ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ


Πέρυσι στην Αθήνα, στις 28 Νοεμβρίου 2018, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ελλάδα, η ελληνική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 9 Τούρκων αγωνιστών, που στη συνέχεια προφυλακίστηκαν. Αφού κακοποιήθηκαν και βασανίστηκαν κατά τη σύλληψή τους, τους χώρισαν και τους διαμοίρασαν σε διάφορες φυλακές, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην υπεράσπισή τους με την απομόνωσή τους.



Όταν συνελήφθησαν οι εννιά αγωνιστές, τα κυρίαρχα Μ.Μ.Ε. χρησιμοποίησαν κοινή γραμμή χαρακτηρίζοντάς τους ως τρομοκράτες και διογκώνοντας σκόπιμα με ψέματα και κατασκευασμένα σενάρια αυτές τις συλλήψεις. Αυτή η πολιτική της μαύρης προπαγάνδας και τα σενάρια που δημοσιεύονταν προκάλεσαν τις διαμαρτυρίες, τις διαψεύσεις μας και την πολιτική αντίδραση του κινήματος αλληλεγγύης, που είδαν ξεκάθαρα στην κίνηση αυτή μία προσπάθεια εξευμενισμού του Ερντογάν, καθώς τότε βρισκόταν ακόμα στην επικαιρότητα το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν στην Τουρκία, ενώ Έλληνες πολιτικοί, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, πρότειναν κυνικά ως "λύση" την έκδοση Τούρκων αγωνιστών.



Η μόνη αλήθεια σε όσα ψέματα είπαν, είναι ότι αυτοί που συνελήφθησαν ως «πεσκέσι» της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στον Ερντογάν, είναι Μαρξιστές-Λενινιστές, είναι άνθρωποι που όλη τη ζωή τους αγωνίζονται για την δικαιοσύνη και την λευτεριά των λαών. Αν χαρακτηρίζονται από τα καθεστωτικά Μ.Μ.Ε. σαν τρομοκράτες, αυτό γίνεται επειδή ο αγώνας για τη λευτεριά, τη δικαιοσύνη και τη φιλία των λαών, για τον ιμπεριαλισμό είναι τρομοκρατία.



Για πολλούς ξεκίνησε διαδικασία έκδοσης στην Τουρκία με δίκες στην Αθήνα, τη Λάρισα, το Ναύπλιο κλπ, όπου είχαν σκόπιμα σκορπίσει τους αγωνιστές. Οι δίκες αυτές όμως ήταν χωρίς αποτέλεσμα γιατί τίποτε από όσα ισχυρίζονταν το καθεστώς Ερτογάν δεν αποδείχθηκε στο δικαστήριο. Παράλληλα, η κινητοποίηση αγωνιστών από πολλούς χώρους της αριστεράς, συνδικαλιστές αλλά και ανεξάρτητους αγωνιστές, δημιούργησε μια ασπίδα αλληλεγγύης γύρω τους.



Τελικά μετά από 14 μήνες ορίστηκε η δίκη τους στις 4 Φεβρουαρίου στον Κορυδαλλό, με κατασκευασμένο κατηγορητήριο, σύμφωνα με το οποίο θα δικαστούν σαν "τρομοκρατική" ομάδα, με βάση το διαβόητο άρθρο 187Α ΠΚ, χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως εύρημα από τις αστυνομικές έρευνες και κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να στοιχειοθετεί κάτι τέτοιο. Εκτός από το γεγονός ότι η ΕΕ, παρά την υποκριτική αντίθεσή της στις μαζικές διώξεις που έχει εξαπολύσει το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία φυλακίζοντας και βασανίζοντας χιλιάδες ανθρώπους, παρά τις πολεμικές επιχειρήσεις του εναντίον των Κούρδων μέσα στην Τουρκία αλλά και στη Συρία, έχει κατατάξει τις αριστερές οργανώσεις των Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.



Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρει την ευθύνη για τις διώξεις αυτές και την ομηρία των Τούρκων πολιτικών κρατούμενων. Για τους φίλους του Ερντογάν και του ιμπεριαλισμού στην Ελλάδα αυτή η δίκη θα είναι μια ευκαιρία να απαλλαγούν από τους διωκόμενους αγωνιστές που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα, ανοίγοντας το δρόμο για νέες διώξεις, ενδυναμώνοντας τον κρατικό αυταρχισμό και το κράτος «έκτακτης ανάγκης». Για τους Έλληνες και Τούρκους επαναστάτες αυτή η δίκη είναι άλλη μια ευκαιρία να δείξουν πως ο διεθνισμός, η αλληλεγγύη και η φιλία των αγωνιστών και των λαών είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους.



Μπροστά σε αυτές τις πολύ σοβαρές εξελίξεις, τις σκευωρίες κατά των πολιτικών προσφύγων και τη δίκη που θα γίνει στον Κορυδαλλό στις 4 Φεβρουαρίου, καλούμε σε πορεία αλληλεγγύης προς τους διωκόμενους αγωνιστές, που θα γίνει την Τρίτη 29/1/2019, στις 6μμ, από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου προς τη Βουλή και την τούρκικη πρεσβεία.



• Να αφεθούν ελεύθεροι οι 9 πολιτικοί πρόσφυγες και να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο
• Ζήτω η διεθνιστική πάλη των λαών και η αλληλεγγύη στους αγώνες του Tούρκικου - Κουρδικού λαού και Ελληνικού λαού. Και στις δύο πλευρές του Αιγαίου κοινός εχθρός μας ο ιμπεριαλισμός
• Αγώνας για ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των λαών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ 9 ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Δρεπανηφόρα «ανάπτυξη»


Στα 60 χρόνια του ήταν ανεβασμένος στις σκαλωσιές, μέσα στην παγωνιά, για το μεροκάματο.
 

Γρηγόρης Τραγγανίδας

Στα 60 χρόνια του ήταν ανεβασμένος στις σκαλωσιές, μέσα στην παγωνιά, για το μεροκάματο.

Προφανώς δεν είχε αντιληφθεί την «έξοδο από τα μνημόνια» και την «επιστροφή» της χώρας στην «ανάπτυξη».

Δούλευε ηλεκτροσυγκολλητής στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Έπεσε από μεγάλο ύψος.

Τουλάχιστον 10 πυροσβέστες χρειάστηκαν για να τον ανασύρουν, νεκρό.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας κατήγγειλε ότι «η εργοδότρια εταιρεία «ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ» εξανάγκαζε τους εργαζόμενους να δουλεύουν ήλιο με ήλιο, Σάββατα και Κυριακές, με βροχή και με χιόνια, για να μην καθυστερούν οι εργασίες, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα και στο παρελθόν κι άλλο εργατικό «ατύχημα», αλλά και το σημερινό θανατηφόρο».

Επίσης, «είναι αυτή η εταιρεία που κάλεσε Αστυνομία και εισαγγελείς όταν πραγματοποιήθηκε απεργία στο εργοτάξιο για αυξήσεις στα μεροκάματα και διασφάλιση του ωραρίου, ώστε να χτυπήσει τη βούληση των εργαζομένων και τις αποφάσεις του Συνδικάτου. Είναι η ίδια εταιρεία που διατυμπάνιζε ότι «δεν θέλουμε τα συνδικάτα εδώ, γιατί όλοι είμαστε μια οικογένεια”».

Όντως η εταιρεία είναι «μια οικογένεια».

Αλλά όχι με τους εργάτες.

Είναι μια «οικογένεια» με το κράτος των αφεντικών και τις κυβερνήσεις – υπηρέτες τους. Το κράτος και τις κυβερνήσεις που φροντίζουν να μην επηρεαστεί στο παραμικρό η κερδοφορία του κεφαλαίου, ούτε καν με το «κόστος» για την ασφάλεια των εργατών.

Αποτέλεσμα: Χιλιάδες εργατικά «ατυχήματα», δεκάδες θανατηφόρα κάθε χρόνο, που αυξάνονται συνεχώς, όπως δείχνουν όλες οι στατιστικές.

Αλλά, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, «η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα».

