Σκάβει μόνος του τον τάφο του;




Η Συρία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να δεχθεί ακόμη και αμερικανικές και βρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφός της προκειμένου να σταματήσει την πολιτοφυλακή του ισλαμικού κράτους (Isis).Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας στη Δαμασκό, Walid al Muallim, δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος σ' αυτό το ενδεχόμενο, αλλά προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει στα πλαίσια μιας συντονισμένης δράσης με την κυβέρνηση της Συρίας, αλλιώς θα θεωρείτο ως επίθεση κατά της Συρίας . "Αν υπήρχε ένας τέτοιος συντονισμός", πρόσθεσε ο Muallim," δεν θα είχε αποτύχει η επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων για την απελευθέρωση του Foley, πριν η φυλάκισή του τελειώσει τόσο τραγικά. "Ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό, ωστόσο, ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει ακόμη λάβει καμία απόφαση σχετικά με πιθανές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. "Δεν υπάρχει ακόμη καμία απόφαση σχετικά με αεροπορικές επιδρομές, αλλά για να παρθεί μια τέτοια απόφαση, πρέπει να υπάρχει μια όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα της κατάστασης", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στην Wall Street Journal.

Αλλά η New York Times γράφει ότι ο Ομπάμα έχει ήδη εγκρίνει αναγνωριστικές πτήσεις το Σαββατοκύριακο πάνω από τη Συρία, μια κίνηση που θα μπορούσε να σημάνει την έναρξη πραγματικών αεροπορικών επιδρομών. "Οι αναγνωριστικές πτήσεις είναι ένα σημαντικό βήμα προς την άμεση αμερικανική στρατιωτική δράση στη Συρία - αναφέρει η News York Times -. Μια επέμβαση που θα μπορούσε να αλλάξει τη ροή του εμφυλίου πολέμου που διεξάγετε εδώ και τρία χρόνια στη Συρία"

Αλλά, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να βοηθήσουν τον Άσαντ, "έστω και ακούσια," και γιαυτό και δεν θα ενημερώσουμε την αποστολή αναγνωριστικών πτήσεων  στη συριακή κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι το "πρώτο βήμα" για να επιτραπούν οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στο συριακό έδαφος. 

Μια παρέμβαση  για την οποία σήμερα μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχει μια αντικειμενική σύγκλιση συμφερόντων κατά των τζιχαντιστών του Isis, αλλά αύριο κι όλας, μόλις μπει σε κίνηση ο μηχανισμός, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να στραφεί εναντίον της συριακής κυβέρνησης. Οι "πτήσεις" των αμερικανών θα μπορούσαν στη συνέχεια να μετατραπούν αρχικά σε Ζώνες Απαγόρευσης Αεροπορικών Πτήσεων (No Fly Zone), και στη συνέχεια καθαρά αεροπορικές επιδρομές με το πρόσχημα ενός casus belli ή κάποιας ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης κατασκευασμένης επί τούτου. 

Λίγο μετά το 2003, η Συρία του Άσαντ - όπως και η Λιβύη του Καντάφι – είχε καταλήξει σε συμφωνία συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αλλά, όπως είναι γνωστό,οι συγκυριακοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν πάντα ένα κακό τέλος και η Συρία, από το 2011 και μετά, απετέλεσε έναν από τους στόχους της "δημιουργικής αποσταθεροποίησης" των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή.

Οι Ανεμογεννήτριες δεν είναι ανεμιστηράκια



Του Σπύρου Τέσκου

Μετά από το έντονο πάθος και τον ερωτισμό που προκάλεσαν οι προεκλογικοί καυγάδες για τις ανεμογεννήτριες, ήταν φυσικό λόγω αλλαγής στην Δημοτική Ηγεσία, να μείνει το θέμα σε αφάνεια αυτούς τους μήνες, περιμένοντας την ανάληψη των καθηκόντων των «Καινούργιων» Αρχόντων του Δήμου.

