Δ.Στρατούλης:Η νέα μνημονιακή κυβερνητική εγκύκλιος συνεχίζει την καταστροφή των συντάξεων

 
Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας εφαρμόζει πλήρως το δεύτερο πακέτο μέτρων μείωσης των συντάξεων και αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως προβλέπεται ρητά στο 3ο μνημόνιο, που ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και οι ΑΝΕΛ, με στόχο την αφαίρεση από τα εισοδήματα των συνταξιούχων περίπου 2 δις ευρώ τον χρόνο. Με αυτή την εγκύκλιο προωθούνται:
·     Περικοπή του μη ανταποδοτικού (δηλαδή του λεγόμενου προνοιακού) μέρους της κατώτερης σύνταξης καθώς και του ΕΚΑΣ σε όλους τους νέους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 67, δηλαδή μειώσεις έως και 41%. Η κατώτερη σύνταξη θα πάει για το ΙΚΑ από 486 ευρώ μηνιαία στα 338 ευρώ και στον ΟΓΑ η σύνταξη των 360 ευρώ θα μειωθεί μέχρι και 66%, ενώ οι αναπηρικές συντάξεις κυριολεκτικά θα σφαγιαστούν.
·     Περικοπή της κατώτερης σύνταξης για όλους τους νέους συνταξιούχους πάνω από 67 ετών από 486 ευρώ μηνιαία στα 390 ευρώ, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού της.
·     Πάγωμα της μειωμένης σύμφωνα με τα παραπάνω κατώτερης σύνταξης, έως το 2021 (πάγωμα 509.000 συντάξεων του Ι.Κ.Α.).
·     Αναδρομική Εφαρμογή από 1-1-2015 των νόμων 3863/2010 και 3865/2010 και των έμμεσων ή άμεσων νέων, που επιφέρει η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων (εγγυημένη από το κράτος μόνο η βασική σύνταξη 360 ευρώ μηνιαία και μειωμένη ανταποδοτική σύνταξη λόγω χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης).
·     Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε από το 2022 και μετά η ηλικία που θα μπορεί κανείς να βγει στην πλήρη σύνταξη να είναι τα 67 έτη είτε τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης και τα 62 για μειωμένη, με ποινή πρόωρης συνταξιοδότησης που αυξάνεται από -6% ανά έτος σε -16%. Καταργούνται αναδρομικά μετά την 1-7-2015 όλα τα κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλος αριθμός θεμελιωμένων δικαιωμάτων στο δημόσιο τομέα.
Είχε προηγηθεί από 1η του φετινού Σεπτεμβρίου το πρώτο πακέτο κατεδάφισης των συντάξεων του 3ου μνημονίου με αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από 4% σε 6% στις κύριες και από 0% σε 6% στις επικουρικές συντάξεις, με αποτέλεσμα την αντίστοιχη μείωση των συντάξεων και την επιβάρυνση των συνταξιούχων κατά 854 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Ακολουθούν μέχρι το τέλος του χρόνου και τα υπόλοιπα αντιασφαλιστικά πακέτα του 3ου μνημονίου, ώστε να ολοκληρωθεί η μετάλλαξη της κοινωνικής ασφάλισης από δημόσια, καθολική και αλληλέγγυα σε ατομική – κεφαλαιοποιητική και οι συντάξεις να μετατραπούν σε απλά φιλοδωρήματα, με μέτρα όπως:
·     Εφαρμογή της « ρήτρας μηδενικού ελλείμματος», δηλαδή νέα  περικοπή από 1-1-2015 επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ παροχών.
·      Σταδιακή μείωση των δικαιούχων του Ε.Κ.Α.Σ. έως την κατάργησή του ως το τέλος του 2019, μέτρο που αφορά 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που θα ζουν πλέον κάτω από τα όρια της φτώχειας. Κατάργηση από το 2016 του Ε.Κ.Α.Σ. για το 20% των δικαιούχων, που το μηνιαίο εισόδημά τους θα μειωθεί 193 ευρώ κατά μέσο όρο.
·     Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων χρηματοδότησης ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και των παροχών με τις προϋποθέσεις του Ι.Κ.Α. για όλα τα ταμεία. Από τα μέτρα αυτά, θα έχουμε αυξήσεις των εισφορών σε ΟΓΑ (θα τριπλασιαστούν), ΝΑΤ και ΟΑΕΕ, αφού θα επέλθει δραματική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης στον ΟΓΑ - σήμερα αγγίζει το 85% των εσόδων του-, στο ΝΑΤ - σχεδόν 90% των εσόδων του- και στον ΟΑΕΕ.
·     Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο).
·     Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος εφαρμογής (2,6-3 δις το χρόνο, ήτοι 1,5% του ΑΕΠ) της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις κατά την περίοδο 2010-2012. 
·     Αύξηση επιτοκίου από 3% σε 5% και μείωση του αριθμού των δόσεων με βάση εισοδηματικά κριτήρια σε βάρος των 300.000 οφειλετών, που ρύθμισαν οφειλές τους ύψους 5,66 δις ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.
·     Κατάργηση αντιμνημονιακών συνταξιοδοτικών διατάξεων των ν.4325/2015 και ν.4331/2015, με τις οποίες επανήλθαν οι συντάξεις σε υπερήλικες ανασφάλιστους και ομογενείς, έγινε συμψηφισμός σύνταξης με οφειλές στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ κλπ.
·     Μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών –παροχών με στόχο την μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε πλήρως κεφαλαιοποιητικό, καθώς και για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, σύνδεση των εισφορών με το εισόδημά τους.
Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι στα μνημόνια δεν χωρούν ούτε κοινωνικά ισοδύναμα ούτε παράλληλα προγράμματα, που υποσχέθηκε προεκλογικά η σημερινή κυβέρνηση. Τα καταστροφικά μνημόνια ή τα εφαρμόζεις πιστά ή τα καταργείς. Ενδιάμεσος δρόμος, λόγω της ταπεινωτικής κηδεμονίας των δανειστών, δεν υπάρχει. Οι λαϊκοί αγώνες είναι σήμερα αναγκαίοι όσο ποτέ για να αποτρέψουν την εφαρμογή αυτών των συνταξιοκτόνων μέτρων και να καταργήσουν τα μνημόνια και τη λιτότητα.  
                                                                                            Αθήνα 30/9/2015
                                                                                             Γραφείο Τύπου 

