Ανιές Βαρντά-Μαύροι Πάνθηρες


Αποτέλεσμα εικόνας για Agnès Varda
Βαρντά, Ανιές (30 Μαΐου 1928 - 29 Μαρτίου 2019)                 
                         

Η Ανιές - ή Αρλέτ, όπως ήταν το βαπτιστικό όνομά της - γεννήθηκε το 1928 στο Βέλγιο, κόρη της Γαλλίδας Κριστιάν και του Ευγένιου Βάρδα, με καταγωγή ελληνική από τη Μικρά Ασία. Για να προστατευτεί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η οικογένεια της Ανιές ζούσε σε μια βάρκα έξω από τη Σετ, στη νότια Γαλλία κι από τότε η Γαλλία έγινε η πατρίδα της. Θεωρείται η γιαγιά του νέου κύματος στον γαλλικό κινηματογράφο.

Η Β. σπούδασε φωτογραφία και εικαστικές τέχνες. Η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους, La Pointe courte (1956), δικαίωνε πράγματι τον κατοπινό χαρακτηρισμό της, καθώς εισήγαγε νέες αντιλήψεις στην αισθητική και την κινηματογραφική γλώσσα.

Η διεθνής αναγνώριση ήλθε με την ταινία Cléo de 5 α 7 (1962), όπως και με το φιλμ Sans toit nι loi (1985), στα οποία κοινό χαρακτηριστικό είναι η αντίληψη του κόσμου μέσα από τα μάτια της γυναίκας-πρωταγωνίστριας. Ειδικά στη δεύτερη, εμφανίζεται με μια ευρύτερη πολιτική τοποθέτηση, με μια κριτική στην απογοητευμένη γενιά του Μάη του ’68, αλλά πιο στρατευμένες θέσεις παίρνει στις ταινίες της Μαύροι Πάνθηρες (Black Panthers, 1970), που γύρισε στις ΗΠΑ για τη γνωστή οργάνωση των Αφροαμερικανών, Salut les Cubains (1963), για την Κούβα, καθώς και με τη συμμετοχή της στην ταινία για τον πόλεμο του Βιετνάμ, Loin du Viétnam (1967).

Η θέση της για τον φεμινισμό έχει μια ιδιαίτερη οπτική στην ταινία Η μία τραγουδάει, η άλλη όχι (L’ une chante, l’ autre pas, 1977).

Η Β. δεν δίστασε να προβοκάρει το κινηματογραφικό κατεστημένο, ενώ χρησιμοποίησε ως πρωταγωνίστρια σε δύο ταινίες της την Τζέιν Μπιρκίν (Jane B. parAgnés V. και Kung-Fu Master, και οι δύο του 1988). Ελληνικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ταινίες της, Uncle Yanko (1968) και Nausica (1970). Μια από τις τελευταίες δουλειές της ήταν ένα φιλμ μεγάλου μήκους για την εκατονταετηρίδα του κινηματογράφου, με τίτλο Les Cent et une nuits du cinéma (Οι εκατό και μία νύχτες του κινηματογράφου, 1995).

Οι Μαύροι Πάνθηρες είναι ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του 1968 της Ανιές Βαρντά. Γυρίστηκε στο Όκλαντ της Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών για τη σύλληψη του Huey P. Newton για τη δολοφονία του John Frey το 1967.

Το καλοκαίρι του 1968, πλήθος κόσμου φτάνει στο Όκλαντ των ΗΠΑ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη σύλληψη του Huey P. Newton. Ο Newton ο ίδιος δίνει συνέντευξη και μιλάει για τις άθλιες συνθήκες κράτησης του και για τα ιδανικά του κινήματος των Μαύρων Πανθήρων, από την προστασία της μαύρης κοινότητας από την αστυνομία, την ενημέρωσή της για τα δικαιώματά τους και το πλεονέκτημα που δίνει ο νόμος περί οπλοκατοχής προκειμένου να αστυνομεύουν οι Μαύροι Πάνθηρες την ίδια την αστυνομία.

Μεταξύ των συνεντευξιαζόμενων είναι και η Kathleen Cleaver, η οποία μιλάει για την αυξανόμενη σημασία των γυναικών σε θέσεις εξουσίας στο κίνημα των Μαύρων Πανθήρων. Η ταινία τελειώνει με την καταδίκη του Newton για ανθρωποκτονία και μια πράξη μίσους από δύο αστυνομικούς που πυροβολούν το παράθυρο ενός γραφείου των Μαύρων Πανθήρων όπου είναι αναρτημένη η φωτογραφία του Newton.





ΠΗΓΗ :


Cuba Feliz -Lagrimas Negras

 A scene from the musical-documentary movie "Cuba Feliz", directed by Karim Dridi

[--->]