CHRIS HEDGES* : ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΔΑΞΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

 CHRIS HEDGES* : ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΔΑΞΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Οι χωρίς καμία διάκριση πυροβολισμοί εναντίον Ισραηλινών από τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις αντίστασης, οι απαγωγές αμάχων, ο καταιγισμός ρουκετών κατά του Ισραήλ, οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ποικίλων στόχων, από τανκς μέχρι φωλιές αυτόματων πολυβόλων, είναι η οικεία γλώσσα του ισραηλινού κατακτητή. Το Ισραήλ μιλάει αυτή τη γλώσσα της αιματοβαμμένης βίας στους Παλαιστίνιους από τότε που οι σιωνιστικές πολιτοφυλακές κατέλαβαν πάνω από το 78% της ιστορικής Παλαιστίνης, κατέστρεψαν περίπου 530 παλαιστινιακά χωριά και πόλεις και σκότωσαν περίπου 15.000 Παλαιστίνιους σε περισσότερα από 70 επεισόδιά σφαγών. Περίπου 750.000 Παλαιστίνιοι εκκαθαρίστηκαν εθνοτικά μεταξύ 1947 και 1949 για να δημιουργηθεί το κράτος του Ισραήλ το 1948.

 

 

Η απάντηση του Ισραήλ σε αυτές τις ένοπλες εισβολές θα είναι μια γενοκτονική επίθεση στη Γάζα. Το Ισραήλ θα σκοτώσει δεκάδες Παλαιστίνιους για κάθε Ισραηλινό που θα σκοτωθεί. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν ήδη πεθάνει στις αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ από την έναρξη της "Επιχείρησης Al-Aqsa Flood" το πρωί του Σαββάτου, η οποία άφησε πίσω της 700 Ισραηλινούς νεκρούς.

 

 

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου προειδοποίησε την Κυριακή τους Παλαιστίνιους στη Γάζα να "φύγουν αμέσως" γιατί το Ισραήλ θα "μετατρέψει σε ερείπια όλα τα κρησφύγετα της Χαμάς".

 

 

Αλλά πού πρέπει να πάνε οι Παλαιστίνιοι της Γάζας; Το Ισραήλ και η Αίγυπτος αποκλείουν τα χερσαία σύνορα. Δεν υπάρχει έξοδος από τον αέρα ή τη θάλασσα, οι οποίες ελέγχονται από το Ισραήλ.

 

 

Η συλλογική τιμωρία κατά των αθώων είναι μια γνωστή τακτική που χρησιμοποιούν οι αποικιοκράτες. Τη χρησιμοποιήσαμε εναντίον των ιθαγενών Αμερικανών και αργότερα στις Φιλιππίνες και στο Βιετνάμ. Οι Γερμανοί τη χρησιμοποίησαν εναντίον των Herero και των Namaqua στη Ναμίμπια. Οι Βρετανοί τη χρησιμοποίησαν στην Κένυα και τη Μαλαισία.

 

 

 

Οι Ναζί τη χρησιμοποίησαν στις κατεχόμενες περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης, της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης. Το Ισραήλ ακολουθεί το ίδιο μοτίβο. Θάνατος για θάνατο. Φρικαλεότητα για φρικαλεότητα. Αλλά είναι πάντα ο κατακτητής που ξεκινά αυτόν τον μακάβριο χορό και ανταλλάσσει σωρούς πτωμάτων με σωρούς πτωμάτων.

