Τι θέλουν τα Κίτρινα Γιλέκα



Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πολλοί μιλούν χωρίς να γνωρίζουν, αρκούμενοι στα συνθήματα της  τηλεόρασης. Ειδικά σε όσα συμβαίνουν μακριά από εμάς, "στο εξωτερικό", ακόμα και αν αυτό βρίσκεται λίγο πιο μακριά από τα σύνορα μας. Εμείς όμως θα επιμείνουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα παρέχοντας ενημερωτικό υλικό που δίνει μια πιστή εικόνα της πραγματικότητας που μας περιβάλλει. Έχουμε περισσότερη πίστη στη γνώση παρά στην άγνοια που βολεύει την εξουσία.

Στις 5-6-7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Σαιν Ναζαίρ η δεύτερη Συνέλευση των συνελεύσεων των Κίτρινων Γιλέκων, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 200 αντιπροσωπείες που εκπροσωπούσαν πολλές τοπικές ομάδες και συνελεύσεις από όλη τη Γαλλία. Πέρα από το τελικό κάλεσμα, που συζητήθηκε καιεγκρίθηκε από την ολομέλεια της συνέλευσης, η Συνέλευση των συνελεύσεων των Κίτρινων Γιλέκων πήρε διάφορες αποφάσεις: 

για τις ευρωεκλογές,τις τοπικές λαϊκές συνελεύσεις, την αντίσταση στην καταπίεση και την ακύρωση των ποινών των συλληφθέντων και των καταδικασθέντων του κινήματος.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, πάνω κυρίως, τίθεται το ζήτημα της εξουσίας και της φύσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
                                                     
                                                                      ***

Να επανακτήσουμε την εξουσία λήψης των αποφάσεων και χώρο για τις λαϊκές συνελεύσεις

Εμείς, τα Κίτρινα Γιλέκα που συγκεντρωθήκαμε στη Συνέλευση των συνελεύσεων, καλούμε όλους τα Κίτρινα Γιλέκα και όλους τους συμπολίτες μας να συμβάλλουν στην επανάκτηση της πολιτικής μας εξουσίας.

Ένα σημαντικό βήμα αυτής της επανάκτησης περνάει από το τοπικό επίπεδο. Σας καλούμε να δημιουργήσετε μία ή περισσότερες δημοτικές και δημοτικές συνελεύσεις σε κάθε δήμο της Γαλλίας όπου αυτό είναι δυνατό. Δεδομένου ότι αυτή την εξουσία μας την έχουν κατασχέσει όπως φαίνεται σε διάφορους τομείς: οικολογία, δημόσιο/ ιδιωτικό (ιδιωτικοποιήσεις), δημοκρατία κ.λπ.

Οι συνελεύσεις αυτές είναι η έκφραση της λαϊκής θέλησης. Κάθε συνέλευση έχει τις δικές της εμπειρίες με πλήρη αυτονομία, σεβόμενη το συλλογικό συμφέρον (σε σχέση με ενώσεις, μεμονωμένα Κίτρινα Γιλέκα, ομάδες πολιτών, ενώσεις γειτονιάς, υποβολή ή μη προτάσεων κ.λπ.)

Καλούμε τις συνελεύσεις πολιτών και τις λαϊκές συνελεύσεις, που δημιουργούνται, να ομοσπονδιοποιηθούν σε ένα δίκτυο ανταλλάσσοντας τις εμπειρίες τους.

Ας μάθουμε ξανά να μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας και να συναποφασίζουμε τι θέλουμε να κάνουμε!

Ας μάθουμε να ζούμε μαζί εκεί που ζούμε!

                                                                 ***

        Κάλεσμα για δράση και κινητοποίηση στις ευρωπαϊκές εκλογές

Εμείς, τα Κίτρινα Γιλέκα, που συγκεντρωθήκαμε στη Συνέλευση των συνελεύσεων του Σαιν Ναζαίρ, καταγγέλλουμε τον αντιδημοκρατικό και άκρως φιλελεύθερο χαρακτήρα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που εκλέξαμε δεν έχει καν την εξουσία να προτείνει ένα νόμο! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει για τα πάντα χωρίς δημοκρατικό έλεγχο. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα υφίστανται την πίεση 25.000 ομάδων συμφερόντων μόνο στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα!

