Επίθεση στην ανώνυμη πλοήγηση στο διαδίκτυο


Την περασμένη Τετάρτη, 18 Απριλίου, στις 16:00 μ.μ., ώρα Νέας Υόρκης (22:00 ώρα Ιταλίας), οι Ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ κατάσχεσαν ένα σέρβερ από εγκατάσταση που συστεγάζονταν oι συλλογικότητες Riseup Networks και May First/People Link στη Νέα Υόρκη. Τον κατασχεμένο σέρβερ διαχειριζόταν η   ιταλική ECN.org,.ο παλαιότερος ανεξάρτητος πάροχος υπηρεσιών Internet στην Ευρώπη, η οποία, μεταξύ άλλων, εξυπηρετεί τον  ανώνυμο επαναποστολέα Mixmaster, στόχο μιας έρευνας του FBI για απειλή επιθέσεων στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

"Η εταιρεία που διαχειρίζεται το ακίνητο επιβεβαίωσε ότι ο διακομιστής κατασχέθηκε, μετά από εντάλμα έρευνας του FBI - δήλωσε ο διευθυντής του
May First/People Link, Jamie McClelland . Η κατάσχεση του  σέρβερ δεν στρέφεται μόνο εναντίον μας, αλλά και ενάντια σε όλους τους χρήστες του Διαδικτύου που εξαρτώνται από την ανώνυμη επικοινωνία. "

Με την κατάσχεση του σέρβερ διακόπηκε η  επικοινωνία  ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών, ιστορικών, ομάδων φεμινιστριών, ομάδων που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, η αρχειοθέτηση αρχείων και ομάδων  που ασχολούνται με την ελευθερία του λόγου. Ο σέρβερ  εξυπηρετούσε την ταχυδρομική λίστα   Cyber
Rights, την πιο παλιά ιταλική λίστα ανταλλαγής απόψεων για τα ψηφιακά  δικαιώματα, μια ομάδα αλληλεγγύης με Μεξικανούς  μετανάστες και άλλες λίστες που ασχολούνται με δραστηριότητες υποστήριξης  των λαών που αγωνίζονται για την αυτοδιάθεση τους και  τους εργαζομένους της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Καραϊβικής. Συνολικά πάνω από 300 γραμματοκιβώτια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από τις 50 έως 80 λίστες, και πολλοί δικτυακοί τόποι διέκοψαν τη λειτουργία τους στο Internet μετά από την κατάσχεση. Κανένας από αυτούς δεν ενέχεται στις απειλές περί βομβιστικών επιθέσεων.

"Το FBI διακόπτοντας την εξυπηρέτηση εκατοντάδων χρηστών ακολουθεί ισοπεδωτική λογική, εξαιτίας ενός ανώνυμου είπε ο Devin Theriot-Orr, εκπρόσωπος του Riseup. Αυτό δείχνει μεγάλη ατζαμοσύνη αφού είναι απίθανο να βρεθεί στο σέρβερ οποιαδήποτε  πληροφορία σχετικά με την προέλευση των απειλητικών μηνυμάτων.

 "Είμαστε αλληλέγγυοι με το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, που υπέστη αυτή την τρομακτική αναστάτωση επί βδομάδες . Είμαστε αντίθετοι με αυτό το είδος δράσης. Ωστόσο, με την κατάσχεση του σέρβερ,οι απειλές δε θα σταματήσουν. Το μόνο που καταφέρατε είναι να διακόψετε  τη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των ιστοσελίδων για χιλιάδες ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό - συνέχισε Theriot-Orr . Επιπλέον, το δίκτυο των ανώνυμων επαναποστολέων δεν θα επηρεαστεί  από την κατάσχεση αυτού του μηχανήματος. Έτσι, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε ποιος είναι ο λόγος  για αυτά τα δραστικά μέτρα, αφού οι αρχές γνωρίζουν ότι καμία πληροφορία χρήσιμη στην έρευνά τους δεν θα μπορούσε να βρεθεί στο σέρβερ. "

Προφανώς, το FBI κατάσχεσε το σέρβερ επειδή φιλοξενεί ένα ανώνυμο επαναποστολέα, τον
Mixmaster. Οι ανώνυμοι επαναποστολείς  χρησιμοποιούνται για να στέλνονται ανώνυμα μηνύματα ή μηνύματα με ψευδώνυμο. Όπως και άλλες υπηρεσίες, ανωνυμίας, για παράδειγμα το δίκτυο Tor, αυτοί  οι επαναποστολείς χρησιμοποιούνται ευρέως για να προστατευθεί η ταυτότητα των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίοι εκθέτουν  τους εαυτούς τους και το συγγενικό τους περιβάλλον  σε σοβαρούς κινδύνους  μεταδίδοντας πληροφορίες που αφορούν παραβιάσεις και καταχρήσεις. Οι επαναποστολείς είναι σημαντικοί  για τους ακτιβιστές της δημοκρατίας που εργάζονται κάτω από καταπιεστικά καθεστώτα, και όποιος θέλει να διαδώσει πληροφορίες ζωτικής σημασίας δεν έχει άλλο τρόπο στη διάθεση του.

