ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΑ

 


 (αλλά στου κουφού την πόρτα των ''ορθολογιστών'' όσο θέλεις βρόντα )

Η διαδικτυακή εφημερίδα Portugal Resident μεταφέρει τα σχόλια μελετητών και ερευνητών σχετικά με τον αντίκτυπο μιας νέας αμερικανικής μελέτης  για το ιικό φορτίο και τη μεταδοτικότητα του ιού των εμβολιασμένων .

Με διαφορετικές αποχρώσεις, όλοι οι σχολιαστές, θεωρούν ότι η μελέτη αυτή θα έπρεπε λογικά να οδηγήσει στην επανεξέταση των ψηφιακών πιστοποιητικών που υιοθετήθηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία επιβάλλουν μεγάλες διακρίσεις μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων χωρίς να υπάρχει καμία πραγματική επιστημονική βάση.

https://www.portugalresident.com/us-study-changes-war.../...


Της Natasha Donn

Νέα μελέτη [ 1 ] από την πολιτεία της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ έρχεται να αλλάξει τα σχέδια στον πόλεμο κατά του Covid-19 αφού αποδεικνύει ότι το ιικό φορτίο ενός εμβολιασμένου ατόμου που προσβάλλεται από τον ιό είναι «όσο» και αυτό ενός μη εμβολιασμένου.

Ο Πορτογάλος ανοσιολόγος Manuel Santos Rosa παραδέχεται ότι αυτό «αλλάζει  πολλά πράγματα»- και όχι μόνο τη «στρατηγική» , σύμφωνα με την οποία τα ψηφιακά πιστοποιητικά είναι ένα πολύτιμο όπλο στην καταπολέμηση του Covid.

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έπρεπε να είναι ένα εργαλείο που να μας λέει ότι, αυτή τη στιγμή, με απόλυτη σχεδόν βεβαιότητα ο κάτοχός του δεν είναι μολυσμένος και ότι δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό», δήλωσε στην πορτογαλική εφημερίδα Diário de Notícias.

 «Τα νέα αυτά δεδομένα μας δείχνουν ότι αυτό που θεωρείται πιστοποιητικό εγγύησης ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, στην πραγματικότητα δεν είναι.

 «Αυτό που αποδεικνύει το πιστοποιητικό είναι ότι το εμβολιασμένο άτομο προστατεύεται και πιθανότατα δεν θα παρουσιάσει κάποια σοβαρή ασθένεια. Αλλά όταν πρόκειται για την έννοια της μετάδοσης, πιστεύω ότι θα πρέπει να ξαναδούμε τις στρατηγικές για την καταπολέμηση των λοιμώξεων .

 «Αυτή τη στιγμή, ένα αρνητικό τεστ μας λέει περισσότερα από ένα πιστοποιητικό για την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου που πρόκειται να ταξιδέψει, είτε βρίσκεται σε ένα εστιατόριο, είτε σε κάποια εκπομπή είτε σε οικογενειακή εκδήλωση».

Ένα αρνητικό τεστ «μας λέει ότι το άτομο δεν είναι μολυσμένο». Ένα ψηφιακό πιστοποιητικό Covid που αποδεικνύει τον εμβολιασμό με διπλή δόση δεν είναι.

Σύμφωνα με τον Manuel Santos Rosa, η νέα αυτή μελέτη είναι «ιδιαίτερα σημαντική και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη»

Το αν αυτό θα γίνει ή όχι είναι ένα «ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων», καθώς πολλά σε αυτήν την πανδημία φαίνεται πως έχουν υποταχθεί σε πολιτικά συμφέροντα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πρώτη συνέπεια αυτής της μελέτης ήταν ότι οι υγειονομικές αρχές ανέτρεψαν την προηγούμενη απόφασή τους που επέτρεπε στους ανθρώπους να μην φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους. Όπως εξηγεί η Diário de Notícias, η μάσκα έγινε  και πάλι υποχρεωτική.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν είναι σημαντικά.

Όπως εξηγεί ο Manuel Santos Rosa, τα εμβόλια είναι «πολύ σημαντικά, αλλά πριν (τη μελέτη) πιστεύαμε ότι το ιικό φορτίο ενός εμβολιασμένου ατόμου θα ήταν μειωμένο, ότι δεν θα επέτρεπε τη μετάδοση. Τώρα, κρίνοντας από τα δεδομένα, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση ... »

Ο Miguel Guimarães του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου (Ordem dos Médicos) είναι πεπεισμένος ότι οι μάσκες θα πρέπει να παραμείνουν, ανεξάρτητα από το εάν οι άνθρωποι είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή όχι.

Όσον αφορά τη μελέτη, η Guimarães είπε ότι τα αποτελέσματα «έβαλαν δύο ερωτήματα στο τραπέζι»: τη σημασία των ψηφιακών πιστοποιητικών Covid και τη σημασία ενός τρίτου ενισχυτικού εμβολιασμού (τον οποίο ορισμένες χώρες χορηγούν ήδη στους πληθυσμούς τους).

«Οι πληροφορίες αυτές είναι μια νέα πρόκληση που θα έχει συνέπειες στη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί για τον έλεγχο της πανδημίας», είπε στην Diário de Notícias.

