Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία


Το τελευταίο μας ποστ  για τη Συρία κατέληγε:

  • Ο Ερντογάν θέλει την Ιντλίμπ, αλλά ούτε η Συρία ούτε το Ιράν ούτε η Ρωσία θα του το επιτρέψουν. Ο πρόεδρος Πούτιν θα συναντηθεί με τον Ερντογάν τις επόμενες ημέρες και θα φροντίσει να γίνει σαφές.

Ο Πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν της Τουρκίας και ο Πρόεδρος  της Ρωσίας  Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν σήμερα ( 5/3/2020 ) στη Μόσχα. Είχαν μια κατ'ιδίαν,χωρίς την παρουσία τρίτων, συνομιλία, 160 λεπτών και ακολούθησε ένας ακόμα γύρος συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Τα μέρη συμφώνησαν για μια νέα κατάπαυση του πυρός στο κυβερνείο της Ιντλίμπ.



                                  Κυβερνείο Ιντλίμπ,5 Μαρτίου 2020


Τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα σημεία της συμφωνίας είναι τα εξής:

1 - Τερματισμός όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων από τις 00:01 στις 6 Μαρτίου 2020

2- Δημιουργία διαδρόμου ασφαλείας βάθους 6 χιλιομέτρων προς τα βόρεια και τα νότια του αυτοκινητόδρομου Μ4. Ειδικές παράμετροι για τη λειτουργία του διαδρόμου ασφαλείας θα συμφωνηθούν μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας εντός 7 ημερών.

3- Στις 15 Μαρτίου του 2020, θα ξεκινήσουν κοινές τουρκο-ρωσικές περιπολίες κατά μήκος της εθνικής οδού Μ4 από τον οικισμό Tρουμπά (Trumba),2 χλμ. Δυτικά της Σαρακίμπ, ως τον οικισμό Αϊν αλ Χαμπρ (Ain-Al-Hayr}.


(Πιστεύω ότι o οικισμός Αϊν αλ Χαμπρ (Ain-Al-Hayr) μεταγράφεται επίσης ως Ain al Hawr που βρίσκεται στο δυτικό άκρο του τμήματος του αυτοκινητόδρομου M4 και είναι ακόμα υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών).

Ο στόχος της σημερινής επιχείρησης του Συριακού Στρατού εκπληρώνεται σε μεγάλο βαθμό. Οι αυτοκινητόδρομοι Μ4 και Μ5 θα είναι ελεύθεροι από τζιχαντιστές και θα ανοίξουν στην κυκλοφορία.

Η κατάπαυση του πυρός είναι απίθανο να κρατήσει για πολύ. Αλλά είναι μια χρήσιμη εκεχειρία για το συριακό στρατό που θα του επιτρέψει να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να φροντίσει τους άνδρες και τον εξοπλισμό του.

Αυτό προς το παρόν βάζει και ένα τέλος στα σχέδια του τουρκικού στρατού να επιτεθεί στον στρατό της Συρίας και να επανακτήσει όλες τις περιοχές που είχε απελευθερώσει τους τελευταίους μήνες.

Ο Ερντογάν, από τα αιτήματα που είχε υποβάλλει , δεν είδε κανένα από αυτά να ικανοποιείται. Η συμφωνία θα του κοστίσει πολιτικά στο εσωτερικό του κόμματός του.

Ενθετο : 

 


@Hevallo @Hevallo - 18:08 UTC · Mar 5, 2020

Το καλύτερο για μένα από τη συνάντηση της Μόσχας μεταξύ του Ερντογάν και του Πούτιν ήταν το ταπεινωτικό,συμβολικά, στήσιμο της τουρκικής αντιπροσωπείας μπροστά στον Πούτιν και κάτω από το άγαλμα της Αικατερίνης της Μεγάλης που είχε νικήσει  τους Τούρκους αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του XVIII αιώνα