Σε αντίθεση με το σημερινό μοντέλο, τα Κίτρινα Γιλέκα ακολουθούν ένα μοντέλο άμεσης δημοκρατίας, στο οποίο το γενικό συμφέρον υπερισχύει των ιδιαίτερων συμφερόντων. Ένα δημοκρατικό μοντέλο όπου οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας μας, τα δικαιώματά μας και η ποιότητα των υπηρεσιών μας θα έχουν τελικά την προτεραιότητα.

Βασική μας αρχή είναι η αυτονομία των ομάδων των Κίτρινων Γιλέκων και των ατόμων γενικότερα. Γι 'αυτόν τον λόγο επιλέξαμε να μην δώσουμε καμία κατεύθυνση ψηφοφορίας ούτε να συμμετάσχουμε στις εκλογές αυτές. Καταγγέλλουμε όλες τις προσπάθειες για κατάρτιση ενός πολιτικού ψηφοδελτίου εκ μέρους των Κίτρινων Γιλέκων!

Καλούμε τα Κίτρινα Γιλέκα τις πολίτισσες  και τους πολίτες να κάνουν αυτή την εκλογική περίοδο μια σημαντική στιγμή κινητοποίησης. Προτείνουμε:

- τη διοργάνωση εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ενάντια στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις φιλελεύθερες πολιτικές τους.

- να γελοιοποιήσουμε αυτή την εκλογική φάρσα. Βασιζόμαστε στη δημιουργικότητα των τοπικών ομάδων, για παράδειγμα: καρναβαλικές εκδηλώσεις, παράλληλη ψηφοφορία σε κίτρινα φέρετρα, αφισοκόλληση, κίτρινη παρουσία την ημέρα της ψηφοφορίας στις 26 Μαΐου κλπ.

Προτείνουμε στα Κίτρινα Γιλέκα του Βελγίου τη συνδιοργάνωση μιας ενωτικής διαδήλωση όλων των λαών στις Βρυξέλλες. Διότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, θα πρέπει να βασιστούμε σε εμάς τους ίδιους! Στον αγώνα θα οικοδομηθεί η Ευρώπη των λαών.

Προτείνουμε σε όλους τους λαούς της Ευρώπης να αποδεχθούν αυτήν την έκκληση, να την μεταφράσουν στη δική τους γλώσσα ή να εμπνευστούν από αυτήν και να κάνουν τη δική τους. Μόνο με συντονισμένο αγώνα ενάντια στους κοινούς εκμεταλλευτές μας θα βάλουμε τα θεμέλια για μια αδελφική συμφωνία μεταξύ των λαών της Ευρώπης και όχι μόνο.

                                                                  ***

    Σάββατο 18 Μαΐου - Απόφαση 27 των Κίτρινων Γιλέκων

Ζητάμε την ακύρωση των καταδικαστικών αποφάσεων των συλληφθέντων και των καταδικασμένων του κινήματος

Επί πέντε μήνες, η αστυνομική και δικαστική καταστολή κατά του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων πήρε τεράστιες διαστάσεις. Οι τραυματίες είναι χιλιάδες, 22 άτομα τυφλώθηκαν από πλαστικές σφαίρες, πέντε με ακρωτηριασμένα χέρια και ένας νεκρός. 

Η αστυνομική βία που ακρωτηριάζει και σκοτώνει είναι μια πράξη πολιτικού εκφοβισμού, μια προσπάθεια να μας τρομοκρατήσουν για να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις: όλα αυτά συνιστούν κρατικό έγκλημα. Για να δικαιολογήσει αυτό το έγκλημα, η κυβέρνηση, με την υποστήριξη ορισμένων μέσων ενημέρωσης, ποινικοποιεί τη δράση όλων όσων αμφισβητούν την πολιτική της. 

