Ζακ Σαπίρ: Το ευρώ και το ρίσκο της κουκουβάγιας



 του Ζακ Σαπίρ, 30 Δεκεμβρίου 2014

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα, στην Ελλάδα θα γίνουν πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Με την αδυναμία του πρωθυπουργού Σαμαρά να εκλέξει τον υποψήφιό του για την Προεδρία της Δημοκρατίας (στην Ελλάδα απαιτείται μια πλειοψηφία 180 βουλευτών του κοινοβουλίου), έφτασε η ώρα της τελικής αναμέτρησης. 
Η αναμέτρηση αυτή θα σημάνει το τέλος μιας απάνθρωπης πολιτικής που επιβλήθηκε από το Σαμαρά με τις εντολές της "τρόικας", δηλαδή, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 Και θα τελειώσει και η υποκριτική πολιτική αυτής της κυβέρνησης που ελέγχεται από ψηλά,η οποία ούτε τα οικονομικά του δημοσίου κατάφερε να συμμαζέψει (μέρος των φορολογικών εσόδων είναι «πλασματικά», αφού οι έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν) ούτε έφερε την ανάπτυξη . Ο Σαμαράς ανακοίνωσε μια "λαμπρή επίδοση" ,ανάπτυξη 0,7%, με τη χώρα να έχει βιώσει από το 2009 μια ύφεση περίπου 25%.

Οι εκλογές αυτές είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας οξύτατης παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δημοκρατική ζωή των λαών. Δεν είναι λίγοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έχουν αρχίσει  ήδη να απειλούν τους Έλληνες ψηφοφόρους με τα χειρότερα σε περίπτωση που ψηφίσουν "λάθος".