ΑΓΡΟΤΕΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ Γ’ ΜΝΗΜΟΝΙΟ



                                                            
της Νάντιας Βαλαβάνη,                     
                            


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΥΠΑΙΘΡΟΣ  ΧΩΡΑ» στις 19.2.2016

Το ασφαλιστικό στάθηκε θρυαλλίδα όσον αφορά τη στάση των αγροτών απέναντι στο καταιγιστικό «πακέτο» μέτρων του Γ’ Μνημόνιου: Διαφανής στόχος, ο δραστικός περιορισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς, κτηνοτρόφων και ψαράδων. Οι αγρότες στα μπλόκα κατάλαβαν ότι διακυβεύεται  η αντικατάσταση του μικρομεσαίου κλήρου από «φάρμες»-αγροκτήματα, καλλιεργητικές κι εκτροφής ζώων, χαρακτηριστικές στον πρωτογενή τομέα των βορειοευρωπαϊκών χωρών: Μεγάλες επιχειρήσεις ιδιοκτησίας ελάχιστων, στις οποίες καταλήγει ο κύριος όγκος επιδοτήσεων της ΕΕ. 

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική γι’  αυτό στάθηκε η δήλωση του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ περί ζωηρού ενδιαφέροντος ξένων «επενδυτών» για αγορά δημόσιας αγροτικής γης. Ας συνυπολογίσουμε ότι το 75% της αγροτικής γης ιδιωτών και συνεταιρισμών, υποθηκευμένη στην ΑΤΕ για τα κάποτε αγροτικά της δάνεια, μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση ελέγχεται πλέον από τα ξένα funds, στα οποία πέρασε η Πειραιώς. Αυτού του είδους ο «εκσυγχρονισμός», με παράδοση στο ξένο αρπακτικό κεφάλαιο, δεν έχει καμιά σχέση με το στόχο του πάλαι ποτέ προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για παραγωγική ανασυγκρότηση  με αποφασιστική στήριξη στον πρωτογενή τομέα.

Το «πακέτο» συμπεριλαμβάνει εξαπλασιασμό του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου εντός 2016: Επιστέγασμα της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής σε όλους τους τομείς, με αποκορύφωμα το απαγορευτικό κόστος των ζωοτροφών. Συμπεριλαμβάνει επίσης την εκτίναξη της φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 26% μέχρι το 2017. Και, βεβαίως, την αποδόμηση μέρους των, απλώς προκαταρκτικών, μέτρων στην αντίθετη κατεύθυνση της κυβέρνησης της πρώτης περιόδου, όταν ακόμα στόχος ήταν η απεμπλοκή από τα μνημόνια. 

Σημαντικότερο «χτύπημα», η ακύρωση της νομοθετικής ρύθμισης για μείωση στο μισό της «προκαταβολής», που οι αγρότες θα πλήρωναν για πρώτη φορά για τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2015 κατ’  επιταγή του νέου ΚΦΕ του 2013. Αυτή την ακύρωση πλήρωσαν ακόμα περισσότερο οι νέοι αγρότες, καθώς  είδαν την προκαταβολή φόρου γι’  αυτούς, που είχε μόλις μειωθεί απ’  το 27% στο 13,75%, να εκτινάζεται στο 55%... 

Το ασφαλιστικό τόσο για τους αγρότες όσο και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, δε λύνεται με απόσυρση του κράτους από την εγγύηση της σύνταξης σε συνδυασμό με το φαύλο κύκλο αύξησης εισφορών-παραπέρα κοπτοραπτικής συντάξεων:  Χρειάζεται διοχέτευση νέων πόρων. 

Σε καθεστώς υπερφορολόγησης του λαού,  τέτοιοι πόροι μπορούν να βρεθούν πρώτιστα με διοχέτευση των εσόδων αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ο στόχος αυτός είχε νομοθετηθεί ως χωριστό άρθρο στο νόμο για τις 100 δόσεις, ένα άρθρο που ακυρώθηκε κι αυτό από το Γ’ Μνημόνιο. Στη θέση του το Γ’ Μνημόνιο θέσπισε ένταση της ιδωτικοποίησης-ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και τη μετατροπή της σε εγγύηση εξυπηρέτησης ενός μη βιώσιμου χρέους. 

Οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο να ζητούν ως προϋπόθεση διαλόγου την απόσυρση του (αντι)ασφαλιστικού νομοσχέδιου. Η κυβέρνηση, που μαζί με τη μνημονιακή αντιπολίτευση αυτής της καταθλιπτικά μνημονιακής Βουλής δεσμεύτηκαν πλήρως απέναντι στους δανειστές  ψηφίζοντας το Γ’ Μνημόνιο, έχει επίσης «δίκιο», όταν επιμένει ότι διάλογος για ασφαλιστικό, φορολογικό κλπ δε μπορεί να γίνει «από μηδενική βάση»: 

Τέτοιος διάλογος προϋποθέτει ακύρωση των καταστροφικών πολιτικών του Γ’ Μνημόνιου, κι αυτό μπορεί να επέλθει μόνο με την ανατροπή του. Αυτή την καθολική συνέπεια των διεκδικήσεων τους αρχίζουν να συνειδητοποιούν οι αγρότες στις τωρινές κινητοποιήσεις τους σε συμπόρευση με τα εργαζόμενα στρώματα των πόλεων -  με αποκορύφωμα, μέχρι στιγμής, την συγκλονιστική κάθοδο τους το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.

Αποκάλυψη! Το κράτος χρέωσε παράνομα ΕΝΦΙΑ εκατομμύρια ιδιοκτήτες με «καπέλο» έως 67%

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Πώς υπερχρεώθηκαν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ άδικα και παράνομα εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων - Αναλυτικά παραδείγματα για ακίνητα από όλη την Ελλάδα - Απίστευτο τρικ με τις τιμές ζώνης και τους "συντελεστές παλαιότητας"  

Εκατομμύρια φορολογούμενοι χρεώθηκαν και το 2014 και το 2015 με Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σημαντικά υψηλότερο από αυτόν που πραγματικά όφειλαν, εξαιτίας μιας απίστευτης μεθόδευσης του υπουργείου Οικονομικών και της "τρόικας" των δανειστών με τις αντικειμενικές αξίες και τους "συντελεστές παλαιότητας". Ο επιπλέον φόρος που πλήρωσαν άδικα πάρα πολλοί ιδιοκτήτες υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ τόσο για το 2014 όσο και για το 2015! Δηλαδή, 1,6 δισ. ευρώ συνολικά για τη διετία 2014-2015. 

Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσιάζουν σήμερα τα dikaiologitika.gr, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κτισμάτων κατέβαλαν τον ΕΝΦΙΑ με «καπέλο» από 33% έως και 67%, επειδή το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε τον φόρο αυτό με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν για τα νεόκτιστα διαμερίσματα και χωρίς να συνυπολογίσει την παλαιότητα των κτισμάτων! 

Ακριβαίνουν οι εξετάσεις για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.....Ψέματα οι διαβεβαιώσεις του Δεκεμβρίου

Σχόλιο Β. Πολυχρόνη:

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΥΡΤΕΣ!
Θυμάστε το Δεκέμβρη που είχε "κολλήσει" η υποδόση του 1 δις και που οι δανειστές δεν την εκταμίευαν αν δεν γινόταν ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων? Θυμάστε που λέγαμε πως η ανακοστολόγηση θα επιφέρει επιβάρυνση στους ασφαλισμένους,αλλά η "αριστερή" κυβέρνηση (με πρώτο το...παλικάρι απ' τα Σφακιά)...τάιζε σανό τον κόσμο λέγοντας πως έτσι οι διαγνωστικές εξετάσεις γίνονται φθηνότερες?
Ε,λοιπόν,δείτε τι υπέγραψε στις 18 Φεβρουαρίου ο...παλικαράς υπουργός:

Από bankwars.gr

Με μια αιφνίδια υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ βλέπουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για φθηνότερη δημόσια υγεία να παραπέμπονται στις… καλένδες. Η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής των ασφαλισμένων που ενώ το ποσοστό συμμετοχής παραμένει το ίδιο, διαφοροποιείται πλέον το ποσό επί του οποίου αυτό το ποσοστό υπολογιζόταν.