 

 

Δεν είναι θέμα υπεράσπισης των εγκλημάτων πολέμου της μιας ή της άλλης πλευράς. Δεν έχει να κάνει με το αν χαιρόμαστε με τις επιθέσεις. Έχω δει αρκετή βία στα κατεχόμενα ισραηλινά εδάφη, όπου παρακολουθώ τη σύγκρουση εδώ και επτά χρόνια, και απεχθάνομαι τη βία. Αλλά αυτός είναι ο γνωστός επίλογος όλων των αποικιοκρατικών σχεδίων. Τα καθεστώτα που εμφυτεύονται και συντηρούνται με τη βία γεννούν βία. Ο απελευθερωτικός πόλεμος της Αϊτής. Οι Μάου Μάου στην Κένυα. Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο στη Νότια Αφρική. Αυτές οι εξεγέρσεις δεν είναι πάντα επιτυχείς, αλλά ακολουθούν γνωστά μοτίβα. Οι Παλαιστίνιοι, όπως όλοι οι αποικιοκρατούμενοι λαοί, έχουν το δικαίωμα στην ένοπλη αντίσταση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. 

 

 

 

Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για μια δίκαιη λύση με τους Παλαιστίνιους. Έχει οικοδομήσει ένα κράτος απαρτχάιντ και έχει απορροφήσει σταθερά όλο και μεγαλύτερα τμήματα της παλαιστινιακής γης σε μια εκστρατεία αργής αλλά σταθερής εθνοκάθαρσης. Το 2007, μετέτρεψε τη Γάζα στη μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου.

 

 

 

Τι περιμένει το Ισραήλ ή η παγκόσμια κοινότητα; Πώς μπορεί κανείς να παγιδεύει 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα, τους μισούς από αυτούς άνεργους, σε ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη του πλανήτη για 16 χρόνια, να μειώνει το προσδόκιμο της ζωής των κατοίκων της, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά, σε επίπεδα απλής επιβίωσης, να τους έχει στερήσει βασικές ιατρικές προμήθειες, τρόφιμα, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα να χρησιμοποιεί επιθετικά αεροσκάφη, πυροβολικό, μηχανοκίνητες μονάδες, πυραύλους, ναυτικά πυροβόλα και μονάδες πεζικού για να σφάζει στην τύχη άοπλους πολίτες και να μην περιμένει βίαιη απάντηση; Το Ισραήλ διεξάγει αυτή τη στιγμή κύματα αεροπορικών επιθέσεων στη Γάζα, προετοιμάζει χερσαία εισβολή και έχει κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα στη Γάζα, το οποίο συνήθως λειτουργεί μόνο για δύο με τέσσερις ώρες την ημέρα.

 

 

 

Πολλοί από τους μαχητές της αντίστασης που διείσδυσαν στο Ισραήλ γνώριζαν χωρίς αμφιβολία ότι θα σκοτωθούν. Αλλά όπως οι αντιστασιακοί σε άλλους απελευθερωτικούς πολέμους, αποφάσισαν ότι αν δεν μπορούσαν να επιλέξουν πώς θα ζήσουν, θα επέλεγαν πώς θα πεθάνουν.

 

 

Ήμουν στενός φίλος της Alina Margolis-Edelman, η οποία συμμετείχε στην ένοπλη αντίσταση στην εξέγερση του γκέτο της Βαρσοβίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο σύζυγός της, Marek Edelman, ήταν ο υποδιοικητής της εξέγερσης και ο μόνος ηγέτης που επέζησε από τον πόλεμο. Οι Ναζί είχαν σφραγίσει 400.000 Πολωνοεβραίους στο γκέτο της Βαρσοβίας. Οι παγιδευμένοι Εβραίοι πέθαναν κατά χιλιάδες από πείνα, ασθένειες και αδιάκριτη βία. Όταν οι Ναζί άρχισαν να μεταφέρουν τους εναπομείναντες Εβραίους σε στρατόπεδα εξόντωσης, οι αντιστασιακοί αντιστάθηκαν. Κανείς δεν περίμενε να επιβιώσει.

 

 

 

Μετά τον πόλεμο, ο Marek Edelman  καταδίκασε τον σιωνισμό ως ρατσιστική ιδεολογία που χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει την κλοπή της παλαιστινιακής γης. Πήρε το μέρος των Παλαιστινίων, υποστήριξε την ένοπλη αντίστασή τους και συναντήθηκε συχνά με Παλαιστίνιους ηγέτες. Βροντοφώναξε κατά της οικειοποίησης του Ολοκαυτώματος από το Ισραήλ για να δικαιολογήσει την καταστολή του παλαιστινιακού λαού. Ενώ το Ισραήλ τροφοδοτούσε τη μυθολογία της εξέγερσης του γκέτο, αντιμετώπιζε τον μοναδικό επιζώντα ηγέτη της εξέγερσης, ο οποίος αρνήθηκε να εγκαταλείψει την Πολωνία, ως παρία. Ο Έντελμαν κατάλαβε ότι το μάθημα του Ολοκαυτώματος και της εξέγερσης των γκέτο είναι ότι οι Εβραίοι δεν είναι ηθικά ανώτεροι ή αιώνια θύματα. Η ιστορία, είπε ο Marek Edelman, ανήκει σε όλους. Οι καταπιεσμένοι, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων, είχαν το δικαίωμα να αγωνιστούν για ισότητα, αξιοπρέπεια και ελευθερία.

 

 

 

"Το να είσαι Εβραίος σημαίνει να είσαι πάντα με τους καταπιεσμένους και ποτέ με τους καταπιεστές", είπε ο Edelman.

 

 

 

Η εξέγερση της Βαρσοβίας εμπνέει εδώ και καιρό τους Παλαιστίνιους. Εκπρόσωποι της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) συνήθιζαν να καταθέτουν στεφάνι στην ετήσια εκδήλωση μνήμης της εξέγερσης στην Πολωνία στο μνημείο του γκέτο της Βαρσοβίας.

 

 

 

Όσο περισσότερο ο αποικιοκράτης ασκεί βία για να υποτάξει τον κατεχόμενο, τόσο περισσότερο μετατρέπεται σε τέρας. Η σημερινή κυβέρνηση του Ισραήλ απαρτίζεται από Εβραίους εξτρεμιστές, φανατικούς σιωνιστές και θρησκευτικούς φανατικούς που διαλύουν την ισραηλινή δημοκρατία και ζητούν την εκδίωξη ή τη μαζική δολοφονία των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν στο Ισραήλ.

 

 

Ο ισραηλινός φιλόσοφος Yeshayahu Leibowitz, τον οποίο ο Isiah Berlin αποκάλεσε "συνείδηση του Ισραήλ", προειδοποίησε ότι αν το Ισραήλ δεν διαχωρίσει την εκκλησία από το κράτος θα δημιουργήσει ένα διεφθαρμένο ραβινάτο που θα μετατρέψει τον ιουδαϊσμό σε φασιστική αίρεση.

 

 

"Ο θρησκευτικός εθνικισμός είναι για τη θρησκεία ό,τι ήταν ο εθνικοσοσιαλισμός για τον σοσιαλισμό", είπε ο Leibowitz, ο οποίος πέθανε το 1994.

 

 

 

Είχε συνειδητοποιήσει ότι η τυφλή λατρεία του στρατού, ειδικά μετά τον πόλεμο του 1967 που κατέκτησε το αιγυπτιακό Σινά, τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ) και τα συριακά υψίπεδα του Γκολάν, ήταν επικίνδυνη και θα οδηγούσε στην τελική καταστροφή του Ισραήλ, μαζί με κάθε ελπίδα δημοκρατίας.

 

 

 

"Η κατάστασή μας θα επιδεινωθεί σε εκείνη ενός δεύτερου Βιετνάμ, ενός διαρκώς κλιμακούμενου πολέμου χωρίς προοπτική τελικής επίλυσης", προειδοποίησε.