Έτσι, μπαίνοντας με τις πάντες που λένε, στο πρόβλημα των ανεμογεννητριών, σας κοινοποιούμε ένα έγγραφο που θα ξεσηκώσει πολλά Μποφώρ στο νησί, τόσο από αυτά που αναφέρει, όσο και από αυτά που κρύβει..

1(1)
 2 3

Αυτό το έγγραφο είναι η απάντηση της ΡΑΕ προς τον Δήμο Ικαρίας, με ημερομηνία 26/8/2011, και δόθηκε συνοδεύοντας τον φάκελο της εγκεκριμένης πρότασης της Ίκαρος Άνεμος ΑΕ για την τοποθέτηση των 110 ανεμογεννητριών στο νησί., μαζί με διάφοραεπισυναπτόμενα έγγραφα, όπως συμβόλαια ενοικίασης κλπ.

Με την δημοσιοποίηση της απάντησης, δεν νομίζουν μερικοί δημοτικοί παράγοντες και κυρίως οι πρώην και νυν δήμαρχοι ότι το χοντρό δούλεμα πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ;
  • Και για να γίνει αυτό, κατ’ αρχήν χρειάζεται μία έντιμη και καθαρή πολιτική απόφαση από τον Δήμο, ότι δεν θα επιτρέψει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και ότι είναι κάθετα αντίθετος σε αυτή την επένδυση, όπως και αν παρουσιαστεί αυτή;
Τα συγκλονιστικότερα στοιχεία, δεν είναι τόσο αυτά που αναφέρει αυτό το έγγραφο, αλλά αυτά που αποκαλύπτονται σε συνδυασμό με τις πράξεις η παραλήψεις του Δήμου Ικαρίας, από το 2010 μέχρι σήμερα. Ας αρχίσουμε λοιπόν να ξετυλίγουμε το κουβάρι του τι ακριβώς έχει γίνει, όχι μόνο για να δούμε που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά και το τι μπορούμε να κάνουμε στη συνέχεια για να αποτρέψουμε την μεγάλη καταστροφή

Πως άρχισε η όλη ιστορία; Στο υπερπολυτελές γραφείο το Μυτιληναίου, είχαν μαζευτεί όλοι οι συνεργάτες του με σκοπό να βρουν κάποιο νησί να επενδύσουν σε ανεμογεννήτριες. Άρχισαν λοιπόν να παίζουν βελάκια πάνω στον χάρτη και όποιο νησί έπαιρνε τους περισσότερους πόντους, θα γινόταν αυτόματα και επιλογή της εταιρείας. Τελικά αποδείχτηκαν οι περισσότεροι φοβερά εύστοχοι, μια που σημάδεψαν στο κέντρο του Αιγαίου, και τα περισσότερα βελάκια κατέληξαν στην Ικαρία. Μ’ αυτόν τον τρόπο λοιπόν άρχισε το μεγαλύτερο πρόβλημα που μας αφορά.

Την επόμενη λοιπόν ημέρα, στις 12 Απρίλη του 2010, κατέθεσαν την αίτηση τους στην ΡΑΕ και 2 μέρες μετά την δημοσίευσαν στην εφημερίδες, παίρνοντας πολύ μεγάλο ρίσκο είναι αλήθεια, ότι οι δήμαρχοι της Ικαρίας δεν θα διαβάζουν σε καθημερινή βάση την ΒΡΑΔΥΝΗ και συνεπώς δεν θα την πάρουν είδηση.

Έστειλαν λοιπόν στο νησί κατασκόπους και επιστήμονες για να γίνει η δουλειά. Επειδή όμως ήταν σίγουροι ότι ακόμα και 4 χρόνια μετά, κανείς δεν θα «γνωρίζει» τίποτα, αποφάσισαν να έρθουν στο νησί σαν διοργανωτές αγώνων ροντέο για κατσίκια. Με διάφορες προφάσεις προσπάθησαν να μάθουν σε ποιους ανήκουν εκτάσεις στον Αθέρα. Επειδή όμως κανείς δεν τους έλεγε, αποφάσισαν να πάρουν γυαλιά ηλίου, καπέλο και εφημερίδα και να πάνε να την στήσουν οι ίδιοι στο βουνό κάνοντας του ανέμελους τουρίστες και παρακολουθώντας τα κατσίκια. Έτσι ανακάλυψαν τους 4 ιδιοκτήτες εκτάσεων στο βουνό, που στη συνέχεια από κτηνοτρόφοι έγιναν τράγοι (αποδιοπομπαίοι), και έσπευσαν να τις νοικιάσουν και να στήσουν ανεμοδείκτες. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όλα τα’ άλλα που ακούστηκαν είναι προβοκάτσιες.