Η δικαστική καταστολή ακολουθεί την αστυνομική βία για να καταπνίξει το κίνημα: 8.700 κρατήσεις, 2.000 δίκες εκ των οποίων 1.500 με άμεση εμφάνιση στο δικαστήριο, περίπου το 40% των ποινών φυλάκισης, αυστηρές, πάνω από 400 οι καταδίκες φυλάκισης.

Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι η καθημερινή ζωή των προαστείων της εργατικής τάξης εδώ και δεκαετίες. Τώρα, ο αυταρχισμός εξαπλώνεται σε όλη την κοινωνία.

Εμείς, τα Κίτρινα Γιλέκα, που συγκεντρωθήκαμε στη Συνέλευση των συνελεύσεων στο Σαιν Ναζαίρ , καλούμε σε πανεθνική κινητοποίηση το Σάββατο 18 Μαΐου σε όλη τη Γαλλία, με την ευκαιρία της Απόφασης 27 των Κίτρινων Γιλέκων.

Απαιτούμε:

- την ακύρωση των ποινών χιλιάδων συλληφθέντων και καταδικασμένων του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων και όλων των άλλων ποινικοποιημένων αγώνων.

- την ακύρωση των διαδικασιών που βαρύνουν τα άτομα που κατηγορούνται ή καταδικάστηκαν

- την υπεράσπιση των δημοσίων ελευθεριών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων

- την αναγνώριση του καθεστώτος του πολιτικού κρατούμενου για τις εκατοντάδες φυλακισμένους, στο πλαίσιο του αγώνα των Κίτρινων Γιλέκων, των λαϊκών συνοικιών και κάθε αγώνα για την υπεράσπιση του δίκιου.

- την άμεση απαγόρευση των LBD 40 (Flash-Ball) και των επιθετικών βομβιδίων

Να αντισταθούμε σε αυτόν τον αυταρχισμό με όλη μας τη δύναμη!

Κάνουμε έκκληση για την ενίσχυση και τη δημιουργία των υφιστάμενων ταμείων αλληλοβοήθειας, και ομάδων νομικής υποστήριξης. Κάνουμε έκκληση για τη δημιουργία μιας εθνικής πλατφόρμας για τον εντοπισμό περιπτώσεων δικαστικής καταστολής, την υποστήριξη των εναγομένων, την υποστήριξη των φυλακισμένων. Ζητάμε να μοιραστούμε όλες τις γνώσεις για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από την αστυνομική και δικαστική καταστολή.

Το Σάββατο 18 Μαΐου, ας συναντηθούμε παντού για να διαδηλώσουμε μπροστά στα δικαστήρια και τις φυλακές! Ας συναντηθούμε για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους τραυματίες μας, τους φυλακισμένους και τις οικογένειές τους.

Τα Κίτρινα Γιλέκα της Συνέλευσης των συνελεύσεων καλούν όλους να συμμετάσχουν στη διαδήλωση της 13ης Απριλίου για την απόσυρση του λεγόμενου νόμου  κατά του χουλιγκανισμού ("anti-casseurs").

Το κάλεσμα αυτό θα μοιραστεί και θα κοινοποιηθεί σε ομάδες, σε κόμβους οδικών αρτηριών και σε τοπικές γενικές συνελεύσεις, ώστε να το κάνουν δικό τους και να το ζωντανέψουν, αν το επιθυμούν!

                                                           ***
                           Κάλεσμα για μια οικολογική σύγκλιση

Η Συνέλευση των συνελεύσεων των Κίτρινων Γιλέκων παίρνει υπόψη της τον επείγοντα χαρακτήρα του περιβαλλοντικού, του κοινωνικού ζητήματος και της δημοκρατίας. Είναι η ίδια λογική της ακραίας εκμετάλλευσης του καπιταλισμού που καταστρέφει τα ανθρώπινα όντα και τη ζωή στη Γη.

