Η νέα σουηδική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967



Η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σουηδίας θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης και θα είναι η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που θα κάνει το βήμα αυτό, δήλωσε ο Σουηδός Πρωθυπουργός Stefan Lofven, την Παρασκευή.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την de facto αναγνώριση του κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης το 2012, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν έχουν ακόμη προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση του.

"Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης μπορεί να λυθεί μόνο με τη λύση των δύο κρατών, με διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο", δήλωσε ο Lofven κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο κοινοβούλιο.

"Μια λύση δύο κρατών απαιτεί την αμοιβαία αναγνώριση και βούληση για ειρηνική συνύπαρξη. Ως εκ τούτου, η Σουηδία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης."

Εντός της ΕΕ, ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, αλλά αυτό το έκαναν πριν την ένταξη τους στο μπλοκ των 28 μελών.

Εάν η κεντροαριστερή κυβέρνηση προχωρήσει στην αναγνώριση, η Σουηδία θα είναι η πρώτη χώρα που θα έχει αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, ενώ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν τη μειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο και η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση θα είναι,πιθανόν, μία από τις πιο αδύναμες κυβερνήσεις που είχε η Σουηδία εδώ και δεκαετίες.

Η πρώην κεντροδεξιά κυβέρνηση δεν θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, καθώς οι παλαιστινιακές αρχές δεν ελέγχουν το έδαφός τους.