 

 

Προέβλεψε ότι "οι Άραβες θα είναι οι εργαζόμενοι και οι Εβραίοι οι διαχειριστές, οι επιθεωρητές, οι αξιωματούχοι και η αστυνομία - ειδικά η μυστική αστυνομία". Ένα κράτος που θα κυβερνούσε έναν εχθρικό πληθυσμό 1,5-2 εκατομμυρίων αλλοδαπών θα γινόταν αναγκαστικά ένα κράτος μυστικής αστυνομίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση, την ελευθερία του λόγου και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η διαφθορά που χαρακτηρίζει κάθε αποικιακό καθεστώς θα επικρατούσε και στο κράτος του Ισραήλ. Η διοίκηση θα έπρεπε να καταστείλει την αραβική εξέγερση από τη μία πλευρά και να αποκτήσει Άραβες κουίσλινγκ από την άλλη. Υπάρχουν επίσης βάσιμοι λόγοι να φοβόμαστε ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας, που μέχρι τώρα ήταν ένας στρατός του λαού, θα εκφυλιστούν ως αποτέλεσμα της μετατροπής τους σε στρατό κατοχής και ότι οι διοικητές τους, που έχουν γίνει στρατιωτικοί ηγέτες, θα μοιάζουν με τους συναδέλφους τους από άλλα έθνη".

 

 

 

Είδε ότι μια παρατεταμένη κατοχή των Παλαιστινίων θα δημιουργούσε αναπόφευκτα "στρατόπεδα συγκέντρωσης".

 

 

"Το Ισραήλ", είπε, "δεν αξίζει να υπάρχει και δεν αξίζει τον κόπο να το διατηρήσουμε".

 

 

Η επόμενη φάση αυτού του αγώνα θα είναι μια μαζική εκστρατεία βιομηχανικών σφαγών στη Γάζα από το Ισραήλ, η οποία έχει ήδη αρχίσει. Το Ισραήλ είναι πεπεισμένο ότι μεγαλύτερα επίπεδα βίας θα συντρίψουν οριστικά τις παλαιστινιακές φιλοδοξίες. Το Ισραήλ κάνει λάθος. Ο τρόμος που προκαλεί το Ισραήλ είναι ο τρόμος που θα νιώσει.

 

 

================

 *Βραβευμένος με το βραβείο Πούλιτζερ δημοσιογράφος, ανταποκριτής στο εξωτερικό για δεκαπέντε χρόνια στους New York Times, όπου ήταν επικεφαλής του γραφείου για τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Προηγουμένως, εργάστηκε στο εξωτερικό για τις εφημερίδες The Dallas Morning News, The Christian Science Monitor και NPR. Είναι ο οικοδεσπότης της εκπομπής The Chris Hedges Report.

 

 

 

https://scheerpost.com/2023/10/08/chris-hedges-palestinians-speak-the-language-of-violence-israel-taught-them/?fbclid=IwAR01ecEnO412hvjm3yJ_GXNU8Bu8F7eYZ1csiMVtvUnzvsfDWWELoWefj-k

 


Gideon Levy : Θα πάρει το Ισραήλ το μάθημά του; Όχι.

 

Gideon Levy

Haaretz - 09.10.2023

Πίσω από όλα αυτά τα ψέματα, η ισραηλινή αλαζονεία· η ιδέα ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, ότι δεν θα πληρώσουμε ποτέ το τίμημα και ότι δεν θα τιμωρηθούμε γι' αυτό. Ότι θα συνεχίζουμε ανενόχλητοι.

Θα συλλαμβάνουμε, θα σκοτώνουμε, θα καταδιώκουμε, θα απαλλοτριώνουμε και θα προστατεύουμε τους εποίκους που είναι απασχολημένοι με τα πογκρόμ τους. Θα επισκεφθούμε τον τάφο του Ιωσήφ, τον τάφο του Οθνιήλ και τον βωμό του Ιησού του Ναυή στα παλαιστινιακά εδάφη, και φυσικά το Όρος του Ναού - πάνω από 5.000 Εβραίοι μόνο στη γιορτή του Σουκότ.