Ο πολιτευτής *



Στίχοι: Διονύσης Σαββόπουλος

Μουσική:
Διονύσης Σαββόπουλος

Αυτά τα λόγια με σφίξανε σαν πένσα,
τα είπε χθες το βράδυ μια ψυχή
κι ένας φαλάκρας, απ’ έξω και από μέσα χαμογελούσε,
ναι, γιατί να σκοτιστεί.

Θυμάσαι που βαλάντωνες εκεί στην εξορία
και διάβαζες και Ρίτσο και αρχαία τραγωδία;
τώρα κοκορεύεσαι επάνω στον εξώστη
και μιλάς στο πόπολο σαν τον ναυαγοσώστη.

Στη φοιτητριούλα που σ’ έχει ερωτευτεί
θα σε καταγγείλω πονηρέ πολιτευτή.
Τζάμπα χαραμίζει θα πάω να της πω
το νεανικό της και αγνό ενθουσιασμό.

Εκείνο που υψώνεται και σε εκμηδενίζει
είναι της καρδούλας μου το φως που ξεχειλίζει
και ότι σε γλιτώνει και σου δίνει την αιτία
είναι που χρειάζεται και η γραφειοκρατία.

Ο πρώτος προβοκάτορας απ’ όλους στη ζωή μου
είναι η αφεντιά σου που αντιγράφει τη φωνή μου.
άλλαξες το σώμα μου με έπιπλα και σκεύη
σαν τον σοσιαλισμό που σε βολεύει.

Χαρά να σε γιαούρτωνα εκεί που ρητορεύεις
εκεί που με χειροκροτάς χωρίς να το πιστεύεις
παίρνεις την αλήθεια μου και μου την κάνεις λιώμα
απ’ το πόδι με τραβάς βαθιά μέσα στο χώμα.


