Δεν πρόκειται για «κεραυνούς εν αιθρία»

 

Στη Γαλλία «κάτι» κινείται εδώ και αρκετό καιρό, και σε πολύ διαφορετική κλίμακα.

Αντίθετοι στο υγειονομικό πάσο (pass sanitaire)  και την αστυνομικού χαρακτήρα διαχείρισή της πανδημίας, είναι όχι μόνο όλα τα αριστερά κόμματα - η France Insoumise, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Nouveau Parti Anticapitaliste και η Lutte Ouvrière -  αλλά και η μεγαλύτερη εργατική συνομοσπονδία, CGT , και το συνδικάτο των αγροτών, η Confederation Paysanne, πέρα φυσικά από- τις πιο διαφορετικές συλλογικότητες του κινήματος, της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής κριτικής.

Συλλογικότητες συντρόφων παρεμβαίνουν σε διαδηλώσεις κατά του υγειονομικού πάσου προκειμένου να μην αφήσουν περιθώρια στις πιο διφορούμενες ή δεξιές υποκειμενικότητες και για να παρέχουν διαφορετικές αναγνώσεις από τις αναγνώσεις κάποιων συνωμοσιολόγων   για τα εμβόλια.

Δεν πρόκειται για «κεραυνούς εν αιθρία»: οι πέρα των Άλπεων, ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές του 2020, δεν συνθηκολόγησαν με την ενιαία ιοκεντρική σκέψη.

ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ

 

Κι όπως επισημαίνει ένας φίλος, «Και στο Βόλο και παντού, οι διαπιστώσεις είναι ίδιες. Η λοβοτομή, πέτυχε.»

ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ

Μια πόλη σε λήθαργο. Αγκυροβολημένη στα τσιπουράδικα, παρακολουθεί με απάθεια την λεηλασία της. Παρέδωσε τα κλειδιά της σε ανθρώπους της νύχτας και σηκώνει αδιάφορα τους ώμους στον καθημερινό διασυρμό της αξιοπρέπειάς της.

Μια πόλη σε ανοσοκαταστολή. Που δεν έχει άμυνες στην κοροϊδία, στη διαφθορά, στην αδιαφάνεια. Που έχει συνηθίσει στο κακό νερό, στον βρώμικο αέρα, στους μοχθηρούς ανθρώπους. Που ξεχνάει τα πάντα με λίγες φωταψίες και πυροτεχνήματα.

Μια πόλη που έχει αποδεχτεί το ρόλο μαύρης τρύπας. Που καταπίνει στο εργοστάσιο της όσα σκουπίδια άλλες χώρες αρνούνται να δεχτούν. Και κάνει μετά ευλαβικές υποκλίσεις στην πολυεθνική, όταν μαζί με το άφθονο δηλητήριο προσφέρει και λίγα καθρεφτάκια σε χορηγίες και υποτροφίες.

Μια πόλη που δέχεται να την κακοποιούν. Χωρίς ερωτήσεις και επιφυλάξεις ετοιμάζεται τώρα να δεχτεί την ευλογία μιας ολέθριας επένδυσης από το Κατάρ που θα αλλοιώσει ολοκληρωτικά το παράκτιο τοπίο, το οικοσύστημα και τον ορίζοντα της.

Μια πόλη που αυτοκτονεί. Τάνκερ καυσίμων θα μπαινοβγαίνουν στο μικρό λιμάνι της και μια πλατφόρμα υγροποιημένου αερίου θα συνοδεύει το τσούγκρισμα των ποτηριών στα τσιπουράδικα με το τικ-τακ μιας ωρολογιακής βόμβας.

(Κώστας Μανωλίδης)

Andreas Xiromeritis 

[----->]

Δεν έπεσε απ' τα σύννεφα

 

Αμερικανός Πρεσβευτής Πάϊατ.

=====================================

"Μένω έκπληκτος, γιατί έχω πει στο παρελθόν πως αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τα τέσσερα μέρη, που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας, είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και το Στεφανοβίκειο κατά τη διάρκεια της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ"!