Θα πυροβολούμε αθώους ανθρώπους, θα τους βγάζουμε τα μάτια και θα τους σπάμε τα κεφάλια, θα εκδιώκουμε, θα κατάσχουμε, θα ληστεύουμε, θα αρπάζουμε τους ανθρώπους από τα κρεβάτια τους, θα πραγματοποιούμε εθνοκάθαρση και φυσικά θα συνεχίζουμε την απίστευτη πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας και όλα θα είναι εντάξει.

Θα χτίσουμε ένα τρομακτικό φράχτη γύρω από τη Γάζα - μόνο το υπόγειο τείχος κόστισε 3 δισεκατομμύρια σέκελ (765 εκατομμύρια δολάρια) - και θα είμαστε ασφαλείς. Θα βασιστούμε στις ιδιοφυΐες της μονάδας κυβερνοπληροφόρησης 8200 του στρατού και στους πράκτορες της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet που γνωρίζουν τα πάντα. Θα μας προειδοποιήσουν εγκαίρως.

Θα μεταφέρουμε μισό στρατό από τα σύνορα της Γάζας στα σύνορα της Χαβάρα στη Δυτική Όχθη, μόνο και μόνο για να προστατεύσουμε τον ακροδεξιό νομοθέτη Ζβι Σουκότ και τους εποίκους. Και όλα θα είναι εντάξει, τόσο στη Χαβάρα όσο και στο πέρασμα του Ερέζ προς τη Γάζα.

Αποδεικνύεται ότι ακόμη και ο πιο εξελιγμένος και ακριβός φράχτης στον κόσμο μπορεί να παραβιαστεί με μια παλιά μπουλντόζα που βγάζει καπνό, όταν το κίνητρο είναι μεγάλο. Αυτός ο αλαζονικός φράχτης μπορεί να διασχιστεί με ποδήλατα και μηχανάκια, παρά τα δισεκατομμύρια που ξοδεύτηκαν σε αυτό και παρά τους ακριβοπληρωμένους διάσημους εμπειρογνώμονες και εργολάβους.

Σκεφτήκαμε ότι θα συνεχίζουμε να κατεβαίνουμε στη Γάζα, να σκορπάμε μερικά ψίχουλα με τη μορφή δεκάδων χιλιάδων ισραηλινών αδειών εργασίας - πάντα υπό την προϋπόθεση της καλής συμπεριφοράς - και να τους κρατάμε όλους φυλακισμένους. Θα τα βρούμε με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Παλαιστίνιοι θα ξεχαστούν μέχρι να εξαφανιστούν, όπως θα ήθελαν αρκετοί Ισραηλινοί.

Θα συνεχίσουμε να κρατάμε χιλιάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους, μερικές φορές χωρίς δίκη, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι πολιτικοί κρατούμενοι. Και δεν θα δεχτούμε να συζητήσουμε την απελευθέρωσή τους ακόμα κι αν βρίσκονται στη φυλακή για δεκαετίες. Θα τους πούμε ότι μόνο με τη βία οι κρατούμενοί τους θα δουν την ελευθερία. Σκεφτήκαμε ότι θα συνεχίζαμε αλαζονικά να απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια διπλωματικής λύσης, μόνο και μόνο επειδή δεν θέλουμε να ασχολούμαστε με αυτά, και όλα θα συνεχίζονταν έτσι για πάντα.

Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Μερικές εκατοντάδες ένοπλοι Παλαιστίνιοι παραβίασαν το φράχτη και εισέβαλαν στο Ισραήλ με έναν τρόπο που κανένας Ισραηλινός δεν θα μπορούσε να διανοηθεί. Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι απέδειξαν ότι είναι αδύνατο να φυλακίσεις 2 εκατομμύρια ανθρώπους για πάντα χωρίς να πληρώσεις ένα σκληρό τίμημα.

