Και πάλι για των αγωγό NORDSTREAM

 

ΑΓΩΓΟΣ NORDSTREAM: Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Seymour Hersh υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να προετοιμάζονται για την ανατίναξη του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream "εβδομάδες" πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε άρθρο του στο Substack, ο Hersh γράφει ότι ο στόχος μπορεί αρχικά να ήταν η ανάσχεση της Ρωσίας, αλλά ο πραγματικός χρόνος - Σεπτέμβριος 2022 - δείχνει ότι το σαμποτάζ πιθανότατα στρεφόταν εναντίον της Γερμανίας, η οποία θεωρήθηκε ως ο αδύναμος κρίκος στον συνασπισμό που υποστήριζε την Ουκρανία.

"Οι Αμερικανοί, που είχαν αναλάβει μια μυστική αποστολή στη Βαλτική Θάλασσα τις εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, πίστευαν ότι ο στόχος ήταν να πείσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να μην εισβάλει. Όταν η εισβολή, παρά τις δημόσιες απειλές να καταστραφεί ο αγωγός... προχώρησε, η αμερικανική ομάδα στη Νορβηγία διατάχθηκε να συνεχίσει το έργο και να βρει έναν τρόπο να το ολοκληρώσει", γράφει ο Hersh.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σαμποτάζ είχε προετοιμαστεί για τα τέλη Μαΐου, αλλά αναβλήθηκε χωρίς εξηγήσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

"Η προεδρική εντολή ήρθε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τρεις από τις τέσσερις διακλαδώσεις του αγωγού καταστράφηκαν μετά την ενεργοποίηση εκρηκτικών μηχανισμών από συσκευή σόναρ χαμηλής συχνότητας", γράφει ο δημοσιογράφος.

Η χρονική τοποθέτηση του Μπάιντεν φάνηκε να απευθύνεται στον καγκελάριο Σολτς. Κάποιοι στη CIA πίστευαν ότι ο πρόεδρος φοβόταν ότι ο Σολτς, του οποίου οι ψηφοφόροι δίσταζαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία, μπορεί να αποδυναμωθεί μπροστά στον επερχόμενο χειμώνα και να αποφασίσει να αυτονομηθεί. Το να κρατήσει τους ανθρώπους ζεστούς και τη βιομηχανία ακμάζουσα είναι πιο σημαντικό από το να βοηθήσει την Ουκρανία στον αγώνα κατά της Ρωσίας", υποστήριξε ο Hersh.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέψευσαν την εκδοχή της εμπλοκής τους στην υπονόμευση των ροών και τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης έγραφαν ότι η έρευνα έδειχνε την Ουκρανία (το Κίεβο επίσης αρνείται την εμπλοκή του).

[---->]