένα πολιτικό ή ακόμα και έναν οικονομολόγο όταν μιλούσαν για λογαριασμό των κομμάτων στις εκλογές να αναφέρονται στο TARGET2. Επειδή προφανώς δεν γνωρίζουν και δεν καταλαβαίνουν τίποτα, αλλά ο μηχανισμός αυτός είναι ο βασικός και άμεσος λόγος  που κάποιος δεν μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ.

Στην πράξη, μέσω του TARGET2 οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης έχουν συσσωρεύσει μέσω των τραπεζών τους αρχικά και των κεντρικών τους τραπεζών, στη συνέχεια περίπου 1.000 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια από τις κεντρικές τράπεζες της νότιας Ευρώπης. Και αν βγούμε από το Ευρώ θα τα έχαναν όλα με μιας. (Βλέπε, για παράδειγμα, τον κορυφαίο γερμανό οικονομολόγο που το εξηγεί: " TARGET losses in case of a euro breakup, Hans-Werner Sinn, 22 Οκτωβρίου 2012, Απώλειες  μηχανισμού TARGET σε περίπτωση διάλυσης του ευρώ). Πέρα από το γεγονός ότι η έξοδος από το ευρώ θα οδηγούσε σε υποτίμηση στη Νότια Ευρώπη και  μια τρελή αναπροσαρμογή της αξίας του μάρκου ή του  φιορινιού κλπ ... υπάρχει και το απλό γεγονός ότι είμαστε όλοι παγιδευμένοι στα 1.000 δισ. του TARGET2. Για πολύ μικρότερα ποσά  κράτησαν μέχρι στιγμής την Ελλάδα και την Κύπρο μέσα στο ευρώ και τις πνίγουν ... Υπάρχουν βέβαια  και αυτοί που λένε .. εγώ σκοτώνω για πολύ λιγότερα από 1.000 δισεκατομμύρια ευρώ ...


Προφανώς το TARGET2 είναι στην πραγματικότητα ένα αδύναμο σημείο για τους Γερμανούς και τους Ολλανδούς, όχι για εμάς, δηλαδή είναι αυτοί που έχουν κολλήσει, αλλά οι πολιτικοί και οι οικονομολόγοι μας, που τους συμβουλεύουν δεν καταλαβαίνουν τίποτα και το μόνο που ξέρουν είναι πώς να τρομοκρατούν τον κόσμο αντί να τον  υπερασπίζονται.

Ηθικό δίδαγμα: στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, την Ελβετία, την Αγγλία και την Ιαπωνία, οι πολιτικοί δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για την παραπέρα αποπληρωμή του χρέους μέσω της " Ποσοτικής Χαλάρωσης ". Οι βορειοευρωπαίοι επειδή δεν τους συμφέρει και χάνουν ψήφους και αμέσως 1.000.000.000.000  ευρώ... οι νοτιοευρωπαίοι, επειδή είναι οπορτουνιστές, αδαείς, δουλοπρεπείς και δειλοί). Και έτσι συνεχίζουν όλοι να τραβάνε το σχοινί μέχρι να σπάσει.