Μια παλιά παλαιστινιακή μπουλντόζα που καπνίζει διέσχισε το Σάββατο το πιο έξυπνο φράχτη του κόσμου, διαπερνώντας έτσι και την αλαζονεία και τον εφησυχασμό του Ισραήλ. Και διέλυσε με αυτόν τον τρόπο και την ιδέα ότι αρκεί να επιτίθεται κανείς περιστασιακά στη Γάζα με drones καμικάζι -και να τα πουλάει στον μισό κόσμο- για να διατηρήσει την ασφάλεια.

Το Σάββατο, το Ισραήλ είδε εικόνες που δεν είχε ξαναδεί ποτέ. Παλαιστινιακά οχήματα να περιπολούν στις πόλεις του, ποδηλάτες να μπαίνουν από τις πύλες της Γάζας. Αυτές οι εικόνες διαλύουν την αλαζονεία. Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας αποφάσισαν ότι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν οποιοδήποτε τίμημα για μια στιγμή ελευθερίας. Υπάρχει κάποια ελπίδα σε αυτό; Όχι. Θα πάρει το Ισραήλ το μάθημά του; Όχι.

Το Σάββατο μιλούσαν ήδη για την εξάλειψη ολόκληρων γειτονιών στη Γάζα, για την κατάληψη της Λωρίδας και την τιμωρία της Γάζας "όπως δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ πριν". Αλλά το Ισραήλ δεν έχει σταματήσει να τιμωρεί τη Γάζα από το 1948, ούτε για μια στιγμή.

Μετά από 75 χρόνια βιαιoπραγιών, το χειρότερο δυνατό σενάριο την περιμένει και πάλι. Οι απειλές για "ισοπέδωση της Γάζας" αποδεικνύουν μόνο ένα πράγμα: Δεν έχουμε μάθει τίποτα. Η αλαζονεία ήρθε για να μείνει, παρόλο που το Ισραήλ πληρώνει υψηλό τίμημα για άλλη μια φορά.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη για ό,τι συνέβη και πρέπει να πληρώσει το τίμημα, αλλά δεν ξεκίνησαν όλα από αυτόν και δεν θα τελειώσουν μετά την αποχώρησή του. Πρέπει τώρα να κλαίμε πικρά για τα ισραηλινά θύματα, αλλά πρέπει να κλαίμε και για τη Γάζα.

Τη Γάζα, οι περισσότεροι κάτοικοι της οποίας είναι πρόσφυγες που δημιούργησε το Ισραήλ. Τη Γάζα, η οποία δεν γνώρισε ποτέ ούτε μια μέρα ελευθερίας.

[----->]

Όταν το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» σκοτώνει γυναικόπαιδα στη Γάζα


του Γρηγόρη Τραγγανίδα

Το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» δολοφόνησε μέχρι στιγμής 140 παιδιά στην Γάζα, μέσα σε δύο 24ωρα.

Μέχρι και τις 10 το πρωί της Τρίτης,  οι παλαιστινακές υπηρεσίες υγείας ανέφεραν 704 νεκρούς, ανάμεσά τους 140 παιδιά και περίπου 4.000 τραμαυατίες στην Γάζα.

Σύμφωνα με την αναφορά του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA, https://ochaopt.org/.../escalation-gaza-strip-and-israel...), στις 9 Οκτωβρίου και με επιβεβαιωμένα στοιχεία από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας μέχρι και τις 21:30, επιπλέον 17 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν και 295 τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στη Δυτική Όχθη.

Οι μαζικοί εκτοπισμοί έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες 24 ώρες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, φτάνοντας τους 187.518 και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Πάνω από 137.427 από τους εκτοπισμένους βρίσκουν καταφύγιο σε σχολεία της UNRWA (Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την αρωγή στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στις πέντε επιχειρησιακές ζώνες της οργάνωσης: Ιορδανία, Λίβανο, Συρία, Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας).

Ειδικότερα, μέχρι και την Δευτέρα το απόγευμα, περισσότεροι από 187.518 άνθρωποι στη Γάζα πιστεύεται ότι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, με την UNRWA να φιλοξενεί 137.427 από αυτούς, σε 83 σχολεία, μερικά από τα οποία λειτουργούσαν ως καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

Ο αριθμός των εκτοπισμένων αντιπροσωπεύει τον υψηλότερο αριθμό προσφύγων από την 50ήμερη κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας το 2014, η οποία ήταν και η πιο θανατηφόρα που καταγράφηκε στη Γάζα από το 1967.

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 41.000 εκτοπισμένοι, τα σπίτια των οποίων έχουν καταστραφεί, φιλοξενούνται από συγγενείς και γείτονες.

Περίπου 3.000 Παλαιστίνιοι στη Γάζα εξακολουθούν να είναι εκτοπισμένοι από προηγούμενες ισραηλινές επιδρομές.

Από το περασμένο Σάββατο, τέσσερα σχολεία και οκτώ εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της 9ης Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις εξέδωσαν εντολές εκκένωσης σε παλαιστινιακές κοινότητες στη Μέση Περιοχή της Γάζας και στο Khan Yunis, επηρεάζοντας ενδεχομένως εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους οποίους έχει διατάξει να μετεγκατασταθούν στο κέντρο της πόλης της Γάζας εν μέσω συνεχιζόμενων βομβαρδισμών.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και οι χερσαίοι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Η καταστροφή των υποδομών και των δρόμων έχει εμποδίσει την κίνηση των ομάδων πολιτικής άμυνας και ιατρικών ομάδων για την προσέγγιση των θυμάτων.

Στις 9 Οκτωβρίου περίπου στις 0:20 ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις φέρονται να έπληξαν ένα κτίριο κατοικιών με έξι πυραύλους στην Αλ Καράρα, βορειοανατολικά του Χαν Γιούνις, σκοτώνοντας πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων μια 67χρονη και δύο κορίτσια ηλικίας 12 και 9 ετών.

Στις 9 Οκτωβρίου, περίπου στη 1:25 ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν ένα κτίριο κατοικιών στη Ράφα, σκοτώνοντας σύμφωνα με πληροφορίες 21 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες.

Στις 9 Οκτωβρίου, γύρω στις 12:00, οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν μια περιοχή στο Στρατόπεδο Προσφύγων Jabalia, σκοτώνοντας σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 50 Παλαιστίνιους και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

Η Πολιτική Άμυνα και οι ιατρικές ομάδες δεν μπορούν ακόμη να φτάσουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δημοσίων Έργων και Στέγασης της Γάζας, 790 κατοικίες έχουν καταστραφεί, ενώ 5.330 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με περιστατικά όπου οι στόχοι του ισραηλινού στρατού είναι πολιτικές υποδομές και πολίτες.

Πρόσθετες ζημιές σε βασικές υποδομές έχουν αναφερθεί σε όλη τη λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν τρεις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για το νερό, την αποχέτευση και την υγιεινή, υπονομεύοντας την παροχή υπηρεσιών σε περισσότερους από 400.000 στην πόλη της Γάζας και στη βόρεια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σημειωθεί 13 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτές οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα έξι θανάτους μεταξύ εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τέσσερις τραυματισμούς και επηρέασαν οκτώ εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και εννέα ασθενοφόρα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της 8ης Οκτωβρίου, αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν το νοσοκομείο An Naseer στο Khan Yunis και το Al Quds Hospital στην πόλη της Γάζας, καθώς και δύο κέντρα της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) στη Jabalia και την πόλη της Γάζας.

Τα νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις υγείας της Γάζας λειτουργούν μόνο εν μέρει, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικές προμήθειες και στα καύσιμα που απαιτούνται για τη λειτουργία εφεδρικών γεννητριών.