Το λογισμικό Mixmaster, ειδικά, είναι  σχεδιασμένο για να κάνει αδύνατο τον εντοπισμό των ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Το σύστημα δεν καταγράφει τα αρχεία καταγραφής των συνδέσεων, λεπτομέρειες για το ποιος έστειλε τα μηνύματα ή πώς απεστάλησαν. Αυτό,επειδή το δίκτυο Mixmaster έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τη λογοκρισία και να προστατεύεται η  ιδιωτική ζωή και η ανωνυμία. Δυστυχώς, μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το δίκτυο με λάθος τρόπο. Ωστόσο, σε σύγκριση με τις νόμιμες  χρήσεις, οι  καταχρήσεις είναι πολύ σπάνιες. Δεν υπάρχει, εν πάση περιπτώσει, ένα νόμιμο  κίνητρο ώστε να πρέπει το FBI να κατάσχει τον σέρβερ, δεδομένου ότι δεν θα μπορέσει να πάρει καμία χρήσιμη πληροφορία ως προς τον αποστολέα. των απειλητικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Πρόκειται λοιπόν για  τιμωρία που υπερβαίνει
τις αρμοδιότητες των αρχών και για επίθεση στην ελευθερία του λόγου και της ανωνυμίας στο διαδίκτυο, για εκφοβισμό  των άλλων παρόχων υπηρεσιών ανώνυμης αποστολής μηνυμάτων.

Ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις συλλογικότητες που πλήττονται

 Η
MyFirst / People Link (mayfirst.org) είναι μια προοδευτική πολιτική οργάνωση που επαναπροσδιορίζει την έννοια της "παροχής υπηρεσιών διαδικτύου" με τρόπο συλλογικό και συνεργατικό. Τα μέλη της  MyFirst / People Link είναι ακτιβιστές που εκλέγουν μία επιτροπή για να διευθύνει την οργάνωση. Ως συνεταιρισμός, τα μέλη καταβάλλουν μια εισφορά, αγοράζουν εξοπλισμο και στη συνέχεια τον μοιράζονται για να διαχειρίζονται τις ιστοσελίδες, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, και άλλα  που έχουν σχέση με το Διαδίκτυο.

Η  Riseup
Networks (riseup.net) παρέχει μέσω διαδικτύου εργαλεία επικοινωνίας για άτομα και ομάδες εργασίας που αγωνίζονται για την κοινωνική αλλαγή.Η Riseup οικοδομεί δημοκρατικές  εναλλακτικές λύσεις και πρακτικές αυτοδιάθεσης ελέγχοντας τα  δικά της μέσα επικοινωνίας.

Η 
ECN (European Counter Network- ecn.org) είναι ο παλαιότερος ανεξάρτητος πάροχος υπηρεσιών Internet στην Ευρώπη και παρέχει δωρεάν email, λίστες και τοποθεσίες για τους ακτιβιστές των οργανώσεων  και κινημάτων που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του λόγου και της πληροφόρησης στην Ιταλία και την Ευρώπη. Ο Aντιφασισμός είναι  από τις θεμελιώδεις αρχές του ecn.org που μάχεται για μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης.  Πριν από χρόνια, πολύ πριν εμφανιστούν πλατφόρμες όπως το YouTube ή το Vimeo, το ECN ξεκίνησε την πρώτη πλατφόρμα NGVision για τη διάδοση και το μοίρασμα βίντεο που τραβήχτηκαν στη διάρκεια διαδηλώσεων  ή σε εκδηλώσεις παραβίασης δικαιωμάτων. Σήμερα το ECN συνεργάζετε κυρίως με ομάδες και κινημάτα αντιναζιστικά και αντιφασιστικά σε όλη την Ευρώπη, παρέχοντας χώρο και πόρους σε πολιτικές συλλογικότητες  και κοινωνικά κέντρα.