Τουρκία : διώξεις σε δημοσιογράφους και καλλιτέχνες




Νέες καταδικαστικές αποφάσεις για τον συγγραφέα Ahmet Altan, ο οποίος βαρύνεται ήδη με μία καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη: άλλα πέντε χρόνια και έντεκα μήνες. Η κρατική τηλεόραση απαγορεύει 208 τραγούδια

http://nena-news.it/wp-content/uploads/2016/09/Ahmet-Altan-and-brother-AA.jpg
Ο καθηγητής Mehmet και δημοσιογράφος Ahmet Altan (Φωτογραφία: AA)

Ρώμη, 1 Μαρτίου του 2018, Νένα News - Η τουρκική Δικαιοσύνη και η κυβέρνηση Ερντογάν θέλουν να βεβαιωθούν ότι τα σύμβολα του πολιτισμού της χώρας δεν θα βγουν ποτέ από τη φυλακή. Χθες δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τον συγγραφέα Αχμέτ Altan σε φυλάκιση πέντε χρόνων και έντεκα  μήνες: τρία χρόνια για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και δύο χρόνια και έντεκα μήνες για «προσβολή του προέδρου» Ερντογάν. Η πρώτη απόφαση εκδόθηκε με βάση ένα άρθρο του Altan για τον πόλεμο στο ΡΚΚ στο δικτυακό τόπο Haberdar στο οποίο αναφερόταν για τα παιδιά που έσκαβαν χαρακώματα για να πολεμήσουν τους Τούρκους στρατιωτες. Η δεύτερη, με βάση ένα έγγραφο που διαβάστηκε κατά την ακροαματική διαδικασία σε προηγούμενη δίκη.

Στις 16 Φεβρουαρίου ο Ahmet Altan, με τον αδελφό του δημοσιογράφο Mehmet,το διάσημο αρθρογράφο Nazli Ilicak και τους ρεπόρτερ Fevzi Yazıcı, Sükrü Tugrul Özsengül και, Yakup Simsek, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία ότι συμμετείχε στο κίνημα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν,τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ως τον ηγέτη του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι αδελφοί Altan και ο Ilicak υποκίνησαν στο πραξικόπημα σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν λίγες ημέρες πριν.

Χθες, στην εφημερίδα New York Times δημοσιεύτηκε επιστολή του Mehmet Altan από τη φυλακή της Silivri, όπου ο δημοσιογράφος εκφράζει την απελπισία του μαζί με αυτή των 50 χιλιάδων ανθρώπων που συνελήφθησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα , τις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν, και τις απολύσεις περισσότερων από 150 χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους: "Θα περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας σε ένα κελί τρία επί τρία. Το φως του ήλιου το βλέπουμε μόνο μία ώρα την ημέρα. Δεν πρόκειται να μας δοθεί χάρη και θα πεθάνουμε στη φυλακή. Περπατώ στο σκοτάδι όπως ένας θεός που έγραψε το πεπρωμένο του ".

Ταυτόχρονα, η τουρκική κρατική τηλεόραση Trt , απαγόρευσε 208 τραγούδια, από τα οποία τα 142 στα τουρκικά και 66 στα κουρδικά, ως  "ακατάλληλα" ή για το πολιτικό τους περιεχόμενο. Απαγορεύτηκαν τα τραγούδια των Κούρδων Karapete, Xacó, Mihemed Sexo, , αλλά και των ποπ σταρ Sila, Demet Akalin, Bengu και Koray Avci.