Δήλωση Δ. Στρατούλη - απάντηση σε όσα είπε ο πρωθυπουργός για τις συντάξεις:«Ο πρωθυπουργός ψεύδεται συνειδητά για τις συντάξεις»


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕ ΣΤΟ 100% ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ ότι οι συντάξεις του 90% των συνταξιούχων δεν μειώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μετά τις εκλογές στις 20/9/2015.
Ο ισχυρισμός αυτός του Πρωθυπουργού είναι αβάσιμος και αποτελεί συνειδητό πολιτικό ψέμα και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα απ΄ όλους οι ίδιοι οι συνταξιούχοι και οι οικογένειές τους, που είδαν τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται.

Η αλήθεια είναι ότι το σύνολο των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων της χώρας μας στον ένα χρόνο διακυβέρνησης από τη μεταλλαγμένη μνημονιακά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και σε μερίσματα και εφάπαξ.

Συγκεκριμένα:
1.      Με την αύξηση των κρατήσεων για υγειονομική περίθαλψη από 4% σε 6% επί των κύριων συντάξεων και από 0% σε 6% επί των επικουρικών, είχαμε αντίστοιχη μείωση τους για το 100% των συνταξιούχων, από τους οποίους με αυτό τον τρόπο αφαιρέθηκαν 459 εκατ. ευρώ το 2015 και 850 εκατ. ευρώ το 2016 και έπεται αντίστοιχη συνέχεια.

2.      Επίσης, σχεδόν σε όλους τους συνταξιούχους έγινε μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους λόγω μείωσης του αφορολόγητου και αύξησης της μηνιαίας φορολογικής παρακράτησης από τις συντάξεις τους.

3.      Σε περίπου 140.000 χαμηλοσυνταξιούχους έκοψαν από φέτος το ΕΚΑΣ, το οποίο θα καταργήσουν και για τους υπόλοιπους 230.000 μέχρι τις 31-12-2019, αφαιρώντας από την τσέπη τους σε μηνιαία βάση 190 ευρώ κατά μέσο όρο.

4.      Δραστική μείωση των κατώτερων συντάξεων για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1-7-2015 (από 486 ευρώ μηνιαία σε 392,7 ευρώ για όσους φύγουν πάνω από 67 ετών και 150 – 338 ευρώ για όσους φύγουν πριν τα 67 τους),

5.      Η λεγόμενη εθνική σύνταξη των 345 ευρώ το μήνα για 15 έτη ασφάλισης, θα χορηγείται ακόμα πιο μειωμένη στα ΑΜΕΑ με ποσοστά αναπηρίας κάτω από 80%.

6.      Σε 280.000 συνταξιούχους μείωσαν από 1-6-2016 μέχρι και 50% τις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.

7.      Μειώσεις 20% στις νέες επικουρικές συντάξεις, που άρχισαν να χορηγούνται μετά την ισχύ του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016 και νέες διαρκείς μειώσεις τους με την εφαρμογή του κανόνα βιωσιμότητας.

8.      Σε 280.000 συνταξιούχους του Δημοσίου μείωσαν μέχρι και 62% το μέρισμα, που παίρνουν από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

9.      Μειώσεις 20% - 30% στις νέες κύριες συντάξεις, για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νέου αντιασφαλιστικού νόμου.

10.     Μείωση των προσωρινών συντάξεων από 80% της σύνταξης στο 50%.

11.     Μειώθηκαν ή κόπηκαν εντελώς οι συντάξεις χηρείας (τέθηκε ηλικιακό όριο 55 ετών).