Πράγματι.. Η «δημοκρατία» τους είναι εξαιρετικά ευέλικτη: Μπορεί να ματώνει την εργατική τάξη με πολλούς νοσηρούς τρόπους.

Το θέμα είναι, ως πότε.

Άντε να γίνουν κυβέρνηση να τα αλλάξουν όλα

Eπίσκεψη Μέρκελ: "Ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι"




 "Σε αυτό το πλαίσιο η ιδεολογική συνέπεια είναι λιγότερο σημαντική από τη διατήρηση της εξουσίας. Το άλλοτε αντι-συστημικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μέρος του συστήματος και εδραιώνει την παρουσία του στο κράτος μοιράζοντας αξιώματα, όπως είχαν κάνει και όλα τα κόμματα που προηγήθηκαν."
Για ένα ταξίδι «ακροβασίας» κάνει λόγο σήμερα ο γερμανικός Τύπος, αναφερόμενος στη διήμερη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη της καγκελαρίου στην Ελλάδα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Τύπος αναφέρει μεταξύ άλλων πως «το πιο σημαντικό μήνυμα της Μέρκελ στην Αθήνα θα μπορούσε να εκληφθεί και ως προεκλογική βοήθεια».

Γράφει η Deutsche Welle:
«Ριψοκίνδυνο ταξίδι» επιγράφεται σχόλιο της εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung», που επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ «διατηρούν μία εμφανώς χαλαρή έως φιλική σχέση. Παράδοξο; Σε καμία περίπτωση. Μέρκελ και Τσίπρας συνδέονται με έναν παράφορο πραγματισμό. Σε αυτό το πλαίσιο η ιδεολογική συνέπεια είναι λιγότερο σημαντική από τη διατήρηση της εξουσίας. Το άλλοτε αντι-συστημικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μέρος του συστήματος και εδραιώνει την παρουσία του στο κράτος μοιράζοντας αξιώματα, όπως είχαν κάνει και όλα τα κόμματα που προηγήθηκαν.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται και νύχτα
 Ο Τσίπρας έπραξε τα δέοντα, η Ελλάδα το καλοκαίρι αποχώρησε από το πρόγραμμα διάσωσης, έστω κι αν ακόμη παραμένει υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών. Το ότι η Μέρκελ φτάνει στην υγρή και χειμωνιάτικη Αθήνα ήδη στις αρχές της χρονιάς αποτελεί αναγνώριση για όσα έχουν γίνει.
Δεν αποκλείεται να ακουστούν και λόγια ευγνωμοσύνης για το ότι η Ελλάδα επωμίζεται μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο βάρος της ευρωπαϊκής συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό.
 Η αθλιότητα συσσωρεύεται πλέον στους καταυλισμούς σε πέντε ελληνικά νησιά και όχι (σε γερμανικές πόλεις) όπως στο Φράιλασινγκ ή στο Πάσαου. Και αυτήν τη στιγμή ο Τσίπρας χρειάζεται την επιδοκιμασία, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός ελάχιστα απέχει από τη ρήξη».


  Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου, η συγκυρία υποδεικνύει και τη δυσκολία της επίσκεψης, καθώς «το πιο σημαντικό μήνυμα της Μέρκελ στην Αθήνα θα μπορούσε να εκληφθεί και ως προεκλογική βοήθεια. Διότι η καγκελάριος θέλει να επαινέσει τον Τσίπρα για μία ιστορική επιτυχία, τη συμφωνία που συνήψε ο πρωθυπουργός με τον 'Mακεδόνα' ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ και η οποία θα οδηγήσει τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. με την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
  Επί 26 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχαν το θάρρος να λύσουν τον γόρδιο δεσμό στην περίπλοκη διαμάχη για την ονομασία, ενώ στα Σκόπια οι πολιτικοί μετεωρίζονταν σε επικίνδυνα μυθεύματα. 
 Η συμφωνία των Πρεσπών, όπως ονομάζεται, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα εξωτερικής πολιτικής, για το οποίο Τσίπρας και Ζάεφ, 44 χρόνων αμφότεροι, προτείνονται ακόμη και για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης».