Συγκοινωνούντα δοχεία

   


Ποιος ο λόγος να δικαστεί ο Βρετανός, μέλος του ISIS, "Jihadi George" σε αμερικανικό δικαστήριο;

https://thecradle.co/article-view/20963/why-was-british-isis-member-jihadi-george-tried-in-a-us-court

Η απόφαση να δικαστεί μέλος του ISIS στις ΗΠΑ, από τους λεγόμενους "Beatles", είχε στόχο να αποκρύψει τους προηγούμενους δεσμούς του με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και τον ρόλο του στις προσπάθειες  ανατροπής του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία.

 

William Van Wagenen

Τον Ιανουάριο του 2023, υπήρχαν πληροφορίες ότι ο Alexanda Kotey, γνωστός ως "Jihadi George" και ένας από τους τέσσερις βρετανούς μέλη του ISIS τους λεγόμενους "Beatles", είχε εξαφανιστεί παρά την επιτήρηση του από το Γραφείο Φυλακών των ΗΠΑ (BOP).

 

Το 2022, ο Kotey καταδικάστηκε από αμερικανικό δικαστήριο σε ισόβια κάθειρξη για την απαγωγή και κράτηση πολλών δυτικών ομήρων στη Συρία μεταξύ 2012 και 2015, ανάμεσα στους οποίους οι δημοσιογράφοι James Foley, John Cantlie και Steven Sotloff, καθώς και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις Kayla Jean Mueller, Peter Kassig, David Haines και Alan Henning, οι περισσότεροι από τους οποίους εκτελέστηκαν αργότερα από το ISIS.

 

Εκπρόσωπος του  Γραφείου Φυλακών των ΗΠΑ αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το πού βρίσκεται ο Kotey ή γιατί είχε μετακινηθεί, δηλώνοντας μόνο ότι υπάρχουν "διάφοροι λόγοι" για τους οποίους ένας κρατούμενος μπορεί να αναφέρεται ότι "δεν είναι υπό την επιτήρηση του Γραφείου Φυλακών ", μεταξύ των οποίων για "δικαστικές ακροάσεις, ιατρική περίθαλψη ή για άλλους λόγους. Δεν δίνουμε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των κρατουμένων που δεν βρίσκονται υπό την επιτήρηση του Γραφείου Φυλακών για λόγους ασφαλείας, προστασίας ή προστασίας της ιδιωτικής ζωής".

 

Οι δεσμοί του Kotey με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες

Η άρνηση των αξιωματούχων του Γραφείου Φυλακών να παράσχουν λεπτομέρειες σχετικά με το πού βρίσκεται ο Kotey δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι ο Kotey μπορεί να αποφύγει να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για τα εγκλήματά του. Αυτό οφείλεται στις προηγούμενες διασυνδέσεις του Kotey με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν ισλαμιστές εξτρεμιστές με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ο Kotey, ως δικούς τους ανθρώπους το 2011 στον πόλεμο ανατροπής του καθεστώτος Ασαντ, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

 

Οι δεσμοί του Kotey με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αποδεικνύονται από τη δαιδαλώδη προσπάθεια δίωξής του μετά την κράτησή του το 2018 από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ και καθοδηγούμενες από τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

 

Παρόλο που ο Kotey είχε βρετανική υπηκοότητα, όπως και τρία από τα φερόμενα ως θύματά του, ο Haines, ο Henning και ο Cantlie, οι Βρετανοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι ο Kotey και ο άλλος Beatle,ο Elshafee Elsheikh έπρεπε να δικαστούν σε δικαστήρια των ΗΠΑ και όχι του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Μια ανασκόπηση των γεγονότων γύρω από την υπόθεση του Kotey αποκαλύπτει ότι η δίωξη του κάτοικου του Δυτικού Λονδίνου, στις ΗΠΑ ήταν απαραίτητη για να μην αποκαλυφθούν οι δεσμοί του ίδιου και των συναδέλφων του Beatles με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

 

Βάζοντας τα θεμέλια του ISIS

 

Ο Kotey ταξίδεψε στη Συρία τον Αύγουστο του 2012 μαζί με τον συνάδελφο του Beatle Muhammad Emzawi, γνωστό ως "Jihadi John", ως μέρος μιας "χοάνης τρόμου " που είχε στηθεί από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Με την άφιξή τους στη Συρία, ο Kotey και ο Emzawi εντάχθηκαν αμέσως σε μια ένοπλη ομάδα που πολεμούσε κατά της συριακής κυβέρνησης, γνωστή ως Katibat al-Muhajireen.

