Η καταστροφολογία της υπερθέρμανσης

Υπάρχει οικολογία που δεν είναι πολιτική; Αν ναι, τότε προς τι ο οικολογικός φονταμεταλισμός που συνοψίζεται στην «υπερθέρμανση του πλανήτη», που δείχνει όλο και πιο λίγη ανοχή σε διαφωνούσες απόψεις, και νομιμοποεί οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές πολιτικές ανισότητας και εκμετάλλευσης, σε βάρος «αναπτυσσόμενων χωρών» του Νότου και των επόμενων γενεών, και πάνω από όλα αυτά να επικρέμονται τρομακτικές προγνώσεις για το επερχόμενο τέλος του κόσμου;;!! 

Διαβάστε την τελευταία παράγραφο του άρθρου του Λεωνίδα Λουλούδη, με τίτλο «Από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στην ‘κλιματική αλλαγή’. Η υπερθέρμανση των σχέσεων Επιστήμης και Πολιτικής», που περιλαμβάνεται στον τόμο Τα αγκάθια του λαού. Τι σκιάζει την αλήθεια στη δημόσια Οικολογία; (εκδ.Αρμός, Απρ.2014). Αναδημοσίευση από τα Ενθέματα

Το Πραξικόπημα του πετρελαίου



του MIKE WHITNEY  από counterpunch.org/

Το πρόβλημα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου δεν είναι ο αποπληθωρισμός ή η πτώση των κερδών αλλά ότι όλοι οι τομείς της βιομηχανίας-η έρευνα, η ανάπτυξη και η παραγωγή – κάθονται πάνω σε ένα βουνό από κόκκινο μελάνι (τα junk bonds *). Όταν  το χρέος αυτό δεν θα μπορεί πλέον να εξυπηρετηθεί ή να αυξηθεί, τότε οι αρχικοί δανειστές (αντισυμβαλλόμενοι και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) θα υποστούν βαριές απώλειες που θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρο το σύστημα. Δείτε τι γράφει η αμερικανική ιστοσελίδα MarketWatch:

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία" ότι για τις εταιρείες ενέργειας, με ένα πιο επικίνδυνο προφίλ χρέους, η αγορά χρέους υψηλής απόδοσης "έχει ουσιαστικά κλείσει σε αυτή τη φάση", και υπάρχουν ενδείξεις ότι ο τομέας θα υποστεί και άλλες απώλειες, δήλωσε στην Marketwatch ο Dan Heckman, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της US Bank Wealth Management. "Βρισκόμαστε στο σημείο που το πράγμα έχει αρχίσει να γίνεται πολύ ανησυχητικό". (Marketwatch)


Αν οι εταιρείες ενέργειας χάσουν την πρόσβαση τους στην αγορά και δεν μπορούν πλέον να δανειστούν με χαμηλά επιτόκια, τότε η κατάρρευση τους  είναι θέμα χρόνου.
 
----------------------------
[*] junk bonds= επισφαλή ομόλογα υψηλών αποδόσεων.Για να προσελκύσουν το κοινό,παρέχουν υψηλά επιτόκια αλλά με ασθενείς διασφαλίσεις και αβέβαιες προοπτικές επιτυχίας
----------------------------
Επίσης:

Mahdi Darius Nazemroaya :Από τον ενεργειακό πόλεμο στον νομισματικό πόλεμο: Η επίθεση της Αμερικής στο ρωσικό ρούβλι