100 τιτιβίσματα για την κρίση




Σε ένα μυθιστόρημα πολύ της μόδας , όταν ήμουν νέος , Το Ζεν και η τέχνη συντήρησης της μοτοσικλέτας * του Ρόμπερτ Πίρσιγκ, σε κάποιο σημείο του υπάρχει ο εξής προβληματισμός :

" Ναι και όχι ... αυτό ή εκείνο ... ένα ή μηδέν. Όλη η ανθρώπινη γνώση έχει κτιστεί πάνω σ’ αυτή τη στοιχειώδη βάση διαχωρισμού. Μια απόδειξη αυτού του πράγματος βρίσκεται στη μνήμη των υπολογιστών που αποθηκεύει όλη της την γνώση με τη μορφή δυαδικών πληροφοριών .Πολλά ένα πολλά μηδέν , τίποτα άλλο .

 Συνήθως δεν βλέπουμε,επειδή δεν το έχουμε συνηθίσει, ότι υπάρχει κι ένας τρίτος λογικός όρος, ισοδύναμος με το ναι και το όχι, που είναι ικανός να διευρύνει την κατανόηση μας προς μία μη αναγνωρισμένη κατεύθυνση. Δεν έχουμε καν ένα όρο που να τον περιγράψει και γι αυτό θα χρησιμοποιήσω το γιαπωνέζικο MU.

Το MU σημαίνει "μη τίποτα". Όπως και η "Ποιότητα", με το δάχτυλό δείχνει πέρα από τη διαδικασία του δυαδικού διαχωρισμού.

Το MU λέει απλά : "μη τάξη , μη ένα,μη μηδέν , μη ναι μη όχι". Δηλώνει ότι το περιεχόμενο της ερώτησης είναι τέτοιο που μια απάντηση ναι- όχι είναι λανθασμένη και δεν θα έπρεπε να δοθεί . "Πάρε πίσω την ερώτηση" είναι αυτό που σου λέει.

Το MU γίνεται κατάλληλο όταν το περιεχόμενο της ερώτησης γίνεται πολύ μικρό για την αλήθεια της απάντησης".

Φιλαράκι, έχεις ένα 500άρικο;

 
Ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος και έχεις ήδη 500 ευρώ στην τσέπη. Δεν τα έχεις, δηλαδή, ακριβώς. Στα έβαλε ο Αρχηγός Σαμαράς για να βγάλει φωτογραφίες και μετά το πέρας της τελετής να στα ξαναπάρει. Τουλάχιστον, χθες μάθαμε ποια είναι η διαφορά μεταξύ καραμανλικής ανεύθυνης δεκshάς και σαμαρικής ακροδεξιάς της ευθύνης. Μετά από την καταστροφή, η πρώτη μοιράζει τριχίλιαρα, η δεύτερη πεντακοσάρικα.

  • ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ, ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΚΑΙ Η ΜΟΙΡΑΣΙΑ
10009621_10101110541767805_578178335_n 
Σε κάθε περίπτωση το μνημονιακό παρακράτος είχε από καιρό έτοιμες τις νεκρολογίες για τον θάνατο της ελληνικής οικονομίας. Οι θυσίες και οι κόποι που αποδίδουν και η στροφή στην ανάκαμψη που ήρθε μετά την επιτυχή διαπραγμάτευση και που μπλα μπλα μπλα, όλα επαναλαμβάνονται στο γνωστό μονότονο μοτίβο από τρισευτυχισμένους παπαγάλους που έχουν τρελαθεί να τρέχουν πέρα δώθε στο κλουβί της ενημέρωσης που σε έχουν φυλακίσει.