 

Τον Νοέμβριο του 2012, ο Emzawi συμμετείχε στην απαγωγή του Αμερικανού δημοσιογράφου James Foley και του Βρετανού δημοσιογράφου John Cantlie κοντά στην πόλη Binnish στη βορειοδυτική Συρία.

 

Ο Kotey, ο Emzawi και ο Elsheikh στη συνέχεια ήταν οι δεσμοφύλακες του Foley, τον Cantlie και άλλων δυτικών ομήρων. Πολλά μέλη της Katibat al-Muhajireen -συμπεριλαμβανομένου του τρίο- βοήθησαν στη συνέχεια να τεθούν τα θεμέλια για την άνοδο του ISIS με την προσχώρησή τους στην τρομοκρατική ομάδα όταν αυτή ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2013.

 

Ο Foley δολοφονήθηκε βάναυσα από τον Emzawi τον Αύγουστο του 2014. Σε μια βιντεοσκόπηση της δολοφονίας, ένας μαυροντυμένος και μασκοφόρος Emzawi αποκεφάλισε τον Foley, ο οποίος ήταν γονατισμένος στην άμμο της ερήμου φορώντας μια πορτοκαλί φόρμα κρατουμένου τύπου Γκουαντάναμο. Στη συνέχεια δολοφονήθηκαν οι Sotloff, Haines, Hennig, και Kassig , ενώ η τύχη του Cantlie  παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα.

Ο ερευνητής της τρομοκρατίας Raffaello Pantucci αναφέρει ότι οι Kotey και Elsheikh, "ήταν επί μακρόν πρόσωπα που απασχολούσαν τις υπηρεσίες ασφαλείας. Συμμετείχαν σε δίκτυο του Δυτικού Λονδίνου που εδώ και καιρό στρατολογούσε νεαρούς Βρετανούς για τις οργανώσεις των τζιχαντιστών στη Συρία και έστηνε τρομοκρατικούς πυρήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο".

 

Οι Times αναφέρουν ότι σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στην υπόθεση του Kotey, αυτός προσπάθησε για πρώτη φορά να ταξιδέψει στη Συρία με άλλους τρεις Βρετανούς μέσω της σήραγγας της Μάγχης τον Φεβρουάριο του 2012, αλλά του απαγορεύτηκε η είσοδος στα τουρκικά σύνορα και απελάθηκε.

 

Ένα μήνα αργότερα, ο Kotey προσπάθησε ξανά να φτάσει στη Συρία πετώντας από τη Βαρκελώνη αλλά απέτυχε. Επέστρεψε στο Λονδίνο μέσω του σταθμού St Pancras, όπου η αστυνομία τον συνέλαβε επειδή βρήκαν επάνω του ένα  στιλέτο.

 

Οι Times ανέφεραν περαιτέρω ότι: "Τον Αύγουστο του 2012 ο Kotey προσπάθησε για τρίτη φορά να φτάσει στη Συρία ταξιδεύοντας χερσαία μέσω της Ευρώπης με τον Emwazi. Αποκάλυψε ότι το ζευγάρι συνελήφθη τουλάχιστον δύο φορές στο δίμηνο ταξίδι τους, αν και δεν είναι σαφές σε ποιες χώρες. Κάθε φορά, όπως φαίνεται, τους άφηναν ελεύθερους να συνεχίσουν τον δρόμο τους".

 

Εκπρόσωπος του SDF υποστήριξε ότι ο Kotey εισήλθε στην Τουρκία το 2012 "παρόλο που οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν τον τζιχαντιστικό του φάκελο. Κέρδισε δύο μήνες παραμονής στην Τουρκία και στη συνέχεια του επετράπη να πάει στη Συρία και μπήκε στο συριακό έδαφος από το συνοριακό πέρασμα Bab al Hawa".

Μετά από χρόνια μαχών με την Katibat al-Muhajireen και στη συνέχεια με τον ISIS, οι Kotey και Elsheikh συνελήφθησαν από τις SDF το 2018, καθώς το Χαλιφάτο αντιμετώπιζε την ήττα από τον Συριακό Αραβικό Στρατό (SAA) και τους συμμάχους του από τη μία πλευρά και τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των SDF από την άλλη, στον αγώνα για τον έλεγχο των βορειοανατολικών περιοχών της Συρίας που παράγουν πετρέλαιο και σιτηρά. Ο Emwazi είχε ήδη σκοτωθεί σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ το 2015.

