Ο κορωνοϊός και ο «καπιταλισμός» της καταστροφής



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛAΚΑΣ

Αν υπάρχει μια πρώτη σαφής διαπίστωση από το «χτύπημα» του κορωνοϊού, αυτή είναι ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται και βρίσκεται (αν δεν το έχει περάσει) στο κατώφλι της ύφεσης. Αν λάβουμε υπόψη την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας πριν από το χτύπημα του ιού και όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις και τις ανησυχίες που είχαν διατυπωθεί για την πορεία της, προκύπτει μια ακόμη προφανής διαπίστωση: Το σύστημα (καπιταλισμός ονομάζεται) αντιλαμβάνεται την καταστροφή ως ευκαιρία (και) για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Για τον καπιταλισμό της καταστροφής έχουν γραφτεί πολλά. Άλλωστε, πέρα από τις θεωρητικές προσεγγίσεις, έχουμε δει πώς το σύστημα μετατρέπει ένα τσουνάμι στην Άπω Ανατολή ή μια θεομηνία στις ΗΠΑ σε επενδυτική ευκαιρία και κτηματομεσιτικό Ελ Ντοράντο. Κάτι, μάλλον, έχουμε αντιληφθεί για το πώς η καταστροφή των πολέμων γεννάει χρήμα για τις πολεμικές βιομηχανίες αλλά και τις τεχνικές εταιρείες της... ανοικοδόμησης. Τέλος, στην προκειμένη περίπτωση, ζούμε το απόλυτο ξεχαρβάλωμα (υπέρ των ιδιωτών) των συστημάτων Υγείας, τα οποία, ακόμη κι αυτά που στέκουν καλά στα πόδια τους, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το «κακό σενάριο» εξέλιξης της επιδημίας του κορωνοϊού.

Είναι, ίσως, νωρίς, αλλά ήδη μπορούμε μάλλον να δούμε πώς, επ’ ευκαιρία του ξεσπάσματος της επιδημίας, βγήκαν τα μαχαίρια για να ξεκαθαριστούν οι λογαριασμοί στο παγκόσμιο οικονομικό κύκλωμα.

Πριν από το χτύπημα της επιδημίας ήταν ευκρινή τα προβληματικά σημεία τριβών των μεγάλων παικτών στην παγκόσμια οικονομία. Η Κίνα αγκομαχούσε να τραβήξει ακόμη ψηλότερα τους παγκόσμιους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο (επιβάλλοντας δασμούς και άλλες απαγορεύσεις) για να φρενάρουν την κινεζική επέκταση και διείσδυση. Η Ρωσία «τρεφόταν» και μεγάλωνε προσφέροντας τα ενεργειακά της αποθέματα στις διψασμένες για ενέργεια Κίνα και Ευρώπη.

Είναι αξιοσημείωτη η ταχύτητα με την οποία η παγκόσμια οικονομία υπέκυψε στο πλήγμα του κορωνοϊού δίνοντας την εντύπωση ότι είναι ένα οικοδόμημα με τραπουλόχαρτα και χωρίς θεμέλια. Αξιοσημείωτος είναι επίσης ο «πόλεμος» που ξέσπασε μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Καθώς το χτύπημα του κορωνοϊού οδηγεί σε προβλέψεις για μεσοπρόθεσμη ραγδαία μείωση της παραγωγής και κατ’ επέκταση της ζήτησης ενέργειας, η λογική κίνηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα ήταν η μείωση της παραγωγής τους ώστε να συγκρατηθεί σε ανεκτά επίπεδα η τιμή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πέρα από τη λογική, ωστόσο, η Σαουδική Αραβία αύξησε ακόμη περισσότερο την παραγωγή της, ρίχνοντας κι άλλο την τιμή του πετρελαίου, χτυπώντας με αυτόν τον τρόπο τη ρωσική οικονομία, που κατά κύριο λόγο στηρίζεται στις εξαγωγές ενέργειας...

Συνδέοντας όλα αυτά εκ των υστέρων, ίσως κάποιοι καταλήξουν σε σενάρια συνωμοσίας για το πώς και γιατί ξέσπασε η επιδημία. Ωστόσο η απάντηση είναι μάλλον απλούστερη. Η επιδημία είναι για το σύστημα μια ευκαιρία για ξεκαθάρισμα λογαριασμών και κερδών που αυτοί οι λογαριασμοί συνεπάγονται.