12.     Μειώσεις με διάφορους τρόπους και στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, και παράκαμψη με το νέο τρόπο υπολογισμού τους των αποφάσεων του ΣτΕ, που έκριναν αντισυνταγματικές όλες οι μειώσεις των συντάξεων μετά την 1η Αυγούστου 2012. Μεγάλο μέρος από τις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις θα μειωθεί από τώρα, όπως γι' αυτούς που μπαίνει πλαφόν 2000 μικτά (1820 καθαρά) στην σύνταξή τους. Μειώσεις θα έχουν και όσοι συνταξιούχοι παίρνουν από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα κ.λπ.) πάνω από 3.000 ευρώ καθαρά, αφού οτιδήποτε παίρνουν πάνω από τα 3.000 θα περικόπτεται.

13.     Μειωμένες κατά 21% θα είναι και οι συντάξεις από 1-6-2016 για 11.000 τραπεζοϋπαλλήλους.

14.     Μειώσεις 15% – 30% στις εφάπαξ παροχές για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1-9-2013, λόγω αλλαγής του μαθηματικού τύπου υπολογισμού τους, με αποτέλεσμα οι συνολικές μειώσεις στα εφάπαξ όσων συνταξιοδοτήθηκαν μετά τα μνημόνια να φτάνουν το 58% σε σχέση με τα προ μνημονίων δεδομένα.

15.     Θέσπιση μόνιμου αυτόματου μηχανισμού νέων μειώσεων στις καταβαλλόμενες και στις νέες κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και στις εφ' άπαξ παροχές από 1-1-2017, μετά από υποχρεωτική εκπόνηση αναλογιστικών μελετών ανά τριετία, ώστε να διασφαλιστεί ο στρατηγικός μνημονιακός στόχος για την μη αύξηση της δημόσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης μέχρι το 2060 πάνω από 2,5% σε σχέση με τα επίπεδά της το 2009. Παρότι μέχρι τότε οι συνταξιούχοι θα έχουν αυξηθεί κατά 70%.

16.     Μείωση κατά 60% των συντάξεών για όσους συνταξιούχους εργάζονται.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις 35%-50% των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις κύριες, τις επικουρικές και τα εφάπαξ τα προηγούμενα 5 χρόνια, που η σημερινή κυβέρνηση πολιτικά ουσιαστικά τις νομιμοποιεί.

Συγκεντρωτικά από τις μειώσεις στις συντάξεις που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετά τις 20/9/2015 θα αφαιρεθούν, όπως φαίνεται από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, από 1-1-2016 μέχρι 31-12-2019 από τα εισοδήματα των συνταξιούχων αλλά και των ασφαλισμένων (λόγω αύξησης εισφορών τους) 8,2 δις ευρώ.

Όσον αφορά στις μικρές «ανάσες», που υποσχέθηκε η κυβέρνηση σε αυτούς που η ίδια τους σφάγιασε τις συντάξεις ή επέβαλε αβάστακτες ασφαλιστικές εισφορές (πάγωμα οφειλών, αντισταθμιστικά για ΕΚΑΣ, πλαφόν στην παρακράτηση των αναδρομικών), τελούν υπό την αίρεση της έγκρισης των δανειστών, στους οποίους αυτή έχει υποταχτεί πλήρως.

Ο Πρωθυπουργός επιμένει να παρουσιάζει την ψευδή εικόνα ότι ζημίωσε μόνο το 10% των συνταξιούχων. Τους ζημίωσε, όμως, όλους τους συνταξιούχους και θα πρέπει να ξέρουν ότι όσοι προώθησαν και ψήφισαν αυτά τα σφαγιαστικά αντιασφαλιστικά μέτρα θα πληρώσουν και μάλιστα πολύ σύντομα τον πολιτικό λογαριασμό στους συνταξιούχους και σ’ όλο το λαό, που δεν μπορεί κανείς να τον ξεγελάει ολόκληρο για πάντα.

Depakine , ένας «παραμορφωτής» μεταμφιεσμένος σε φάρμακο



του Καθ. Roberto Suozzi

Είναι χρόνια, που καταγγέλλεται ένα νέο «σκάνδαλο» που αφορά την υγεία των παιδιών, και στη Γαλλία (αυτή τη στιγμή) η κατάσταση είναι τόσο ανησυχητική που το γαλλικό Υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να δεχθεί την επιτροπή θυμάτων του  Depakine και να δημοσιοποιήσει μια μελέτη σχετικά με το φάρμακο.