 

Η δίκη στις ΗΠΑ αντί για το Ηνωμένο Βασίλειο

 

Μέχρι τη στιγμή της κράτησης του Kotey το 2018, η βρετανική αστυνομία είχε συγκεντρώσει εδώ και καιρό στοιχεία για τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του Kotey. Ετσι ο Guardian ανέφερε ότι η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος (CPS) είχε απαγγείλει κατηγορίες στον Kotey για πέντε φόνους και οκτώ κατηγορίες για ομηρία τον Φεβρουάριο του 2016 και είχε εκδώσει εντάλματα σύλληψής του.

 

Ωστόσο, μόλις ο Kotey τέθηκε υπό κράτηση από τις SDF, οι Βρετανοί αξιωματούχοι έλαβαν έκτακτα νομικά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα τον έφερναν πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο για δίκη, επιμένοντας αντ' αυτού να δικαστεί ο Kotey σε δικαστήριο των ΗΠΑ.

 

Στη συνέχεια, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακάλεσε τη βρετανική υπηκοότητα του Kotey, καθιστώντας πιο δύσκολη τη δίωξή του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τον Ken Macdonald, πρώην διευθυντή εισαγγελίας του Ηνωμένου Βασιλείου, η αφαίρεση της υπηκοότητας του Kotey φάνηκε να αποτελεί προσπάθεια της κυβέρνησης "να αποφύγει την ευθύνη για την προσαγωγή αυτού του Βρετανού στη δικαιοσύνη".

 

Ο Guardian αναφέρει ότι ο Υπουργός Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Ben Wallace ισχυρίστηκε στο Κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2018 ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε αρκετά στοιχεία για να δικάσει τον Kotey και ότι μια δίκη στις ΗΠΑ ήταν η μόνη επιλογή. Ωστόσο, νομική πηγή με γνώση της υπόθεσης υποστήριξε ότι "οι βρετανικές οικογένειες των δολοφονηθέντων από τους "Μπιτλς" παραπλανήθηκαν από αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης" και τους είπαν ότι "αν αυτοί οι άνδρες δεν σταλούν στις ΗΠΑ, δεν θα μπορέσουμε να τους ασκήσουμε δίωξη".

 

Το 2018 η Telegraph  ανέφερε ότι, σύμφωνα με επιστολή του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών Sajid Javid που διέρρευσε, η Μητροπολιτική Αστυνομία και το FBI ερευνούσαν τις δραστηριότητες του Kotey στη Συρία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, "συλλέγοντας περισσότερες από 600 καταθέσεις μαρτύρων σε μια ποινική έρευνα στην οποία συμμετείχαν άλλες 14 χώρες" και ότι υπήρχαν "πληροφορίες" που ενέπλεκαν τον Kotey στην "απαγωγή και τη δολοφονία" δύο Βρετανών και τριών Αμερικανών.

 

 

Υποστήριξη των τρομοκρατών στη Συρία από τη Βρετανία

 

Οι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν δίκιο, ωστόσο, όταν έλεγαν στις οικογένειες των θυμάτων ότι αν ο Kotey και ο Elsheikh δεν σταλούν στις ΗΠΑ, δεν θα μπορούσαν να διωχθούν ποινικά. Κι αυτό επειδή οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες υποστήριζαν άμεσα την Katibat al-Muhajireen, την ένοπλη ομάδα για την οποία πολέμησαν αρχικά οι Kotey, Elsheikh και Emzawi κατά τη διάρκεια της περιόδου που συμμετείχαν στην απαγωγή και αιχμαλωσία πολλών δυτικών ομήρων.

 

Δύο προηγούμενες προσπάθειες να καταδικαστούν Βρετανοί πολίτες με την κατηγορία της τρομοκρατίας για τη συμμετοχή τους στην Katibat al-Muhajireen είχαν αποτύχει για τον ίδιο λόγο, καταδεικνύοντας την υποστήριξη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών προς την ένοπλη ομάδα.

 

Η πρώτη ήταν η δίκη για την τρομοκρατία του Σουηδού πολίτη Bherlin Gildo το 2015, ο οποίος σύμφωνα με την Daily Mail πολέμησε για την Katibat al-Muhajireen και αργότερα για την θυγατρική της Αλ Κάιντα στη Συρία, το Μέτωπο Νούσρα.

