Euro-Maidan,συγκρούσεις και ξεκαθάρισμα λογαριασμών



Euro-Maidan, scontri e resa dei conti a Kiev
 
Μετά τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες στην πλατεία σύμβολο διαμαρτυρίας που μετονομάστηκε από τους διαδηλωτές σε "Euro-Maidan," σήμερα το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, λίγες εκατοντάδες μέτρα από την πλατεία Ανεξαρτησίας, βόμβα εξερράγη, τραυματίζοντας δύο περαστικούς.

Πρόκειται για τη τελική πράξη μια ιστορίας που φαίνεται να εξελίσσεται σε πραγματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό της σύνθετης γεωγραφίας των εθνικιστικών ομάδων της δεξιάς και της άκρα δεξιάς, στο εσωτερικό του αντι-ρωσικού και φιλοδυτικού στρατοπέδου που το Φεβρουάριο ανέτρεψε με τη βία τον Πρόεδρο Γιανουκόβιτς και την κυβέρνηση του που εσφαλμένα τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης χαρακτηρίζουν "φιλορωσική".
 
Χθες στην πλατεία όταν στην πλατεία έκαναν την εμφάνιση τους μερικοί τροχονόμοι και υπάλληλοι του δήμου της πόλης, με τη συνοδεία μεγάλης αστυνομικής δύναμης και στρατιώτες, ζητώντας από τους καταληψίες να απομακρύνουν τις σκηνές και τα οδοφράγματα και να αφήσουν ελεύθερο το χώρο που ήταν κατειλημμένος εδώ και εννέα μήνες, οι ακτιβιστές των διάφορων ομάδων  επί το πλείστον ακροδεξιών ανταπάντησαν καίγοντας λάστιχα, ρίχνοντας πέτρες και προσπαθώντας να αποκρούσουν τα ΜΑΤ με βόμβες μολότοφ και ρόπαλα.
 
Αυτή τη φορά ο εχθρός δεν ήταν οι μισητοί "φιλορώσοι", αλλά αρχές εκλεγμένες ή διορισμένες από τους ηγέτες του πραξικοπήματος τους τελευταίους μήνες.
Ήταν μια μάχη που ορισμένα Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν "αδελφοκτόνο", καθώς οι δυνάμεις των ΜΑΤ που στάλθηκαν για να διώξουν από το χώρο τα απομεινάρια του Euro-Maidan αποτελούνται από εθελοντές των ταγμάτων Κίεβο- 1και Κίεβο-2, πρώην μέλη των ομάδων περιφρούρησης των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας τη στιγμή της αντιπαράθεσης με τον Πρόεδρο Γιανουκόβιτς, που τώρα έχουν απορροφηθεί  από τις δυνάμεις ασφαλείας.
 
Στις συγκρούσεις συμμετείχαν και ορισμένοι εργαζόμενοι και πυροσβέστες οι οποίοι είχαν σταλεί από τον Δήμο για να διαλύσουν τα οδοφράγματα που είχαν σηκώσει οι διαδηλωτές το περασμένο φθινόπωρο και που ποτέ δεν απομακρύνθηκαν παρά τις επίμονες εκκλήσεις της κεντρικής κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής. Πρόσφατα ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας έχει ανοίξει ακόμη μια ποινική υπόθεση εναντίον αξιωματικών της πόλης του Κιέβου κατηγορηθεί ότι δεν κάνει αρκετά για να διαλύσει τα οδοφράγματα και αφαιρέστε την κατοχή ενός μέρους από το Δημαρχείο και άλλα δημόσια κτίρια.Ετσι ο δήμαρχος Vitali Klitschko, ο ηγέτης της πρόσφατης αντικυβερνητικής εξέγερσης και αρχηγός του Εθνικιστικού Κόμματος Udar, έκανε το μεγάλο βήμα και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει βία. Ετσι, οι εθελοντές των παραστρατιωτικών ομάδων υπό τις διαταγές του δημάρχου συγκρούστηκαν με μερικές εκατοντάδες αμετανόητων που ανήκουν σε ομάδες ακροδεξιών όπως η Samooborona (αυτοάμυνα), Pravi Sektor (Δεξιός Τομέας) και οι Κοζάκοι.
 
Για να καταλάβουμε τώρα, αν η μάχη του Κιέβου θα έχει περαιτέρω επιπτώσεις στις ήδη παραπαίουσες σχέσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και παραστρατιωτικών ομάδων της άκρας δεξιάς, πλαισιωμένοι από τη λεγόμενη "Εθνοφρουρά" που επιχειρούν στα ανατολικά της χώρας, στο πλάι του τακτικού στρατού για την καταστολή του εκεί πληθυσμού που έχει εξεγερθεί ενάντια στο πραξικόπημα του Φεβρουαρίου.
 1maidan2

 maidan
  An Orthodox priest throws a tyre as Maidan self-defence activists clash with fighters of Kiev-1 volunteer battalion on Independence Square in Kiev on August 7, 2014.(AFP Photo / Sergei Supinsky )

 AFP Photo / Sergei Supinsky


[--->]