Γαλλία :Διαδηλώσεις για το νέο κώδικα εργασίας




Ο νέος νόμος για την εργασία που συζητείται αυτές τις μέρες στη Γαλλία προκαλεί έντονες διαμαρτυρίες ιδίως μεταξύ των νεαρών φοιτητών του Παρισιού. Αν δεν έχετε καμία ενημέρωση από τα μμε,εδώ ένα άρθρο της γαλλικής Huffington Post με βίντεο από τα γεγονότα και πιο κάτω κάποιες σκέψεις του Ζακ Σαπίρ για το νόμο, που δεν στρέφεται μόνο κατά της εργασίας αλλά και κατά της αρχής της κοσμικότητας.




ΠΑΡΙΣΙ – Στα ύψη η οργή των μαθητών λυκείου και των Γάλλων φοιτητών. Την Πέμπτη, 24 Μαρτίου ξέσπασαν νέες διαδηλώσεις ενάντια στο σχέδιο μεταρρύθμισης του κώδικα εργασίας που παρουσίασε η υπουργός Myriam El-Khomri. Μια μέρα ιδιαίτερα έντονων κινητοποιήσεων των νέων του Παρισιού και κλείσιμο πολλών σχολείων. Και μπροστά σε ένα από αυτά, το Λύκειο Ανρί Μπερξόν, στο δέκατο ένατο διαμέρισμα, γυρίστηκε το βίντεο σοκ.

Στο βίντεο εικόνες, ένας νεαρός που τον σταμάτησε η αστυνομία χτυπιέται στο πρόσωπο από έναν αστυνομικό. Μια σκηνή βίας για την οποία ο εισαγγελέας του Παρισιού έδωσε την εντολή έρευνας ,αλλά κυρίως, το βίντεο ήταν η αιτία να ξεσηκωθούν πολλοί νέοι, οι οποίοι βρέθηκαν έξω από το σχολείο σήμερα το πρωί στις 25 Μαρτίου για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην αστυνομική βία.
Πολύ γρήγορα δεκάδες νέοι κατέβηκαν στους δρόμους και επιτέθηκαν σε δύο αστυνομικά τμήματα, στο X° e XIX°  διαμέρισμα. Όπως φαίνεται και από το βίντεο στο κύριο άρθρο,οι σκηνές που τραβήχτηκαν ήταν λίγες. Σε μερικές, για παράδειγμα, βλέπουμε δύο νεαρούς να χτυπάνε μια πόρτα εισόδου με ένα αυτοσχέδιο πολιορκητικό κριό, σε μία άλλη αντικείμενα όλων των τύπων να πέφτουν πάνω στην πρόσοψη.

 
Ο νόμος για την εργασία στη Γαλλία: επίθεση στους εργαζομένους και την εκκοσμίκευση