Το πραξικόπημα στη Βολιβία: 5 μαθήματα



(περίληψη)

του Atilio Borón συνεργάτη του κουβανικού πρακτορείου Prensa Latina

1)Πρώτον,όσο υπάρχει υποδειγματική διαχείριση της οικονομίας,όπως γινόταν από την κυβέρνηση Μοράλες,με εξασφαλισμένη ανάπτυξη, αναδιανομή, ροή των επενδύσεων,και βελτίωση όλων των δεικτών μάκρο και μικροοικονομικών,η δεξιά και ο ιμπεριαλισμός ποτέ δε θα δεχθούν μια κυβέρνηση που δεν είναι στην υπηρεσία τους.

2)Δεύτερον, πρέπει να μελετάμε τα εγχειρίδια που δημοσιεύονται από διάφορες υπηρεσίες στις ΗΠΑ και τους εκπρόσωπούς τους, μετεμφιεσμένους σε ακαδημαϊκούς ή δημοσιογράφους,για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τα επιθετικά σήματα εγκαίρως.

Αυτά τα κείμενα υπογραμμίζουν πάντα την ανάγκη να καταστραφεί η φήμη του λαϊκού ηγέτη,αυτό που σε εξειδικευμένη γλώσσα λέγεται "δολοφονία χαρακτήρα",αποκαλώντας τον κλέφτη,διεφθαρμένο,δικτάτορα ή άσχετο.

Αυτή η δουλειά έχει ανατεθεί σε επικοινωνιολόγους που αυτοαποκαλούνται «ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι»,έχουν σχεδόν τον μονοπωλιακό έλεγχο των ΜΜΕ και τρυπάνε τον εγκέφαλο των πολιτών με συκοφαντίες,συνοδευόμενες, στη περίπτωση της Βολιβίας,με μηνύματα μίσους κατά των ιθαγενών και των φτωχών γενικά.

3)Τρίτον.Όταν γίνουν τα παραπάνω έρχονται οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ και ζητούν «αλλαγή» τερματίζοντας τη "δικτατορία" του "δημαγωγού" Μοράλες.

4)Τέταρτον, οι «δυνάμεις ασφαλείας» μπαίνουν στη σκηνή.

Στη περίπτωση της Βολιβίας μιλάμε για θεσμούς που ελέγχονται από οργανισμούς, στρατιωτικούς και πολιτικούς, της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Τους εκπαιδεύουν, τους οπλίζουν,κάνουν κοινές ασκήσεις,τους μορφώνουν πολιτικά.

Το επιβεβαίωσα όταν,με πρόσκληση του Μοράλες,έκανα ένα σεμινάριο για τον «αντι-ιμπεριαλισμό» για ανώτερους αξιωματικούς των τριών όπλων.

Με ενόχλησε ο βαθμός διείσδυσης των πιο αντιδραστικών αμερικανικών συνθημάτων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και ο ολοφάνερος εκνευρισμός που προκαλούσε το γεγονός ότι ένας ιθαγενής ήταν πρόεδρος της χώρας του.

Αυτό που έκαναν αυτές οι "δυνάμεις ασφαλείας" ήταν να αποσυρθούν από τη σκηνή και να αφήσουν το πεδίο ελεύθερο στην ανεξέλεγκτη δράση των φασιστικών ορδών όπως στην Ουκρανία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στη Συρία,για να ανατρέψουν ή να προσπαθήσουν να ανατρέψουν ηγέτες ενοχλητικούς στην αυτοκρατορία και να εκφοβίσουν τον πληθυσμό,τους αγωνιστές και τα κυβερνητικά στελέχη.

Στρατιωτικό πραξικόπημα "δια της απουσίας".

Συμμορίες στρατολογημένες και χρηματοδοτούμενες από τη δεξιά επιβάλουν τον νόμο τους. Μόλις βασιλεύσει ο τρόμος, και μπροστά στην ανυπαρξία της κυβέρνησης,

το αποτέλεσμα είναι αναπόφευκτο.

5) Πέμπτον,η ασφάλεια και η δημόσια τάξη δεν έπρεπε ποτέ να ανατεθούν στη Βολιβία στην αστυνομία και τον στρατό, θεσμούς αποικιοποιημένους από τον ιμπεριαλισμό και την εγχώρια δεξιά.

Όταν ξεκίνησε η επίθεση εναντίον του Μοράλες, επιλέχθηκε μια πολιτική κατευνασμού και δεν απαντήθηκαν οι προκλήσεις των φασιστών.

Αυτό τους αποθράσυνε και αύξησαν τις προκλήσεις (το στοίχημα).Πρώτα ζήτησαν επανακαταμέτρηση ,μετά μιλούσαν για νοθεία και ζητούσαν νέες εκλογές και στο τέλος νέες εκλογές χωρίς τον Μοράλες υποψήφιο (όπως στη Βραζιλία εκλογές χωρίς τον Λούλα).

Κατόπιν ζητούσαν τη παραίτηση του Έβο,και τέλος, μπροστά στην απροθυμία του να δεχτεί τον εκβιασμό, έσπειραν τον τρόμο με τη συνενοχή της αστυνομίας και του στρατού και τον ανάγκασαν να παραιτηθεί.

Από το εγχειρίδιο, όλα από το εγχειρίδιο.

Θα τα μάθουμε αυτά τα μαθήματα? 

Βολιβία,οι εικόνες μιλούν από μόνες τους


Οι αστυνομικοί της #Βολιβίας αφαιρούν από τα διακριτικά της στολής τους, τη σημαία wiphala, τη σημαία τετράγωνου σχήματος των ιθαγενικών λαών των Άνδεων και ήταν μέρος του tahuantinsuyo (δηλαδή της αρχαίας Αυτοκρατορίας των Ίνκα) την οποία ο Σοσιαλιστής πρόεδρος Eβo Μοράλες έχει αναδείξει σε σύμβολο της Βολιβίας στο ίδιο επίπεδο με την πράσινη, κίτρινη ,κόκκινη και στο κέντρο μία ασπίδα, την εθνική σημαία της χώρας.

Εικόνες που βοηθούν να καταλάβουν, για όσους έχουν αμφιβολίες, ότι το πραξικόπημα συνδυάζει τα χειρότερα συναισθήματα αυτής της αντιπολίτευσης: το ρατσισμό απέναντι στις τοπικές κοινότητες (από τις οποίες προέρχεται ο πρόεδρος), το φασισμό στους δρόμους με το κυνήγι αντιφρονούντων από σπίτι σε σπίτι, τους εμπρησμούς και τις επιθέσεις σε κτίρια όπως πρεσβείες,δημόσια κτήρια και εγκαταστάσεις του δημοσίου (τη νύχτα έκαψαν παιδικούς σταθμούς),την ιδιωτικοποίηση της περιουσίας του δημοσίου και την παραχώρησή της σε ξένες πολυεθνικές.

Η αστυνομία και ο στρατός είναι οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος, η πρώτη στασιάζοντας στους στρατώνες και κατεβαίνοντας στους δρόμους μαζί με τους διαδηλωτές, ο δεύτερος καλώντας σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση, με μήνυμα του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, τον πρόεδρο της χώρας Eβo Μοράλες να παραιτηθεί.

 


Αστυνομικοί σε κλαμπ: 300 άτομα γονατιστά με τα χέρια στο κεφάλι!


               
Τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν στα κοινωνικά δίκτυα περί εισβολής αστυνομικών σε κλαμπ στο Γκάζι το βράδυ του Σαββάτου και κατασταλτικής τρομοκρατίας που ακολούθησε επιβεβαιώνει σε ανάρτησή του στο Facebook ο dj/promoter Γιώργος Απέργης.

Ο ίδιος ήταν παρών και στην ανάρτησή του  κάνει λόγο για θαμώνες «γονατιστούς στο πάτωμα», ανθρώπους με την «πλάτη στον τοίχο» έξω από το κλαμπ και απαράδεκτες συμπεριφορά των αστυνομικών.


Αναλυτικά  η ανάρτηση:

Τρομοκρατική Επίθεση και Ομηρία από το ίδιο σου το Κράτος.

Μετά από 25 χρόνια εμπειρίας και ενασχόλησης στο χώρο της Ηλεκτρονικής Dance σκηνής και απόλυτα καθαρός από ναρκωτικές ουσίες όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο είναι και ευρέως γνωστό, δέχεσαι επίθεση μέσα σε έναν νόμιμο χώρο διασκέδασης.

Το βράδυ του Σαββάτου ήμουν καλεσμένος να παίξω μουσική στο Steam club στην Αθήνα στο Γκάζι. Από νωρίς εκεί με χαρά μου διαπίστωσα ότι οι θαμώνες ήταν αρκετά νέοι υγιείς clubbers γύρω στα 20 χρόνια και κάποιοι μεγαλύτεροι οι οποίοι και ξεχώριζαν καθώς αποδείχτηκε στο τέλος ότι ήταν οι περισσότεροι της δίωξης.

Έχοντας συνεργασία με τον χώρο και έως διοργανωτής στο πρόσφατο παρελθόν γνωρίζω το τεράστιο κόστος το οποίο δαπανάται σε security για την αποφυγή φασαριών και χρήσης ουσιών, το οποίο είναι εμφανές σε όλο τον χώρο.

Μετά το dj set μου και ενώ έχεις πιει 2-3 ποτά και έχοντας θετικά συναισθήματα καθώς είσαι κάτω από την επιρροή της δυνατής μουσικής και τον φωτορυθμικών, γίνεται ΝΤΟΥ από δέκα άτομα μπαίνοντας με βρισιές μέσα στο μαγαζί δημιουργώντας τον πανικό και τον φόβο στον κόσμο. Δίνοντας διαταγές όπως: γονατίστε τώρα!! τα χέρια στα κεφάλια όλοι!!! Μην έχοντας συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είναι αυτοί νομίζεις ότι γίνεται τρομοκρατική επίθεση τύπου Μπατακλάν ή είναι ληστεία τύπου τράπεζας.

Νιώθοντας φυσικά τον φόβο ότι εάν κουνηθείς σε σκοτώσαν. Περνώντας τα λεπτά συνειδητοποιείς ότι είναι της δίωξης. Για μια ώρα η εικόνα είναι μια: 300 άτομα γονατιστά με τα χέρια στο κεφάλι σαν έτοιμα για εκτέλεση μέσα σε χώρο διασκέδασης. Ντροπή και αποτροπιασμός. Μετά μια ώρα και μην έχοντας την δυνατότητα να μιλήσεις ούτε στον διπλανό σου, ούτε στο τηλέφωνο, ούτε να κουνηθείς, ελέγχεσαι και βγαίνεις από το μαγαζί.

Η εικόνα έξω η ίδια, 10 άτομα στημένα με την πλάτη στον τοίχο και τα χέρια ανοιχτά, έτοιμα σαν για εκτέλεση από τούς Ναζί, στους γύρω δρόμους 10 αυτοκίνητα, 3 πούλμαν και γύρω στους 60 αστυνομικούς να την έχουν πέσει λες και βρήκαν την γιάφκα με τους τρομοκράτες.

Μια καθαρά επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης της προσωπικής αξιοπρέπειας με στόχο τον εναλλακτικό χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής.

Δευτέρα σήμερα και νέα από τους περισσότερους φίλους μου δεν έχω και πραγματικά μου κάνει εντύπωση πως σχεδόν κανένας από τους θαμώνες δεν έχει αναρτήσει τίποτα.
Ο φασισμός και η τρομοκρατία δεν θα περάσει!