Χιακή Συμπολιτεία : Να μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες από το λιμάνι και τη ΒΙΑΛ σε ασφαλείς δομές


Η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη: Να μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες από το λιμάνι και τη ΒΙΑΛ σε ασφαλείς δομές

Τη στιγμή που η κυβέρνηση κλείνει σχολεία, πανεπιστήμια και γήπεδα, και ορθώς πράττει, την ίδια στιγμή αφήνει στο έλεος των καιρικών συνθηκών και χωρίς καμία δυνατότητα τήρησης στοιχειωδών κανόνων υγιεινής χιλιάδες πρόσφυγες.

Η ΒΙΑΛ παραμένει η κόλαση που ξέρουμε, με χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν να επιβιώσουν σε υποτυπώδεις συνθήκες, ενώ δεν διαφαίνεται καμιά κίνηση από την κυβερνητική πλευρά για την ελάχιστη έστω αποσυμφόρηση.

Παράλληλα, η κατάσταση στο λιμάνι της Χίου με πάνω από 100 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους παιδιά, που διαβιούν από την 1η Μαρτίου στο ύπαιθρο και κοιμούνται σε λεωφορεία και στο κοντέινερ που αναμένεται να απομακρυνθεί τώρα που τέλειωσαν οι βροχές, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους.
Ολέθρια ανευθυνότητα

Μπορεί επιπλέον να φανταστεί κανείς πόσο πιο άμεσος και απτός είναι ο κίνδυνος αυτός, με τα σημερινά πολύ σοβαρά δεδομένα γύρω απ' την δημόσια υγεία και με την επιδημία του κορωνοϊου να καλπάζει. Η ανευθυνότητα και η απανθρωπιά από την πλευρά της κυβέρνησης είναι πλέον εγκληματικές: για ανθρώπους που και μέχρι σήμερα επιβίωσαν ως εκ θαύματος μέσα σε τραγικές συνθήκες υγιεινής, μοιάζει θέμα χρόνου και στατιστικής νομοτέλειας να γίνουν θύματα και της νέας επιδημίας. Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες τόσο για τη ζωή τους όσο και για την περαιτέρω εξάπλωση της αντιπροσφυγικης υστερίας και των ακροδεξιών αντιλήψεων, που τόσο έντεχνα υποδαύλισε ήδη η κυβέρνηση με τις έως τώρα πολιτικές της


Μετακύλιση κυβερνητικών ευθυνών σε υπηρεσιακούς παράγοντες

Η Χιακή Συμπολιτεία επισκέφθηκε την Τετάρτη τη Λιμενάρχισσα, την Εισαγγελέα και τον Αστυνομικό Διευθυντή Χίου, προκειμένου να έχει υπεύθυνη ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα και τα μέτρα που θα ληφθούν για τους ανθρώπους που διαμένουν στο λιμάνι.

Δυστυχώς, αυτό που αποκομίσαμε είναι η μετακύλιση των κυβερνητικών ευθυνών και αρμοδιοτήτων στις πλάτες υπηρεσιακών παραγόντων, που υποχρεώνονται να υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο: δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα απεγκλωβισμού των ανθρώπων αυτών από το νησί και το διάστημα για το οποίο θα μείνουν σε αυτές τις συνθήκες, δεν υπάρχει καμιά επίσημη πρόβλεψη πέραν του ότι είναι διοικητικά κρατούμενοι.
Επιπλέον, η πλήρης νομική ασάφεια για όσους έφτασαν στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου οδηγεί σε νέες «μαύρες τρύπες» στα νησιά και στην καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.


Να διατεθούν στεγασμένοι χώροι

Παρ’ ότι όλα τα παραπάνω είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, δεδομένου ότι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στο λιμάνι της Χίου καλούμε το Δήμο να κάνει την υπέρβαση και να διαθέσει στεγασμένους χώρους για τη στοιχειώδη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, ειδικά τώρα, μετά την αναστολή της λειτουργίας δημοτικών χώρων.

Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στη δική μας πόρτα, πολύ μακριά από την κυβέρνηση των Αθηνών και τον κυβερνητικό βουλευτή και υπουργό του νησιού που έρχεται μόνο κρυφά πλέον στη Χίο. Δυστυχώς το βάρος πέφτει και πάλι στις νησιωτικές κοινωνίες και τις δημοτικές αρχές να λύσουν τα προβλήματα που δημιουργούν οι κυβερνητικές αποφάσεις.



 Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, μοτοσικλέτα και υπαίθριες δραστηριότητες
(φωτογραφία από astraparis.gr)