Η μελέτη έγινε από τον ANSM (Agence Nationale de Sécurité du Médicament et des produits de santé, τον Γαλλικό Οργανισμό Φαρμάκου) και το CNAMTS ,το Εθνικό Ταμείο Υγείας των μισθωτών, οργανισμοί του Δημοσίου, εθνικού χαρακτήρα και δημοσιεύθηκε στη σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα  Le Canard enchaine.

Μια σατιρική εφημερίδα, λοιπόν, ανέλαβε την ευθύνη να δημοσιεύσει τη μελέτη και, πρακτικά, να κατηγορήσει  το Υπουργείο Υγείας που υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει τίποτα, ή ότι δεν ήξερε. Το Depakine (διατίθεται στο εμπόριο από την Sanofi), στην Ιταλία διατίθεται στην αγορά ως Depakote,  η δραστική ουσία του οποίου είναι το βαλπροϊκό οξύ (βαλπροϊκό νάτριο). Είναι ένα φάρμακο κατά της επιληψίας, το οποίο, μόνο στη Γαλλία, έχει συνταγογραφηθεί σε περισσότερες από 100.000 έγκυους γυναίκες από το 2007ως το 2014, αν και είχαν γίνει γνωστά τα προβλήματα που μπορούσαν να δημιουργήσουν στα παιδιά στη διάρκεια της ανάπτυξής τους.

Τα προβλήματα αυτά έχουν να κάνουν με προβλήματα αναπηρίας και στη Γαλλία, ένα 10% των παιδιών  με δυσμορφίες είχαν εκτεθεί στο φάρμακο κατά την κύηση και το 40% περίπου των παιδιών με διαταραχές και καθυστέρηση στην ανάπτυξη είχαν εκτεθεί και αυτά στο φάρμακο. Οι εκτιμήσεις ωστόσο απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, αφού το Depakine κυκλοφορεί στην αγορά από το 1967. Πρόκειται, λοιπόν, για  «υποψίες» τριάντα και πάνω χρόνων. Μόνο το 2015 η συνταγογράφηση του Depakine  μειώθηκε δραστικά στις εγκύους ή στις γυναίκες που θηλάζουν, αν και στην άδεια  κυκλοφορίας του στην αγορά από το 2006 είναι γραμμένο ότι το φάρμακο δεν ενδείκνυται σε εγκύους γυναίκες.

Να θυμήσω ότι το βαλπροϊκό οξύ ενδείκνυται στις περιπτώσεις γενικής και μερικής επιληψίας, στην αντιμετώπιση επεισοδίων οξείας μανίας που συνδέονται με διπολική διαταραχή όταν το λίθιο αντενδείκνυται ή δεν γίνεται ανεκτό.

Οι εμπορικές ονομασίες του φαρμάκου είναι: Depakin
e, Depakin Chrono, Depakote και του γενόσημου, βαλπροϊκό οξύ+ Βαλπροϊκό νάτριο , και προκαλεί τερατογενέσεις σε εγκύους. Ο κίνδυνος ισχύει και για όσους λαμβάνουν μυκοφαινολάτη μοφετίλ που εμπορικά αντιστοιχεί στο CellCept. Να διευκρινιστεί ότι οι εξαιρετικά αυστηρές συστάσεις του AIFA (ιταλικός οργανισμός φαρμάκου) για την λήψη αυτών των φαρμάκων απευθύνονται, όχι μόνο στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες σχετικά με την πρόληψη την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Η τερατογένεση προκαλεί σοβαρές δυσπλασίες του εμβρύου και στην Wikipedia αναφέρεται ότι «Η τερατογένεση δείχνει την ανώμαλη ανάπτυξη ορισμένων περιοχών του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία οδηγεί στη γέννηση ενός παιδιού με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες. Η επιστήμη που μελετά τα ελαττώματα και τις συγγενείς ανωμαλίες ονομάζεται τερατολογία. Η τερατολογία εξετάζει και τις δυσπλασίες στην εφηβεία του ανθρώπου, όπως και σε άλλα ζώα και τα φυτά. Ονομάζουμε τερατογενή μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια δυσπλασία, αν η μητέρα εκτεθεί σε αυτή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και πριν από αυτήν».