Γίνονται λοιπό οι εκλογές τον Οκτώβρη του 2010, χάνουν αυτοί που «δεν γνώριζαν τίποτα», και κερδίζουν αυτοί που δεν ήξεραν τίποτα. Σκάει λοιπόν το καλοκαίρι του 2011 η είδηση της έγκρισης της επένδυσης από την ΡΑΕ. Ο Δήμος λοιπόν μετά από ένα έκτακτο ΔΣ, προσφεύγει εναντίον της απόφασης της ΡΑΕ και ζητά αντίγραφο του όλου φακέλου . Ετσι λοιπόν η ΡΑΕ κάνει το τεράστιο λάθος, να αποστείλει απάντηση στον Δήμαρχο, μαζί με τον φάκελλο της μελέτης του Μυτιληναίου καθώς και όλα τα επισυναπτόμενα έγγραφα, όπως τα 4 συμβόλαια ενοικίασης. Για να καλύψουν αυτό το λάθος οι ενδιαφερόμενοι όπως Δήμαρχος, Αρχηγοί Δημοτικών Παρατάξεων κάνουν «τους κινέζους», παρότι ο δικηγόρος του Δήμου τον είχε παραλάβει το φθινόπωρο.

Κι ενώ θα περίμενε ο καθένας, τα πολυαναμενόμενα από όλους στοιχεία, αφού ζητήθηκαν από τους αρμοδίους να τεθούν προς συζήτηση στο ΔΣ, ο φάκελος ΘΑΒΕΤΑΙ κυριολεκτικά από όλους και μέχρι σήμερα όχι μόνο καμία συζήτηση δεν έχει γίνει, αλλά συνεχίζει να κρατιέται κρυφός. Την μεγαλύτερη βέβαια ευθύνη γι αυτό το θάψιμο την φέρνει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης. Ο κος Σταμούλος, που είχε κατηγορηθεί ανοιχτά στο ΔΣ ότι ήξερε τις κινήσεις της ΙΚΑΡΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε και τις απέκρυπτε, πράγμα το οποίο αρνιόταν πεισματικά . Αντί λοιπόν να το προτείνει ως θιγόμενος συζήτηση, φρόντισε να συνεργήσει στην σιωπή, επιβεβαιώνοντας με αυτή του τη στάση, ότι το θέμα τελούσε σε πλήρη γνώση του.

Τελικά η απόκρυψη και η συνειδητή άγνοια είναι το ίδιο ακριβώς επικίνδυνες για την θέση που κατέχουν ορισμένοι. Και δεν ξέρω ποιο είναι ηθικά πιο επικίνδυνο από τα 2

Θα ήτανε πολύ γελοίο λοιπόν κάποιοι να αναλάβουν πολιτικές ευθύνες γι αυτή την «αμέλεια» και έτσι να νομίσουν ότι θα κλείσει η ιστορία. Οι ευθύνες πλέον, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα παρθούν από δω και πέρα, δεν θα μπορούσαν παρά να είναι και ποινικές.