* ΠΡΟΣΟΧΗ : Ουδεμία σχέση έχει με πραγματικά πρόσωπα,γεγονότα  και καταστάσεις

Έχει αρχίσει να ζεσταίνεται η ατμόσφαιρα



Το σενάριο της Λιβύης επαναλήφθηκε, όταν γαλλικά μαχητικά απογειώθηκαν από μυστική βάση και κατευθύνθηκαν προς την ανατολική Συρία, όπου βομβάρδισαν και κατέστρεψαν ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης της πολιτοφυλακής του Ισλαμικού Κράτους. Ο Σοσιαλιστής Hollande δικαιολόγησε την στρατιωτική επιχείρηση, που είχε ανακοινωθεί με τυμπανοκρουσίες πριν λίγες μέρες, ότι έγινε για λόγους «προστασίας της εθνικής ασφάλειας της χώρας». Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο πρόκειται για «νόμιμη αυτοάμυνα», αφού οι τρομοκράτες που εκπαιδευόντουσαν στην περιοχή που βομβάρδισαν τα  γαλλικά βομβαρδιστικά ήταν έτοιμοι να πλήξουν γαλλικούς στόχους.

Μια επιλογή που, όπως δείχνουν ορισμένες δημοσκοπήσεις, φαίνεται να υποστηρίζει η πλειοψηφία των γάλλων πολιτών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του  Γαλλικού Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων, Ifop, οι Γάλλοι είναι υπέρ της συμμετοχής του Παρισιού σε μια χερσαία επέμβαση στη Συρία κατά των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους(
ISIS). Το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων αναφέρει ότι το 56% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, ενώ το  40%, ωστόσο, είναι αντίθετο με τη συμμετοχή της χώρας σε μια επικίνδυνη στρατιωτική περιπέτεια.
Στην πραγματικότητα, η γαλλική διοίκηση, η οποία δεν απέκλεισε νέες βομβιστικές επιθέσεις μέσα στις επόμενες ημέρες, αποκλείει την προοπτική μιας χερσαίας επίθεσης διότι, όπως εξήγησε ο ίδιος ο Ολάντ, τη θεωρεί εντελώς «μη ρεαλιστική».

Εν τω μεταξύ, πολλές αντιδράσεις πυροδότησε η επιλογή τριών βουλευτών, της σοσιαλιστικής πλειοψηφίας – του Gérard Bapt, του Christian Hutin και του Jerome Lambert  - να φύγουν αμέσως για τη Συρία. «Έχουμε έναν κοινό εχθρό, το Ισλαμικό Κράτος. Έτσι θα ήταν αρκετά έξυπνο να κάνουμε ένα κοινό μέτωπο με τον Ασάντ», δήλωσε ο Lambert, προκαλώντας την οργή του Σοσιαλιστικού Κόμματος και όλων των πολιτικών σχηματισμών που πρώτη τους προτεραιότητα έχουν την ανατροπή της κυβέρνησης Άσαντ.
 
Αλλά το ενδεχόμενο άμεσης επέμβασης της Γαλλίας στη Συρία διέσπασε και τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς.
 Ενώ ορισμένα τμήματα του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος δεν δείχνουν ιδιαίτερα εχθρικά στην απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει επιδρομές σε συριακό έδαφος, χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης της Συρίας και χωρίς κάποια στοιχειώδη έστω κάλυψη από τον ΟΗΕ, στελέχη και μέλη του κόμματος που αναφέρονται στην τάση «Faire vivre le PCF» ("να ξαναζήσει το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα") έκαναν έκκληση για αντίσταση στην πολεμοχαρή πολιτική του Παρισιού, αφού σε καμία περίπτωση  δεν στοχεύει στην ήττα και την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους, αλλά στην ανατροπή και μόνο της κυβέρνησης της Δαμασκού . «Για όσα συμβαίνουν στη Συρία η Γαλλία - γράφουν οι γάλλοι κομμουνιστές - φέρει ήδη ένα μέρος της ευθύνης. 

Όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Τουρκία και οι χώρες του Κόλπου,έτσι και η Γαλλία διάλεξε να στηρίξει οικονομικά και στρατιωτικά τους ισλαμιστές. Επέμβηκε στις εσωτερικές υποθέσεις μιας κυρίαρχης χώρας προκειμένου να ανατρέψει το συριακό καθεστώς. (...) Οι συνέπειες αυτής της παρέμβαση είναι γνωστές. Τα ισλαμιστικά κινήματα, βαριά οπλισμένα, παρεμβαίνουν στο Ιράκ, όπως και στη Συρία. 

