Ρύπανση για ...Μαξιμου(μ) ελέγχους



 Μια εταιρεία, εννέα παραβάσεις - Media

Η υπόθεση έχει ενδιαφέρον και ζουμί: Η εταιρεί­α Χούμας Α. Ε., που δραστηριοποιείται στον χώρο της ανακύκλωσης των μπαταριών από το 2000, έχει μαζέψει στις εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο σκωρία μολύβδου περίπου 5.500 τόνων, που προ­έρχεται από την επεξεργασία των μπαταριών. Τα εν λόγω απόβλητα χαρακτηρίζονται και είναι επικίνδυ­να για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει η διαχείριση και η απομά­κρυνση τους. Μαντεύετε τη συνέχεια; 
 Η εταιρεία κάνει την πάπια και κρατά στοιβαγμένα τα επικίνδυνα απόβλητα, παρά τα πρόστιμα που τις έχουν επιβάλει αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και που ανέρχονται στο ποσό των 300.000 ευρώ. Ο λό­γος που η εταιρεία προτιμά τα πρόστιμα από τη συμ­μόρφωση για απομάκρυνση των αποβλήτων είναι απλός: Η διαδικασία απομάκρυνσης των αποβλήτων κοστίζει πολύ περισσότερο από τα πρόστιμα. 
Η ιστορία γίνεται, ωστόσο, ακόμη πιο ενδιαφέρουσα όσο ψάχνει κάποιος πώς είναι δυνατόν να συνεχίζει μια εταιρεία τη δραστηριότητα της τη στιγμή που παράγει επιβλαβή και άκρως επικίνδυνα για το πε­ριβάλλον και τον άνθρωπο απόβλητα. Η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα γίνεται επιτακτική καθώς τον Απρίλιο του 2016 επιβλήθηκε στην εταιρεία σχέδιο συμμόρφωσης: να απομακρύνει σταδιακά μέχρι τον Απρίλιο του 2017 περίπου 2.500 τόνους αποβλήτων και μέχρι τον Απρίλιο του 2018 τα υπόλοιπα. Όπως, ορθά μαντέψατε, η εταιρεία έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της την οδηγία συμμόρφωσης και μάζεψε μόλις 300 τόνους αποβλήτων.

 Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Αποκεντρωμέ­νη Διοικητική Περιφέρεια Αττικής με έγγραφο της ζήτησε από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της περιφέ­ρειας την προσωρινή αναστολή λειτουργίας μέχρι να απομακρυνθεί ικανή ποσότητα αποβλήτων και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ρύπανσης. Επιπλέον, σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας περιβάλλοντος της περιφέρειας Αττικής, δεν είναι δυνατή η έγκριση νέων περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία της δραστηριότητας πριν απομακρυν­θούν τα απόβλητα.

Τα... περίεργα 
Και κάπου εδώ η ιστορία γίνεται... περίεργη, δημι­ουργώντας νέα ερωτήματα: Πώς είναι δυνατόν η Περιφέρεια Αττικής και η Αποκεντρωμένη Διοίκη­ση να έχουν διατυπώσει τέτοιες επιφυλάξεις για τη δραστηριότητα της εταιρείας και κάποιοι άλλοι να συνεχίζουν κανονικά να στηρίζουν τη λειτουργία της ισχυριζόμενοι ότι έχουν τη στήριξη του Αλέκου Φλαμπουράρη!

Κυβερνητικές πηγές πάντως υπογράμμισαν στο «Ποντίκι» ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται να συμβαίνει τονίζοντας μάλιστα με νόημα ότι τέτοιες περιπτώ­σεις τελικά καταλήγουν να είναι αρμοδιότητα των επιθεωρητών περιβάλλοντος και ενίοτε του εισαγ­γελέα.

Μέχρι να επέμβουν, πάντως, δραστικά οι αρμόδιοι, η εταιρεία με κόλπα και τεχνάσματα κερδίζει χρόνο και συνεχίζει να λειτουργεί όπως ακριβώς λειτουρ­γούσε επί δεκαετία. Συσσωρεύοντας επικίνδυνα απόβλητα στις εγκαταστάσεις της, που δεν πληρούν τις νόμιμες προδιαγραφές.


ΠΗΓΗ : ΤΟ ΠΟΝΤΊΚΙ,Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017