 

Ο Guardian αναφέρει πως, όταν ο Gildo έφυγε από τη Συρία, συνελήφθη κατά τη διέλευσή του από το αεροδρόμιο Χίθροου. Κατηγορήθηκε από τις βρετανικές αρχές ότι συμμετείχε σε στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών και ότι εκπαιδεύτηκε σε όπλα από την 31Αυγούστου 2012 μέχρι την 1η Μαρτίου 2013, καθώς και ότι κατείχε πληροφορίες που ενδέχεται να είναι χρήσιμες σε τρομοκράτη.

 

Ωστόσο, η δίκη για την τρομοκρατία κατέρρευσε "μετά τη βαθιά αμηχανία" των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Αυτό συνέβη επειδή, όπως εξήγησε ο δικηγόρος του Gildo , "οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες υποστήριζαν τις ίδιες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης που υποστήριζε και αυτός [ο Gildo ]".

 

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο πρώην κρατούμενος στο Γκουαντάναμο Moazzam Begg, ο οποίος επίσης δικάστηκε με κατηγορίες για τρομοκρατία επειδή βοηθούσε την Katibat al-Muhajireen. Ο Begg ταξίδεψε στη Συρία αρκετές φορές το 2012 και παρείχε σωματική εκπαίδευση σε ξένους μαχητές της ομάδας στο Χαλέπι, όπως αναφέρει το Foreign Policy. Ο Begg ταξίδεψε για τελευταία φορά στη Συρία τον Δεκέμβριο του 2012.

 

Ο Begg συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές το 2014 με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών. Ο Guardian ανέφερε, ωστόσο, ότι ο Begg αφέθηκε ελεύθερος αφού αξιωματούχοι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών της MI5, "έδωσαν καθυστερημένα στην αστυνομία και στους εισαγγελείς μια σειρά εγγράφων που περιγράφουν λεπτομερώς τις εκτεταμένες επαφές της υπηρεσίας μαζί του πριν και μετά τα ταξίδια του στη Συρία" και τα οποία έδειχναν ότι η MI5 είπε στον Begg ότι μπορούσε να συνεχίσει το έργο του για τη λεγόμενη αντιπολίτευση στη Συρία "απρόσκοπτα".

 

Ήταν επομένως σαφές ότι οποιαδήποτε δίκη για τρομοκρατία των Kotey και Elsheikh στο Ηνωμένο Βασίλειο θα κατέρρεε για τους ίδιους λόγους με τις προηγούμενες υποθέσεις, μη αφήνοντας στους Βρετανούς αξιωματούχους άλλη επιλογή από το να τους δικάσουν στις ΗΠΑ αντ' αυτού.

 

Στην επιστολή που διέρρευσε στην Telegraph, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Sajid Javid εξηγούσε ότι "το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σκοπεύει επί του παρόντος να ζητήσει, ούτε να ενθαρρύνει ενεργά, τη μεταφορά των Kotey και El-sheikh στο Ηνωμένο Βασίλειο για να υποστηρίξει μελλοντική δίωξη με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο". Δείχνοντας ότι πιεζόταν λόγω αυτής της απόφασης, ο Javid έγραφε στον παραλήπτη της επιστολής: "Αντιλαμβάνομαι την απογοήτευσή σας για το θέμα αυτό".

Η Telegraph σημειώνει ακόμη ότι, "παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Υπουργού ότι οι Βρετανοί τζιχαντιστές που ταξιδεύουν στη Συρία θα λογοδοτήσουν στα βρετανικά δικαστήρια, η επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών αποκαλύπτει ότι οι νόμοι σε αυτή τη χώρα μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυροί για να εξασφαλίσουν την επιτυχή δίωξή τους. Πιστεύει ότι οι αμερικανικοί νόμοι περί τρομοκρατίας είναι πιο αποτελεσματικοί".

 

Με άλλα λόγια, ο βρετανικός νόμος δεν ήταν αρκετά ισχυρός για να καταδικαστεί κάποιος με κατηγορίες για τρομοκρατία επειδή πολεμούσε με μια τρομοκρατική ομάδα την οποία υποστήριζαν οι ίδιες οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

 

Το παραθυράκι της θανατικής ποινής

 

Παρά τους ισχυρισμούς ότι δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τη δίωξη του Kotey στο Ηνωμένο Βασίλειο, οποιαδήποτε επιτυχής καταδίκη του στις ΗΠΑ θα βασιζόταν σε αποδεικτικά στοιχεία που είχαν συλλέξει οι εισαγγελείς του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία θα έπρεπε να τα μοιραστούν με τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ.