Αλλά, όπως είπαμε, για την μυκοφαινολική μοφετίλη θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το φάρμακο αυτό ενδείκνυται για πρόσωπα που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση προκειμένου να αποφευχθεί μια απόρριψη του ήπατος ή των νεφρών από τον οργανισμό. Το φάρμακο όμως δεν πρέπει να συνταγογραφείται σε εγκύους, αφού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής και συγγενούς δυσπλασίας, αλλά ούτε και σε άντρες.

Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό τερατογόνο και αν ο ασθενής είναι σεξουαλικά ενεργός συνιστάται «η χρήση προφυλακτικού», στη διάρκεια της θεραπείας και επί τρεις μήνες μετά τη διακοπή της λήψης του. Οι ασθενείς, στη διάρκεια της θεραπείας  δεν πρέπει να γίνονται δωρητές αίματος αλλά ούτε και μετά τη διακοπή της, επί ενάμιση μήνα . Οι άνδρες, επιπλέον, στη διάρκεια της θεραπείας ή τρεις μήνες μετά τη διακοπή της δεν θα πρέπει να γίνονται δωρητές σπέρματος. Τον Δεκέμβριο του 2014 ένα «ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΎ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (EMA) ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (AIFA)»,ενημέρωνε τους γιατρούς ότι φάρμακα, όπως το βαλπροϊκό νάτριο, το βαλπροϊκό μαγνήσιο, το βαλπροϊκό οξύ , το β
αλπροϊκό ημινάτριο και η βαλπρομίδη.

-Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί στο βαλπροϊκό κατά την κύηση κινδυνεύουν από σοβαρές διαταραχές στην ανάπτυξη τους (που εκδηλώνονται στο 30-40% περίπου των περιπτώσεων) ή / και γενετικές ανωμαλίες (στο 10% περίπου των περιπτώσεων ) .
-Το βαλπροϊκό δεν πρέπει να χορηγείται σε μικρά κορίτσια, στις έφηβες,σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία ή έγκυους, εκτός εάν οι άλλες θεραπείες έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές ή δεν είναι ανεκτές.
- Η θεραπεία με βαλπροϊκό θα πρέπει να γίνεται υπό την επιβλεψη γιατρού με εμπειρία στην αντιμετώπιση της επιληψίας ή διπολική διαταραχή .

Πρέπει να πούμε ότι οι μελέτες για παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που κατά την εγκυμοσύνη τους έχουν λάβει θεραπεία με βαλπροϊκό οξύ εμφάνισαν ανωμαλίες στην ψυχοκινητική τους ανάπτυξη, και στην επιστημονική βιβλιογραφία τα στοιχεία είναι περιορισμένα.

Στις 31 Αυγούστου στο διάσημο ιατρικό περιοδικό Lancet Oncology δημοσιεύτηκε άρθρο στο οποίο σχεδόν λέγεται ότι η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι επιβλαβής στους μισούς ασθενείς και ότι οι ασθενείς θα πρέπει να προειδοποιούνται για τον θανάσιμο κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει.