Πριν όμως επιχειρήσουμε μία ανάλυση των στοιχείων του εγγράφου αυτού, πρέπει να επισημάνουμε 2 βασικές παρατηρήσεις.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 1η. Το σχέδιο της επένδυσης προβλέπει 110 Ανεμογεννήτριες που τοποθετούνται στα όρια των Δήμων Ευδήλου και Ραχών. Δεν είναι γιατί είδαν ότι ο άνεμος έκανε απεργία πάνω από τα βουνά του Αγίου Κηρύκου, αλλά επειδή, ήδη από την δεκαετία του 50, ο Δήμος Αγίου Κηρύκου ήτανε ο μόνος Δήμος που αξιοποιώντας την νομολογία του κράτους, φρόντισε τα βουνά να αποτελούν Δημοτική έκταση. Συνεπώς μόνο με απόφαση ΔΣ θα μπορούσαν να τοποθετηθούν και εκεί, πράγμα που ήξεραν ότι ήταν αδύνατο να γίνει.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 2η. Καθαρά από τύχη, δεν φιγουράρουν ήδη οι ανεμογεννήτριες στα βουνά της Ικαρίας. Η μη ύπαρξη δρόμου που να διασχίζει το νησί και να είναι προσπελάσιμος για τις νταλίκες μεταφοράς τους, είναι το «τυχαίο» αυτό γεγονός. Γιατί όπως έδειξε και το παράδειγμα της Κώ, εκεί στηθήκανε χωρίς ακόμα να έχει γίνει καμία διασύνδεση του νησιού με δίκτυο.

Η απάντηση λοιπό της ΡΑΕ μας γνωστοποιεί για 4 ενοικιάσεις που έχει κάνει η εταιρεία στο βουνό, συνολικής έκτασης 226 στρεμμάτων. Τα συμβόλαια αυτών των εκτάσεων δόθηκαν στον Δήμο μαζί με τον πλήρη φάκελο σαν επισυναπτόμενα έγγραφα. Θα αναρωτηθεί κάποιος, γιατί δόθηκε μόνο το ένα από αυτά στην δημοσιότητα και μάλιστα τον Μάιο του 2014. Προφανώς λόγοι ανήθικων προεκλογικών επιδιώξεων, οδήγησαν να εμφανιστεί συμβόλαιο ατόμου που υποστηρίζει διαφορετικό δημοτικό συνδυασμό. Το ομολογούν εξάλλου και οι ίδιοι στην ανακοίνωση τους.

Το μεγαλύτερο όμως σκάνδαλο που αποκρύφτηκε, δεν είναι τα 4 συμβόλαια, όπως θα νόμιζε κανείς. Περιγράφεται σε 2 μόνο λέξεις. Η απάντηση αναφέρει ότι η υπόλοιπη έκταση είναι «ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΣΙΚΗ». Που σημαίνει ότι οι χώροι μπορούν να δοθούν με μία απλή υπουργική απόφαση. 

Εδώ βρίσκεται το όλο ζουμί της ιστορίας. 

Τα βουνά της Ικαρίας σύμφωνα με τον νόμο ορίζονται ως «διακατεχόμενες» εκτάσεις. 
Ο δήμος είναι ο μόνος που μπορεί να σπεύσει και να τις αναγνωρίσει ως Δημοτικές εκτάσεις, όπως ήδη έχει κάνει ο πρώην Δήμος Αγίου Κηρύκου. 
Αυτό ακριβώς το σημείο θέλανε όλοι να αποσιωπηθεί. 
Και αντί μετά την γνωστοποίηση του εγγράφου να σημάνει συναγερμός και να προβεί ο Δήμος στις απαραίτητες ενέργειες για τον χαρακτηρισμό τους σαν Δημοτικών, 3 χρόνια μετά έχει γίνει ότι ακριβώς συνέφερε τον Μυτιληναίο. Δηλαδή τίποτα. 
Καταλαβαίνουμε όλοι, πια θα μπορούσε να είναι η τύχη δημάρχων που όχι μόνο δεν υπερασπίζονται δημόσιες εκτάσεις, αλλά με την στάση τους γίνονται συνεργοί στο να τις χάσει για πάντα ο Δήμος.