 

Όμως,αυτό ήταν πρόβλημα, επειδή οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είχαν δώσει διαβεβαιώσεις ότι ο Kotey δεν θα αντιμετώπιζε τη θανατική ποινή σε περίπτωση καταδίκης. Επειδή η θανατική ποινή απαγορεύεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, το να παρασχεθούν στοιχεία που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια θανατική καταδίκη ήταν αντίθετο με τη μακροχρόνια πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Παρ' όλα αυτά, ο Υπουργός Εσωτερικών Javid ενέκρινε την παροχή αποδεικτικών στοιχείων κατά του Kotey και του Elsheikh στους εισαγγελείς των ΗΠΑ μετά τη μεταφορά του ζεύγους από τις SDF στις φυλακές των ΗΠΑ.

 

Το μέλος της Βουλής των Λόρδων Alex Carlile, πρώην επιθεωρητής της νομοθεσίας για την τρομοκρατία, περιέγραψε την προθυμία του Javid να εγκρίνει κάτι τέτοιο ως "μια δραματική αλλαγή πολιτικής από έναν υπουργό, μυστικά, χωρίς καμία συζήτηση στο κοινοβούλιο" και ότι "η Βρετανία ανέκαθεν έλεγε ότι θα διαβιβάζει πληροφορίες και πληροφορίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα  υπάρχει θανατική ποινή. Αυτή είναι μια πολιτική δεκαετιών και δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργού Εσωτερικών να αλλάξει αυτή την πολιτική".

 

Αυτό οδήγησε τη μητέρα του Elsheikh να μηνύσει τη βρετανική κυβέρνηση, φοβούμενη ότι αν ο γιος της και ο Kotey καταδικαστούν από αμερικανικό δικαστήριο, θα εκτελεστούν. Η υπόθεση έφτασε τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, το οποίο σύμφωνα με τους New York Times, "αποφάσισε ομόφωνα ότι η απόφαση του Βρετανού Υπουργού Εσωτερικών να διαβιβάσει προσωπικά δεδομένα σε αρχές επιβολής του νόμου στο εξωτερικό για χρήση σε ποινικές διαδικασίες επιβολής θανατικής καταδίκης, χωρίς καμία εγγύηση, παραβίαζε το νόμο περί προστασίας δεδομένων που ψηφίστηκε το 2018".

 

Το αποτέλεσμα ήταν, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ να δώσει καθυστερημένα τον Αύγουστο του 2020 τη διαβεβαίωση ότι οι Kotey και Elsheikh δεν θα αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή, επιτρέποντας την ανταλλαγή αποδεικτικών στοιχείων και την προώθηση της δίωξης.

 

Μια μαρτυρία της υποστήριξη της Δύσης προς το ISIS

 

Το 2022, οι Kotey και Elsheikh καταδικάστηκαν τελικά σε ισόβια κάθειρξη. Εκείνη την εποχή, η Washington Post εξηγούσε ότι η δίωξη των Elsheikh και Kotey πολύ δύσκολα θα είχε θετική κατάληξη, δεδομένου ότι κατά τη στιγμή της σύλληψής τους, ήταν "ασαφές αν θα γινόταν αμερικανική δίκη. Η ομοσπονδιακή δίωξή τους συνάντησε αντιδράσεις στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης σε δύο ηπείρους".

 

Αν και ο λόγος της πρόσφατης εξαφάνισης του Kotey από την επιτήρηση του Γραφείου Φυλακών των ΗΠΑ δεν είναι σαφής, η επιμονή των βρετανών αξιωματούχων να διωχθούν αυτός και ο συναγωνιστής του, Beatle, Elsheikh σε αμερικανικό και όχι βρετανικό δικαστήριο, καθώς και η απροθυμία των δύο κυβερνήσεων να μη δικάσουν καθόλου τους δύο μαχητές του ISIS, δείχνει ότι οι Βρετανοί επιθυμούσαν να αποκρύψουν την προηγούμενη υποστήριξή τους σε εξτρεμιστές που βοήθησαν να μπουν τα θεμέλια του ISIS.

 

Ενώ  θεωρείται ευρέως ότι το ISIS  πρωτοεμφανίστηκε στο Ιράκ, συνεχίζουν να βγαίνουν στοιχεία που δείχνουν ότι αξιωματούχοι του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην άνοδο της διαβόητης τρομοκρατικής ομάδας στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ανατροπή της  κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.