Οσα αναφέρονται εδώ δεν είναι παρά η περίληψη της κλινικής εργασίας: Τόμος 17, Νο 9, σ.1172-1173,Σεπτέμβριος 2016:

«Chemotherapy is widely used to treat many cancers, and because most drugs have a narrow therapeutic index, some degree of harm is inevitable when prescribing these drugs at an effective dose. Most treatment is given on an outpatient basis, which means that management of toxic effects relies on the patient seeking medical attention, and on clinicians making appropriate adjustments to doses in response to of toxic effects and co-morbidity. Unfortunately, both morbidity and mortality occur with chemotherapy, which in routine practice can be worse than that recorded in pivotal trials»
 
«Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου, και επειδή τα περισσότερα φάρμακα έχουν ένα μικρό θεραπευτικό δείκτη, ένας ορισμένος βαθμός παρενεργειών είναι αναπόφευκτος όταν τα φάρμακα αυτά συνταγογραφούνται σε αποτελεσματική δόση. Η περισσότερη θεραπεία γίνεται στους εξωτερικούς ασθενείς, πράγμα που σημαίνει ότι η διαχείριση των παρενεργειών αφήνεται στον ίδιο τον ασθενή που χρειάζεται ιατρική φροντίδα, καθώς και στους κλινικούς ιατρούς που κάνουν τις κατάλληλες προσαρμογές στις δόσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες  και την συννοσηρότητα. Δυστυχώς, νοσηρότητα και θνησιμότητα συνυπάρχουν στη χημειοθεραπεία, η οποία στην καθημερινή πρακτική μπορεί να είναι χειρότερη και από αυτήν που καταγράφηκε στις πιλοτικές δοκιμές.».


Τα αποθεματικά της η Περιφέρεια Αττικής τα «φύλαγε» για τον… Νιάρχο!



Μπορεί να ακούγεται προκλητικός ο τίτλος, κι όμως, αδυνατεί να περιγράψει την πραγματικότητα! Στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο η παράταξη της Ρένας Δούρου εισηγείται αλλαγή στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής ώστε να εγκριθεί ότι 150 εκατομμύρια ευρώ από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας θα κατευθυνθούν στην ανάπλαση του φαληρικού Όρμου με βάση τα σχέδια του Ιδρύματος Νιάρχου!

Πρόκειται για την ίδια μελέτη για την οποία απορρίφθηκε η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ («υποδομές») αφού μέχρι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι πρόκειται για έργο βιτρίνας (μαζί με την αλήστου μνήμης πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου).

Πρόκειται για την ίδια Περιφέρεια που δεν έχει καταφέρει εδώ και 2 χρόνια να δώσει ούτε 1 ευρώ από ίδιους πόρους για τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, και όλες τις ανάγκες των κατοίκων της Αττικής από προγράμματα που η ίδια διαφήμιζε!

Πρόκειται για την ίδια Περιφέρεια που η απορρόφηση του προϋπολογισμού σταθερά κινείται σε επίπεδα κάτω του… 5% (με βάση τα δικά τους στοιχεία!)
Πρόκειται για την ίδια συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου στην οποία θα έρθει ως θέμα για 4η (!) φορά ένα κονδύλι 2 εκ. ευρώ που έχει αποφασιστεί ήδη από το Νοέμβρη 2015 να κατευθυνθεί σε Ιδρύματα και στέγες παιδικής προστασίας, αλλά… ακόμη δεν έχει βρει τον προορισμό του. Κι ας είναι ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι σε αυτά τα Ιδρύματα εδώ και 8 μήνες απλήρωτοι!
Άμα είναι για το Νιάρχο, όμως, και λεφτά βρίσκονται, και σε χρόνο dt!

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους:
Το ταμειακό υπόλοιπο της περιφέρειας Αττικής στο τέλος του β τριμήνου 2016 ήταν 374.000.000 ευρώ. Αυτοί είναι οι «ίδιοι πόροι», τα χρήματα της Περιφέρειας δηλαδή, που προορίζονται για όλη την Αττική (υποτίθεται…). Τα 150.000.000 για την ανάπλαση που έχει «παραγγείλει» το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι το 40% του συνόλου των αποθεματικών της Αττικής! Αποθεματικά τα οποία εδώ και καιρό για κανένα λόγο δεν «αγγίζει» η Περιφέρεια Αττικής: ούτε για τη φτώχεια, ούτε για τα νοικοκυριά με κομμένο ρεύμα, ούτε για τους παιδικούς σταθμούς.