Ο Guimarães είναι λιγότερο επικριτικός για τα ψηφιακά πιστοποιητικά Covid από τον Manuel Santos Rosa και λέει: «Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού μας δίνει κάποια διαβεβαίωση ότι το άτομο προστατεύεται καλύτερα από σοβαρή νόσηση. Δεν υποκαθιστά όμως τη χρήση μάσκας. Αυτό είναι το μέτρο που προστατεύει περισσότερο ».

Ωστόσο, το συμπέρασμά του ήταν ότι έχει «πολλές αμφιβολίες ότι τα ψηφιακά πιστοποιητικά Covid θα συνεχίσουν να ζητούνται», καθώς το εργαστηριακό τεστ «είναι πιο σημαντικό».

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές αυτής της είδησης είναι ότι κανείς δεν αμφισβητεί τη μελέτη. Κανένας επιστήμονας δεν βγήκε να πει ότι είναι λάθος ή ότι τα συμπεράσματά της είναι  υπερβολικά.

Η μελέτη βασίζεται σε διάφορες περιπτώσεις Covid-19 σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα, σε μία Πολιτεία με πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων και την πλειονότητα των μολυσμένων να είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Τα κρούσματα οφείλονταν σε ένα μεγάλο ξέσπασμα της ίωσης τον περασμένο μήνα στην παραθεριστική πόλη του Κέιπ Κοντ.Πάνω από 900 άτομα μολύνθηκαν, τα τρία τέταρτα εξ αυτών πλήρως εμβολιασμένα με δύο δόσεις.

Το Diário de Notícias αναφέρει: «Αυτός ήταν ο λόγος που οδήγησε τους επιστήμονες να θέλουν να μάθουν για ποιο λόγο έγινε αυτό σε μια πόλη της Πολιτείας με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων και με τα περισσότερα μολυσμένα άτομα να έχουν ήδη εμβολιαστεί με δύο δόσεις».

«Τα συμπεράσματα φαίνεται να μην αφήνουν καμία αμφιβολία: η επιδημία συνδέθηκε με γιορταστικές εκδηλώσεις στο Πρίνσταουν, όπου πραγματοποιήθηκαν πολυπληθείς εκδηλώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σε μπαρ, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα καταλύματα και άλλα σπίτια.

Οι ερευνητές «εντόπισαν  το ίδιο περίπου ιικό φορτίο σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους».

«Επιπλέο», προσθέτει η εφημερίδα: «Από όλους όσους είχαν χορηγήσει δύο δόσεις του εμβολίου, το 80% περίπου παρουσίασε συμπτώματα, όπως βήχα, πονοκέφαλο, πυρετό, πονόλαιμο και μυϊκούς πόνους».

Η εφημερίδα Washington Post που παρακολουθεί τα γεγονότα γράφει  ότι ένας από τους κύριους λόγους φαίνεται πως είναι η μεταδοτικότητα που σχετίζεται με την παραλλαγή Δέλτα.

Η  Diário de Notícias μεταφέρει  το συμπέρασμα της Washington Post: «ο πόλεμος κατά του Covid έχει αλλάξει και υπάρχει τώρα μια αυξανόμενη ανησυχία για την πιθανότητα τα εμβολιασμένα άτομα να είναι μια γενικευμένη πηγή λοιμώξεων».

Στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο: Ο ειδικός για τα εμβόλια βιοτεχνολογίας Geert Vanden Bossche [ 2 ] έχει σημάνει τον συναγερμό εδώ και μήνες. Αλλά τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται μόνο στα επίσημα κανάλια ενημέρωσης που οι προειδοποιήσεις του αγνοήθηκαν (στην καλύτερη περίπτωση), αν δεν χλευάστηκαν .

Ο Δρ Bossche συνεργάστηκε με διάφορες εταιρείες εμβολίων (GSK Biologicals, Novartis Vaccines, Solvay Biologicals) από διάφορες θέσεις στον τομέα τηςέρευνας και ανάπτυξη εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων καινοτόμων τεχνολογιών. Εργάστηκε και για την ομάδα Global Health Discovery του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates στο Σιάτλ (ΗΠΑ) ως ανώτερος υπεύθυνος προγράμματος πριν αναλάβει θέση στην Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και τον Εμβολιασμό (GAVI) στη Γενεύη ως Ανώτερος Διαχειριστής του Προγράμματος Έμπολα.

Στο GAVI επόπτευε την έρευνα για το εμβόλιο κατά του Έμπολα. Εκπροσώπησε επίσης το GAVI σε φόρουμ με άλλους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για να ελέγξει την πρόοδο της έρευνας για την καταπολέμηση του Έμπολα και τον σχεδιασμό της προετοιμασίας ενόψει ενδεχόμενης πανδημίας.

Με λίγα λόγια, από την προϊστορία του, οι προειδοποιήσεις του Geert Vanden Bossche για τους μαζικούς εμβολιασμούς σε συνθήκες πανδημίας δεν θα είχαν καμία πιθανότητα να θεωρηθούν ακραίες .

[ 1 ] https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7031e2.htm...

[ 2 ] https://www.geertvandenbossche.org