Καταγγελία γιαν παράνομη επαναπροώθηση μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία


‘’Ατομα που δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα κρατούνται, τους ασκείται βίαι και επαναπροωθούνται από την Ελλάδα προς την Τουρκία χωρίς κανένα σεβασμό για τα δικαιώματα ή την ασφάλειά τους. "

 Des enfants migrants jouent avec le bouclier d’un policier, à Idomeni, en Grèce, le 23 mars 2016.

Από το φυσικό σύνορο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, τον  ποταμό Έβρο, από τον Ιανουάριο του 2018  μέχρι το Σεπτέμβρη, πέρασαν 13.884 μετανάστες ή αιτούντες άσυλο , έναντι 5.400 το ίδιο διάστημα,  το 2017.σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, του ΟΗΕ,στην πλειοψηφία τους Αφγανοί,Πακιστανοί,Ιρακινοί,Αλγερίνοι, Σομαλοί , Υεμενίτες, αλλά και Τούρκοι φυγάδες από το καθεστώς Ερντογάν.

Αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν αυτό το κύμα η ελληνική αστυνομία και η ελληνική συνοριοφυλακή τους αντιμετωπίζουν με μεγάλη βαναυσότητα σύμφωνα με καταγγελίες αρκετών ΜΚΟ. Με Εκθεση τους τρεις ελληνικέςν ΜΚΟ που δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου,  το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, την  ΑΡΣΙΣ και την Human Rights360  καταγγέλλουν ‘’την εκτεταμένη πρακτική της βίαιας επαναπροώθησης’’ των μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία.’

 ΠΗΓΗ : Le Monde

Η «ύποπτη» διγλωσσία Σταθάκη για τις Σκουριές



Γ. Χαβιανίδης / politik.gr

Μια άνευ προηγουμένου διγλωσσία χρησιμοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με την αδειοδότηση του μεταλλείου στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Με την τακτική που ακολουθεί ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, δίνει στην εταιρεία νομικά πατήματα ώστε να λάβει τις αδειοδοτήσεις από το ΣτΕ, παρακάμπτοντας στην ουσία το υπουργείο. Με λίγα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ικανοποιήσει σε ρητορικό επίπεδο το πολιτικό του ακροατήριο, ενώ την ίδια ώρα πράττει τα αντίθετα από όσα υποστηρίζει δημόσια. Αναμφίβολα πρόκειται για μια «ύποπτη» διγλωσσία, η οποία όπως καταγγέλλει στην Politik η Μαρία Καδόγλου, μέλος του «Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» εκτός του ότι υποσκάπτει το δημόσιο συμφέρον είναι και… παράνομη.

Στις 6 Φεβρουαρίου 2019 θα συζητηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας έξι εκκρεμείς σχετικές υποθέσεις. Μια εξ’ αυτών είναι η προσφυγή της εταιρείας για το ζήτημα της μεταλλουργίας ακαριαίας τήξης, τέσσερις προσφυγές της εταιρείας για εκκρεμείς άδειες και προσφυγή πολιτών για τον ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων). Ο λόγος που η υπόθεση της μεταλλουργίας έχει αναβληθεί, σύμφωνα με την κα. Καδόγλου, έγκειται στο γεγονός ότι «το ΣτΕ αδυνατεί να πάρει απόφαση υπέρ της εταιρείας, αφού το ζήτημα είναι καθαρά τεχνικό. Το Συμβούλιο της Επικρατείας μπορεί να κρίνει την απόφαση μόνο νομικά. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρούμε ότι η υπόθεση θα αναβληθεί εκ νέου μέχρι είτε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε το ΣτΕ να αποφασίσει υπέρ της Ελληνικός Χρυσός, είτε η εταιρεία να αποσύρει την προσφυγή».