Ο περιορισμός των φυσικών πόρων μας αναγκάζει να θέσουμε το θέμα της κατανομής και του ελέγχου της παραγωγής. Οι κλιματικές αλλαγές, η κατάρρευση της βιοποικιλότητας και ο κίνδυνος από τα πυρηνικά απειλούν το μέλλον μας.

Τα κοινά αγαθά (νερό, αέρας, έδαφος, δικαίωμα σε υγιές περιβάλλον) δεν πρέπει να εμπορευματοποιούνται.

Ο φόρος επί των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι το τέλειο παράδειγμα της ψευδούς τιμωρητικής οικολογίας που στοχεύει τους ανθρώπους που δεν είναι υπεύθυνοι. Ωστόσο, υπάρχουν υπεύθυνοι και ρυπαίνοντες που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα μέσω συντονισμένων ενεργειών.

Τα Κίτρινα Γιλέκα καλούν όλους όσους θέλουν να σταματήσουν την καταστροφή των Ζώντων οργανισμών να συγκρουστούν με το σημερινό σύστημα, για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί, με όλα τα απαραίτητα μέσα, ένα νέο κοινωνικό, οικολογικό και λαϊκό κίνημα.

Η αγανάκτηση δεν είναι πλέον αρκετή, ας περάσουμε στη δράση!

Ο μπλε πλανήτης χρειάζεται το κίτρινο για να παραμείνει πράσινος!


Κίτρινα Γιλέκα : Κάλεσμα της Συνέλευσης των συνελεύσεων





Εμείς τα Κίτρινα Γιλέκα, που εκλεγήκαμε από τοπικές συνελεύσεις, συγκεντρωθήκαμε στο Σαιν Ναζαίρ , στις 5-6-7 Απριλίου 2019, και απευθυνόμαστε σε όλους τους ανθρώπους συνολικά. Μετά την πρώτη συνέλευση στην Κομερσί, οι περίπου 200 αντιπροσωπείες που πήραν μέρος, συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στον ακραίο φιλελευθερισμό, για ελευθερία, ισότητα και αδελφοσύνη.

Παρά την κλιμάκωση της καταστολής από την κυβέρνηση, τη συσσώρευση νόμων που επιδεινώνουν όλες τις συνθήκες διαβίωσης, που καταστρέφουν δικαιώματα και ελευθερίες, η κινητοποίηση αποκτά ερείσματα για να αλλάξει το σύστημα που αντιπροσωπεύει ο Μακρόν.  Ως μοναδική απάντηση στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων και στα άλλα αγωνιστικά κινήματα, η κυβέρνηση πανικοβλημένη, καταφεύγει στον αυταρχισμό. Εδώ και πέντε μήνες, παντού στη Γαλλία, στους κόμβους διασταύρωσης των οδικών αξόνων, στους χώρους στάθμευσης, στις πλατείες, στους σταθμούς διοδίων, στις διαδηλώσεις και στις συνελεύσεις μας, συνεχίσαμε να συζητάμε και να αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή ανισότητας και αδικίας, για αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια.

Απαιτούμε τη γενική αύξηση των μισθών, των συντάξεων και του ελάχιστου επίπεδου διαβίωσης, καθώς και των δημόσιων υπηρεσιών για όλες και για όλους. Η αγωνιστική μας αλληλεγγύη κατευθύνεται  κυρίως  προς τα εννέα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Έχοντας επίγνωση της περιβαλλοντικής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, υποστηρίζουμε ότι:  το τέλος του κόσμου,το τέλος του μήνα, είναι η ίδια λογική,ο ίδιος αγώνας.

