Βολιβία : 16 ηχογραφημένες συνομιλίες της ηγεσίας των πραξικοπηματιών κατά την προετοιμασία του πραξικοπήματος


 

Το ψηφιακό μέσα ενημέρωσης Erbol δημοσίευσε χθες, 11/11,16 ηχογραφημένες συνομιλίες που αφορούν άμεσα τους ηγέτες της αντιπολίτευσης οι οποίοι σχεδιάζουν πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Eβο Μοράλες, με το συντονισμό της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βολιβία.

Σύμφωνα με τις ηχογραφήσεις, οι Αμερικανοί γερουσιαστές Ted Cruz, Marco Rubio και Bob Menéndez συμμετείχαν στο σχεδιασμό του πραξικοπήματος και είχαν άμεση επαφή με την αντιπολίτευση στη Βολιβία, προκειμένου να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή στη χώρα

Απόστρατοι στρατιωτικοί, ο πρώην νομάρχης της Cochabamba και ο αιτών άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την κατηγορία για διαφθορά το 2009, Manfred Reyes Villa, αναφέρονται επίσης ως αρχιτέκτονες του πραξικοπήματος.

Στις ηχογραφήσεις γίνεται αναφορά και στο κάλεσμα των ηγετών της αντιπολίτευσης για κάψιμο των γραφείων των κυβερνητικών κομμάτων και την οργάνωση γενικής απεργίας σε όλη τη χώρα. Και μεταξύ άλλων και πιθανή επίθεση κατά της Πρεσβείας της Κούβας, όπως στο πραξικόπημα κατά του προέδρου της Βενεζουέλας, Hugo Τσάβες, το 2002

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι το σχέδιο αποσταθεροποίησης το συντόνισε η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βολιβία πριν τις εκλογές και αναφέρουν τους Αμερικανούς γερουσιαστές Τεντ Κρουζ και Μάρκο Ρούμπιο, οι οποίοι λέγεται ότι είχαν απευθείας επαφές με την αντιπολίτευση στη στρατηγική  ανατροπής του Μοράλες.

Το σχέδιο πρόβλεπε τη σύσταση πολιτικής-στρατιωτικής κυβέρνησης σε ενδεχόμενη νίκη του Μοράλες στις εκλογές, στις 20 Οκτωβρίου. Η νέα κυβέρνηση θα κατάγγειλε την απάτη στην εκλογική διαδικασία και δεν θα αναγνώριζε την εκλογική νίκη του Μοράλες

Η δημοσίευση των ηχητικών ντοκουμέντων γίνεται εν μέσω πολιτικής κρίσης μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Εβο Μοράλες, τον οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί για νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος.

Πριν λίγες εβδομάδες σε ομιλία του ο Πρόεδρος Eβο Μοράλες είχε αναφερθεί σε σχέδια πραξικοπήματος και ότι η κυβέρνησή του είχε στα χέρια της ηχογραφημένες συνομιλίες. Τότε,ούτε η αντιπολίτευση ούτε η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν κάνει κάποιο σχόλιο.

Τις ηχογραφήσεις μπορείτε να τις ακούσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:





Περιληπτικά 


Ηχητικό ντοκουμέντο 1: Γίνεται αναφορά στη δέσμευση των Γερουσιαστών των ΗΠΑ Marco Rubio, Bob Menéndez και Ted Cruz ως προς το σχέδιο πραξικοπήματος στη Βολιβία.

Οποιος δεν καταγγέλλει το πραξικόπημα είναι συνένοχος




Πριν λίγες ώρες έγινε πραξικόπημα κατά του Eβο Μοράλες. Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Βολίβιας παραιτήθηκε μετά το ‘’κάλεσμα’’ των ενόπλων δυνάμεων να παραιτηθεί από την προεδρεία και να μην βάλει υποψηφιότητα σε νέες εκλογές.

0. Πρόκειται για πραξικόπημα. Είτε αρέσουν ο Eβo Μοράλες και ο Γκαρσία Λινέρα είτε δεν αρέσουν, το γεγονός ότι ένας πρόεδρος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί μετά το  ‘’κάλεσμα’’,δημοσίως, της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων ονομάζεται " πραξικόπημα " και όποιος δεν καταγγέλλει το πραξικόπημα είναι συνεργός.

1. Eίναι ένα πραξικόπημα "πολιτών-αστυνομικών", οργανωμένο από τις Επιτροπές Πολιτών της Σάντα Κρουζ, το όργανο των γαιοκτημόνων και της ολιγαρχίας της ανατολικής Βολιβίας. Ακολούθησε η ανταρσία, με συντονισμένο τρόπο, τμημάτων της αστυνομίας. Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου μπήκε στη μέση και ο στρατός, με αυτό το είδος "τελεσίγραφου" στον Εβο ώστε να υποχρεωθεί να παραιτηθεί από το αξίωμά του.

2. Είναι ένα πραξικόπημα φονταμελιστών, που στόχο έχει να βάλει τη Βίβλο "στην κυβέρνηση" και τη χώρα στα χέρια του Θεού

Η εικόνα σύμβολο του φονταμενταλισμού είναι αυτή του Καμάτσο μέσα στο Palacio Quemado , παλιό προεδρικό μέγαρο, γονατιστός μπροστά σε μια σημαία της Βολιβιανοί και τη Βίβλο.

3. Είναι ένα ρατσιστικό πραξικόπημα, γιατί περιφρονεί βαθιά τους ιθαγενικούς λαούς, τους αυτόχθονες. Αρκεί να ακούσει κανείς τα συνθήματα στους δρόμους :  " indios de mierda" (βρωμιάρηδες ινδιάνοι) ή  " τραβάτε να πλυθείτε ".

Η εικόνα σύμβολο του ρατσισμού είναι η απόλυτη απουσία της wiphala, της σημαίας των αυτόχθονων, από τις διαδηλώσεις στο προπύργιο των πραξικοπηματιών, την Σάντα Κρουζ.


4. Είναι ένα πραξικόπημα μισογυνισμού και "πατριαρχίας ", γιατί περιφρονεί και επιτίθεται στις γυναίκες.

Η εικόνα σύμβολο της πατριαρχίας και του σεξισμού είναι αυτή που δείχνει την δήμαρχο  του Vinto, Patricia Arce, με το πρόσωπο και το σώμα της καλυμμένο με μπογιά, το κεφάλι ξυρισμένο με τη βία, να αναγκάζεται να περπατάει ξυπόλητη για 3 χλμ ως τρόπαιο στα χέρια των πραξικοπηματιών. Η  "ταπεινωμένη" γυναίκα είναι στα σχέδια των πραξικοπηματιών.

5. Είναι ένα πραξικόπημα που στρέφεται ενάντια στο συνδικαλισμό, επειδή επιτέθηκαν και συνεχίζουν να επιτίθενται στα γραφεία του συνδικαλιστικού κινήματος και των κοινωνικών κινημάτων που βρίσκονται στο πλευρό του Εβο Μοράλες.

Η εικόνα σύμβολο αυτού του φασισμού είναι αυτή του José Aramayo, διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού της Ομοσπονδίας των Εργατών Γης της Βολιβίας, Confederación Sindical Única de Trabajadores Campesinos de Bolivia, με δεμένα τα χέρια σε ένα δέντρο.

6. Είναι ένα μαφιόζικο πραξικόπημα, το οποίο υποχρέωσε σε παραίτηση πολλούς εκπροσώπους του MAS με κυβερνητικά αξιώματα ή θεσμικά καθήκοντα μετά τον εμπρησμό των σπιτιών τους ή, κατά προτίμηση, σε εκείνα του οικογενειακού περιβάλλοντός τους. Η ασύμμετρη εκδίκηση είναι χαρακτηριστικό των οργανώσεων της Μαφίας.

Η εικόνα σύμβολο είναι το λεηλατημένο σπίτι της αδελφής του προέδρου Eβο.

7. Είναι ένα πραξικόπημα που βολεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ: Ο Καμάτσο, ο ηγέτης των πραξικοπηματιών, που εμφανίστηκε μετά τις εκλογές της 20 Οκτωβρίου, συνομιλούσε με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Δεν πιστεύουμε ότι στις συναντήσεις τρωγόπιναν μόνο. Θα βγουν όλα στο φως όταν θα αρχίσουν να βάζουν και πάλι πόδι στη χώρα η CIA, οι διάφορες υπηρεσίες των ΗΠΑ και, πάνω απ 'όλα, όταν η Βολιβία ξαναγίνει χώρα υπό κατάληψη για το αμερικανικό κεφάλαιο.

Ο Eβο παραιτήθηκε. Οι πραξικοπηματίες πανηγυρίζουν. Αλλά αυτό δεν είναι και το τέλος του παιχνιδιού. Πόσο μάλλον της ιστορίας. 

Αυτή είναι η ώρα της αλληλεγγύης και των κινητοποιήσεων!

[---->]