Για να θυμόμαστε και τι συνέβη με αυτό το «έργο»: Η περιοχή του Φαληρικού Όρμου, αντί να συνδέει την πόλη με την παραλία και να αποτελεί τόπο αναψυχής για όλους τους πολίτες της περιοχής, αφέθηκε για χρόνια να αποτελεί σκουπιδότοπο (ακόμη και πρόσφατα, για τα μπάζα της ΤΕΡΝΑ από την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος).

Το ενδιαφέρον της πολιτείας για την περιοχή αναβίωσε όχι από μόνο του, αλλά μαζί με το ενδιαφέρον του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον χώρο που γειτνιάζει με την περίφημη «δωρεά» του. Γιατί βέβαια, αυτές οι «δωρεές» έχουν πολλές ουρές –ειδικά όταν βρίσκουν κυβερνήσεις και περιφερειάρχες πρόθυμους να ικανοποιήσουν κάθε «διαταγή»! Το Ίδρυμα προικίστηκε βέβαια με ένα τεράστιο οικόπεδο του δημοσίου, με φοροαπαλλαγές, με ενοίκιο που θα του παρέχει η Λυρική Σκηνή (!), ακόμη και με τη δυνατότητα αν δεν του αρέσει ο τρόπος που το δημόσιο θα χρησιμοποιεί το πάρκο «του», να πάρει πίσω τα κτήριά «του» (!) –ναι, αυτά προβλέπει ο Ν. 3785/2009.  

Αυτά όμως δεν φτάνουν! Γιατί το Ίδρυμα θέλει και όλη την υπόλοιπη περιοχή μέχρι τον Φαληρικό Όρμο για να «ολοκληρωθεί» η επένδυσή του.  
Χρηματοδότησε λοιπόν μια Μελέτη (τη δώρισε κι αυτήν) ανάπλασης του φαληρικού Όρμου, με βάση τις ανάγκες του Ιδρύματος και όχι τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής. Για να γίνει πράξη αυτή η μελέτη έπρεπε να αλλάξουν (και άλλαξαν) οι όροι δόμησης και να προστεθούν 1500 τ.μ επιπλέον κτιρίων (αντί ο μελετητής να προσαρμόσει τη μελέτη στο συντελεστή δόμησης, προσαρμόζεται το κράτος στα κτίρια που θέλει να φτιάξει ο μελετητής -ωραίο ε;), ενώ επιπλέον μετατοπίζεται η οδός Ποσειδώνος κατά 90 μ, με αποτέλεσμα να χρειάζεται μετατόπιση και η γραμμή του Τραμ (!), κάτι που σημαίνει ένα υπέρογκο έξτρα κόστος που δεν έχει συμπεριληφθεί στα 200+ εκ. ευρώ που κοστολογήθηκε το έργο. Όλα αυτά «κρύφτηκαν» πίσω από ένα αναγκαίο αντιπλημμυρικό έργο που χρειάζονται οι δήμοι της περιοχής και σερβιρίστηκαν στο φιλοθεάμον κοινό…

Τελικά βέβαια, το αντιπλημμυρικό δεν ήταν αρκετό για να ενταχθεί το σύνολο του έργου στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ (σκέλος υποδομών) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ακόμη και οι χαρτογιακάδες των Βρυξελλών!) το γύρισαν πίσω ως έργο βιτρίνας…