Απέναντι στη φάρσα του Μεγάλου Διαλόγου, απέναντι σε μια μη αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στην υπηρεσία μιας προνομιούχου μειονότητας, εφαρμόζουμε νέες μορφές άμεσης δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, αναγνωρίζουμε ότι η Συνέλευση των συνελεύσεων μπορεί να δέχεται προτάσεις από τοπικές συνελεύσεις και να ανακοινώνει κατευθυντήριους άξονες όπως και η πρώτη Συνέλευση των συνελεύσεων στην Κομερσί.  Αυτοί οι άξονες θα παρουσιάζονται αναλυτικά στις τοπικές ομάδες. Η Συνέλευση των Συνελεύσεων επαναβεβαιώνει την ανεξαρτησία της από τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα και δεν αναγνωρίζει κανέναν αυτοαποκαλούμενο ηγέτη.

Στη διάρκεια των τριών αυτών ημερών, στην ολομέλεια και στις θεματικές ομάδες, συζητήσαμε και επεξεργαστήκαμε προτάσεις για τα αιτήματα, τις κινήσεις μας, τα μέσα επικοινωνίας και τον συντονισμό μας. Δεσμευόμαστε και αποφασίζουμε να διοργανώσουμε μια Συνέλευση των συνελεύσεων μέσα στον Ιούνιο.

Για να δυναμώσει ο συσχετισμός των δυνάμεων και η προετοιμασία των πολιτών για τον αγώνα ενάντια σε αυτό το σύστημα, η Συνέλευση των συνελεύσεων κάνει έκκληση για δράσεις των οποίων η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα μέσω  ψηφιακής πλατφόρμας.

Η Συνέλευση των συνελεύσεων κάνει έκκληση για διεύρυνση και ενίσχυση των κυρίαρχων συνελεύσεων και για νέες συνελεύσεις των πολιτών. Καλούμε όλα τα Κίτρινα Γιλέκα να κάνουν ευρύτερα γνωστό το κάλεσμα και τα συμπεράσματα των εργασιών της Συνέλευσης μας. Τα αποτελέσματα των εργασιών της ολομέλειας θα ενισχύσουν τις δράσεις και τον προβληματισμό των συνελεύσεων.

Εκκλήσεις για δράση: για τις ευρωεκλογές, τις τοπικές λαϊκές συνελεύσεις, ενάντια στην καταπίεση και την ακύρωση των καταδικαστικών αποφάσεων των συλληφθέντων και των καταδικασθέντων του κινήματος. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη μια περίοδος τριών εβδομάδων για να κινητοποιηθούν όλα  τα Κίτρινα Γιλέκα και να πείσουμε όσους δεν είναι ακόμα μαζί μας. Προτείνουμε μια "κίτρινη εβδομάδα δράσης" από την 1η Μαΐου.

Καλούμε όσους θέλουν να μπει ένα τέλος στην ανάκτηση κάθε ζώντος οργανισμού να συγκρουστούν με το υπάρχον σύστημα, για να δημιουργήσουμε  όλοι μαζί, με όλα τα αναγκαία μέσα ένα νέο κοινωνικό, οικολογικό και λαϊκό κίνημα. Η ανάπτυξη των σημερινών αγώνων απαιτεί από όλους μας την αναζήτηση μιας ενότητας δράσης.

Ζητάμε από όλα τα επίπεδα οργάνωσης της επικράτειας να αγωνιστούμε συλλογικά ώστε να ικανοποιηθούν τα κοινωνικά, οικονομικά, οικολογικά και δημοκρατικά αιτήματά μας. Έχοντας επίγνωση ότι πρέπει να πολεμήσουμε ένα παγκόσμιο σύστημα, πιστεύουμε ότι πρέπει να βγούμε από το καπιταλιστικό σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο, θα οικοδομήσουμε συλλογικά το περίφημο «όλοι μαζί»  που τραγουδάμε και που κάνει τα πάντα δυνατά. Όλοι μαζί χτίζουμε σε όλα τα επίπεδα της επικράτειας. Μη μας κοιτάς μόνο, έλα μαζί μας.

Λαϊκή εξουσία, από το λαό, για το λαό.

Από το τελικό κείμενο της δεύτερης Συνέλευσης των Κίτρινων Γιλέκων: https://reporterre.net/Gilets-jaunes-l-Appel-de-Saint-Nazaire

Free Julian Assange



  Î— εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο