Η κατασκευή μιας ''είδησης''

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, κείμενο


Πολλές φορές διαβάζουμε δηλώσεις εναντίον της τσαβικής Βενεζουέλας  ή άλλων χωρών που δεν βλέπουν με καλό μάτι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πώς γεννιούνται αυτές οι ειδήσεις; 

Η ισπανική εφημερίδα Moncloa δημοσίευσε σε αποκλειστικότητα τις ηχογραφημένες συνομιλίες της ισπανικής αστυνομίας από μια συνάντηση στη Νέα Υόρκη ανάμεσα σε έναν απεσταλμένο της ισπανικής κυβέρνησης και έναν αντιφρονούντα της Βενεζουέλας.

Ο απεσταλμένος του Διευθυντή της ισπανικής αστυνομίας προσέφερε στον Rafael Isea, πρώην υπουργό Οικονομικών του Ούγκο Τσάβεζ, μια νέα ταυτότητα, ταξιδιωτικά έγγραφα μέχρι και μια «νέα ζωή» στην Ισπανία για τον ίδιο και όλους τους ανθρώπους του, με αντάλλαγμα μια δήλωσή του ότι το κόμμα των Ποδέμος χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Ο επιθεωρητής Jose Angel Fuentes Gago, ο οποίος εκείνη τη περίοδο εργαζόταν στην ολλανδική πρεσβεία, διαβεβαίωσε τον πολιτικό της Βενεζουέλας και τον δικηγόρο του ότι είχε επίσημη εντολή από τον υπουργό εσωτερικών της Ισπανίας και τον πρωθυπουργό (Mαριάνο Ραχόϊ) και όλα αυτά καταγράφονται σε κασέτα που η MONCLOA.COM δημοσιοποίησε σε αποκλειστικότητα.

Η αστυνομία κατέγραψε τον Isea και τον δικηγόρο του χωρίς αυτός να το γνωρίζει, ενώ εξέταζαν τους όρους και τις λεπτομέρειες των δηλώσεών του σχετικά με τη χρηματοδότηση των Ποδέμος από την κυβέρνηση Τσάβεζ. Στη διαπραγμάτευση, που έγινε στο ισπανικό προξενείο της Νέας Υόρκης στις 12 Απριλίου 2016, εκτός από τους Βενεζουελανούς Rafael Isea και τον δικηγόρο του Martín Rodil συμμετείχε ο Jose Manuel Garcia Catalan, πρώην επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (UDEF) και ο τότε αρχιεπιθεωρητής Fuentes Gago , του UDEF.

Στους φόβους του πρώην υπουργού Οικονομικών της Βενεζουέλας Rafael Isea για τυχόν αντίποινα της κυβέρνησης της Βενεζουέλας στα συγγενικά του πρόσωπα που εξακολουθούν να μένουν στη Βενεζουέλα, ο απεσταλμένος της ισπανικής κυβέρνησης του απαντά: «Σας μιλάω με απόλυτη ειλικρίνεια , ακόμη και αν κάποια πράγματα δεν μπορώ να τα πω. Ο τρόπος που η οικογένειά σας θα φύγει από τη χώρα δεν εξαρτάται από μένα, αλλά σας λέω ότι η ισπανική αστυνομία είναι πολύ καλή σε αυτά. Οι  άνθρωποί μας στη Βενεζουέλα έχουν μεγάλη εμπειρία και τώρα έχουμε εκεί και ένα επιθεωρητή με πολλά χρόνια αγώνα ενάντια στη τρομοκρατία της ΕΤΑ. Είναι πολύ έξυπνος άνθρωπος. Τα μέλη της οικογένειάς σας θα φύγουν μαζί του. Από τη Βενεζουέλα μπορούν να πάνε στην Αργεντινή ή οπουδήποτε αλλού και από εκεί να πετάξουν στην Ισπανία, αυτό σας το εγγυόμαστε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, είμαστε σύμφωνοι ;»

Οι δηλώσεις του  Isea  θα παίξουν μεγάλο ρόλο  εκείνη την εποχή, τον Απρίλιο του 2016, υπέρ της κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι , με το κόμμα των Ποδέμος να απειλεί να προσπεράσει στις δημοσκοπήσεις το Σοσιαλιστικό Κόμμα,  δύο μήνες πριν τις εκλογές.

Σήμερα, ο επικεφαλής επιθεωρητής Fuentes Gago κατηγορείται από τον δικαστή Manuel García-Castellón για κλοπή εγγράφων σε άλλη υπόθεση. Οι πράκτορες αυτοί θεωρούνται ο πυρήνας της επονομαζόμενης "αστυνομίας του Λαϊκού Κόμματος", που εμπλέκεται σε πολυάριθμες σκευωρίες του υπουργείου Εσωτερικών, επί υπουργίας Jorge Fernández Díaz.