Δεν έφτανε όμως μόνο αυτό. Στην «προσφυγή» του ο Δήμος αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς μόνο 5 περιοχών του βουνού. 
 Προσπαθεί δηλαδή, από την μία να δημιουργήσει τετελεσμένα για τις υπόλοιπες, και από την άλλη να εκφράσει δήθεν αντιρρήσεις. Κι ενώ του απαντά η ΡΑΕ «παρακαλείσθε να υποβάλλετε στοιχεία που να τεκμηριώνουν ιδιοκτησία…» παρ’ όλα αυτά πάλι δεν κάνει το παραμικρό για να τις κηρύξει σαν Δημοτικές εκτάσεις, έστω και αυτές τις 5.

Διαβάζοντας κάποιος μη Καριώτης αυτά τα στοιχεία θα αναρωτηθεί γιατί έγινε όλο αυτό το σκηνικό. Επειδή λοιπόν στην Ικαρία όλοι γνωριζόμαστε αρκετά, δεν θα μπορούσα σε κανένα πρώην δήμαρχο να εντοπίσω προθέσεις που να αποσκοπούν σε εύκολο πλουτισμό, όπως γίνεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το θέμα όμως των ιδεοληψιών είναι τόσο μεγάλο σε όλους μας, που τελικά πρέπει να καταλάβουμε ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε καταστροφικές ενέργειες, αν είναι μόνο αυτό το κριτήριο της σκέψης μας.

Γι αυτό πρέπει λοιπόν άμεσα, όχι μόνο να παρθεί πολιτική απόφαση κατά των ανεμογεννητριών, αλλά να κάνει ο Δήμος όλες τις απαραίτητες ενέργειες πέρα και πάνω από την πίεση μικροσυμφερόντων που θα προσπαθήσουν να τον εμποδίσουν, ώστε να κηρυχτεί ΟΛΗ η έκταση σαν Δημοτική. Αλλιώς η Ικαρία κινδυνεύει να χάσει τον πυλώνα του πολιτισμού της, τα βουνά της, απλά με μία κυβερνητική απόφαση και για το συμφέρον του οποιουδήποτε Μυτιληναίου στο μέλλον Τυχόν καθυστερήσεις από εδώ και πέρα θα είναι καταστροφικές, κυρίως γι αυτούς που δεν θα τις πάρουν.
Προσπάθησα να είμαι όσο πιο σύντομος γίνεται, για να μην κουράσω με περισσότερες λεπτομέρειες με αυτό το θέμα

Ανήκοντας στην μικρή ομάδα της Πρωτοβουλίας Ενάντια Στις Ανεμογεννήτριες, η οποία εμφανίστηκε τόσο με την συλλογή υπογραφών στο ίντερνετ, όσο και με τα ενημερωτικά φυλλάδια που εξέδωσε, δηλώνω ότι είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαι με το θέμα. Κι αυτό γιατί πιστεύοντας ότι η ομάδα έδρασε όσο καλύτερα μπορούσε, παρέχοντας την ενημέρωση που οι υπόλοιποι έκρυβαν, το θέμα πρέπει να περάσει στα χέρια όλων των Καριωτών, ανεξάρτητα κομματικής η παραταξιακής τοποθέτησης. 
 Πουθενά χωρίς κίνημα δεν υπήρξε καμία λύση σε προβλήματα που αφορούν τοπικές κοινωνίες. Η ΛΥΣΗ πλέον του κορυφαίου αυτού προβλήματος είναι στα χέρια του καθένα μας, μόνο αν λειτουργήσουμε όλοι μαζί. Αλλιώς, καλά κρασιά…



''Π'' : Δήμαρχος : ΣΤΑΥΡΙΝΑΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ (και όχι Σταυριανίδης,όπως εκ παραδρομής αναφέρεται στο έγγραφο της ΡΑΕ),ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,-στήριξη από ΛΑΟΣ-στις εκλογές του 2010),

 Σημερινός δήμαρχος (και πρώην δήμαρχος Ευδήλου) ΣΤΑΜΟΥΛΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ (ΚΚΕ ή Λαϊκή Συσπείρωση)

------------

Φάκελος: Αιολικά Πάρκα και Ανεμογεννήτριες στην Ικαρία


ανεμογεννήτριες στην ικαρια copy

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν την Ικαριακή Κοινωνία είναι αυτό της κατασκευής ενός μεγάλου Αιολικού Πάρκου 110 Ανεμογεννητριών, το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα στα μέσα του 2011, έτους έναρξης και του Αυτοδιοικητικού προγράμματος Καλλικράτης.

