του Abbas Djouma, δημοσιογράφου, για το @rt_russian
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η τύχη του Ιρανού προέδρου Ιμπραήμ Ραΐσι αγνοείται. Άγνωστη παραμένει και η τύχη όσων βρίσκονταν μαζί του στο ελικόπτερο, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών της χώρας. Οι διασώστες εργάζονται υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες: πυκνή ομίχλη και βροχή. Το ελικόπτερο δεν έχει βρεθεί εδώ και πολύ ώρα και με κάθε νέα αναφορά οι φόβοι αυξάνονται.
Νομίζω όμως ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αφήσουμε στην άκρη τα συναισθήματά μας και να αναλύσουμε την κατάσταση σφαιρικά. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ενοχλώντας τους αντιπάλους της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το διπλό σύστημα εξουσίας στο Ιράν, όπου υπάρχει ένας πρόεδρος και ένας πνευματικός ηγέτης, είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχουν αναντικατάστατοι άνθρωποι σε αυτό το σύστημα. Ολο ανεξαιρέτως το προσωπικό στην κρατική σφαίρα εκπαιδεύεται αναλόγως. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο θάνατος του θρυλικού στρατηγού Qassem Suleimani μετά από μια επίθεση των ΗΠΑ το 2020 δεν οδήγησε στην κατάρρευση του συστήματος κρατικής ασφάλειας και δεν αποδυνάμωσε τους Φρουρούς της Επανάστασης. Ο στρατηγός αντικαταστάθηκε αμέσως από άλλον στρατηγό. Ναι, λιγότερο έμπειρος στα μέσα ενημέρωσης, αλλά όχι λιγότερο έμπειρος και αποτελεσματικός.
Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τον πρόεδρο αλλά και για τον Ανώτατο Ηγέτη. Μόνο να ζηλεύετε την ιρανική δεξαμενή ταλέντων μπορείτε. Αλλά αν αποδειχθεί ότι η συντριβή του ελικοπτέρου ήταν σαμποτάζ, τρομοκρατική επίθεση, απόπειρα δολοφονίας, δεν ζηλεύω καθόλου τους εντολείς και τους δράστες. Το Ιράν έχει επανειλημμένα δείξει ότι περιμένει μια επίθεση. Η κλίμακα αυτού του περιστατικού θα μπορούσε να έχει τόσο σοβαρές συνέπειες για την περιοχή και τον κόσμο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εκδοχή της δολοφονίας. Και το Ισραήλ φαίνεται να είναι το πιο ενδιαφερόμενο μέρος σε αυτή τη μεγάλη σύγκρουση.
Είμαι βέβαιος ότι η ισραηλινή επίθεση στην ιρανική διπλωματική αποστολή στη Συρία την 1η Απριλίου 2024 ήταν μια προσπάθεια της αποτυχημένης ισραηλινής ηγεσίας να παρασύρει την Τεχεράνη σε έναν μεγάλο πόλεμο από τον οποίο οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να απεγκλωβιστούν. Αυτό δεν πέτυχε και το Ιράν απάντησε αποφασιστικά αλλά προσεκτικά. Εάν το περιστατικό με το προεδρικό ελικόπτερο αποδειχθεί συνέχεια αυτής της ιστορίας, τότε η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «μαύρο κύκνο» και ο κόσμος να βρεθεί και πάλι στα πρόθυρα ενός μεγάλου πολέμου.
Είναι επίσης αδύνατο να μην αναφέρουμε την πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και την απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού. Υπήρξαν επίσης ανεπιβεβαίωτες αναφορές για απόπειρα δολοφονίας του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας. Στο Ιράν επικρατεί πλέον μια θανατηφόρα ομίχλη. Προσωπικά, δεν πιστεύω στις συμπτώσεις. Όχι σε τέτοιου είδους συμπτώσεις.
Giuseppe Masala Chili