Οι άμαχοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες και στριμώχνονται κατά δεκάδες χιλιάδες σε στρατόπεδα προσφύγων, περιμένοντας καλύτερες μέρες. Η τελευταία κοσμική χώρα στην περιοχή, μια χώρα ανεπτυγμένη, κατευθύνεται προς το χάος. Όπως η Λιβύη, όπως το Αφγανιστάν, όπως το Ιράκ. Οπου επεμβαίνει ο ιμπεριαλισμός παράγεται το ίδιο αποτέλεσμα».


Στην έκκληση της ομάδας των γάλλων κομουνιστών αναφέρεται επίσης,και πολύ σωστά, ότι «δεν είναι σαφές αν ο πραγματικός στόχος της στρατιωτικής επέμβασης είναι η εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους  ή το πως να αποφευχθεί μια στρατιωτική νίκη του συριακού καθεστώτος. Μήπως ο πραγματικός λόγος της στρατιωτικής επέμβασης της Γαλλίας είναι ο φόβος που της προκαλεί η Ρωσία στη Συρία, παρά η προέλαση των ισλαμιστών; ».

Το ερώτημα που βάζει ένα τμήμα του PCF το οποίο φαίνεται πιο αποφασισμένο από τους υπόλοιπους δεν είναι αβάσιμο και αυτό φαίνεται από την έντονη αντίδραση της Μόσχας στην γαλλική επιδρομή στη Συρία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα στο βομβαρδισμό του Rafale. Η εκπρόσωπος του Marija Zakharova έγραψε στο facebook ότι η δράση της Γαλλίας έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Η βομβιστική επίθεση, η οποία πραγματοποιείται χωρίς διαβούλευση με τη Δαμασκό ή την εντολή των Ηνωμένων Εθνών, γράφει η Zakharova, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πράξη «υποχρεωτικά αυτοάμυνας». 

«Θα ήθελα να γνωρίζω λεπτομερώς την έννοια της αυτοάμυνας, με τη μορφή των αεροπορικών βομβαρδισμών στο έδαφος ενός κράτους που δεν επιτίθεται σε κανέναν, χωρίς τη συγκατάθεσή του, καθώς επίσης και το πώς αυτή η έννοια αντιστοιχεί στο διεθνές δίκαιο. Είναι πραγματικά παράξενο: το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι προσάρτηση, ενώ οι βομβιστικές επιθέσεις, χωρίς εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κυβέρνησης, είναι αυτοάμυνα », δήλωσε η Zakharova η οποία στη συνέχεια πρόσθεσε:

« Είναι σαφές ότι το ισλαμικό κράτος αποτελεί απειλή για ολόκληρο τον κόσμο, αλλά αγαπητοί κύριοι: πρώτον, ποιανού δημιούργημα είναι; Δεύτερον, με ποιο νόμιμο δικαίωμα επιχειρείται στα εδάφη  ενός κυρίαρχου κράτους, παρακάμπτοντας τη νόμιμη κυβέρνηση που όχι μόνο δεν υποστηρίζει , αλλά πολεμά γενναία το ίδιο το Ισλαμικό Κράτος; Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση « διεθνές δίκαιο», είναι η καταπάτησή του υπό τα βλέμματα μιας σοκαρισμένης διεθνούς κοινότητας».

Εν τω μεταξύ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με τη Συρία, δήλωσε ότι στη χώρα υπάρχει μόνο ένας νόμιμος στρατός και είναι ο στρατός του προέδρου Μπασάρ Άσαντ. Ο Πούτιν αναφέρθηκε και στις πρόσφατες ακροάσεις της αμερικανικής Γερουσίας, όπου οι εκπρόσωποι του Πενταγώνου παραδέχθηκαν ότι σκόπευαν να εκπαιδεύσουν 5 έως 6.000 μαχητές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι στη συνέχεια ανέβηκαν στους 12.000, αλλά στο τέλος αποδείχθηκε ότι ήταν μόνο 60: όλα άλλοι, με τα όπλα που τους έχουν δοθεί από το Πεντάγωνο, πέρασαν στις γραμμές του ISIS ή της Αλ Κάιντα ή έχουν γίνει καπνός.