Δεν υπάρχει λόγος όμως να το βάζει κάτω κανένας ολιγάρχης σε αυτή τη χώρα. Δεν θα θυμίσουμε τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για όλα αυτά όταν τα υλοποιούσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα θυμούνται όλοι. Θα θυμίσουμε όμως ότι τον Απρίλη 2015 ο κ. Τσιρώνης, αν. υπουργός περιβάλλοντος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δήλωσε ότι πολλά σημεία του σχεδιασμού αυτού δεν έχει νόημα να εφαρμοστούν γιατί δεν χρειάζονται και προανήγγειλε ανασχεδιασμό της ανάπλασης. Όχι ότι έκανε καμιά «επανάσταση» ο κος Τσιρώνης, απλώς έβαζε (τότε, ήταν νωρίς ακόμη) απλώς κάποια στοιχεία κοινής λογικής (που του τα παν οι υπηρεσιακοί βέβαια): αυτής που λέει ότι σε μια χώρα που πετσοκόβει συντάξεις και κλείνει νοσοκομεία, ε, ένα έργο αστικής ανάπλασης μπορεί να γίνει και λίγο πιο φτηνά βρε αδερφέ.

Κι όμως, όχι! Γιατί πάντα υπάρχουν «πρόθυμοι». Εδώ έρχεται ο ρόλος της Περιφέρειας Αττικής, η οποία ασμένως προσφέρθηκε να υλοποιήσει τις μελέτες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ΩΣ ΕΧΟΥΝ. Χωρίς καμία αλλαγή, χωρίς καμία αμφισβήτηση. Δίνοντας το 40% των αποθεματικών της σε ΕΝΑ μόνο έργο, εν γνώσει της βέβαια ότι αυτό το έργο θα κοστίσει εν τέλει τα διπλάσια, και ότι κι αυτά –τα διπλάσια- θα πρέπει κι αυτά να βρει τρόπο να τα πάρει από την τσέπη του ελληνικού λαού.

Μιλάμε για χρήματα που δεν θα πέσουν από τον ουρανό, αλλά θα βγουν από τα αποθεματικά της Περιφέρειας: αυτά δηλ. που υπάρχουν για να χρηματοδοτήσουν το χτίσιμο σχολείων και παιδικών σταθμών, το περιβάλλον όλης της Αττικής (κάτι παρατημένα πάρκα όπως το Άλσος Γουδί και τα πεδίο Άρεως, τα θυμάται κανείς; Στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι!), την ανακύκλωση (που επί 2 χρόνια δεν έχει δοθεί ούτε μισό ευρώ, ούτε έχει προχωρήσει απολύτως κανένας σχεδιασμός πέρα από τις απευθείας αναθέσεις στον Μπόμπολα), την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, τη στέγαση αστέγων, τα αντιπλημμυρικά έργα όλης της Αττικής και πολλά άλλα.

ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ!
Κι όλα αυτά γιατί; Για τη φιλοδοξία να χτιστούν πολιτικές καριέρες μέσω της Περιφέρειας Αττικής; Για να είναι «ικανοποιημένο» το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος –και να γράφει καλά λόγια για τη Ρ. Δούρου όλος ο συρφετός των υμνητών-δημοσιογράφων που έχει φτιάξει γύρω του; Για να πάρει το επόμενο έργο της η ΤΕΡΝΑ, τώρα που τέλειωσε το Κέντρο Πολιτισμού; Σίγουρα πάντως όχι επειδή το χρειάζονται οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι και οι άνθρωποι που υποφέρουν σε όλη την Αττική.

Δεν δεχόμαστε να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες του Νιάρχου από τα χρήματα όλων μας! Να ανασχεδιαστεί το έργο με βάση τις πραγματικές ανάγκες: αντιπλημμυρικό, χώρος πρασίνου από την Ποσειδώνος ως τη θάλασσα ανοιχτό κι ελεύθερο για όλους, χωρίς επιπλέον κτίρια, χωρίς μετατόπιση του τραμ και άλλες κοστοβόρες και άχρηστες διαδικασίες.

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική

 Τα έγγραφα εδώ κι εδώ 
[--->]