Δεν θα πάψει να τους πονά.

 

Κατά τον υφυπουργό Παιδείας της ΝΔ  κ. Αγγελο Συριγο ,η μόνη αξία του Πολυτεχνείου  1973 ήταν να δώσει υπεραξία στην Αριστερά της Μεταπολίτευσης  ενώ τίποτε δεν προσέφερε στην ανατροπή της χούντας.

Είναι όμως έτσι;

Πρωτον,αναλυτικά μιλώντας,η θέση του κ .Συρίγου είναι  τελείως λάθος και ιστορικά  αβάσιμη .Το Πολυτεχνείο δεν ανέτρεψε άμεσα την χούντα γιατί κατασταλθηκε άγρια  ,αλλά όξυνε ως γεγονός  την κρίση της,ματαίωσε την                 "φιλελευθεροποίηση Μαρκεζίνη", οδήγησε σε ένα σκληρότερο χουντικό καθεστώς που δεν ήταν βιώσιμο.

Χρειαστηκε να θυσιαστεί η Κύπρος από τους προδότες του καθεστώτος Ιωαννίδη,αλλά έτσι κι αλλιώς η χούντα με τον Ιωαννίδη επάνω δεν ήταν πια βιώσιμη.Θα επεφτε ακριβώς λόγω του γεγονότος του Πολυτεχνείου. .

Αυτο,κύριε Συρίγο,οφείλεται στην πολιτική κρίση και κλονισμό της χούντας λόγω του ξεσηκωμού του  Πολυτεχνείου.Βεβαια, το να είσαι καθηγητής πανεπιστημίου και υφυπουργός δεν σημαίνει ότι ξέρεις επαρκώς  την Ιστορία της χώρας σου η πάντως  δεν σημαίνει ότι την αντιμετωπίζεις με τίμιο τρόπο.

 Σημείο δεύτερο.Οσα στραβά και αυτοαναιρετικα να έχει κάνει η Αριστερά στην Ελλάδα, τα τελευταία πενήντα χρόνια,ήταν  πάντως μέσα στο Πολυτεχνείο,σε όλες τις παραλλαγές της και μάτωσε και διώχθηκε για αυτό,είχε νεκρούς, τραυματίες, βασανισμένους .

Η δική σας δεξιά παράταξη,ακόμη και η καραμανλικη ,ήταν έξω  από το Πολυτεχνείο, απούσα, ,καταγγελνε την κομμουνιστική  οχλοκρατία και περίμενε να φύγει η χούντα με διαπραγμάτευση με τον Αβέρωφ- γέφυρα κλπ .

Ενω πχ ο  Ανδρέας Παπανδρέου έκανε δηλώσεις από το εξωτερικό για το Πολυτεχνείο, ο Καραμανλής στο Παρίσι  ποιούσε την νήσσα.Ο λόγος που η Δεξιά μισεί το Πολυτεχνείο εκ γενετής και 50 χρόνια τώρα μιλά για τον Μύθο η την Κασέτα  του Πολυτεχνείου είναι ότι ως φασιστική Δεξιά ήταν έξω από το Πολυτεχνείο με τα τανκς  και τους ελεύθερους σκοπευτές και ως φιλελεύθερη Δεξιά ήταν μακαρια  στο σπίτι της.Αυτα,κύριε υφυπουργε.Η τοποθέτηση σας είναι τετριμμένη, ανυπόστατη και καταγελαστη.

  Ο,τι εγκληματικά και αυτοαναιρετικα  λάθη και να έκανε η δική μας παράταξη, στο Πολυτεχνείο το 73  ήταν μέσα,ήταν πρωταγωνιστής του λαϊκού ξεσηκωμου. .Η δική σας  παράταξη στην δημοκρατική της ,ας πούμε,εκδοχή,ήταν ανύπαρκτη.Και αυτό σας ενοχλεί βαθιά .Τραύμα της παράταξης σας ψυχικό και υπαρξιακό εκ γενετής.Ενοχη που τρέπεται σε γελοία αμηχανία. 

Η παράταξη της λούμπεν μεγαλοαστικής τάξης, ακόμη και στην φιλελεύθερη εκδοχή της, ήταν σε όλους τους μεγάλους ταξικούς και πατριωτικούς δημοκρατικούς αγώνες απούσα.Αυτο σας πονά και δεν θα πάψει να σας πονά.

[---->]