Πολλά έχουν ακουστεί όλα αυτά τα χρόνια τόσο για την στάση της Δημοτικής Αρχής Ικαρίας όσο και για τα διάφορα συμφέροντα που περιτριγυρίζουν την Ικαριά αλλά και τα άλλα νησιά στο μεγάλο θέμα της Ενέργειας και της παραγωγής αυτής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ), το άρθρο του κ.Σπύρου Τέσκου(Οι Ανεμογεννήτριες δεν είναι ανεμιστηράκια 24-8-2014) δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία ”αναθέρμανσης” ενός ζητήματος τόσο σοβαρού….

Την εβδομάδα πριν του δεύτερου γύρου των εκλογών του 2014 μια σειρά άρθρων και μια δημοσίευση ενός μισθωτηρίου, έφερε ξανά το θέμα των 110 Α/Γ στην επικαιρότητα. Το μισθωτήριο αφορούσε την μίσθωση ενός μεγάλου τμήματος γης στην εταιρία Ίκαρος Άνεμος, συμφερόντων Μυτιληναίου. Την μίσθωση έκανε ένας ιδιώτης, που για λόγους διακριτικότητας δεν αναφέρθηκε.

Η προέλευση του μισθωτηρίου ήλθε από τον φάκελο που όπως μάθαμε, τον Μάιο του 2014, τα τελευταία 2 χρόνια συγκεντρώνει η Δημοτική Αρχή της Ικαρίας. Σε αυτό το ”αφιέρωμα” ανοίγουμε το Φάκελο των Ανεμογεννητριών στην Ικαρία, τις ενέργειες που έκανε ο Δήμος, καθώς και ποια είναι η πραγματικότητα για την παρούσα φάση(τουλάχιστον μέσα από τα έγγραφα που πήραμε από τον Δήμο-προσβάσιμα σε όλους, όμως όχι δημοσιευμένα, μέχρι σήμερα).

Πιστεύουμε πως είναι ένα θέμα που ”επιβάλλεται” να ενώσει τους Ικαριώτες, έτσι ώστε να ενημερωθούν καταρχάς όσο το δυνατόν πιο σωστά, ανάμεσα σε φήμες για έγγραφα που λέγετε πως υπάρχουν και ο μέσος πολίτης δεν γνωρίζει κάν τι λένε, στη συνέχεια μια δημόσια συζήτηση θα βοηθήσει να αποφασίσουμε ”απο κοινού” για το καλύτερο μέλλον του τόπου μας αναφορικά με την ενεργειακή ανάπτυξη.

wind farm silhouette

Οι πρώτες ενέργειες για τον Ίκαρο Άνεμο για την κατασκευή του Αιολικού Πάρκου στο νησί, απαιτούν την έκδοση μιας άδειας από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την έκδοση αυτής της άδειας, η εταιρία πρέπει να προσκομίσει την Οικονομική δυνατότητα να πράξει την επένδυση, και την μίσθωση του χώρου που θα γίνει η εγκατάσταση της επένδυσης.

Τα μισθωτήρια λοιπόν, (ενα που δημοσιεύθηκε στις 20 Μαΐου-και άλλα τρία που δημοσιεύουμε στο τέλος του άρθρου) αφορούσαν αυτή ακριβώς τη προσπάθεια της εταιρίας να ”βγάλει” την άδεια από την ΡΑΕ, άδεια που έλαβε, λίγους μήνες αργότερα από την έκδοση των μισθωτηρίων (Νοέμβριος 2010).
Η δημοσίευση της άδειας της ΡΑΕ για την κατασκευή του αιολικού πάρκου στην Ικαρία δημοσιεύθηκε στις 15-7-2011 στον τύπο. http://www.express.gr/news/ellada/500931oz_20080225500931.php3

Στις 29.7.2011 ο Δήμος Ικαρίας, καταθέτει την πρώτη προσφυγή(κλίκ για το άρθρο) ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τον έλεγχο της Νομιμότητας της υπ’ αριθμόν 875/2011 απόφασης της ΡΑΕ., η προσφυγή αυτή δημοσιεύθηκε τότε στον τοπικό τύπο, Και μια συμπληρωματική στις 2.8.2011 όπου ο Δήμος Ικαρίας ζητάει την ακύρωση της άδειας της ΡΑΕ(κλίκ για το άρθρο).