Θραύσματα έπεσαν μέσα σε ένα σχολείο της UNRWA στον καταυλισμό προσφύγων Jabalia στη βόρεια περιοχή και δύο επιπλέον σχολεία που φιλοξενούσαν εκτοπισμένες οικογένειες υπέστησαν ζημιές λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

Αυτό ανεβάζει σε τέσσερα τον αριθμό των σχολείων της UNRWA που υπέστησαν ζημιές από την αρχή του τρέχοντος γύρου των εχθροπραξιών.

Από το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου, οι ισραηλινές αρχές σταμάτησαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Λωρίδα της Γάζας, μειώνοντας τις ώρες ηλεκτρικής ενέργειας σε 3-4 την ημέρα.

Το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας είναι επί του παρόντος η μόνη πηγή ενέργειας και ενδέχεται να ξεμείνει από καύσιμα εντός ημερών.

Το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου, οι ισραηλινές αρχές αποφάσισαν να διακόψουν την παροχή νερού στη Γάζα μέσω των τριών σημείων σύνδεσης.

Το σημείο σύνδεσης με το Khan Yunis είχε μειωθεί από 800 σε 450 κυβικά μέτρα την ώρα το προηγούμενο βράδυ.

Αυτή η απόφαση επηρεάζει περισσότερους από 610.000 ανθρώπους στη Γάζα και θα οδηγήσει σε σοβαρή έλλειψη πόσιμου νερού που ήδη σπανίζει, επηρεάζοντας αναπόφευκτα την ποιότητα του νερού εντός του δικτύου διανομής.

Οι διαβάσεις Erez και Kerem Shalom παραμένουν κλειστές λόγω των εχθροπραξιών.

Υπολογίζεται ότι 130 ασθενείς και οι συνοδοί τους από τη Λωρίδα της Γάζας δεν μπορούν να περάσουν το σημείο ελέγχου Beit Hanoun (Erez) για να φτάσουν σε προγραμματισμένα ιατρικά ραντεβού κάθε μέρα.

Το πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο ήταν ανοιχτό μέχρι και την Δευτέρα για μετακίνηση ανθρώπων.

Περίπου 800 άτομα βγήκαν και περίπου 500 άτομα κατάφεραν να μπουν μέσα.

Ωστόσο, η Ράφα έκλεισε σήμερα για διακίνηση εμπορευμάτων.

Άλλοι 23 τραυματισμοί αναφέρθηκαν μετά από επιθέσεις εποίκων και εισβολές σε παλαιστινιακές κοινότητες, συνοδευόμενες από ισραηλινές δυνάμεις.

Συνολικά, 160 Παλαιστίνιοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία για εισπνοή δακρυγόνων, 83 πυροβολήθηκαν με πραγματικά πυρά, 30 τραυματίστηκαν από σφαίρες καουτσούκ, πέντε χτυπήθηκαν από σκάγια ή δακρυγόνα και 17 δέχθηκαν σωματική επίθεση.

Οι ισραηλινές αρχές συνέχισαν να επιβάλλουν πολλαπλούς περιορισμούς μετακίνησης, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος πολλών σημείων ελέγχου και του αποκλεισμού εισόδων σε πόλεις και πόλεις σε όλη τη Δυτική Όχθη.  Αυτό έγινε είτε με το κλείσιμο των οδικών πυλών είτε με την ανέγερση χωματουργικών αναχωμάτων που αποσυνδέουν πόλεις και κωμοπόλεις από τους κύριους δρόμους στη Δυτική Όχθη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Όλα τα σημεία ελέγχου που διαχωρίζουν τμήμα της ελεγχόμενης από το Ισραήλ περιοχής της Χεβρώνας από την υπόλοιπη πόλη έκλεισαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, εμποδίζοντας την μετακίνηση 7.000 Παλαιστινίων κατοίκων και εμποδίζοντάς τους να φτάσουν σε βασικές υπηρεσίες.

Όλες οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις στη Δυτική Όχθη έχουν κλείσει για τρίτη συνεχή ημέρα.

 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία. 

[---->]