Έρχεται η σειρά της Ιταλίας ;



Η Ιταλία θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να μπει σε πρόγραμμα διάσωσης μέσα στους επόμενους έξι μήνες,: αφού η χώρα βυθίζεται στην οικονομική κρίση και στις μεγάλες επιχειρήσεις εξαπλώνεται η πιστωτική κρίση. Αυτό αναφέρεται, σε εμπιστευτικό έγγραφο, μία από τις σημαντικότερες ιταλικές τράπεζες,της Mediobanca, της δεύτερης σε μέγεθος ιταλικής τράπεζας, για τη οποία, ο δείκτης "πιστωτικού κινδύνου" για την Ιταλία χτυπάει ήδη το καμπανάκι του κινδύνου, με την πτώση της αγοράς ομολόγων, παγκοσμίως, να συνεχίζεται για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, εκτοξεύοντας το κόστος του χρέους.

"Ο χρόνος πιέζει", τονίζει ο κορυφαίος αναλυτής της Mediobanca, Anthony Guglielmi, σε ένα εμπιστευτικό σημείωμα. "Η ιταλική μακροοικονομική κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί το τελευταίο τρίμηνο, το αντίθετο μάλιστα. Γύρω στις 160 μεγάλες ιταλικές εταιρείες λειτουργούν σήμερα υπό καθεστώς  έκτακτης διαχείρισης λόγω της κρίσης."

Η έκθεση προειδοποιεί ότι η Ιταλία "θα καταλήξει αναπόφευκτα να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ" μέσα στους επόμενους έξι μήνες, εκτός και αν μπορέσει να δανειστεί χαμηλότοκα και η οικονομία της ανακάμψει αισθητά .

Υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, η έκθεση συγκρίνει την τρέχουσα κρίση με την περίοδο, που η χώρα είχε βγει από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα,
SME, το 1992, παρά τα δραστικά μέτρα λιτότητας που είχε πάρει.

Οποιαδήποτε σοβαρή δοκιμασία στην αγορά χρέους της απειλεί να οξύνει και πάλι την κρίση στην ευρωζώνη. Και αυτό μπορεί και να έχει αρχίσει να γίνεται, αφού η Federal Reserve των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να μειώνει τη ρευστότητα σε δολάρια στο παγκόσμιο σύστημα.

Το ιταλικό χρέος, 2.100 δισ. ευρώ, είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία. Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού δημοσίου ανέβηκε στα 4.8%, έως και 100 μονάδες βάσης από τότε που η Fed άρχισε να περιορίζει τη ρευστότητα, τον Μάιο. Αλλά η Mediobanca ανησυχεί πολύ για το χάσμα ανάμεσα στις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων χρεογράφων (BOT) και τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα (BTP), κοντά στη λήξη τους που λήγουν με τα BOT. Τα BOT που λήγουν στις 31 Ιουλίου έχουν απόδοση 0,48, ενώ το αντίστοιχο BTP 0.74%. Ο λόγος είναι ότι τα BOT προστατεύονται από την αναδιάρθρωση του χρέους,δηλαδή δεν μπορούν να κουρευτούν ποτέ.


Οι αποδόσεις εκτινάχτηκαν στο 5.1% στην Ισπανία, και 6.7% στην Πορτογαλία. Αυτό με τη σειρά του πίεσε τις αγορές εταιρικών χρεογράφων, πνίγοντας την όποια ανάκαμψη.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να πάρει πολύ δραστικά μέτρα για να αντισταθμίσει την κατάσταση", δήλωσε ο Marchel Alexandrovich της Jefferies Fixed Income. "Παρατηρείται ένα ξεπούλημα σε χαμηλές τιμές σε όλους τους τομείς. Εάν η ΕΚΤ δεν κινηθεί, θα δούμε τα κέρδη των τελευταίων εννέα μηνών να γίνονται καπνός μέσα σε δύο εβδομάδες και την ευρωζώνη να επιστρέφει πίσω στο σημείο μηδέν."

Η ΕΚΤ πήρε πίσω τα προηγούμενα σχέδια της να κατευθύνει τις πιστώσεις προς τις μικρές επιχειρήσεις του Club Med. Η ιταλική Ένωση Τραπεζών τόνισε ότι απογοητεύτηκε πολύ από την τελευταία αναβολή των συνομιλιών για την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης.

Ο Andrew Roberts της RBS είπε ότι ο κόσμος έχει γίνει " επικίνδυνος " αφού η κίνηση της Fed σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην παγκόσμια ρευστότητα.


Ο Julian Callow της Barclays, δήλωσε ότι η Fed, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Τράπεζα της Κίνας και άλλοι έχουν αγοράσει σχεδόν όλα τα 2.000 δισ. δολάρια ομόλογα ΑΑΑ που εκδόθηκαν την περασμένη χρονιά. Το αποτέλεσμα ήταν να στραφούν τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία σε πιο ριψοκίνδυνους τίτλους, όπως η περιφέρεια της ευρωζώνης. Αυτό βοήθησε τη στήριξη της ευρωζώνης, και την κάλυψη των εξαιρετικά σοβαρών προβλημάτων". Η κίνηση της Fed είναι πολύ σημαντική, και αυξάνει δραματικά τις πραγματικές αποδόσεις", είπε.

Ενα οικονομικό βάρος κατά 5% θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικό για την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες υποφέρουν από μια συρρίκνωση του ονομαστικού τους ΑΕΠ.

Η Mediobanca, αναφέρει ότι ο σπνθήρας για μια έκρηξη της Ιταλίας θα μπορούσε να είναι μια  κρίση διάσωσης στη Σλοβενία
​​ή μια άσχημη εξέλιξη στην Αργεντινή, με την οποία συνδέονται στενά οι ιταλικές επιχειρήσεις. "Ειδικά η Αργεντινή μας ανησυχεί ιδιαίτερα, δεδομένου ότι είναι πιθανή μια νέα στάση πληρωμών".

Ο Guglielmi είπε ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία μειώθηκε κατά 25%, από το ανώτατο σημείο της, τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε κατά 9% και η πώληση σπιτιών έχει πέσει στα επίπεδα του 1985.

Η κρίση του 1992 ξεπεράστηκε με μια μεγάλη υποτίμηση, η οποία επέτρεψε στην Ιταλία να αποκαταστήσει δια μιας την εμπορική ανταγωνιστικότητά της. Η Mediobanca, αναφέρει: "Ο ζουρλομανδύας του ευρώ σήμερα είναι προφανές ότι δεν προσφέρει καμιά ευελιξία στην συναλλαγματική ισοτιμία. Με την υποτίμηση της ιταλικής λίρας η Ιταλία μπορούσε να ξεπληρώνει το μακροχρόνιο χρέος με πληθωριστικό χρήμα, κάτι που σήμερα δεν μπορεί να κάνει. Η επιστροφή της παραγωγής στα προ της κρίσης επίπεδα θα μπορούσε να γίνει μετά από 10 χρόνια.