Στις 26.8.2011 η ΡΑΕ με απάντηση προς τον Δήμο Ικαρίας, δίνει στην διάθεση της Δημοτικής Αρχής τα μισθωτήρια που δημοσιεύθηκαν πιο πάνω, με την παράκληση να αιτιολογήσει ο Δήμος την ιδιοκτησία του στα βουνά της Ικαρίας.
Ενάντια στην άδεια της ΡΑΕ ο Δήμος Ικαρίας, δια μέσω του νομικού συμβούλου κ.Ζαχαρία Σ.Κεσσέ στις 18.6.2012 ζητάει, να γίνει δεκτό το αίτημα του Δήμου και να επανεξεταστεί τυπικά και ουσιαστικά η αίτηση της εταιρείας «ΙΚΑΡΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.» και τα συμπεριλαμβανόμενα σε αυτήν έγγραφα, βάσει των οποίων χορηγήθηκε η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 330 ΜW στα βουνά της Ικαρίας. Καθώς όπως αναφέρει το έγγραφο
”…..Όλες οι θέσεις εγκατάστασης του έργου είναι δημοτικές εκτάσεις, οι οποίες ανήκουν κατά κυριότητα στο Δήμο, ως διάδοχο των παλαιών κοινοτήτων. Ειδικότερα όμως ως προς τις αναφερόμενες ιδιωτικές εκτάσεις είχαμε βάσιμες υποψίες ότι δεν ανήκουν σε ιδιώτες, αλλά αφορούν σε καταπατημένες δημοτικές εκτάσεις….” Αναφορικά με τις εκτάσεις όπου αναφέρονται οι μισθώσεις.


Το νέο ΣΧΟΑΑΠ αναφορικά με την εγκατάσταση των Ανεμογεννητριών στην Ικαρία, τοποθετείτε με την απαγόρευση της εγκατάστασης στην κορυφογραμμή, εξέλιξη που μειώνει τον αριθμό των Ανεμογεννητριών της άδειας της ΡΑΕ κατά πολύ.
Ο μόνος τρόπος παράκαμψης του ΣΧΟΑΑΠ προς την κατεύθυνση κατασκευής του συγκεκριμένου Αιολικού πάρκου που αφορά η άδεια της ΡΑΕ, είναι μια υπουργική απόφαση, ανάγκη για την άμεση εκπόνηση μιας περιβαλλοντικής μελέτης που θα αποτρέψει αυτή την παρέμβαση, θα πρέπει να είναι στα επόμενα βήματα της Ικαριακής πλευράς από μέρος του Δήμου.
Με την μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων να βρίσκετε αν όχι αντίθετα στην κατασκευή αυτού του φαραωνικού έργου, σίγουρα να κοιτάει με επιφύλαξη την επιχειρηματική διείσδυση στην εκμετάλλευση των ΑΠΕ στα νησιά μας, και όλες τις δημοτικές παρατάξεις να τοποθετούνται για την ανάπτυξη ήπιων μορφών ενέργειας, πιστεύουμε πως μια μεγάλη συζήτηση μπορεί να αρχίσει για το ενεργειακό μέλλον της Ικαρίας με μεγάλες προοπτικές συνεννόησης.

Παρακάτω παραθέτουμε και τα τέσσερα μισθωτήρια


Περιοχή Εριφή
κλ 1
κλ 2
κλ 3

Περιοχή Εριφή – Δεύτερο Μισθωτήριο
ακ 1
ακ 2
ακ 3
Περιοχή Άγιος Δημήτριος Ράντη
τλ 1
τλ 2
τλ 3